Dodaj do ulubionych

Londyn- co warto zobaczyć, kupić?

09.09.13, 10:09
Lecę do Londynu w czwartek. Na 3 dni. W Londynie nie byłam nigdy nie licząc przejażdżki autobusem z lotniska na lotnisko jak miałam przesiadkę z Nowego Jorku.
Miałyśmy taką paczkę na studiach - ja, Magda i Ania i właśnie Ania mieszka w Londynie od dawana i zaprosiła nas na weekend. 3 dni to mało czasu więc przeznaczamy 1 dzień na połażenie po Londynie i 1 dzień na zakupy. Pogoda marna się zapowiada na ten czas bo 16 stopni i deszcze.
Poradźcie co warto zobaczyć, co kupić, co spróbować do jedzenia? Anglia kojarzy mi się z dobrymi herbatami.
Mam tylko bagaż podręczny więc dużo nie przywiozę.

Poza tym to moja pierwsza podróż bez męża i dzieci od 8 lat. Jeszcze nie wyjechałam a już tęsknię za dziećmi. No ale to babski wypad.
Obserwuj wątek
    • boazeria Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 09.09.13, 10:12
      Aha lecę Ryanair i podobno mają restrykcyjne warunki odnośnie wielkości bagażu podręcznego. Mój przekracza podane przez nich wymiary o dosłownie 1-1,5cm. Przejdzie???
      • boazeria Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 09.09.13, 10:13
        Szkoda, że nie zrobię takich pięknych zdjęć jak cui z Paryża ale nie mam aparatu. Biorę tylko smartfon.
    • lipiec_2007 Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 09.09.13, 10:27
      Juz ci zazdroszcze:)

Nie wiem, co cie interesuje. Ale skoro nigdy nie bylas w Londynie, to ja polecam ci autobus, z ktorego mozesz zobaczyc najwazniejsze atrakcje Londynu. Mozesz wysiasc na dowolnym przystanku, a potem znowu wsiasc w dowolnie wybranym momencie. Niektore autobusy maja przewodnikow, a inne audioprzewodnika, ktory opowiada o mijanych atrakcjach. Bilety mozna kupic w opcji 1-dniowej, czy kilkudniowej. Ja korzystalam z dziecmi z opcji 1-dniowej. W cene wliczony byl tez rejs Tamiza. Taka usluge ma wiele europejskich stolic. Pewnie nie bedziesz miala czasu na wejscie do muzeow National Gallery, British Museum, czy Natural History Museum (to moje ulubione). wejscia sa darmowe.

Co do zakupow, to wydaje mi sie, ze wszystko juz mozesz kupic w Polsce. Ja kupowalam szuszone mango na przekaske, bo w Polsce nie ma tak dobrych:)

a tu o autobusach:
      www.theoriginaltour.com/
      • e-gosiak wymiary bagażu 09.09.13, 12:47
        ja ostatnio leciała Ryanairem i sprawdzali dosyć restrykcyjnie, Jeżeli to plecak albo miękka torba to nie ma problemu bo się jakoś wciśnie - ale jeżeli sztywna walizka to może być problem - nie da się wepchnąć do skrzynki w której kontrolują rozmiar bagażu - a jeżeli tam nie wejdzie - to za duży i trzeba niezła kasę dopłacać. Raczej nie odpuszczą jeżeli bagaż nie wejdzie.
        • maadga Re: wymiary bagażu 09.09.13, 13:14
          Potwierdzam sprawę z bagażem jeśli miękka to przejdzie jeśli twarda to raczej nie.
    • alcea3 Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 09.09.13, 20:19
      Najlepsza na bagaz podreczny to torba na kolkach.
      Ja mialam przekroczony ich wymiar o ok 4 cm i luz, wazne zeby sie zmiescil w kabinie.
      • e-gosiak Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 09.09.13, 20:58
        Alcea - a leciałaś Ryanairem?
        Bo tu ważne jest żeby się zmieścił w ich "stojaku" . Podobnie jak w liniach Wizzair.
        Ostatnio pani w Bergamo musiała za większą torbę (dosłownie minimalnie , brakowało moze 1-2 cm zeby weszła w stojak) dopłacać 30Euro!!!!!
        • alcea3 Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 09.09.13, 22:43
          Tak Ryanairem.
          Nikt nie sprawdzał, nie kazali wsadzać nikomu :)
          • lilka.k Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 09.09.13, 22:53
            Sprawdzają wyrywkowo wiec lepiej miec miękkà albo sztywną idealnych wymiarów.
            • boazeria Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 10.09.13, 12:54
              Ja mam taką ala walizkę.
              Ryanair pozwala na max wymiar 55x40x20cm
              Moja ma wymiar 48x34x16 ale....... ma kółka i wyciąganą rączkę plastikową i przez to wymiar w najdłuższym punkcie zwiększa mi się z 48 do 56-56,5cm. Upchać nie dam chyba rady bo jest lekko usztywniana. Odkręcić też się chyba nie da. Serio myślicie, że przez te 1,5cm mogę mieć problem? Może na Okęciu da się najpierw spróbować czy wejdzie do ich "siatki" a jak nie to przeładuję do sportowej. Gorzej jak na Okęciu przejdzie a w Londynie nie....

Jeja zamiast cieszyć się z wyjazdu stresuję się torbą. Nie mam innej. Obdzwoniłam znajomych i rodzinę. Tę i tak koleżanka mi pożyczyła.
              • e-gosiak Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 10.09.13, 13:33
                Najważniejsze żeby dało ci się wsunąć w tą "skrzynkę", rączka nie ma znaczenia - przecież ją możesz schować.
                Na Okęciu stoją takie stojaki - przynajmniej były tydzień temu.
              • alcea3 Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 10.09.13, 20:55
                Jesli masz mozliwosc podjedz i po prostu wsadz torbe czy wejdzie.
                Bedziesz spokoniejsza.
    • paris4 Re: Londyn- co warto zobaczyć, kupić? 10.09.13, 14:49
      Zależy co cię interesuje musisz doprecyzować bo Londyn to dość szerokie pojęcie :)
      Chcesz bardziej sztandarowe punkty Londynu zobaczyć? czy coś mniej oczywistego?
      Masz ochotę chodzić po muzeach? parkach? stare dzielnice? nowoczesne dzielnice?
      interesuje cię historia miasta? a może jakieś konkretne punkty z książek? lub filmów? a może śladami muzyków lub pisarzy?
      Ja lubię West End - Covent Garden, Notting Hill, Islington, Primose Hill, Little Venice, Hackney - choć odradzam po zmroku ;) Brick Lane - świetne hinduskie kramiki z jedzeniem, Camden Town - tam mają nieźle wykręconą lodziarnię Chin Chin Labs - takich lodów jeszcze nie jadłam :)
      z parków no to Hyde Park wiadomo, ale jeszcze Kew Gardens - bajka, Richmond Park z jelonkami ganiającymi swobodnie, Holland Park, Battersea Park, Hampstead Heath
      z muzeów które widziałam i mogłabym odwiedzać za każdym razem British Museum - mają tam taki reading room, że padłam :) National History Museum, Science Museum, i ukochane Tate Modern - stamtąd mogę cały dzień nie wychodzić a za koneserkę sztuki się nie uważam

Co kupić? ja zakupowa zbyt nie jestem - ale w Londynie zaopatruję się w książki - z klimatycznych księgarenek i antykwariatów których jest zatrzęsienie, zakładki do tychże książek - to mój bzik, herbatę i malutkie buteleczki Jameson Whisky ; )

polecam też stronę timeout london - dowiesz się tam o wydarzeniach które akurat będą się odbywać w mieście w czasie twojego pobytu - różne imprezy, festiwale, targi, koncerty itp są też recenzje restauracji tanich i drogich, szczegółowe info o muzeach - no wszystko tam jest.

Jejku kocham Londyn!
      Ja mam bilety na październik i już przebieram nóżkami i wiercę się niespokojnie
      • paris4 Re: korekta 10.09.13, 16:14
        nie National History Museum tylko Natural History :)
        • gismol77 Re: korekta 10.09.13, 16:35
          A ja bede w niedziele w Londynie. Coś sobie wybiore Paris z Twojej listy.
          • paris4 Re: korekta 10.09.13, 16:40
            mogę się rozwinąć z listą w razie co ;)
            a i mogę polecić jeszcze spróbowanie kawy po wietnamsku jesli ktoś nie próbował - ja odkryłam ją właśnie w Londynie
            • boazeria Re: korekta 11.09.13, 16:52
              Dzięki!
              cholera pogoda zapowiada się fatalna 16 stopni i deszcze
              • alcea3 Re: korekta 11.09.13, 19:38
                Nie patrz w pogodę :) Na wyspach zawsze kłamie :)
                • boazeria Re: korekta 17.09.13, 16:53
                  Byłam, wróciłam. Jestem zachwycona!
                  3 dni to za mało.
                  Widziałam London eye, Tower Bridge, Iglicę, Big Bena, Trafalgar Square , obrazy Picassa, Rubensa i van Gogh z bliska w Galerii Narodowej , Pałac Buckingham( przepraszam za błędy).
                  Było bosko!!!!!! :-)

Byłam w 2ch Primark i z zachwytu nie padłam. Owszem jeansy dla dzieci po około 20zł ale już bluzy, bluzeczki itd kiepskiej jakości i głównie poliester. No ale obok był outlet next :-)

Zjadłam oczywiście English Breakfast i wypiłam kawkę w Starbucks.

Zdecydowanie miałam za mało kasy, za małą walizkę i za mało czasu.
                  Same metro to koszt 12 funtów dziennie. No ale co się nałaziłyśmy to moje. Wychodziłyśmy z domu o 9 rano a wracałyśmy 23-24. :-) Bite 30km dziennie.
                  • boazeria Kilka zdjęć 17.09.13, 17:06
                    www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/06f9016d5611e729.html
                    www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dff3de9e803d3f9.html
                    www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e44edeb759854f55.html
                    www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18eaa27fc2346b12.html
                    www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e60b4946d131c84c.html
                    www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7002d2909a0d448.html
                    • alcea3 Re: Kilka zdjęć 17.09.13, 18:24
                      Padało??? :)
                      ZDjęcia super
                  • smolineczka Re: korekta 17.09.13, 18:39
                    też chętnie wybrałabym się z koleżankami do Londynu na kilka dni, brakuje mi takiego babskiego towarzystwa, i wyobrażam sobie Twój zachwyt Londynem (jest moją wielką miłością od dziecka, do tej pory żałuję, że nie pojechałam, kiedy przyjaciółka tam pracowała)
                    • burdziaa Re: korekta 17.09.13, 18:54
                      Aniu bardzo się cieszę,że byłaś !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka