asia19813 16.12.07, 15:49 mam przepis na zupkę marchewkowa z ziemniaczkami, po ugotowaniu mam dodac trochę wywaru i keliku, mam pytanie czy moge mrozić z kleikiem czy lepiej dodac po rozmrożeniu, przed karmieniem? Jak robicie? dodajecie kleik? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingapol Re: mrożenie zupek 16.12.07, 19:36 pytałam o to samo na forum jedzenie, niestety nikt mi nie odpowiedział. Ja nie dodaję wywaru ani kleiku póki co, a zupki mają dobra konsystencję. Robię tak: Warzywa kroję w kostkę, na dno garnka wlewam trochę wody, gotuję, do wrzątku dodaję warzywa (jeśli gotuję z dynią to dodaję ją po ok 10 min) i gotuję do miękkości na małym ogniu. Łyżką przekładam warzywa do naczynia od blendera (staram sie bez wywaru ale oczywiście trudno o to)i miksuję. Odpowiedz Link
asia19813 Re: mrożenie zupek 17.12.07, 16:37 dopiero znalazłam odpowiedź.Adodajesz przypraw? Teściowa ostatnio przyszła jak robiłam zupkę i powiedziała żeby trochę przyprawiać, sól, ziele angielskie, listek, aleja nie przyprawiam, po co,Zuzia jest za mała. A wywaru trochę dodaję, żeby nie było mdłe, Odpowiedz Link
ingapol Re: mrożenie zupek 17.12.07, 20:43 nic nie dodaję, z wywarem robię tak jak pisałam wyżej Nie dawaj żadnych listków, ziel itp. Tylko Hipp chyba dodaję sól do swoich zupek Odpowiedz Link
asia19813 Re: mrożenie zupek 17.12.07, 21:40 moja Zuzia nie lubi hippa krzywi się i pluje, nie chce jeśc, za to lubi Bobovitę Odpowiedz Link
aurinko Re: mrożenie zupek 18.12.07, 15:12 Ja nie dodaję kleiku do zupek, tylko odrobinę wywaru z gotowanych jarzyn. Natomiast do zupek z mięsem nie dodaję mięsnego wywaru i mięso gotuję osobno. Odpowiedz Link
asia19813 Re: mrożenie zupek 18.12.07, 17:05 chyba nie będę mrozić, ugotuję na 2 dni, może 3 i starczy, jak myśicie może zupka stać w lodówce 3 dni, czy za dużo, Odpowiedz Link
aurinko Re: mrożenie zupek 18.12.07, 18:41 Z tego co czytałam w różnych poradnikach, to zupkę powinno się przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez dwa dni. Odpowiedz Link
asia19813 Re: mrożenie zupek 18.12.07, 19:33 no to jutro nową gotuję, dodam pietruszkę, a co myśłicie o kalafiorku? Odpowiedz Link
aurinko Re: mrożenie zupek 19.12.07, 09:57 Asiu znalazłam taką stronkę, wprawdzie to wegetariańska, ale są przydatne rzeczy odnośnie zupek jarzynowych i wprowadzania warzyw www.veggie.pl/przepisy/potrawy_dla_niemowlat.htm może Ci się przyda Odpowiedz Link