22.07.07, 13:54
Mam mały problem z pępuszkiem małej. Kikut odpadł dwa dni temu. Jak odpadł to
posmarowałam spirytusem i gejcjaną. Zrobił się na pępku jakiś strupek, który
jak mała mocna wierzga nogami to pęka i leci krewka. Nie wiem czy to nic
takiego, czy raczej mam się martwić. I druga sprawa jak wygląda przepuklina
pępkowa. Czym się objawa?
Obserwuj wątek
    • bermisol Re: Pępuszek 24.07.07, 10:00
      Dobrze zrobiłaś, że posmarowałaś spirytusem (oczywiście 70%, albo inaczej:
      "czysty" spirytus+woda w proporcji 2:1). I smaruj pępek dalej, aż się zagoi.
      Nasz kikutek ucięła nożyczkami położna środowiskowa podczas 1'szej wizyty (z
      naszym pierwszym dzieckiem też tak zrobiła i wszystko było OK). Kazała przemywać
      spirytusem po kąpieli (już bez gencjany). U nas też robią się strupy (takie
      czarne) i jak coś się narusza, to leciutko leci krew. Nie martw się to chyba nic
      złego, po prostu musi to wyschnąć i zagoić się. Widziałam też jak położna
      "wybierała" patyczkami do uszów te zaschnięte szczątki (ale lekko już
      naruszone), żeby wyczyścić pępek - ale ja boję się tam merdać.
      Jeśli chodzi o przepuklinę, to nie pomogę, bo nie wiem nic na ten temat:((

pozdrawiam
      bermisol
      • bobimax Re: Pępuszek 24.07.07, 10:24
        Dzieki za odpowiedź. A tak wogóle to urodziłaś czy jeszcze 2w1, bo tak rzadko
        Ciebie tutaj widzę a jesteśmy z tego samego województwa.
        • bermisol Re: Pępuszek 24.07.07, 17:54
          Już urodziłam :)) - dlatego mogłam coś na temat pępka napisać Tobie :))
          Faktycznie rzadko tu zaglądam. Gdybym miała więcej czasu, to pewnie siedziałabym
          całymi dniami na forum, ale nie mogę sobie na to pozwolić.
          W czasie ciąży brakowało czasu, ze zdrowiem też nie było najlepiej. Mam 3,5
          letniego syna, który woli kiedy mama bawi się z nim a niżeli zasiada do kompa
          :). A teraz mam też drugiego synka, więc czasu jeszcze mniej. Inaczej sprawa się
          miała kiedy byłam w ciąży z pierwszym synem: wtedy miałam czas na przeglądanie
          postów innych mam, na odpowiadanie, zadawanie pytań itp. Teraz przeglądam tylko
          te tematy, które mnie interesują.
          Przepraszam, że nie jestem zbyt "rozmowną forumowiczką". To miło z Twojej
          strony, że zapytałaś o mnie, cieszę się.
          Właśnie mąż poszedł na rower ze starszym synem a maluszek śpi.

pozdrawiam
          bermisol
    • bozena.br.0307 Re: Pępuszek 24.07.07, 10:28
      To normalny objaw. Naszej małej też krewka leciała, ale położna powiedziała że
      musi się tam wszystko zagoić. Dlatego smaruj spirytusem, to dzieciaczka nie
      boli a napewno pomoże szybciej się zagoić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka