Dodaj do ulubionych

Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- opinie?

19.01.12, 14:35
Miałam już parę dni temu zakladac taki wątek,ale w sumie to wpis kawowy naszej takatoszymura mnie zmoblizował aby uslyszeć Wasze opinie w tym temacie, mianowicie takatoszymura napisała, ze osiągnięty został upiorny efekt, bo synek miał maskę z krzyku, do tego stopnia,że jeden maluszek w szatni tak sie przestraszył, ze dziekco musiało zdjąć maskę.
No i co Wy sądzicie na ten temat? w sensie(takatoszymura przepraszam , bo to nie jest absolutnie przytyk do Ciebie) czy takie przebrania/maski powinny być wybierane/tolerowane przez rodziców???

Ja nigdy nie ukrywalam,że moje dziecko obawia się ludzi z pomalowanymi buziami np, lub ludzi w przebranych w wielkie stroje,,,powoli wyrasta z tego etapu, ale ...nie mogę zaakceptować,że rodzice ,którzy przecież kupują dzieciom stroje czy maski sami dopuszczają do wprowadzania takich własnie strasznych/uiornych strojów, przeciez maska z filmu'krzyk' nie jets przeznaczona dla małych dzieci, bo filmu chyba dziecku nie pozwoliłybyśmy oglądać????
Podobnie myślę o wszystkich innych mozliwych maskach .przebraniach w które rodzice przebierają dzieci, a które są przeznaczone dla np. młodziezy.... juz pominę aspekt jakiś tam merytoryczny... no ,bo co powiedzieć dziecku ,które zalozyło taką maskę? ze kim jest> ? ze jest postacią zabijającą innych z horroru dla dorosłych??!! chodzi też o to,że są dzieci o róznej wrażliwości... np moj gdyby zobaczył dziecko w masce z 'KRZYKU' juz na taki bal nie dałby się zaprosić, ale przeciez to my rodzice kierujemy naszymi dziecmi, jest masa fajnych, milych dla oka, nie straszących strojów... czemu my rodzice ' brutalizujemy' te bale i zabawy???
U nas w przedszkolu Pani poprosiła rodziców aby stroje nie były bardzo straszące, bo bal jest dla dzieci od 2 lat do 6 więc trzeba popatrzeć na reakcję nie tylko dzieci , które sa starsze!

Jaka jest Wasza opinia, tak mnie naszlo myslenie o tym, kiedy zaczęłam oglądac po sklepach stroje karnawałowe dla dzieci...

Pozdrawiam

Ps, Dziękuję Ci Olusia bardzo jeszcze raz za pamięć! to jeszcze w temacie stroju karnawałowego:)
Obserwuj wątek
    • takatoszymura Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 15:16
      Moje dzieci z tych strachliwych nie są, reszta dzieci również. Młody był przebrany na przedszkolnym balu za ducha, a nie za postać z Krzyku, która kogoś tam morduje. Maska, którą pożyczyliśmy pasowała do reszty kostiumu. Nie sądzę, żeby dzieci przeżyły jakąś traumę w związku z tym , że kumpel z grupy przebrał sie za ducha, czarownicę czy diabła. Jasełka, czy kolędnicy, gdzie postać śmierci się pojawia (nie mówiąc o Halloween) powinny też być niedozwolone??? Co kostium ma do brutalizacji??????? Może przebierając synka za kowboja nie powinno mu się dawać plastikowego pistoletu, a rycerzowi miecza- bo to przecież też brutalizacja:P
      A poza tym 7-latek nie da się już przebrać w słodki kostiumik Piotrusia Pana, albo Smerfa- takie czasy........
      • smolineczka Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 15:55
        "takie czasy..." - i w tym się zgadzam z takatoszymurą, i Ty, ankas, też nie miałabyś nic przeciwko "horrorystycznym" maskom, gdyby Twój Tymek nie był z gatunku bardzo wrażliwych chłopców
        takie są czasy... mnie, na przykład, dziwi, że dzieciaczki nie zawsze mówią dzień dobry spotykając się w drodze do przedszkola, ale jeśli na początku "przedszkolnej kariery" mojego dziecka dociekałam dlaczego tak jest, to teraz już tego nie robię, bo nie chcę, żeby Marysia wyróżniała się na tle rówieśników, bo nie podobało mi się, że to ona zawsze pierwsza radośnie witała swoje koleżanki, które nawet nie zawsze odpowiadały
        takie są czasy... inne wychowanie, inna kultura... agresja jest w TV, w gazetach, w rozmowach, w kontaktach między ludźmi. dzieci naśladują dorosłych, dzieci uczą się żyć w takim świecie, jaki zastały... wrażliwcom pozostaje dostosowywanie się do reszty ;-(
        takie są czasy...
    • amalota Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 15:48
      U nas na szczęście są bale tematyczne, więc nie ma problemu ze strojami.
      Ale za to jest dzien zabawki i tu rodzice byli proszeni, żeby dzieci nie przynosiły zabawek noży, pistoletówt itp. I tu się w pełni z tym zgadzam.
      • ankas4 Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 16:24
        Odnosząc sie do postu smilineczki i szymury to musze dopisać,że oczywiście ,ze zgadzam sie na maski/ stroje, które wywodzą się z kultury masowej niejako, ale przyczepiając się do tej nieszczęsnej maski z filmu;'Krzyk' to dla mnie coś nie gra... ten film nie jest przeznaczony dla dzieci, dzieci nie czytają komiksów o mordercy z filmu ,który lata z nozem i morduje studentów... chodzi mi o wyczucie pewnych granic, wiadomo,że superman czy kowboy to postacie kultowe, ba nawet dodam, ze procz tego ,ze kultowe to jeszcze najczęsciej są to postacie pozytywne, które pomagają, ratują ale nie... mordują , na Boga nasze dzieci mają po 4 latka... a bale są w większości dla róznego przekroju wiekowego dzieci. Myślę,że wszystko zalezy od nas rodziców, aby dziecko,które przebiera się w dany strój rozumiało również Jego znaczenie, pochodzenie, padł przykład diabła z jasełek, ta postac jest uwarunkowana historycznie i kulturowo, i nie ma nic wspolnego z mordercą z filmu ,ktory powstał w XXI wieku...

No takie mam przemyślenie... chętnie poczytam co maja inne nasze mamy do powiedzenia:)

Pozdrawiam
    • lucy_cu Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 16:32
      Pewnie co wypowiedź w tym wątku, to opinia. I dobrze.

Maskę z "Krzyku" mój syn miał gratisowo dołączoną do stroju karnawałowego (tzn czarnej peleryny), jakiś czas temu kupionego na All. Wypieprzyłam do kosza, nie protestował. Wywaliłam, bo do dziecka mi nie pasowała, po prostu dla mnie to przekroczenie granic dobrego smaku i "straszności", nie posłałabym go tak na bal do szkoły (syn miał wtedy 10 lat).
      Ale już pistolety, szable i karabiny mnie nie ruszają. Bo tak, bo takie mam odczucia i już. Moje dzieci chodziły do tego przedszkola co synek Amaloty i zawsze uważałam zakaz przynoszenia zabawek militarnych za przesadzony- bo dzieci od zawsze się bawią w wojnę.
      Postaci z Jasełek, czarne charaktery z bajek i inne straszności są według mnie potrzebne- dziecko się powinno uczyć w jakiś tam kontrolowany sposób, że i zło jest na tym świecie. Ale te straszności jednak są stopniowalne i -znowu w moim, podkreślam, odczuciu- morda z Krzyku jest czymś gorszym niż umiarkowanie obrzydliwie przedstawiona gęba wiedźmy z Jasia i Małgosi. ;)

Bardzo gorzki jest Twój post, Smolineczko, jeszcze dopiszę, ale, niestety, nie sposób się z nim nie zgodzić. Fakt, czasy są, jakie są.
      • 27agnes72 Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 16:50
        U nas na balach w przedszkolu i szkole też jest zakaz przynoszenia zabawek militarnych i uważam, że dobrze. Widziałam już dzieci, które zamiast bawić się na balu strzelały przez dwie godziny albo biegały jak szalone ze szpadą. Bale są fajnie zorganizowane, jest na nich mnóstwo dobrej zabawy, konkursów, tańca a do tego potrzeba ciut dyscypliny przy chociażby stu dzieciach....
        Nie przebrałabym swojego dziecka za diabła, śmierć, kościotrupa, zakonnicę, straszydło, batmana, babę jagę i wiele innych................Do każdego mam swoją teorię :-)
        Może jestem dziwna ale jest tyle innych ciekawych rzeczy do wymyślenia.
        Nie kupuję też synowi bluzek np. Power Rangers czy Batman. Nie mam nic przeciw tym filmom ideologicznie ale jakoś nie trawię tych postaci na ciuchach.
        Ale oczywiście to tylko takie moje fanaberie i przekonania...
      • amalota Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 23:14
        To nie o o chodzi, czy przesadzony czy nie, ale bardziej o brak kontroli nad tym, jak się dzieci tymi zabawkami militarnymi bawią.

Uważam, że trzylatek (w zeszłym roku) niekonieczni musiał się dowiedzieć od 5-6-latków, że "żołnierz zabija". Jego wiedza do tego czasu ograniczała się do tego, że "żołnierz broni".
    • takatoszymura Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 16:58
      Kurcze, ale sie przyczepiłyście tego "Krzyku". Oczywiście synuś mój nie oglądał filmu, ja z resztą też, bo to nie mój gatunek :-) Tylko dorosłym ta maska mogłaby się z jakimś zwyrodnialcem skojarzyć- dla dzieci po prostu był to duch. Bardzo fajny z resztą, bo to była całość z bluzeczką i spodniami "kościotrupa" :P I stwierdzenie, ze przebrałam dziecko za jakiegoś bandziora z horroru to straszne naciagnięcie. Szkoda, że nie mogę tu wkleic fotki, bo nie umieszczam zdjęć w internecie, żebyście same zobaczyły. Przecież żeby mieć przebranie niekoniecznie trzeba się przebrać za postać z filmu, bajki itp- można byc po prostu duchem!
      Przeciwko zabawkom militarnym też jakoś strasznie się nie buntuję- chłopcy mają potrzebę walki i posiadania takich gadżetów od zarania dziejów, przecież czymś tego mamuta musieli zdobyć:-) więc w walce zaprawiali sie od małego, i tak juz będzie zawsze.
      Przypomniała mi się historia o dalekich znajomych, którzy zlikwidowali z domu wszystkie militarne zabawki, noże, szable, czołgi i pistolety- po czym jak spojrzeli przez okno, to w ogrodzie ich chłopcy strzelali z patyków do pluszaków:-)
      • takatoszymura Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 17:05
        Julka była przebrana dziś za diabełka- a w poniedziałek będzie Aniołkiem na Jasełkach- tak żeby zrównoważyć :-)
        • ankas4 Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 17:25
          takatoszymura nie chcialam aby ten post pierwszy był skierowany personalnie na Ciebie:) , wybacz mi , naprawde nie miałam złych intencji, napisze i ja dla zrównoważenia przykładów ,że mnie zaskoczyła maska/ strój w dziale strójów dla malych dzieci z filmu "Żniwiarz" , strój nazywał się jakoś tak:"Kostium ponury żniwiarz", przeciez to film dla dorosłych , nie dla dzieci.
          Podobne złe wrazenie mialam oglądając maskę i strój "zombi' mówię Wam ta maska była przerażająca, ociekającą sztuczną krwią brrrr , podbne złe wrazenie to kostium i maska:straszny klaun... twarz tego klauna trudna do zapomnienia... wykrzywiona, okropna... i o takich tez mówię strojach , maskach ...

Jesli chodzi o broń mam podobne przemyslenia jak Lucy.

Pozdrawiam
          • f3f Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 19:13
            A dlaczego odrazu za mordercę ?? przecież maska z filmu Krzyk była wzorowana na twarzy postaci z obrazu Muncha. Czyli dziecko było przebrane za współczesnego człowieka przeszytego bólem egzystencjalnym ;)
            A tak serio, też uważam, że niektóre stroje to przesada.
            • ankas4 Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 20:13
              heheh f3f ubiegłaś mnie;) bo własnie miałam to dopisać;))))
            • qwoka f3f 19.01.12, 22:31
              Ten obraz Muncha był dla mnie zawsze przerażający;) Nie wiem ile miałam lat kiedy go pierwszy raz zobaczyłam - pewnie kilkanascie, ale strasznie zapadł mi w pamięć.
              A co do strojów to Maja z gatunku strachliwych, wiec sama nie dałaby sie ubrac w nic takiego.
    • zalasso Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 19.01.12, 22:52
      Uważam, że bale przebierańców mają być śmieszne/zabawne. A straszenie innych dla mnie zabawne nie jest.
      A co do czasów- złych, okrutnych- zawsze takie były. Tylko media takie nie istniały, zatem złe wieści nie rozprzestrzeniały się lotem błyskawicy. To po pierwsze. A po drugie- żeby coś się zmieniło, trzeba zawsze zaczynać od siebie, a nie owczym pędem dostosowywać się <często do "ciemnych mas">. Chodzi mi o to, że jeżeli uważam, że bal ma być śmieszny, to stroje dzieci i moje są zabawne i nie ważne, że ktoś będzie straszył :)
      Oczywiście, to tylko moja opinia i nie namawiam do stosowania :D
      • malea1 Re: Straszne stroje/maski na bale dla dzieci!- op 20.01.12, 09:27
        Nie wiem jak będzie później, ale dopóki mam wpływ na strój Antka, to nie przebrałabym go za ducha czy kościotrupa (a posiadamy w swoich zasobach spadkowych i taki). W zesżłym roku Antoś był kowbojem, w tym roku pewnie będzie strażakiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka