sylpal13 21.04.08, 14:25 ja mam wątpliwosci, czytałam o skutkach ubocznych, o rtęci w tych szczepionkach, która jest w dużym stężeniu, nie wiem, chyba nie będę szczepić, a Wy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blanka0 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 21.04.08, 14:30 kurna a to nie obowiązkowe???? ja przechodzilam wszystko oprócz swinki i nie wiem po cholere sie teraz szczepi Odpowiedz Link
edzia.79 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 21.04.08, 14:36 szczepilam starszaczka jak byl maly,nie mial zadnych skutkow ubocznych oprocz ospy ktora przeszedl za wszystkiki przedszkolakami. wiec jest jakis sens?? Odpowiedz Link
bobimax Re: edzia 21.04.08, 15:23 Dokładnie nie dotyczy ospy i z tego co wiem to jak dziecko zaszczepione to nie powinno złapać ale jak złapie to łagodniej przechodzi. Ja szczepię. Odpowiedz Link
sylpal13 Re: przymotalam sie hihi 21.04.08, 17:08 żadne ze szczepien tak na prawde nie ejst obowiązkowe, tak mi sie wydaje, tylko mało kto o tym wie, wiem że są osoby które wcale dzieci nie szczepią Odpowiedz Link
ajila32 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 11.07.08, 11:01 się szczepi, bo w momencie kiedy chyba poniżej 90% populacji jest zaszczepoinonych (co pewnie różni sie w zależności od chorobuy) to ryzyko nawrotu zachorowań rośnie o wiele bardziej.. dlatego własnie państwo ustala przymus szczepień Odpowiedz Link
apolka73 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 21.04.08, 20:22 To ta szczepionka w 13. miesiacu? Ja chcialam jej uniknac, bo ktos mi opowiadal o skutkach ubocznych w skrajnej postaci nawet autyzmu. Jakos trudno mi w to uwierzyc, ale w tyle glowy strach pozostal. Cholera. Ale jest chyba obowiazkowa. Przeprowadzamy sie wiec chyba sklamie, ze karta zaginela i mlody mial te szczepionke. A o jakich skutkach ubocznych slyszalyscie? A moze jakies plusy? Przeciez te choroby nie sa straszne... Po co na nie szczepic? Odpowiedz Link
f3f ja szczepie... 21.04.08, 21:26 ... i radze poważnie zastanowić się nad rezygnacją z ego szczepienia. Procent powikłań poszczepiennych jest zdecydowanie niższy niż powikłań pochorobowych. Zwłaszcza odry wolałabym dziecku oszczędzić: " Odra jest nadal poważnym zagrożeniem zdrowia dzieci: stanowi ósmą co do częstości przyczynę wszystkich zgonów na świecie, rocznie umiera z powodu odry i jej powikłań ponad milion osób." Co od samej ideii nie szczepienia dzieci i twierdzenia że szczepienia są niepotrzebne - bo przecież dziecko jest zdrowe i nie choruje to ja nie jestem zwolennikiem tego podejścia. Bo dziecko nieszczepione nie choruje głównie dzięki temu, że wokół niego są dzieci zaszczepione i one nie narażają go na zachorowanie. Dzięki szczepieniom choroby nie powodują epidemii i nie rozprzestrzeniają się tak jak kiedyś w populacji. Należy się więc zastanowić co by jednak było gdyby wszyscy naraz odmówili szczepienia. Odpowiedz Link
manta1977 Re:Mojej znajomej synek ma autyzm poszczepienny... 08.06.08, 12:49 apolka73 napisała: > To ta szczepionka w 13. miesiacu? Ja chcialam jej uniknac, bo ktos > mi opowiadal o skutkach ubocznych w skrajnej postaci nawet autyzmu. > Jakos trudno mi w to uwierzyc, ale w tyle glowy strach pozostal. > Cholera. Ale jest chyba obowiazkowa. Przeprowadzamy sie wiec chyba > sklamie, ze karta zaginela i mlody mial te szczepionke. A o jakich > skutkach ubocznych slyszalyscie? A moze jakies plusy? Przeciez te > choroby nie sa straszne... Po co na nie szczepic? Odpowiedz Link
patrice7 Re:Mojej znajomej synek ma autyzm poszczepienny.. 11.07.08, 10:52 Faktycznie straszna tragedia:(( Ale partie z ukrainy zakazone jakies... straszne. Przemawia jeszcze na plus za szczepieniniem ze "to co zle" glownie bylo przy MMR1 Odpowiedz Link
dziunia27 świnka... 21.04.08, 21:53 wiem że dla chłopców jest bardzo niebezpieczna.. mojej znajomej syn wyladowal w szpitalu z powodu powiklan po chorobie(niepamietam dokładnie ale chyba nawet mial podejrzenie zapalenia opon mózgowych...) ja szczepie Odpowiedz Link
27agnes72 szczepię 21.04.08, 22:04 Tak, masz rację...powikłaniem świnki u chłopców może być nawet niepłodność. O powikłaniach różyczki u dziewczynek nawet nie chcę wspominać... Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 21.04.08, 21:56 Ja zaszczepie z tych samych powodow, o ktorych pisze f3f.... Odpowiedz Link
mynia0 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 21.04.08, 22:37 ja nie będę szczepić. nie tą szczepionką. wiem, że ryzykuję, ale sie boję. starsza nieszczepiona do dzisiaj, bo alergiczka na białko kurze i lekarz alergolog każe się wstrzymać. dziecko znajomej po tym szczepieniu zatrzymało się w rozwoju :( oczywiście, nie ma dowodów na to, że to wina MMR, ale... tyle się naczytałam, połączyłam to i tamto - i nie zdecydowałam się na szczepienie. gdybym mogła, zaszczepiłabym na wszystko, ale oddzielną szczepionką. obecne szczepionki sa wolne od rtęci, ale połączenie trzech żywych wirusów w jednym szczepieniu do mnie nie przemawia. szczególnie wirusa odry. boje sie chorób, boję powikłań.. ale mimo to, wybieram mniejsze zło. moja córka jest w grupie ryzyka, z młodsza też wolę się wstrzymać.poczekam, aż podrośnie i nabierze wiecej wagi. wtedy to szczepienie nie będzie tak obciążające. Odpowiedz Link
dziunia27 .......... 21.04.08, 23:13 jak to wszystko czytam to normalnie zaczęłam sie bać..... Boże!!! przeraża mnie TO co piszecie o tej szczepionce..... a NIGDY w życiu NIC na ten temat niesłyszałam, o ZADNYM przypadku powikłań niebyło nigdy mowy..... a teraz glupia pewnie niezasnę bo myśli tyle mam w głowie://// Odpowiedz Link
agusiajasia Sylpal 21.04.08, 23:20 Muszę Cię rozczarować. Niestety na wszystkie szczepienia obowiązkowe musisz dziecko zaszczepić, bo inaczej grozi ci kara kilka tys z sanepidu. Słyszałam też o ograniczeniu praw do dziecka (nieszczepienie=zaniedbanie). Ja uważam, że to totalna bzdura!!! Na całym świecie rodzice mają wybór, u nas nie!! Czytałam o skutkach ubocznych. Czytałam również, że te szczepionki były/są hodowane na ludzkich abortowanych embrionach. I nie są to informacje z palca wyssane, gdyż znalazłam taką wiadomość na stronie instytutu papieskiego. Dlatego zastanawiam się nad tym. Jaś zaszczepiony, a Zosia.. nie wiem co robić. Rozmawiałam o tym z naszą pediatrą. To była długa dyskusja i nie jestem przekonana do tej pory. Wiecie jak to jest, wielkie koncerny, wielka kasa... Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 21.04.08, 23:38 starsza nie zaszczepiona, mlody tez nie bedzie Odpowiedz Link
sylpal13 czytałam że u alergików 04.06.08, 21:09 może właśnie nasilić objawy, będę w przyszłym tyg u pediatry zobaczymy jak zareaguje na moją decyzję że na razie nie szczepimy Odpowiedz Link
apolka73 mozna nie szczepic 04.06.08, 21:21 Rozmawialam z czterema lekarzami pediatrami i dopiero ostatnia powiedziala cos sensownego - doradzala szczepic, ale powiedziala, ze skoro sie boje, to moze powinna zdac sie na intuicje. Obowiazkowe owszem - ale rodzice maja wybor - trzeba wypelnic oswiadczenie imiennie, ze nie chcę szczepic dziecka i juz. Spora odpowiedzialność, bo swinka moze byc niebezpieczna - moga byc powiklania. Ale raczej nie bede szczepic. Za duzo sie naczytalam o tej szczepionce. Konska dawka. Odpowiedz Link
sylpal13 Re: mozna nie szczepic 04.06.08, 21:35 właśnie końska i nasila alergię, ja nie szczepię, a świnki nie ma oddzielnie? Odpowiedz Link
lilka.k Jak obowiązkowa, to szczepię 04.06.08, 21:45 DO tej pory szczepilam na wszystko co obowiązkowe. I tak raczej będzie. Za bardzo boję sie chyba odpowiedzialnosci w razie czego, ze moja wina, bo nie zaszczepilam. Intuicji co do tego nie mam zadnej. Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 04.06.08, 23:10 Zaszczepię, starszaka też szczepiłam. Wydaje mi się, że większe niż ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest ryzyko powikłań po tych chorobach - szczególnie u tych dzieci, które nie przejdą ich we wczesnych latach. Syn mojej koleżanki przechodził świnkę w wieku 15 lat i wylądował w szpitalu. Podobno lekarz stwierdził, że gdyby nie był szczepiony, przy tych powikłaniach, mogłoby dojść nawet do niepłodności. Odpowiedz Link
aurinko Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 04.06.08, 23:39 Rozmawiałam z pediatrą Mai i po tej rozmowie zdecydowaliśmy, że Maję zaszczepimy (zresztą tak samo jak Starszaka). Pediatra opisała nam częstotliwość powikłań po szczepionce i częstotliwość powikłań po przebyciu chorób w przypadku gdy dziecko nieszczepione na nie zachoruje. Mi nie trzeba więcej dowodów przemawiających ZA szczepieniem. Teraz czytam różne artykuły na ten temat i trafiłam na stronę faktów o MMR. Oto fragmenty z tej strony: "Światowa Organizacja Zdrowia odradza stosowanie pojedynczych szczepionek, gdyż narażają one niepotrzebnie zdrowie dzieci, nie dając w zamian żadnych korzyści. W żadnym innym kraju nie zaleca się szczepienia dzieci oddzielnie przeciwko odrze, śwince i różyczce - po trzy zastrzyki w dwóch dawkach." "Szanse zachorowania na autyzm są takie same u dzieci szczepionych potrójną szczepionką MMR, osobnymi szczepionkami przeciwko odrze, śwince i różyczce oraz u tych, które w ogóle nie były zaszczepione. Z przeprowadzonych ostatnio badań wynika, że nie ma dowodów na to, iż szczepionka MMR wywołuje autyzm. Prowadzone są dalsze prace nad wykryciem prawdziwych przyczyn występowania tej choroby." Źródło: www.mmrthefacts.nhs.uk/resources/pdf/polish.pdf Odpowiedz Link
sylpal13 mam alergika dlatego sie boję 05.06.08, 06:56 znalazłam coś takiego forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=77453659&wv.x=1&a=77453659 Odpowiedz Link
olus-ia80 SZCZEPIE 05.06.08, 08:16 Choć nie twierdze że się nie boje ale Gabi nie miała żadnych objawów a szczepiłam ja 6 lat temu, ma wszystkie nieobowiązkowe szczepienia oprócz Odpowiedz Link
aurinko Re: mam alergika dlatego sie boję 05.06.08, 09:16 sylpal13 napisała: > znalazłam coś takiego > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=77453659&wv.x=1&a=77453659 Nawet w tym wątku ktoś napisał, że gorsze powikłania może mieć alergik, który zachoruje na np. odrę. Osobiście w swoim otoczeniu nie spotkałam się z reakcją alergiczną na MMR, również u mojego Starszaka alergika po szczepionce nic się nie działo, wtedy też wolałam zaszczepić, żeby dziecko przynajmniej łagodniej przechodziło choroby albo w ogóle nie zachorowało, niż podejmować ryzyko o wiele gorszych powikłań po zachorowaniu bez szczepienia. Przypuszczam, że każda matka się boi i każda ponosi odpowiedzialność. Odpowiedz Link
mynia0 Re: mam alergika dlatego sie boję 05.06.08, 11:12 ja sie boje szczepić i boje się nie szczepić.... ale niestety - uważam, że odbiera mi się prawo do decyzji. zaszczepiłabym dzieci, ale nie taka kobyłą. na pewno na odrę. nad świnką i różyczką bym się zastanawiała. a tak - nie mam wyboru no i moim wyborem jest nieszczepienie dzieci. mam w otoczeniu dziecko po powikłaniach i nie chcę, żeby coś podobnego spotkało moje , alergiczne dzieci . Odpowiedz Link
amalota Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 05.06.08, 14:08 Zamiast MMR2 można zaszczepić Priorixem. A jeżeli chodzi o film i powikłania związane z autyzmem (nie twierdzę, że są), to dotyczyło to poprzedniej wersji szczepionki MMR. Odpowiedz Link
mynia0 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 05.06.08, 22:28 mmr i priorix to to samo. tak jak pentaxim i infanrix. inna nazwa handlowa, inny producent, a skład ten sam albo bardzo podobny. natomiast rzeczywiście sprawa i filmu i powiązań z autyzmem dotyczyła mmr1, czyli poprzedniej szczepionki. mnie to jednak wcale nie uspokaja :( Odpowiedz Link
a090707 Re: Szczepicie na MMR(odra, świnka, różyczka)? 06.06.08, 14:55 Na Islandii byl troche inny program szczepien, no i po konsultacji z pediatra musze malego szczepic jak najszybciej na gruzlice i chyba 3 dawki wzw B. Ta doktor wrecz nakazala mi zaszczepic malego, bo to jest w programie szczepien obowiazkowych. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Szczepie 07.06.08, 08:43 starszakową szczepiłam jako szczepionka dodatkowa. Nic jej po niej nie było. Teraz jest to szczepienie obowiązkowe i bardzo dobrze. z całą trójką rodzeństwa przechodziłam odre. Paskudna choroba: gorączka, wszędzie krosty: nie można się załatwić, nie można jeść, powikłania po chorobie :-( moja siostra do tej pory ma problemy z uszami Odpowiedz Link