izoola 11.10.08, 20:52 jutro chyba oberwiemy winogrona na dzialce i nie wiem co mam z nimi zrobic:((((. macie jakies sprawdzone przepisy? plis pomozcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babajagaa Wino!!!! 11.10.08, 21:04 moj m wczoraj wlasnie zrobil wino z winogron zerwanych na dzialce,ja zrobilam troche kompotu dla Olafa,wiecej pomyslow brak-mozna tez zjesc Odpowiedz Link
ri.ka sok i galaretki 11.10.08, 21:12 ja wrzucam do sokownika i robie soki a moja tesciowa robi cos w rodzaju galaretki ale to jest bardziej pracochłonne bo rozgotowywuje, przeciera przez sito i dodaje cuker żelujący wykorzystuje to do herbaty lub na chleb Odpowiedz Link
aurinko Re: co mozna zrobic z winogron? 11.10.08, 21:44 Sok :-) Ja robiłam przez sokownik i zapasteryzowałam w butelkach po sokach Gerbera. Będą na zimę :-) Odpowiedz Link
izoola nie mam sokownika:( 11.10.08, 21:48 a robiac dzem to ile musze wody dac i cukru? Odpowiedz Link
ri.ka Re: nie mam sokownika:( 11.10.08, 22:04 wody to własciwie wcale nie musisz dawać (albo odrobinkę) poduś winogrono i ono sok puści przegotuj, przetrzyj przez sito wyjdzie ci taka papka raczej rzadka i w zależności jakie lubisz słodkie dajesz cukier żelujacy (2:1 lub 3:1) lub jakis zagęstnik np.konfiturka lub dżemix a tam proporcje cukru i owoców są podane Odpowiedz Link
aurinko Re: nie mam sokownika:( 11.10.08, 22:48 Ja też nie mam sokownika ale pożyczyłam od sąsiadów. Może popytaj kogoś znajomego? Możesz też zrobić kompoty i zapasteryzować. Odpowiedz Link