ingapol 29.07.07, 12:45 moja mała miała wczoraj kolkę, bardzo długo, od 16 do 22, na szczęscie większość przespała, ale też sie napłakała !!! jak czesto jest kolka? co podac tak małemu dziecku ? ma 12 dni Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirinda80 Re: kolka 29.07.07, 13:59 Mojej córeczce pomaga masaż brzuszka (delikatny, zgodnie ze wskazówkami zegara - tak nam zaleciła pediatra). A ostatnio kładę ją do spania na brzuszku - to jej bardzo pomaga i właściwie nie ma chyba przez to spanie już kolek. Dodam, że na początku nie chciała wogóle leżeć na brzuszku, więc zostawiałam ją do uśnięcia na boczku, a jak zasnęła to przewracałąm na brzuszek - teraz coraz łątwiej jest jej zasnąć na brzuszku. Są też środki farmakologiczne, ale w tym przypadku to już chyba lepiej zasięgnąć porady lekarza. Mam nadzieję, że szybko przejdzie i nie będą te koleczki męczące ani dla córci, ani dla CIebie. Odpowiedz Link
joaska_29 Re: kolka 29.07.07, 17:42 Mnie pediatra na kolki poleciła z apteki wodę koperkową - podawać 1 łyżeczkę 2- 3 razy dziennie lub kropelki espumisan lub esputicon 2-4 kropelek 3-4 razy dziennie. Jeszcze tego nie próbowałam bo dopiero jutro wybieram się do apteki. Odpowiedz Link
lilianak1 Re: kolka 30.07.07, 08:21 Infacol - do kupienia bez recepty w aptece (około 16zł) podawać przed każdym karmieniem, lek nie wchłania się do układu pokarmowego dlatego nie przedawkuje się go. Co prawda ulotka mówi że można go stosować u niemowląt powyżej jednego miesiąca zycia, ale mi lekarka przepisała go po tygodniu. Naszej córci to pomaga w przeciwieństwie do domowych metod typu masaże, ciepła pielucha na brzuszek, podawanie ciepłej wody do picia. Odpowiedz Link
lilianak1 Re: kolka 30.07.07, 08:22 A, jeszcze lakcid, ten co daje się przy antybiotykach. Po pół ampułki 2 razy dziennie. Na początku też trochę pomagał, teraz chyba mała już się przyzwyczaiła bo sam lakcid nic nie daje. Odpowiedz Link