ingapol 18.09.07, 09:46 wiem, że było już coś na ten temat ale nie wiem co robić Natalka ma 2 miesiące, od kilku dni natrętnie wsadza palce do buzi ( nie jest głodna), smoka nie akceptuje. Jak mam ją tego oduczyć???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrice7 Re: ssanie palców 18.09.07, 09:49 Chyba nie oduczysz:) z tego co czytalam to taka kolej rzeczy ze bedzie pchac lapki do buzi i poznawac:)) Odpowiedz Link
asia19813 Re: ssanie palców 18.09.07, 09:51 u mnie to samo, woli lizać piąstkę lub wkładac do buzi paluszki, niz smoka, sama sie zastanawiam co zrobić, czasem udaje mi się "wcisnąć" Zuzi smoczek, ale nie zawsze, w gazecie Dziecko pisali że lepszy smoczek, bo łatwiej oduczyć, ale bądź człowieku mądry... Odpowiedz Link
edzia.79 Re: ssanie palców 18.09.07, 09:58 Ola to samo od kiedy skonczyla 8 tyg.Dzieki Bogu smoka ssie ale jak ma ochote na palce to wtedy wypluwa. Odpowiedz Link
aurinko Re: ssanie palców 18.09.07, 10:09 U mnie tak jak u Edzi, z małą różnicą - Mała zaczęła ssać piąchy od 6 tygodnia, ślini się przy tym niemiłosiernie. Odpowiedz Link
margaritka27 Re: ssanie palców 18.09.07, 10:38 moj synek tez ssie na potege i okropnie sie slini, smoka nie chce tez a i od urodzenia nie chcial. Odpowiedz Link
grusia3 Re: ssanie palców 18.09.07, 11:04 Jul też uwielbia ssać rączki,smoka wypluwa.ze starszym też tak było, i sam sie oduczyl jak jakieś 6ms.skończył. Odpowiedz Link
meniaaa Re: ssanie palców 18.09.07, 11:09 no coz,u mnie to samo,smoka nie bierze a piastki wpycha do buzi i ssie...Ale czy to oznacza ze jest glodna????Chyba nie, po prostu taka potrzba ssania, co nie????Hmmm Odpowiedz Link
dmgr Re: ssanie palców 18.09.07, 11:09 Właśnie usiadłam do kompa żeby o tym napisac a tu proszę. Nasz też od paru tygodni wpycha łapki do buzi smoczka nie chce (choc ja jestem zwolennikiem). Zauważyłam nawet, że czasem się przebudza possie piąchę i zasypia dalej (nawet w nocy czasem słyszę). Boję się tylko żeby nie zaczął np. kciuka ssac bo tego ciężko oduczyc. Odpowiedz Link
ab_78 dziecko odkrylo ze ma rece i tyle 18.09.07, 12:25 jak zamierzalabys ja tego oduczyc? tak z ciekawosci pytam. Odpowiedz Link
ingapol Re: dziecko odkrylo ze ma rece i tyle 18.09.07, 16:39 nie mam pojęcia jak, myślałam że mi coś poradzicie, ale widzę że to nie tylko moje dziecko tak robi- taki wiek :)))))) Odpowiedz Link