22.05.07, 12:25
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś na temat becikowego, nie wiem nawet czy
jeszcze to jest, gdzie się to odbiera, kto może je dostać itd. Próbowałam
znaleźć jakieś wątki w tym temacie ale chyba nie umię szukać, bo nic nie
znalazłam. Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • agasar79 Re: BECIKOWE 22.05.07, 12:34
      Ostatnio czytałam o becikowym na tej stronie:

www.babyboom.pl/ciaza_i_porod/porod_i_polog/becikowe_i_dodatek_z_tytulu_urodzenia_dziecka.html
      • aurinko Re: BECIKOWE 22.05.07, 12:36
        1. Becikowe w wysokości 1000zł należy się każdemu bez względu na dochód. Aby je
        otrzymać należy złożyć wniosek w MOPSie, do wniosku dołaczyć odpis aktu
        urodzenia dziecka, pesel dziecka, dowód osobisty swój oraz dowód osobisty ojca
        dziecka (zgodnie z danymi wpisanymi w metrykę urodzenia). Dokumenty te należy
        złożyć w ciągu 3 miesięcy od urodzenia dziecka, później wniosku nie przyjmą i
        becikowe przepadnie.

2. Becikowe "Samorządowe" wypłacane jest w kwocie 1000zł tylko wtedy, gdy gmina
        uchwaliła swoją wewnętrzną ustawę i nie dotyczy to każdego miasta. Najlepiej
        zadzwonić do MOPSu w swoim mieście i zapytać czy miasto przydziela becikowe
        samorządowe. W Gdańsku akurat takiego becikowego nie ma.

3. Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka w wysokości 1000zł
        przyznawana osobom, które mają prawo do pobierania zasiłku rodzinnego na
        dziecko. Wypłaca MOPS i warunkiem otrzymania takiej zapomogi jest dochód nie
        przekraczający 504zł na osobę. Liczy się tylko dochód matki, jej formalnego
        męża oraz ewentualne alimenty jeśli są zasądzone przez sąd (np. w przypadku
        rozwodu). Wniosek o zapomogę można składać w ciągu 12 miesięcy od narodzin
        dziecka. Jeśli ktoś nie pobierał wcześniej świadczenia rodzinnego na dziecko,
        to może najpierw złożyć wniosek o rodzinne w MOPSie (trzeba do wniosku dołączyć
        zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za rok 2004 - w przypadku
        składania wniosku przed dniem 31.08.2007 lub o dochodach za rok 2005 w
        przypadku składania wniosku po 1.09.2007). Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu
        rodzinnego można składać wniosek o zapomogę.

Wszystkie 3 formy wypłat z tutułu narodzin dziecka można otrzymać niezależnie
        od siebie, w najlepszym przypadku dostanie się w sumie 3 tys. zł, w najgorszym
        tylko 1 tys. zł.

• ingapol Re: BECIKOWE 22.05.07, 12:47
          czy to nie jest pomyłka z tymi latami ???
          do 31.08.2007 za 2004 r ???
          a jeśli wtedy nie bylismy jeszcze małżeństwem??? to nie ma znaczenia ???
          • aurinko Re: BECIKOWE 22.05.07, 13:02
            ingapol napisała:

> czy to nie jest pomyłka z tymi latami ???
            > do 31.08.2007 za 2004 r ???

Jest dokładnie tak, jak napisałam. Własnie z tego względu nie należy mi się
            rodzinne na syna, bo w 2004 roku mój (wtedy jeszcze aktualny) mąż zarabiał za
            dużo, żeby otrzymać prawo do rodzinnego. Nie ważne, że teraz jest zupełnie inna
            sytuacja :-/

> a jeśli wtedy nie bylismy jeszcze małżeństwem??? to nie ma znaczenia ???

Nie ma znaczenia, to jest głupi aparat schematowy, liczą się tylko daty i czy w
            danym roku spełnia się konkretne warunki.
            • ingapol Re: BECIKOWE 22.05.07, 13:31
              powiem szczerze, głupota totalna !!!!!!!!!!
              ja np bardzo dobrze zarabiałam w 2004 r, a mój (wtedy nie-mąż) marne grosze.
              Teraz, tak jak w ubiegłym roku zarabiamy przeciętnie i powiem że przydałby nam
              sie ten dodatkowy 1000.
              Kto to wymyśłił ??? Dochody sprzed 3 lat są ważne ??? Kolejny dowód jakie u nas
              są mądre ustawy :-(
              • aurinko Re: BECIKOWE 22.05.07, 13:48
                ingapol napisała:

> powiem szczerze, głupota totalna !!!!!!!!!!
                > ja np bardzo dobrze zarabiałam w 2004 r, a mój (wtedy nie-mąż) marne grosze.
                > Teraz, tak jak w ubiegłym roku zarabiamy przeciętnie i powiem że przydałby nam
                > sie ten dodatkowy 1000.
                > Kto to wymyśłił ??? Dochody sprzed 3 lat są ważne ??? Kolejny dowód jakie u
                nas
                > są mądre ustawy :-(

Ingapol, a jeśli złożyłabyś wniosek o ten dodatkowy 1000zł po 31 sierpnia,
                wtedy dochody są liczone z 2005 roku, poza tym dzielone jeszcze przez jednego
                domownika-narodzone dziecko, może wtedy nie przekroczysz 504zł na osobę?

Mi prawnik powiedział kiedy co i z jaką datą mam składać, żeby dostać najpierw
                prawo do rodzinnego a na tej podstawie prawo do drugiego tysiąca.
                • ingapol Re: BECIKOWE 22.05.07, 13:57
                  własnie muszę sprawdzić czy wtedy tez nie miałam za dużych dochodów. Miałam do
                  czerwca spore, poźńiej juz "normalne". Muszę przejrzeć swoje stare pity.
      • edzia.79 Re: BECIKOWE 22.05.07, 12:36
        ja znalazlam cos takiego
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=584&w=61010292&a=61018067
        • edzia.79 Re: BECIKOWE 22.05.07, 12:37
          aurinka mnie ubiegla :)
          • aurinko Re: BECIKOWE 22.05.07, 12:39
            edzia.79 napisała:

> aurinka mnie ubiegla :)

Ja mam ten wątek pod ręką, bo często na forach są takie pytania, a informacje
            otrzymałam bezpośrednio od prawnika z MOPSu :-)
            • a.zaborowska1 Re: BECIKOWE 22.05.07, 15:08
              Niewiem czy to może zależy od miasta czy co ale ja na rodzinne 2007/2008 mam
              dostarczyć zaświadczenie ze skarbówki z roku ubiegłego czyli 2006r.

natomiast 7 lat temu było dwa lata do tyłu. Ale moze w każdej gminie, mieście
              są inne wewn. przepisy. U nas też nie ma np. tego trzeciego becikowego a
              szkoda :-(
    • ridibunda Re: BECIKOWE 22.05.07, 22:11
      Dziewczyny , proszę poradźcie mi: Zarówno mąż, jak i ja mieszkamy w
      miejscowości, gdzie mamy tylko zameldowanie tymczasowe. Na stałe jesteśmy oboje
      zameldowani w różnych miejscach. Gdzie w takim wypadku mamy składać wniosek o
      becikowe: w miejscu zameldowania tymczasowego, mojego stałego czy stałego męża?
      • ridibunda Re: BECIKOWE 24.05.07, 12:27
        Podnoszę i proszę znające sie na przepisach o odpowiedź, jak my to mamy załatwić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka