asia19813 30.08.07, 22:52 chcę zacząć karmić dodatkowo butelką, ponieważ mam mało mleka, Zastanawiam sie czy da sie ustabilizowac piersi tak żeby karmić w nocy i rano piersią, a w dzień i wieczorem butelką. Mała marudzi na wieczór przy butli mniej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joaska_29 Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 07:54 Jesli masz lakatator radzę również odciąganie mleka dla pobudzenia laktacji jak napoisz Zuzię butelką. Ja tak robię i nie mam problemu z laktacją. Pojawil się za to inny problem. Moja Ola po prostu woli bardziej butelkę bo tam szybciej leci, a przy piersi zaczęła ostatnio bardzo marudzić. Ale nie poddaję się i karmię piersią, jedynie jak widzę, że się nie najada to podaję głównie na noc NAN1. Odpowiedz Link
ingapol Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 08:57 ja karmię i z butelki i z piersi z butelki ciągnie i moje mleczko i czasami sztuczne jak mojego zabraknie :) pisałas o butelce aventu- mam dwie ale niestety musiałam smoczki wymienić na Nuka bo mała absolutnie nie chciała ciągnąć z oryginalnego smoczka Odpowiedz Link
blanka0 Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 09:19 ja karmiłam i tak i tak, ale nie dało sie na dłuzszą metę. Mała odrzuciła pierś. Po jakims miesiącu. Teraz karmie tylko butlą ale odciąganym. Mam laktator medeli szpitalny na 2 piersi z wypozyczalni, w ciągu 10 min sciagam od 60 do 140 ml, to zalezy od pory dnia. Odpowiedz Link
jutka7 sns medeli 31.08.07, 09:52 a ja Ci proponuję zamiast butelki system SNS Medeli, czyli butelkę którą wiesza się na szyi, a do piersi przykleja się cieniutki dren, którym dziecko ciągnie mleko- obojętnie czy sztuczne czy Twoje. W ten sposób nie przyzwyczaja się do butelki i myśli, ze ciągnie z piersi, poza tym żeby coś z rurki leciało musi zwyczajnie ssać, może trochę słabiej niż pierś. Ja stosuję ten system od 2 tygodni i mała piersi nie odrzuca. Koszt tego systemu w aptece to ok. 90 zł. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: sns medeli 31.08.07, 09:58 ja starszaka musialam dokarmiac po cycu butla bo tak mi kazala glupia lekarz. mleko w piersiach mialam jeszcze tylko przez miesiac.pozniej maly sie darl jak widzial cyca. musialam go chyba zle przystawiac ze sie nie najadal teraz mala karmie piersia i jest ok. moze poradz sie w poradni laktacyjnej. Odpowiedz Link
asia19813 Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 10:33 moze faktycznie umówię się do tej poradni Odpowiedz Link
blanka0 Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 11:03 karmiłam sns-em 3 tyg a wczesniej drenem po palcu nic to nie dało Odpowiedz Link
aurinko Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 12:13 Asiu, prędzej czy później maluszek odrzuci pierś i zostanie Ci tylko butelka. Przemyśl dobrze, czy to dobra metoda na zmniejszenie marudzenia. Odpowiedz Link
asia19813 Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 13:17 zastanawiam się, w butelce widac ile je, a ja sie martwię że niedojada, a może będe na wieczór albo na stałe odciągac pokarm? Odpowiedz Link
mamaza Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 13:44 Ja tak ciągnę już 6 tygodni.Na razie nie widać niechęci do piersi. Mam butelki tommee tippee.Mam wrażenie ,ze na razie bardziej woli pierś. Odpowiedz Link
babajagaa Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 14:06 Ja karmirmie i butla i cycem,w nocy i rano jak sie budzi cyc a w dzien na zmiane to wychodzi mi 3 razy dziennie butla,olo i tak woli cyca. Odpowiedz Link
izoola Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 14:18 ja tak wlasnie robilam. mialam butelke aventu i dla swojej wygody (mala jak nie byla napchana na maxa w nocy to nie potrafila zasnac i usypialam ja godzine albo i dluzej) dokarmialam mala na noc, czasemw dzien jak balam sie ze sie rozwyje na spacerze. czasem tez dostawala smoczka. teraz mamy problemy z karmieniem piersia bo mala jakby oduczyla sie ssac piers. za porada doradcy laktacyjnego wywalilam smoczka i butelke. a co do tego nocnego dokarmiania doradca odradzila, jesli przyrost na samej piersi jest ok, nie warto dokarmiac i zaburzac laktacje, mimo, ze wydaje sie nam ze jest niedojedzona. lepiej czesciej przystaiwac, albo karmic z obu piersi i wracac ponownie do pierwszej. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570 Odpowiedz Link
klawel Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 15:20 Da się piersią i butelką do pewnego czasu , przerabiała to przy pierwszym dziecku, z powodu małej masy urodzeniowej musiałam ją dokarmiać tak mi kazali,do trzeciego miesiąca ssała pierś i butelkę, poźniej się obraziła i musialam cały czas karmić odciąganym - dziękuję bardzo, aha była karmiona przez butelkę aventu. Dziecko im starsze tym mądrzejsze i zorientuje sieże z butelki szybciej leci, także wprowadzanie butelki nie jest dobrym rozwiązaniem, lepiej karmić przy uzyciu kroplomierza jeśli już chciesz dokarmiać. Zapewniam że odciaganie na dłuższą metę jest uciążliwe. Odpowiedz Link
agasar79 Re: piersią i butelką -da się ? 31.08.07, 15:55 JA karmię moim ściągniętym mlekiem z butelki avent, mieszanką nan1 (bo mam troszkę mało pokarmu),oraz dostawiam do cycka. Niestety przez pierwsze około 10 dni miałam bardzo mało pokarmu, chyba z powodu stresu poporodowego (mój poród po kilku godzinach skończył się cc, ponieważ zaczęło spadać tętno dziecka). Natalia oprócz dostawiania jej do piersi musiała być od samego początku dokarmiana mieszankami, dokarmiałam ją z butelki myśląc że nie będzie to miało większego wpływu na karmienie naturalne, ponieważ ładnie ssała z piersi (przynajmniej to co w nich było :). Jednak myliłam się woli stanowczo butelkę, niż mojego cycka :( Cały czas ją dostawiam, ssie ładnie ale jak tylko pierś robi się miękka, lub po prostu jej się nie chce ssać za nic w świecie nie mogę jej uspokoić, jak tylko mlekiem z butelki. Nie mam tyle pokarmu żeby ją karmić tylko moim mlekiem (starcza góra na 3-4 karmienia), ale narazie nie chcę zasuszać pokarmu, ponieważ widok maleństwa, jakie robi wielkie i "dzikie"oczka kiedy łapie cycka, jest taki cudowny. Ile ja się napłakałam, razem z nią kiedy po kilku minutach nie chciała już jeść i domagała się butli. Fakt karmienie z butelki, przynajmniej w moim przypadku jest bardzo wygodne zwłaszcza w nocy, ale widok dziecka przy piersi cudowny. Moja Natalia, pewnie dlatego że od samego początku była dokarmiana butelką, już po kilku dniach zobaczyła że z butelki lepiej leci i woli butelkę. Odpowiedz Link