Dodaj do ulubionych

Zarzucajka

06.10.25, 12:21
Zachciało mi się powrotu do dzieciństwa i ugotowałam zupkę. Wyszła pyszna , tylko coś z ilością mi nie poszlo- jest tego wielki gar. Nie zjemy dziś i jutro, choćbyśmy pękli. Myślicie, że można to zamrozić? Jest tam i kapustą kiszoną, kiełbaska i cebulą podsmażana, zasmażka, ziemniaki itd. obawiam się, że po rozmrożeniu będzie paciaja.
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Zarzucajka 06.10.25, 12:23
      Nie zamrażałabym zupy. Lepiej wlej w słoiki i zawekuj.
    • mikams75 Re: Zarzucajka 06.10.25, 13:23
      Mrozilam zupy ale bez ziemniaków. Da się je wydłubać, czy są drobno pokrojone?
    • szarmszejk123 Re: Zarzucajka 06.10.25, 13:26
      Zawekuj.
    • dolce-gabanana Re: Zarzucajka 06.10.25, 23:07
      Ja mrożę i zjadam później ze smakiem. Ale mnie smakuje też rosół drugiego dnia po ugotowaniu, więc nie mam bardzo wyrafinowanego podniebienia.
      • homohominilupus Re: Zarzucajka 06.10.25, 23:35
        Same here
    • magdulecp Re: Zarzucajka 06.10.25, 23:13
      Az musiałam sprawdzić co to jest za dziwo. A to zwykły kapuśniak przecież. Zawekuj.
      • homohominilupus Re: Zarzucajka 06.10.25, 23:35
        Moja babcia gotowała zarzucajkę
        • homohominilupus Re: Zarzucajka 06.10.25, 23:36
          Za szybko sie wyslalo. To nie byl kapuśniak.
          • magdulecp Re: Zarzucajka 07.10.25, 00:04
            No jak nie. Tam jest wywar na wędzonych żebrach i warzywach, kwaśna kapusta, ziemniaki. No u mnie to kapuśniak.
            • mysiulek08 Re: Zarzucajka 07.10.25, 00:15
              kapusniak jak nic, taki z zasmazka z podsmazona cebulka, na kielbasie albo wedzonce, z pyrami, robila moja babcia i nazywala to kapusniakiem, nie znosilam z powodu zasmazki, bez zasmazki bardzo lubie

moze to kwestia regionalna jak sie nazywa? np kompletnie nie znalam zalewajki, dla mnie to zurek
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Zarzucajka 07.10.25, 01:59
                Zalewajka to nie jest żurek! Oryginalna zalewajka to zupa postna, bez mięsa, za to z ziemniakami i grzybami. Robi się ją na zakwasie pszennym, nie żytnim jak żurek.
                • mysiulek08 Re: Zarzucajka 07.10.25, 02:56
                  co poradze jak u mnie w domu nie uzywalo sie slowa 'zalewajka' tylko zurek a nawet czesciej to byl barszcz bialy i czasami byl postny a czasami z biala kielbasa i zawsze z ziemniakami i suszonym grzybkiem

internet mowi, ze zalewajka jest na zakwasie zytnim i jest bez miesa/kielbasy
                  o, jemywlodzi.pl/zalewajka-zurek-i-barszcz-bialy-czym-sie-roznia/
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Zarzucajka 07.10.25, 11:46
                    mysiulek08 napisała:

> co poradze jak u mnie w domu nie uzywalo sie slowa 'zalewajka' tylko zurek a n
                    > awet czesciej to byl barszcz bialy i czasami byl postny a czasami z biala kielb
                    > asa i zawsze z ziemniakami i suszonym grzybkiem
                    >
                    > internet mowi, ze zalewajka jest na zakwasie zytnim i jest bez miesa/kielbasy
                    > o, jemywlodzi.pl/zalewajka-zurek-i-barszcz-bialy-czym-sie-roznia/
                    >
                    >

W Twoim domu jadło się żurek po prostu, a nie zalewajkę, więc trudno żeby nazywali to zalewajką. Rzeczywiście zakwasy mi się pomyliły, ale niżej bei to dobrze tłumaczy: zalewajka jest "cieńsza" od żurku i nie jest na mięsnym wywarze, za to często z dodatkiem grzybów. Łódzkie i Świętokrzyskie doskonale zna różnicę między tymi zupami wink
                • anajustina Re: Zarzucajka 07.10.25, 03:42
                  No to barszcz biały.
                • bei Re: Zarzucajka 07.10.25, 11:14
                  Zalewajka to na zakwasie tym z góry, klarownym, żurek robimy na całej zawartości zakwasu. Wszystko na żytnim
                  Na pszennym zakwasie to barszcz biały
              • magdulecp Re: Zarzucajka 07.10.25, 12:37
                Też robię bez zasmażki i zdecydowanie odchudzoną wersję niż u babci big_grin
        • czekamnawiatr Re: Zarzucajka 07.10.25, 05:50
          Moja też . Pochodzę z mazowieckie ego, to zawsze była zarzucajka. Kapusniak był z młodej kapusty.
          • mysiulek08 Re: Zarzucajka 07.10.25, 05:55
            kapusniak z mlodej kapusty, z pyrami, z wloszczyzna, ze zrumieniona cebulka i skwarkami to parzybroda 😄 nie lubilam
            a kapusniak tylko z kiszonej

korzenie w pyrlandii
            • czekamnawiatr Re: Zarzucajka 07.10.25, 06:13
              Weź się zachowuj🙂 kapuśniak to z młodej kapusty, włoszczyzna i kiełbaska podsmazana. Oraz mnóstwo świeżego koperku. Zjadało się z pajda chrupiącego chleba. Uwielbiałam .
              • mysiulek08 Re: Zarzucajka 07.10.25, 06:42
                no nie, ty sie zachowuj 😄 kapusniak to wylacznie z kiszonej kapusty, na wedzonce albo kielbasie, z pyrami, dla mnie bez zasmazki i bez cebulki podsmazonej ale z malym dodatkiem przecieru, teraz robie wersje wege 😎

do parzybrody swiezy koperek musowy i to byla najlepsza czesc tego jednogarnkowca

dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/parzybroda-zupa-z-mlodej-kapusty-przepis-krok-po-kroku-da339724-ls5311696
                • danaide2.0 Re: Zarzucajka 07.10.25, 08:50
                  W SAM-ie w Warszawie jadłam przepyszną zupkę na młodej kapuście. W karcie stało: kapuśniak.
                  Czym mnie uraczono?!!!
                  • czekamnawiatr Re: Zarzucajka 07.10.25, 09:39
                    Toteż właśnie.bq mazowieckim kapuśniak jest na młodej kapuście. Pyrlandia się myli, biedaczyska 😄
                    • magdulecp Re: Zarzucajka 07.10.25, 12:36
                      Jestem z mazowieckiego z dziada pradziada, okolice Warszawy. Kapuśniak zawsze z kwaszonej kapusty.
                  • anajustina Re: Zarzucajka 07.10.25, 11:06
                    Zupą z młodej kapusty (wierzę, że pyszną). Nieważne, jak zwał.
            • kadfael Re: Zarzucajka 07.10.25, 07:35
              Potwierdzam! Ja też Pyrlandia.
              • kubek0802 Re: Zarzucajka 07.10.25, 11:38
                Kapuśniak to po prostu zupa z kapusty. Młodej/świeżej/kiszonej. Jak mama robi i proponuje w słoikach to tylko pytam słodka czy kwaśna. Zarzucajek i zalewajek nie znam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka