Dodaj do ulubionych

refluks do becik i innych

18.11.07, 10:34
Możesz coś napisać o tym refluksie, jak to sie objawia itd. Boję się że Zuzia
ma, ale może przesadzam.
Obserwuj wątek
    • joannakw Re: refluks do becik i innych 18.11.07, 10:41
      Ja podejrzewałam to u starszaka, Kacper ciągle ulewał, ale to
      konkretnie chlustał całą buzią. Chodziłam do lekarza i poszłam ze
      skierowniem na usg - oj malutki był wtedy jeszcze, na badaniu wyszło
      ze wszystko ok. A przyczyna tego 'ulewania' było najprawdopodobniej
      ze sie przeżera, w dodatku miał skaze białkowa i kolki. Wiec to
      wszystko dodatkowo składało sie na strzelajace i pieniące sie kupki.

Pozdrawiam cieplutko
      • asia19813 Re: refluks do becik i innych 18.11.07, 23:15
        Zuzia właśnie sie przeżera :), za często ją karmię, i efektem są wymioty. Ale
        zaczynam wprowadzac paln z karmieniem, na razie udało mi sie spanie i spacery
    • bubunia1 Re: refluks do becik i innych 18.11.07, 23:31
      jeśli chodzi o refluks to proponuję zrobić usg brzucha - Małej bardzo się
      podobało łaskotanie po brzuchu ;) Lekarz od razu widzi czy jest czy nie. U Juli
      był "jeden przypadek refluksu" w czasie badania. Pediatra też to oglądała i
      wszystko w normie. To jest ten dziecięcy. Bo jest też taki refluks w przypadku
      dorosłych...tragedia. Tak na prawdę to jeżeli mleko wychodzi na zewnątrz to to
      jest ulewanie, refluks jest wtedy jak jedzenie się cofa ale nie wypływa z
      buzi...tak czytałam.
      Asiu ustal godziny jedzenia, by Zuzia miała czas strawić wszystko. Jakbym Juli
      dawała butle co godzine też by jadła ale wiem jakby to się skończyło ;( Je co
      3-4 h w dzień i w nocy ma 10-11h przerwy.
      Pozdrawiam
    • becik_l79 Re: refluks do becik i innych 19.11.07, 00:32
      Asiu, refluks objawia się tym, że zjedzone jedzenie nie schodzi do żołądka, tylko zatrzymuje się na drodze pomiędzy przełykiem a odźwiernikiem. Po usg brzucha można to potwierdzić, ale od razu zapewniam Cię, że to nic strasznego - jedyne co denerwuje, to ciągła zmiana ciuszków, ale wtedy pomaga śliniak i to, że dziecię ma problemy z odbiciem, ciągle chce jeść albo jęczy, że mu podchodzi do gardła. Poza tym, dopóki zwiększa się jego waga, wszystko ok. Wg definicji książkowej objawami są:
      -ból,rozdrażnienie, stały lub nagły krzyk (co można wziąc za objawy kolki jelitowej) po karmieniu, nasilający się zwykle po położeniu dziecka w pozycji poziomej;
      -częste lub utrzymujące się po ukończeniu 1. roku życia ulewanie lub wymioty po karmieniach,
      -niespokojny płytki sen;
      -incydenty mokrych beknięć, lub mokrej czkawki
      -brak prawidłowego przybierania na masie ciała lub utrata wagi
      GENERALNIE 50% dzieci ma łagodną wersję refluksu, więc NIE MA POWODU Do ZMARTWIEŃ!!! POza tym to podobno mija po 6. m-cu.
      Nie martw się:)Kładź dziecko na materacu uniesionym o jakieś 30 stopni, po jedzeniu posadź w leżaczku na pół godziny lub ponoś w pionie na rękach, dawaj częściej jeść, ale mniejsze ilości i dopilnuj odbęknięć. A jak Ci zaśnie po jedzeniu połóż na prawym boku pod skosem i będzie ok.:)))
      Buźka, Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka