kogosia 16.04.12, 13:44 odrzucic?? MOjego syna nie przyjeli do przedszkola, czy moga mu odmowic miejsca?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadga Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 14:34 Chyba nie bo masz wybór i możesz do zerówki go posłać jako 5-cio latka. Ale szczerze teraz po tych zmianach w reformach :( nic nie wiem. Dobrze że Lila do szkoły idzie i mam z głowy. Odpowiedz Link
f3f Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 15:05 zgodnie z prawem 5-latkom przysługuje roczne przygotowanie przedszkolne. A to jest przedszkole w waszym miejscu zamieszkania/ zameldowania? Odpowiedz Link
f3f Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 15:09 kogosia qrcze, ale co skierowali go do szkoły do zerówki? czy jak? przecież on chyba chodził do tego przedszkola od 3 roku zycia? nam mówili, że teraz to tylko formalność... Dowiedz się, czy przyjęto jakieś "nowe dzieci" to chyba raczje one powinny być skierowane do przedszkolnego oddziału przy szkole. Odpowiedz Link
e-gosiak Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 15:21 wg. Ustawy najnowszej: Nie będzie zmian w obowiązku przedszkolnym pięciolatków. Wszystkie dzieci w wieku 5 lat będą objęte obowiązkowym rocznym przygotowaniem przedszkolnym. Dzieci urodzone w latach 2006 i 2007, które nie rozpoczną nauki w I klasie szkoły podstawowej, od 1 września 2012 r. i od 1 września 2013 r., będą nadal przedszkolakami. - czyli rozumiem ze gdzieś miejsce musi się znaleźć - zadzwoń do Wydziału Oświaty - myślę, że muszą go przyjąć w tzw. rejonie Odpowiedz Link
guciowamama Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 15:22 No wlasnie, nie bardzo rozumiem co znaczy, ze synusiowi "odmowili miejsca"? Odpowiedz Link
ankas4 Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 15:41 Musisz jaśniej napisać jaka jest sytuacja, chodził synek do przedszkola i nie ma teraz dla niego miejsca? ...nie , chyba nie o to chodzi... czy nie chodził zupelnie do przedszkola i chciałaś go oddac od wrzesnia 2012? bo jesli tak to przedszkole nie ma obowiązku przyjąć dziecka, musi się zwolnić/zrobić miejsce. Inaczej jesli oddasz dziecko do tzw. zerówki przy szkole, wtedy obowiązuję rejonizacja i z tego co wiem nikt łaski nie robi,ze Ci dziecko przyjmie do przedszkola. Jednak jak napisały dziewczyny powyżej przy tym całym zamieszaniu... juz nic nie jest pewnego i u Ciebie moze akurat inaczej zarządzili... tak czy siak wspolczuję! Odpowiedz Link
kogosia Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 16:37 sorki, jestem strasznie roztrzesiona. Filip chodzi do przedszkola od 3 roku zycia. Bylo na liscie do przyjecia dzieci 27 z roku 2007 ( wszystkie chodzily do przedszkola) i przyjeli tylko 15, reszty nie przyjeli... Jestem na wychowawczym i przypuszczam, ze dlatego. Sala jest przystosowana ze wzgledu na skosy, tylko dla 15 dzieci i dlatego tyle przyjeli. Mi pozostala 0, mimo, ze chcialam by jeszcze chodzi do przedszkola Odpowiedz Link
ridibunda Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 16:49 Zależy, jakie to przedszkole i czy jesteście z rejonu - ale generalnie - mogą odmówić. On musi iść do przedszkola, ale wcale nie jest powiedziane, że do tego, do którego już chodził. To wszystko pokłosie tej cholernej zmiany reformy. Odpowiedz Link
ankas4 Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 17:16 aLE ŚWiństwo, w stosunku do dziecka, chodziło i nagle mu wyjasnij człowieku,ze ma nie chodzic, najchętniej poszłabym z synkiem do P.Dyrektor( choc wiem,ze to pewnie nie jej wina do konca) i powiedziała aby wyjasniła teraz dziecku, ze ma przestac chodzić do przedszkola... wrrrrr Może można się jakos odwołać? sama nie wiem, no wspólczuje, przytulam, a jesli myslałas o p;osłaniu synka do 1 klasy jako 6 latka to moze od tej strony jakoś uderzyć? bo wtedy to on chyba musi już być przyjęty do tej tzw. zerówki...tak mi się zdaje... Odpowiedz Link
kogosia anaks 16.04.12, 17:58 tu jednak duzo do powiedzenia miala Pani dyrektor. Niestety nie da sie nic zrobic, na 114 dzieci, 65 nie zostalo przyjetych... Absolutnie nie pojdzie do 1 klasy jako 6 latek, bedzie chodzil do 0dwa razy. za rok dolacza do niego rowiesnicy z przedszkola... Odpowiedz Link
ankas4 Re: anaks 16.04.12, 18:45 No to ja poszłabym wyjaśnić ( nie masz juz nic do stracenia) jakie były kryteria oceny ,które dziecko ma zostać w przedszkolu, a które nie... naprawdę w takiej sytuacji z pozostałą 65 rodziców poszłabym( nie wiem gdzie mieszkasz) ale do burmistrza, wiceprezydenta miasta... zapytała się czy to ma tak wyglądać... Odpowiedz Link
ridibunda Re: anaks 16.04.12, 18:51 Ale co tu wyjaśniać? Budynek nie jest z gumy, siłą rzeczy wszystkich nie pomieści. Ktoś musi odpaść, przyjmują tylko niektóre dzieci, jakieś kryteria były na pewno, takie kryteria są jawne, można się dowiedzieć o nie na pewno szybciej i prościej niż wizytując władze. Skoro sześciolatki zostają jeszcze rok w przedszkolu, dla młodszych miejsca musi zabraknąć - tak będzie teraz, w gimnazjum, w liceum, na studiach - podwójny rocznik nasze dzieci czeka, i to są tego konsekwencje. Odpowiedz Link
ankas4 Re: anaks 16.04.12, 19:47 Ale jak dla młodszych, ja rozumiem ,ze synek kogosi jest z rocznika naszych dzieci... Odpowiedz Link
porzeczka_mocna Re: anaks 16.04.12, 20:14 Dla 5-latków nie ma prawa zabraknąć miejsca w przedszkolu - jeśli rodzic chce posłać dziecko do przedszkola, to gmina musi mu wskazać miejsce. Tylko, oczywiście, to nie musi być to miejsce wybrane przez rodzica. I nie ma to za wiele związku z reformą czy tez jej przesunięciem - takie przepisy są już od kilku lat. A w większości przedszkoli 6-latków nie ma już od dawna - grupy zero są organizowane przy szkołach, więc to, czy 6-latki pójdą do klasy 1, czy do klasy 0, nie ma znaczenia dla 5-latków które są w przedszkolach. Odpowiedz Link
ridibunda Re: anaks 16.04.12, 20:38 To, czy w przedszkolach są grupy sześciolatków, czy nie, zależy tylko i wyłącznie od organu prowadzącego - u nas są jak najbardziej i nikt nie zamierza ich przerzucać do szkół. W związku z tym prawo pierwszeństwa w przyjęciu do przedszkoli mają dzieci objęte obowiązkiem przedszkolnym i mieszkające w rejonie - to jeśli chodzi o szkołę, a do przedszkoli nie ma rejonów, więc tu tylko rok jest ważny i dodatkowe kryteria ustalane przez placówkę. Widocznie przedszkole Kogosi ustaliło takie kryteria, ze jej synek się nie załapał - a że do przedszkola iść musi, to czeka ich albo szukanie innego, albo zerówka w szkole rejonowej, do której przyjąć go muszą. Jeśli w szkole nie ma zerówki ,to organ prowadzący ma obowiązek wskazać jej miejsce, w którym syn odbędzie przygotowanie przedszkolne, wcale to nie musi być przedszkole do którego chodził. Wędrówki do wójta/burmistrza nic nie dadzą, z prawnego punktu widzenia jest wszystko ok. Kogosiu wiem, co czujesz, bo ja już tez na skórze swojej i młodej odczuwam skutki odsuwania reformy. Jako że ja chce zapisać dziecko do szkoły nierejonowej,już dziś wiem, że być może mi się to nie uda w związku z kumulacja roczników, i najprawdopodobniej będę zmuszona puścić ja z siedmiolatkami rok wcześniej - z tym że też nie ma pewności, czy ja przyjmą. Swoje zdanie nt. odsuwania reformy i trafiający mnie w związku z tym szlag opisywałam już na forum nie raz, kończę bo mi się już znów ciśnienie podnosi (choć przy dzisiejszej pogodzie może to i nie takie złe). Odpowiedz Link
solaris31 Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 20:34 dla dziecka 5-letniego MUSI być miejsce w przedszkolu, to gwarantuje ustawa. czasem gminy przerzucają te dzieci do szkolnych zerówek, ale miejsce być musi. ja bym się odwoływała na Twoim miejscu, i żądała miejsca w przedszkolu, nie w szkole. Odpowiedz Link
ridibunda Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 20:40 Takie działanie absolutnie nic nie da, Solaris. Przecież pracujesz w oświacie i wiesz od środka, jak to wygląda, nie dawaj jej płonnych nadziei. Odpowiedz Link
ankas4 ridibunda ale czemu nic nie da... 16.04.12, 20:48 NIE mówię,że da, ale czemu zaraz stawiać sie w pozycji przegranej... może zawsze użyc argumentu,że przy małym dziecku drugim nie jest w stanie zawozić swojego dziecka 5 latka gdzies na koniec miasta do innego przedszkola tylko dlatego ,ze w tym są redukcje miejsc, być może jest jedyną mamą w takiej sytuacji, nie mówię,ze tak jest, ale przecież zawsze warto spróbować. Odpowiedz Link
kogosia Re: ridibunda ale czemu nic nie da... 16.04.12, 20:50 mieszkam na wsi, szkole mam blizej niz przedszkole, a starsza juz chodzi do szkoly i dlatego tak pewnie zdecydowali...:(( Odpowiedz Link
kogosia Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 20:48 boje sie walczyc, bo jeszcze mam Ole, ktors bym chciala by za rok przyjeli do przedszkola.... pojdzie do 0 i bedzie do niej chodzil 2 lata i tyle, trudno, juz sie pogodzilam z ta mysla w jakis sposob Odpowiedz Link
ankas4 Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 21:01 No ale czego się obawiasz? pismo odwoławcze zawsze możesz złozyć Przecież to przedszkole nie jest prywatne, więc Pani dyrektor nie moze ot tak sobie nie przyjąć Oli do przedszkola, bo kolokwialnie pisząc:" będzie chciała się odegrać na Tobie" , są jakieś tam zasady i wg, nich przyjmuje sie dzieci do przedszkola, jesli ola bedzie miała być przyjęta to zwyczajnie będzie- a Twoje odwołanie nie powinno mieć tutaj nic do rzeczy... Odpowiedz Link
ridibunda Re: czy 5 latki przedszkole moze 16.04.12, 21:06 Nie walcz, Kogosiu, nic nie wywalczysz, a tylko się będziesz denerwować, budynek się nie rozciągnie, miejsc od tego nie przybędzie, a tu to przede wszystkim gra rolę. Możesz złożyć odwołanie w przedszkolu, jeśli mały byłby wysoko na liście odwołań ,to mógłby się dostać w razie np. rezygnacji kogoś z przyjętych ,ale na to są małe szanse. Myślę, że u Was przede wszystkim "zaszkodził" Twój urlop wychowawczy - do przedszkola pewno poprzyjmowali dzieci pracujących rodziców. Moja tez idzie do szkolnej zerówki, bo próbujemy "zaklepywać" miejsce w nierejonowej szkole - zobaczymy, jak nam to wyjdzie. W każdym bądź razie serce mnie boli gdy myślę, że ją wyrywam ze świetnego przedszkola do obcego środowiska, nikt z jej grupy z nią nie idzie. Trudno ,jakoś musi sobie poradzić, i tyle. Odpowiedz Link
kogosia ridibunda 16.04.12, 21:12 tu na szczescie 2 dziewczynki z nim pojda, a za rok dojdzie jeszcze kilkoro dzieci. Tak rozmawiam z nim no i on sie jakos cieszy.... Pociesza mnie mysl ze nie musi isc do 1 klasy jako 6 latek, moze chodzic do 0 dwa lata... a w szkole jest fajniejsza Pani dyrektor i mam nadzieje ze sie jakos dogadamy by odbierac dwojke o jednej godzinie ze szkoly, a nie biegac 4 razy... Filip na razie jest wpisany na liste rezerwowa... niby trwaja rozmowy z sanepidem, by pozwolil w sali ze skosami na wieksza liczbe dzieci.... Odpowiedz Link
ridibunda Re: ridibunda 16.04.12, 21:19 To i tak macie lepiej niż my, moja idzie samiuteńka z grupy... Ale też się cieszy ,głównie z tego powodu, ze będzie w tej samej szkole co starszy brat. Na pewno jakoś się dogadasz z dyrekcja, przedszkole /zerówka w szkole trwa 5 godzin, dzieci z młodszych klas nie mają raczej dłużej lekcji, czasem nawet krócej - ja moich tez będę odbierać razem, to dla mnie jest duży plus. Tylko ze moja jeszcze pewnie na świetlicy będzie musiała czekać, a u nas ta świetlica ciasna i głośna, dla wszystkich klas... no ale musi się dostosować, i tyle. Oby tylko na panią trafiła fajną, bo w przedszkolu miała super panie, ciekawe jak tu. Odpowiedz Link
solaris31 Re: czy 5 latki przedszkole moze 17.04.12, 08:43 to nie są płonne nadzieje. u nas wiele dzieci dostało się do przedszkoli po odwołaniu ;) ja bym składała, nic się nie traci - skarży się decyzję urzędnika, a nie dyrektora przedszkola. a może miejsce się zwolni, bo ktoś zrezygnuje? miasto/gmina powinna tez poszukać miejsca w innym przedszkolu. sytuacja nie jest bez rozwiązania. aha - i jeszcze jedno - rejonizacja nie obowiązuje ;) czasem gminy wprowadzają zapis o zameldowaniu na terenie gminy, ale to całkiem co innego ;) rejonizacja obowiązuje w szkołach podstawowych i gimnazjum. Odpowiedz Link
ridibunda Re: czy 5 latki przedszkole moze 17.04.12, 16:19 O rejonizacji wiem ,pisałam to samo. Złożyć odwołanie może, może się jej uda - ale jak mogłaby się domagać miejsca w przedszkolu?? Jeśli nie ma, to nie ma, nie dobudują dostawki. Gdyby sześciolatki szły w tym roku do szkoły, to byłaby inna sytuacja, a tak w większości zostają i dla młodszych dzieci nie ma miejsc - proste. Żadne domagania tego nie przeskoczą. Odpowiedz Link
solaris31 Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 10:40 dzieci 6-letnie tez maja prawo być w przedszkolu. i nie jest to ich wina, że dla młodszych nie ma miejsc. jeżdżenie po 6-latkach i ich rodzicach, że zatrzymują miejsca młodszym jest nie na miejscu. domagania owszem, przeskoczyc mogą - bo jeśli nie w tym przedszkolu, to w innym musi się dla dziecka miejsce znaleźć. a inne przedszkole to chyba lepsze rozwiązanie niż zostawienie dziecka w domu na rok. Odpowiedz Link
ridibunda Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 15:59 Solaris, ja po nikim nie jeżdżę, wyrażenie całkiem nie na miejscu - ja stwierdzam fakt. Jest różnica, i to duża między jednym a drugim. Kogosia chce żeby jej dziecko było w tym konkretnie przedszkolu - co jej da przedszkole 20 km dalej? To jej mogą, owszem, zaproponować, tylko taka propozycja jest kompletnie bez sensu. Odpowiedz Link
solaris31 Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 17:54 stwierdziłaś, że to, że dzieci nie mają miejsc jest winą 6-latków. a to nie jest na miejscu. rodzic 6-latka ma prawo umieścić dziecko w przedszkolu tak samo, jak każdy inny. może uczciwiej byłoby powiedzieć, że winny jest rząd, / ten i poprzedni/ bo nie dał subwencji, a samorządów nie stać na utrzymywanie przedszkoli i dlatego cała masa została zlikwidowana? Odpowiedz Link
lilka.k Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 18:11 Solaris, mysle, ze przesadzasz :) . Czytam i nie widze by ktos tutaj "jeździł" po 6-latkach. To zdanie ponizej nikogo nie obraza. "Gdyby sześciolatki szły w tym roku do szkoły, to byłaby inna sytuacja, a tak w większości zostają i dla młodszych dzieci nie ma miejsc - proste" Odpowiedz Link
ridibunda Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 19:57 Zdecydowanie przesadzasz, nadinterpretujesz i robisz z igły widły. Ja rezygnuję z dyskusji ,bo ona już nic nie wnosi, zresztą nie mam zamiaru się bronic przed Twoimi dziwnymi zarzutami, bo niczego niepoprawnego politycznie nie powiedziałam - nie sposób zaprzeczyć temu, że większa ilość dzieci chętnych do przedszkola powoduje mniejsze szanse na dostania się do tegoż - logiczne, prawda? Nie ma się o czym więcej rozpisywać. Odpowiedz Link
solaris31 Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 20:08 dziwne zarzuty?no faktycznie, chyba dyskusja jest zupełnie zbędna :? gdyby Ci ktoś wypychał dziecko do szkoły a nie chciałabyś tego - tez byłabyś taka zadowolona? dziecko 6-letnie tez ma prawo być w przedszkolu - i to wszystko. a bajzel zrobili nam nasi jaśnie panujący, a nie rodzice 6-latków. Odpowiedz Link
ridibunda Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 20:29 Nie rozumiesz nic, w ogóle nie łapiesz, o co ja się wkurzam. Ale i tak Cię lubię:) Odpowiedz Link
solaris31 Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 20:05 a czy ja coś pisałam o obrażaniu? bo nie zauważyłam jakoś :D Odpowiedz Link
e-ness Re: czy 5 latki przedszkole moze 17.04.12, 18:08 W Warszawie jest rejonizacja pod względem zameldowania( do 5 km). Wybraliśmy szkołę, która jest super przystosowana dla 6 latków jako 1 klasistów, ale nie przyjmują do 0 bo nie mają oferty. W przedszkolach bywa różnie- jedne mają zerówki dla 6 latków drugie nie. Zakładając, że dziecko chodzi do przedszkola w którym nie będzie 0 dla 6 latków, a szkoła która przypada w rejonie nie ma również 0, dziecko pozostaje bez placówki, badz szukamy takiej w której przezimuje a za rok pojdzie do szkoły wybranej przez rodzica, fundując mu zmianę nauczycieli kolegów i narażając na okropny stres. Ponieważ jest obowiązek kształcenia 5 latka, niektóre przedszkola nie będą przyjmowały 3 latków tylko tworzyły dodatkowe grupy ( to po 2013). Karola chodzo do prywatnego przedszkola i mimo iż teoretycznie bedzie grupa dl a6 latków, wszystko wyjdzie w praniu za rok, bo to czy rzeczywiści eruszy grupa zależy od deklaracji rodziców. Moja Karola na dzień dzisiejszy nie jest gotowa na szkołe jako 6 latka:( i nie sądże aby ąż tak się wszystko zmieniło przez rok:( Odpowiedz Link
f3f Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 19:54 Wiecie to jest już zupełna paranoia... Odsuwają reformę "bo szkoly są nie przygotowane na 6 latków" a poniekąd na siłę kierują do tej szkoły 5- latków - bo brak dlanich miejsc w przedszkolach... To co dla 5-latków szkoły są przygotowane?? Przecież zerówka w szkole to ten sam budynek, najczęściej ta sama swietlica/łazienki co szkoła..... Odpowiedz Link
paris4 Re: czy 5 latki przedszkole moze 18.04.12, 21:02 a to Polska właśnie boszzz ale jestem dziś cięta dajcie mi no tu panią Hall, panią Szumilas, szanownego premiera Tuska, to oszołomstwo od "Ratujcie dzieciaki" i kto tam jeszcze się przysłużył - chętnie sprowadziłabym do parteru i potorturowała w wymyślny sposób ;) sory, wiem że wątek jak najbardziej poważny, ale już mi ręce od tego polskiego piekiełka opadają Odpowiedz Link