Dodaj do ulubionych

SF/Fantazy

28.03.14, 07:59
Lubicie ten gatunek?
Ja mam problemy z właściwym odbiorem tego typu twórczości ;) Mianowicie nie potrafię "wyłączyć" swojego realistycznego podejścia i zawsze patrzę przez pryzmat "jak to jest możliwe" ;P Absolutnie możliwe jest też, że nie odróżniam sf od fantazy, czy innych podobnych albo jakichś tam podkategorii (zakładam, że są takowe).
Myślę o tym teraz w kontekście Star Wars.
Konrad bardzo chciał coś zbierać. Padło na karty Star Wars. Większość jego kolegów zbiera karty z piłkarzami, ale stanowczo się sprzeciwiłam, jako że żywię głęboką animozję do sportu o nazwie piłka nożna, a co za tym do wszystkich piłkarzy świata, choćby byli najseksowniejsi i strzelili miliard bramek w sezonie. Nie wydam grosza na nic związanego z piłką nożną ;)
No i żeby nie było, że Konrad zbiera karty związane z czymś czego nie zna postanowiliśmy obejrzeć razem wszystkie części Star Wars. Inna sprawa, że gdybym zgodziła się na piłkarzy to też nie miałby o nich bladego pojęcia, a meczy nie zamierzam oglądać, już wolę, kultowe podobno, Star Wars ;)
Jako że dzisiaj pierwszy seans, próbuję się odpowiednio nastawić i nie uśmiechać się z niedowierzaniem lub politowaniem (mam do tego skłonności) w trakcie...
Obserwuj wątek
    • maadga Re: SF/Fantazy 28.03.14, 08:53
      Lubie oba wymienione gatunki dla mnie tak na logikę Scienc fiction czyli fikcja naukowa, a fantasy to raczej w stronę elfów, smoków itp.
    • lipiec_2007 Re: SF/Fantazy 28.03.14, 09:26
      gdybym miala wybor pomiedzy sf a czyms innym, to wybralabym cos innego:) a gdybym nie miala to lykne wszystko.

ostatnio przeczytalam calego wladce pierscieni i hobbita, bo chcialam sprawdzic o co ten caly szum...

daj Kondradowi zbierac pilkarzy....:) to naprawde fajna zabawa. i wydaje mi sie, ze duzo bardziej rozwijajaca niz star wars - o samym sporcie i tezyznie fizycznej nie wspomne. zarazimy Konrada miloscia do pilki na zlocie....:)
      • metanira Re: SF/Fantazy 28.03.14, 09:50
        A kysz, a kysz... Zamilknij Katarzyno! Chcesz mnie syna pozbawić? Jedni wyrzekają się syna-geja, a ja wyrzeknę się syna-kibica-piłki-nożnej ;P
    • marigold222 Re: SF/Fantazy 28.03.14, 09:49
      uwielbiam dobre fantasy (takie odrealnione, magiczne- elfy, czarodzieje itp.) i dobrą SF (futurologia, przyszłość , kosmos, postapokalipsa) ale muszą być dobre. Gwiezdne wojny to bardziej SF ale takie wczesne i w sumie pomiędzy (moc). Żeby siĘ nie zrazic trzeba sięgać po naprawdę dobre pozycje bo jest masz tzw; "shit in space" i "magical shit" i to jest naprawdę porażka
      • ankas4 Re: SF/Fantazy 28.03.14, 10:25
        Jej ja jak marigold222 dla mnie fantasy takie czarodziejskie to najlepsze co może być! uwielbiam Harry Pottera, lubię Władcę pierścieni, ogólnie wszystko fantasy jak dla mnie jest nalepsze, sf też ale to własnie dla mnie gatunek bardziej poważny, może nawet straszniejszy, ale powiem Wam ,ze my juz jestesmy po obejrzeniu z Tymonem całej serii star wars i Tymon zachwycony, nawet ma już w pokoju wielki plakat ze swoimi ulubionymi bohaterami, bał się tych najnowszych częśći trochę, a walka lorda wadera śniła mi się ze dwie noce, ogólnie te najnowsze częsci oglądał z pilotem w ręku i przesuwał to czego się bał, i to chyba jest fajna metoda na pierwszy raz , teraz mówił ,ze chce na nowo obejrzeć wszystkie częsci i juz bez przewijania, zobaczymy:)
    • uczula Re: SF/Fantazy 29.03.14, 06:00
      Potraktuj to jako bajke :)
      bo to jest bajka.
      Ja na fantastyce wyroslam:) i teraz po 20 latach przerwy powracam.
      Uwielbiam fantastyke - ale wiesz, to tylko przykrywka po to by pokazac czlowieka, jego wady i zalety. Dla mnie w zasadzie jest obojetne jaka jest ta przykrywka, byleby ksiazka/film byl dobry,ale fantastyke lubie najbardziej.
      Metanira - daj synowi wolny wybor.
      Pozwol mu samemu wybrac co lubi :)bo moze sie okazac, ze jednak Star Wars nie chwyci na dluzsza mete. U dzieci to sie zmienia jak w kalejdoskopie.
      Moim zdaniem najblizszy rzeczywistosci byl Lem - jesli chodzi o SF, fantazy to bajka :)
      • metanira Re: SF/Fantazy 31.03.14, 11:03
        Obejrzałam Epizod IV, czyli nakręcony jako pierwszy - oglądamy w kolejności kręcenia.
        Dałam radę, nie było tak źle ;) Nawet się wciągnęłam i mam ochotę obejrzeć następną część. Oczywiście widać, że to staroć, jeśli chodzi o efekty, ale klimat ma. Tym bardziej nie mogę się doczekać nowszych części.
        • metanira Re: SF/Fantazy 31.03.14, 11:06
          Obejrzeliśmy razem, oczywiście. Konrad twierdzi, że mu się podobało :) Nie bał się wcale. Latające pojazdy i roboty to jest to ;)
          • uczula Re: SF/Fantazy 31.03.14, 20:12
            no to super.
            MI sie pojazdy i mysliwce tez podobaly najbardziej.
            No i muzyka i klimat:)
        • maadga Re: SF/Fantazy 31.03.14, 11:06
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka