takatoszymura 14.05.13, 08:54 Kupujecie te piękne truskawki, malinki, które można juz kupić w sklepach, półkilowe rzodkiewki i "nowe" ziemniaki? Czy dajecie je Lipczątkom? Tak statystycznie pytam..... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zurawina100 Re: Nowalijki 14.05.13, 09:02 Wczoraj kupiłam po raz pierwszy ziemniaki młode z Izraela, ale tylko dlatego. że te nasze były strasznie brzydkie. Pomidory kupuję, bo ja nie umiem żyć bez pomidorów. Lipcowa nie je, bo nie lubi. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Nowalijki 14.05.13, 09:31 Truskawki kupilam raz, ale wybieralam polskie. dwa razy kupilam szparagi i raz mlode ziemniaki (nie wiem, skad do nas przyjechaly). rzodkiewki i szczypior kupuje przez caly rok. pomidory kupuje codziennie od ubieglego tygodnia - smakuja jak prawdziwe pomidory, choc do idealu im jeszcze daleko:) malin jeszcze nigdzie nie widzialam. w naszym domu maliny jada sie na tony, ale w sezonie. czekam na prawdziwa mloda kapuste:) Odpowiedz Link
aga_junior Re: Nowalijki 14.05.13, 10:06 Ja zakupiłam ziemniaki młode na grilla, były bardzo dobre :) pomidory, koperki, rzodkiewki itp. to kupuje cały rok też się przymierzam do tej młodej kapusty :) tak chodzę i oglądam ją i patrzę już od tygodnia :) maliny truskawki, borówki - tylko w sezonie Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Nowalijki 14.05.13, 10:46 Izraelskie ziemniaki o tej porze roku tak, bo stare bywają już niejadalne. Nie jemy dużo ziemniaków, to się nie otrujemy. Pomidory kupuję cały rok, w sezonie mam trochę swoich. Rzodkiewkę też mi się zdarza kupić, ale rzadko. Tez mam swoją. Nie kupuję sałaty, rośnie mi moja, kalafiorów tych młodziutkich też nie. Truskawki giganty kupowaliśmy parę razy tak dla draki bardziej, do dekoracji ciasta tudzież do romantycznego szampana, ale one są jak z plastiku, nie lubimy ich. Reasumując- unikam jak mogę, zwłaszcza po tym , jak na własne oczy widziałam, jak się te cuda pędzi na wiosnę, ale nie wariuję. Odpowiedz Link
iki2007 Re: Nowalijki 14.05.13, 10:55 nie kupuję nowalijek i Lipcowemu też nie daję, wiem jak sa pędzone, szkoda zdrowia. Odpowiedz Link
zabka11 Re: Nowalijki 14.05.13, 21:39 Nie, nie kupuje nawet dla siebie. Póki co posiłkuję się mrożonkami, warzywnymi i owocowymi, jeszcze nie czas...choć nie łudze się, że np. truskawki nasze są mniej pryskane niż zagraniczne...ale choć smakują lepiej;) Odpowiedz Link
takatoszymura Re: Nowalijki 15.05.13, 09:06 A nie pisałam, że jest coś złego;-) Choć to pewnie jedna wielka chemia. Bardziej mnie zastanawiają walory smakowe- bo te "nowe" ziemniaki rodem z Izraela, czy Cypru koło naszych nowych to nawet nie powinny stać, takie paskudne. Truskawki też naszych nie przypominają w smaku. Odpowiedz Link