blanka0 26.01.09, 16:01 dzis w lidlu dni kuchni amerykanskiej, wiec polecialam i kupilam bo zawsze chcialam skosztowac takiego prawdziwego ojej ale syfffffff bleeee czemu ci amerykanie sie tym tak zajadają???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lee_a Re: masło orzechowe brrrr 26.01.09, 16:25 ja też kiedyś kupiłam i pół roku stało w szafce ;) znalazłam przepis na ciasteczka i wykorzystałam draństwo. Smak ciastek bardzo ciekawy (lepszy niż to masło ;)) - jedno do kawy jest ok. I długo mogą leżeć w słoiku albo puszce. www.przepisy.org/przepis7361.html Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: masło orzechowe brrrr 26.01.09, 16:30 maslo orzechowe to male miki przy MARMITE, ktorym zajadaja sie brytyjczycy. to dopiero swinstwo ! Odpowiedz Link
lee_a Re: masło orzechowe brrrr 26.01.09, 17:01 tego nie znam i nie słyszałam, lipiec co to za cudo to MARMITE? Odpowiedz Link
zuzaze_78 Re: masło orzechowe brrrr 26.01.09, 17:04 A ja lubie maslo orzechowe, chociaz musialam sie "nauczyc" tego smaku. I chociaz keidys wydawalo mi sie to czyms paskudnym, dzis zajadam sie kanapkami a la USA - z maslem orzechowym i dzemem (polecam sliwkowy). Odpowiedz Link
zabka11 Re: masło orzechowe brrrr 26.01.09, 17:42 No muszę spróbować z tym dżemem, bo od pół roku stoi w szafce i nie ma komu zjeść:( Kupiłam z ciekawości, bo na Discovery oglądaliśmy How is it made? i okazało sie totalną porażką smakową, przynajmniej przy pierwszym podejściu. Całkiem niedawno znów go spróbowałam, i już nie było takie paskudne:), ale i tak nie zjemy tego słoika, więc będą ciasteczka, dzięki za przepis:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
lipiec_2007 marmite 26.01.09, 20:29 to ohydne cudo (love it or hate it) ma smak skondensowanego maggi :) mozna tym smarowac chlebek jak maslem. wiecej o tym delikatesie jest tu: en.wikipedia.org/wiki/Marmite Odpowiedz Link
atenette Re: marmite 26.01.09, 20:34 Marmite jest to ekstrakt drożdżowy. Smakuje rzeczywiscie jak kostka rosołowa i jest straaaasznie slony. Smaruje sie go bardzo bardzo cieniutką warstwę, bo inaczej jest nie do zjedzenia. Brytyjczycy mówią, że albo go pokochasz, albo znienawidzisz, nie ma nic pośredniego :). A propos masła orzechowego to znani mi brytyjczycy lubują się też w bułce z masłem orzechowym i bananem. Próbowałam i całkiem to niezłe, choć brzmi dziwacznie :) Odpowiedz Link
narttu mämmi 28.01.09, 07:10 to znow w Finlandii jest cos w rodzaju slono- slodkiego budyniu serwowanego na wielkanoc. No i oczywiscie salmiakki (nie mylic z lukrecja ale cos podobnego :P) Odpowiedz Link
a090707 Re: mämmi Narttu :) 28.01.09, 07:41 Na Islandii salmiakki to lakrise- slone lub slodkie, ludzie mowia, ze to pewnie z lawy :) A maslo orzechowe tylko z dzemem, pyszne tez na krakersach. Odpowiedz Link
lipiec_2007 islandzki rekin 28.01.09, 09:22 no i jeszcze islandzki rarytas od sznapsow. zjelczaly rekin "pachnacy" moczem.... Odpowiedz Link
maadga Re: masło orzechowe brrrr 27.01.09, 11:21 Masło orzechowe pycha ale tylko z dżemikiem lub powidłami bo samo to rzeczywiście ochyda. Odpowiedz Link