kamila_m_g 29.08.08, 09:25 Dopiero zaczynam ją zapoznawać z nocnikiem, ale ona od razu chce uciekać i płacze... Jakie były wasze początki nocnikowe, może mi podpowiecie jak ją oswoić z nocnikiem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilka.k Re: boi się nocnika 29.08.08, 09:27 Jak sie boi, to ja bym poczekala, schowala, za jakis czas znowu wyciagnela. I tak ma jeszcze czas na nocnik. Ja nie sadzam. Odpowiedz Link
kamila_m_g Re: boi się nocnika 29.08.08, 09:31 Ale w ubraniu siedzi i jej się podoba. Może musi być jakiś podgrzewany, czy coś.... Teraz w ramach oswajania po prostu sobie stoi. Odpowiedz Link
kamsi Re: boi się nocnika 29.08.08, 16:24 Ja tak jak Lilka, nie sadzam, myślę, że byłby to dla Kostka na razie jakiś stres. Dla mnie na pewno:) Ma jeszcze czas. Wolę, żeby uczył się innych rzeczy, codziennie czegoś nowego się uczy:)) Odpowiedz Link
patrice7 Re: boi się nocnika 29.08.08, 09:28 Juz spiesze doniesc :) U nas bytlo podobnie wiec.. pierwszy tydzien "rzucilam" nocnik wsrod zabawki,zeby sie oswoila itd. Potem sadzalam raz dziennie rano(ma najlepszy humor) i dawalam WSZYSTKIE zakazane rzeczy do reki (niestety) zeby ttroszke usiedziala, jak po chwili chciala uciekac to ok.Ale z kazdym razem siedziala coraz dluzej. Teraz to ja ja musze sciagac ,bo czasami by siedziala pol dnia ;) Odpowiedz Link
smolineczka Re: boi się nocnika 29.08.08, 09:50 my kupiliśmy nocnik w marcu czy kwietniu, Mania też najpierw się go bała, nie chciała siedzieć. dawałam jej książeczki do oglądania, po kilku dniach przyzwyczaiła się. wysadzam po śniadaniu i po obiedzie. teraz jak siada, to upomina się o książkę :) Odpowiedz Link
aurinko Re: boi się nocnika 29.08.08, 09:54 Moja w ogóle nie siada na nocnik, niepotrzebnie go kupiłam, bo od kilku tygodni Maja pokazuje, że chce kupkę, wtedy jak jesteśmy w domu to siup pielucha w dół i spokojnie mogę ją wysadzić na kibelek. Poza domem chwilę po poinformowaniu nas, że coś się zbliża po prostu robi w pieluchę. Nocnik wylądował w szafie. Odpowiedz Link
edzia.79 Re: boi się nocnika 29.08.08, 10:15 widocznie mala jet za mala na nocnik dziecko powinno sie uczyc siadac na niego dopiero od 18mies. nasz nocnik tez stoi i czeka na lepsze czasy. nic na sile Odpowiedz Link
kamila_m_g edzia 29.08.08, 10:23 Tak właściwie to kupiłam żeby już był, ale też uważam, że koło 1,5 roku dopiero dziecko może pełni świadomie wołać i powstrzymywać itp. Chciałam tylko wiedzieć, czy takie zachowanie jest w miarę standardowe, niechęć do nowego sprzętu... Więc nocnik sobie stoi, a ona czasami go wykorzystuje do transportu zabawek, sunie nim po podłodze. Odpowiedz Link
lee_a Re: boi się nocnika 29.08.08, 11:40 kurcze, aurinko, nie żebym się czepiała, ale dziewczyna pyta co zrobic jak dziecko płacze na widok nocnika a ty nam tu piszesz, ze twoja mała sama bez nocnika nauczyla sie robic kupe do ubikacji... No super, ale jak sie to ma do pytania to nie mam zielonego pojęcia... Odpowiedz Link
aurinko lee_a 29.08.08, 20:57 Bardzo przepraszam, że się odezwałam, masz rację w ogóle nie powinnam zabierać głosu. Jeśli sobie życzysz to usunę mój wpis. Odpowiedz Link
asuzi Re: boi się nocnika 29.08.08, 11:47 a może kup z melodyjką? Podoba mi sie pomysł Patrice Odpowiedz Link
kamila_m_g Re: boi się nocnika 29.08.08, 13:29 Dzięki za porady. Niech on sobie stoi i czeka na jej gotowość. Odpowiedz Link
pola-lipiec_2007 Re: boi się nocnika 29.08.08, 13:37 Wysadzałam małą ok. 10-ej rano i w wieku ok. 9 miesięcy codziennie robiła kupke na nocnik. Nie zeby prosiła ale miała już swój rytm. T tak do 12 m-ca. Niestey na wakacje nie wzięlismy nocnika z myslą, ze kupimy na miejscu. Nie kupiliśmy i przestała się załatwiać... szkoda Odpowiedz Link