16.08.13, 10:24
Taki banalny, a ja się wywaliłam na atomie... wstyd wstyd, ale trójkąta to musiałam sobie rozrysować i na początku wciąż mi wychodziło 150 tongue_out

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,129662,14432620,XL_copiatkowy_quiz_wiedzy___nowalijka_i_Bicz_Bozy.html#BoxSlotIIMT
Obserwuj wątek
    • vampire-freak Re: Quiz! 16.08.13, 10:35
      8/2

wyłożyłam się na atomie i biczu bożym
    • lilly_about Re: Quiz! 16.08.13, 10:35
      Oczywiście sie wyłozyłam na trójkącie i atomie. W trójkącie wychodziło mi 135. Bagna strzelałam.
    • dziennik-niecodziennik Re: Quiz! 16.08.13, 10:38
      o matko wyłożyłam sie na Jimmie Carreyu!... big_grin big_grin big_grin
      • morgen_stern Re: Quiz! 16.08.13, 10:49
        To koniecznie zobacz ten film, jest zajebisty.
    • ciastko_z_kota Re: Quiz! 16.08.13, 10:40
      8/2
      Padłam na atomie (trochę wstyd, bo gdzie elektron w jądrze uncertain) oraz na Aspen.
      • andaba Re: Quiz! 16.08.13, 10:43
        8/2, przejechałam się na filmie i na Greyu (nie znam człowieka).

Ale przyznaję, że z atomem i lekkoatletą strzelałam.
        • dziennik-niecodziennik Re: Quiz! 16.08.13, 10:50
          > 8/2, przejechałam się na filmie i na Greyu (nie znam człowieka).

zapoznaj się, naprawde intrygujący gosć smile
    • maggi9 Re: Quiz! 16.08.13, 10:44
      9/1. Na atomie się wyłożyłam big_grin
    • kura17 Re: Quiz! 16.08.13, 10:48
      jejku, naprawde tyle osob nie wie, jak zbudowany jest atom? sad
      • ciastko_z_kota Re: Quiz! 16.08.13, 10:53
        to nawet nie o to chodzi, bo ja się nawet nie zastanowiłam uncertain
        • kura17 Re: Quiz! 16.08.13, 10:54
          a dlaczego sie nie zastanowilas?
          przeciez chyba o to w quizie chodzi - zeby chwile pomyslec?
          • ciastko_z_kota Re: Quiz! 16.08.13, 14:29
            wiem i dlatego mi głupio. przyznam, że zapomniałam co oznacza słowo nukleon i dlatego od razu wydał mi się podejrzany, dlatego niewiele mysląc go zaznaczyłam. mogłam zamiast tego chwilę się zastanowić, i drogą eliminacji dojść do tego, że nukleony to pewnie wspólna nazwa dla protonów i neutronów, bo przecież wiem, że elektrony krążą wokół jadra atomu.

no, a że robiłam test szybko, to stad głupi błąd.
            • morgen_stern Re: Quiz! 16.08.13, 14:33
              Jezuuu, po co się tłumaczysz? Ludzie, nie dajcie się zwariować, quiz na luzie, a tu przesłuchiwanie, "jak można nie znać", tłumaczenie się, dlaczego odpowiedziało się błędnie, niektórzy egzaminują innych całe życie chyba.
              • ciastko_z_kota Re: Quiz! 16.08.13, 15:05
                no wiem, wiem uncertain
      • morgen_stern Re: Quiz! 16.08.13, 11:04
        Ja za to wiem mnóstwo rzeczy, o których zapewne nie masz pojęcia i co w związku z tym?
        • kura17 Re: Quiz! 16.08.13, 13:51
          wydawalo mi sie, ze minimalna wiedza o budowie otaczajacego nas swiata jest podstawa, ktora wiekszosc wyksztalconych ludzi zna. to tak, jakbym ja nie wiedziala, kim jest mickiewicz, arystoteles czy byron... albo jaka jest najdluzsza rzeka na swiecie... albo co jest stolica usa...

oczywiscie jest mnostwo rzeczy, o ktorych nie mam pojecia, ale przynajmniej staram sie miec pojecie o rzeczach podstawowych.
          • morgen_stern Re: Quiz! 16.08.13, 13:59
            Niestety, wiedza z zakresu matematyki, fizyki i chemii wyparowała wkrótce po zakończeniu edukacji. Nie mnie oceniać, czy to wina nauczycieli czy moja własna. Bez dokładnej znajomości budowy atomu daję sobie na co dzień radę, a nawet żywo interesuję się nauką. Cieszę się, że jesteś wszechstronnie wykształcona (bo to i nauki ścisłe, i humanistyczne...) oraz masz wszystkie podstawy w małym palcu, dzięki temu możesz np. poczuć się lepsza, np. w tym wątku smile
            • kura17 Re: Quiz! 16.08.13, 14:07
              zaznaczam, ze rozumiem pojecie ironii i sarkazmu, ale i tak pozwole sobie odpowiedziec powaznie na Twoja wypowiedz.

nie bylo moim zamiarem poczucie sie lepsza.
              zwyczajnie bardzo mnie zdziwilo, ze tyle osob mialo "problem z atomem".
              tak samo, jakby zdziwilo mnie, gdyby wiekszosc nie potrafila wymienicstolicy francji.
              nie mowie o wszechstronnym wyksztalceniu, a o podstawowym.
              mam wrazenie, ze brak wiadomosci na temat nauk przyrodniczych i matematycznych jest traktowany jako powod do chluby, natomiast brak wiadomosci z innych dziedzin - jako powod do wstydu. nie podoba mi sie to. nasz swiat jest tak ciekawy i roznorodny, ze fajnie byloby znac podstawy, ktore ulatwiaja ejgo zrozumienie.

bez znajomosci atomu na codzien dasz sobie tak samo rade, jak bez znajomosci tworczosci mickiewicza. i co z tego wynika? czyz nie ciekawsze i bogadsze jest zycie, jesli widze o obu tych rzeczach posiadasz?...
              i co z tego?
              • morgen_stern Re: Quiz! 16.08.13, 14:19
                Tak, wspaniale jest wiedzieć wszystko i znać wszystkie podstawy, które inteligentny człowiek powinien posiadać, jednakowoż takich ludzi jest wśród nas niewiele i chyba jako istota myśląca musisz zdawać sobie z tego sprawę. Dziwować się temu chyba nie ma sensu, bo to zwyczajnie naiwne.

Dlaczego założyłaś, że skoro nie potrafię wyrecytować na zawołanie budowy atomu to i nie znam twórczości Mickiewicza, nie wiem, jaka jest stolica USA, ani jaka jest najdłuższa rzeka na świecie? Może wiem masę rzeczy, również powyższe, a ten atom leży? I co w związku z tym, będziesz teraz siedzieć i załamywać ręce nad kondycją ludzkiej wiedzy? I owszem, to jest wywyższanie się. gdybym podchodziła do sprawy jak ty, załamałabym się po wypowiedzi bodajże andaby, która nie ma zielonego pojęcia, kim jest Dorian Grey. Rozumiem, żeby nie przeczytać książki, ale ogarnięty człowiek powinien wiedzieć, o co z tym Grayem chodzi, nie? Nie, ja po prostu nie oczekuję, że człowiek musi wiedzieć wszystko i zawsze się cieszę, kiedy mogę uzupełnić wiedzę lub posłuchać mądrzejszego. Wymądrzającego się ze źle ukrywanym poczuciem wyższości jakoś mniej.
                • kura17 Re: Quiz! 16.08.13, 14:46
                  zdziwilo mnie, ze tak wiele osob nie mialo pojecia o atomie i nie chodzilo o jakas specjalistyczna wiedze, tylko o fakt, ze atom sklada sie z jadra i krazacych wokol jadra elektronow. nie o zjawisko, a o ROZMIAR zjawiska.

> Dlaczego założyłaś, że skoro nie potrafię wyrecytować na zawołanie budowy atomu
                  > to i nie znam twórczości Mickiewicza, nie wiem, jaka jest stolica USA, ani jak
                  > a jest najdłuższa rzeka na świecie?

moze zle to napisalam, ale mialam na mysli rzecz wrecz przeciwna - zakladalam wlasnie, ze WIESZ te wszystkie rzeczy (mickiewicz, usa, rzeka itp). bo to podstawa. i dlatego dziwi mnie, ze nie wiesz o atomie, bo to (wedlug mnie, we wspolczesnym swiecie) taka sama podstawa. mam czesto wrazenie, ze podstawy nauk humanistycznych sa traktowane jako oczywistosc, a podstawy nauk scislych juz nie.

> Może wiem masę rzeczy, również powyższe, a ten atom leży?

jestem pewna, ze tak wlasnie jest. dla mnie ciekawe jest, dlaczego akurat ten atom Ci nie lezy wink

> I co w związku z tym, będziesz teraz siedzieć i załamywać ręce nad kondycją ludzkiej
                  > wiedzy?

na razie sie dziwie wink
                  a dybym miala troche czasu, to chetnie bym sie zastanowila, jak temu przeciwdzialac. za mlodych lat mialam taka malenka ambicje - zeby choc niewielkiej liczbie osob pokazac, jak fajna moze byc taka wiedza. moze wroce do tego "na starosc" wink

> I owszem, to jest wywyższanie się.

nie mialam takiego zamiaru.

> gdybym podchodziła do sprawy jak ty, załamałabym się po wypowiedzi bodajże andaby,
                  > która nie ma zielonego pojęcia, kim jest Dorian Grey.

to tez mnie zdziwilo.
                  ale o dorianie napisala JEDNA osoba, a o atomie - wiekszosc w tym watku!
                  juz pisalam - chodzi mi o ROZMIAR zjawiska, nie o fakt jego wystapienia.
                  naprawde nie zdziwilabys sie powaznie, gdyby ok 90% osob w tym watku przyznalo, ze nie zna pana greya?...

> Nie, ja po prostu nie oczekuję, że człowiek musi wiedzieć wszystko i zawsze się ci
                  > eszę, kiedy mogę uzupełnić wiedzę lub posłuchać mądrzejszego. Wymądrzającego si
                  > ę ze źle ukrywanym poczuciem wyższości jakoś mniej.

wiem, ze do mnie pijesz i w sumie mi przykro, ze zostalam zakwalifikowana do wymadrzajacych sie (i naiwnych wink ). daleko mi do takiej postawy. i mam wrazenie, ze w realnym swiecie komunikowanie tego wychodzi mi to troche lepiej, bo ludzie generalnie lubia mnie sluchac smile zawsze moge i Ciebie sprobowac przekonac do siebie (i atomow, heh), ale nie wiem, czy masz na to ochote smile
                  • morgen_stern Re: Quiz! 16.08.13, 15:04
                    Do atomów i wiedzy o nauce naprawdę nie trzeba mnie przekonywać, mnie to wszystko szalenie ciekawi. Moim zdaniem taka słaba wiedza z zakresu mat-fiz-chem wynika z tego, że po pierwsze umówmy się, to są jednak dość trudne rzeczy do przyswojenia, a po drugie edukacja w tej dziedzinie leży. Ręka w górę, kto miał z tych przedmiotów naprawdę dobrych nauczycieli, którzy potrafili zachęcić do nauki. Ja miałam przez wszystkie lata tylko jednego fajnego nauczyciela fizyki, a byłam w kilku szkołach. Matematyczki były przerażające, jedna chemica mnie nienawidziła, nie wiem, w sumie dlaczego.

A teraz powiem ci coś, co cię pewnie przerazi - jeśli chodzi o mnie to wystarczy mi wiedza, że w atomie są protony, neutrony, elektrony, co krąży wokół, a co jest w środku, jakoś mniej mnie zajmuje. Zaręczam, że znajomość stolicy USA przyda mi się bardziej. Jeśli porażam niewiedzą, trudno, niemniej powiem nieskromnie, że świat byłby wspaniały, gdyby wokół mnie były same takie nieuki, jak ja tongue_out
                    • kura17 Re: Quiz! 16.08.13, 15:35
                      > Do atomów i wiedzy o nauce naprawdę nie trzeba mnie przekonywać, mnie to wszyst
                      > ko szalenie ciekawi.

Morgen, ale jesli ciekawi, to przeciez nie powinno sprawiac trudnosci ogarniecie, co krazy wokol czego wink przeciez to sa wlasnie podstawy wspolczesnej nauki, nawet prad elektryczny trudno sobie wyobrazic, nie wiedzac, co gdzie siedzi...

> Moim zdaniem taka słaba wiedza z zakresu mat-fiz-chem wyni
                      > ka z tego, że po pierwsze umówmy się, to są jednak dość trudne rzeczy do przysw
                      > ojenia, a po drugie edukacja w tej dziedzinie leży.

na pewno jest w tym duzo prawdy. sposob uczenia przedmiotow scislych moze byc fatalny.
                      a przeciez trudne rzeczy tez mozna dobrze wytlumaczyc.
                      wedlug mnie dodatkowym czynnikiem jest fakt, ze tredy jest "nierozumienie matematyki"... ludzie sie wrecz chwala, ze NIC Z TEGO NIE WIEDZA... nie wiem, skad ten trend sie bierze?

> Ręka w górę, kto miał z tych przedmiotów naprawdę dobrych nauczycieli, którzy potrafili
                      > zachęcić do nauki.

ja mialam na ogol niezlych (oprocz jednej fizyczki), a fizyka w szkole sredniej mialam genialnego.

> A teraz powiem ci coś, co cię pewnie przerazi - jeśli chodzi o mnie to wystarcz
                      > y mi wiedza, że w atomie są protony, neutrony, elektrony, co krąży wokół, a co
                      > jest w środku, jakoś mniej mnie zajmuje.

no wiem, ze wiekszosci ludzi to nie zajmuje za bardzo... i w sumie zastanawiam sie, dlaczego. jak juz pisalam - dla mnie to podstawy, bez ktorych trudno zrozumiec otaczajacy nas swiat, bardzo szybko rozwijajaca sie nauke, ten caly postem... no nic, zamkne sie juz ze swoim zdziwieniem...

> Jeśli porażam niewiedzą, trudno, niemniej powiem nieskromn
                      > ie, że świat byłby wspaniały, gdyby wokół mnie były same takie nieuki, jak ja tongue_out

nie uwazam Cie za nieuka - choc o atomie moglabys sie podszkolic... tongue_out
    • asia_i_p Re: Quiz! 16.08.13, 11:03
      A propos atomu, dowcip o elektronie (mąż mi opowiedział i uważa za autentycznie zabawny, ja powoli zaczynam doceniać).

Policja zatrzymuje elektron i ochrzania.
      Policjant: Oj, panie elektron, a ile to się jedzie? 600 km na sekundę było!
      Elektron: No i k...wa świetnie, teraz nie wiem, gdzie jestem.
      • a.va Re: Quiz! 16.08.13, 21:49
        Przypuszczam, że ten dowcip jest super, ale niech mi ktoś najpierw wytłumaczy, nieukowi, dlaczego on nie wie, gdzie jest.
        • asia_i_p Re: Quiz! 16.08.13, 21:57
          Bo nie da się naraz powiedzieć, z jaką prędkością porusza się elektron i gdzie się znajduje - zasada nieoznaczoności Heisenberga.
          • a.va Re: Quiz! 16.08.13, 22:45
            Wiedziałam, że jest super big_grin
    • asia_i_p Re: Quiz! 16.08.13, 11:03
      7/10
      Wyłożyłam się na Jimie Carreyu, młociarzu i Aspen.
    • mika_p Re: Quiz! 16.08.13, 11:20
      10:0
      Mam dziś szczęście w strzelaniu, idę zagrać w totka.
      Nie miałam pojęcia o Jimie Carreyu, Aspen, lekkoatlecie i bagnach, a trafiłam.
      • marzeka1 Re: Quiz! 16.08.13, 12:35
        10:0 - dawno tak nie miałam, ale strzelałam przy atomie i Carrey'u.
    • morgen_stern Re: Quiz! 16.08.13, 13:05
      A jak ekstremalny? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,129662,14434339,40__ekstremalny_quiz_wiedzy_ogolnej___najtrudniejsze.html#BoxSlotIIMT

Dość trudny, ale dobrze strzelałam wink wyłożyłam się tylko na wyborach, Meksyku i saturnizmie.
      • mika_p Re: Quiz! 16.08.13, 14:00
        "Dzieje głupoty..." i Kuala Lumpur mam źle.
    • capa_negra Re: Quiz! 16.08.13, 14:06
      9/1 na atomie się wyłożyłam, w ekstremalnym 8/12 czyli norma
      • morgen_stern Re: Quiz! 16.08.13, 14:20
        Na atomie?! WSTYD! Jakaś ograniczona jesteś big_grin
        • capa_negra Re: Quiz! 16.08.13, 14:57
          No kurna siedzę w kącie i ryczę
    • memphis90 Re: Quiz! 16.08.13, 14:25
      U mnie 8/2. Padłam na sportowcu - zupełnie nie moja dziedzina i na Aspen (próbowałam ustrzelić stan ze śniegiem wink). Ale Atyllę strzeliłam.
    • jowita771 Re: Quiz! 16.08.13, 14:37
      Wyłożyłam się na atomie, ale ja z chemii jestem cienka jak dupa węża. Za to reszta wyjątkowo prosta dzisiaj.
      • kura17 Re: Quiz! 16.08.13, 14:51
        > Wyłożyłam się na atomie, ale ja z chemii jestem cienka jak dupa węża.

budowa atomu to raczej fizyka, choc pojecie elektronu zostalo stworzone dla potrzeb chemii.
        oczywiscie w chemii bardzo istotne jest, jak dane pierwiastki sa zbudowane, ale w fizyce istnieje caly wielki dzial zwany fizyka atomowa, ktory zajmuje sie wlasnie budowa atomu. dodatkowo mamy jeszcze fizyke jadrowa, pomijajaca elektron i zajmujaca sie tylko jadrem atomowym i fizyke czastek ellementarnych, ktora bada oddzielnie czastki, takie jak elektron, czy proton/neutron i sily dzialajace miedzy nimi.
        • wioskowy_glupek Re: Quiz! 16.08.13, 22:21
          9 ! Sama w szoku jestem że wyłożyłam się tylko na H2SO4 big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka