04.03.09, 13:57
Jakiej kapusty używacie do bigosu: słodkiej czy kwaśnej?
Ja kiedyś używałam jednej i drugiej /gotowałam osobno/, ale teraz chyba mi się
kubki smakowe zużyły i namiętnie używam tylko kiszonej kapusty.

Uwielbiam jak bigos jest tak kwaśny żeby paszczą wykręcało;)
Na szczęście domownicy podzielają moje upodobania kulinarne, więc smakuje
wszystkim.
Zaskoczyła mnie ostatnio moja własna, osobista siostra twierdząc,że bigos to
tylko ze zwykłej, białej kapusty <że coooo?> ewentualnie lekko doprawiony
sokiem z cytryny:(

No to ankietę muszę zrobić coby wypośrodkować nasze opinie:)
Obserwuj wątek
    • blanka0 Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:01
      no tylko z kiszonej, musi gebe wykrzywiac
      uwielbiam jak sa grzybki ale moj m grzybow nie jada wiec sie
      poswiecam dla niego
      dzisiaj mamy na obiadek bigosik, bo mi sie gotowac nie chcialo :-)
      • dorka3078 Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:05
        ja też robię tylko z kiszonej ,grzybki musowo muszą być ,kiełbacha i
        mięcho ,dodaję łyżkę miodu jak za bardzo wykręca, no i dla mnie nie
        do przejścia jest dodawanie ketchupu co widziałam już u kilku osób
    • aurinko Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:09
      Bigos robię z mieszanej kapusty, ale z przewagą kiszonej, przeważnie 3/4kg kiszonej i 1/4kg białej słodkiej. Do tego różne rodzaje mięsa, przeważnie jest to kawałeczek łopatki, wołowiny, resztki jagnięciny które wykrajam z mięsa kupowanego dla Małej, wędzonki kolekcjonowane w zamrażalce specjalnie do bigosu, grzyby suszone, śliwki suszone, cebulka, przyprawy, łyczek winka czerwonego jeśli akurat mam w domu i leciutkie gotowanie przez pierwszy dzień 2-3h, potem przez 3-4 dni po pół godzinki. Mniam :)
    • ri.ka Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:16
      bigosik pyszna sprawa zjadło by się ale narazie to tylko marzenie
      eehhhh
      a robię mieszany z kwaśnej i z białej ale kwaśnej jest więcej
      no i oczywiscie grzybki, kiełbacha, mięcho i przecier
      a z dodatków to wino czerwone i łyzka powideł
    • agasar79 Re: BIGOS:) 04.03.09, 19:37
      tylko z kiszonej, najbardziej lubię robić bigos latem z młodej
      kiszonej kapusty, mniam :))) Zimą gdy jest zbyt kwaśna troszkę moczę
      ją w wodzie, ale ogólnie lubię dosyć kwaśny bigos :)
    • michalina_79 Re: BIGOS:) 04.03.09, 21:13
      no to widocznie tylko ja robię bigos z białej kapusty, resztę dodaję normalnie
      kiełbasę, mięsko najczęściej robię na żeberkach, kapustę gotuję z liściem
      laurowym i zielem angielskim potem dodaję obsmażone żeberka, potem kiełbasę a na
      końcu koncentrat pomidorowy doprawiam do smaku sola i pieprzem (od dłuższego
      czasu nie używam w ogóle vegety i takich tam podobnych:)
      • joasia83m michalina 05.03.09, 12:06
        ja tak jak Ty:)
        choc zjem tez i mieszany.
        ale jak tylko pojawia sie mloda kapusta, to dla mnie zaczyna sie raj
        dla geby, taka kapuste moge jesc non stop:))
        a w zimie, robie raczej mieszany z przewaga bialej kapusty
    • beetaa Re: BIGOS:) 05.03.09, 08:58
      ale mi temat poddalyscie, odkiedy tu mieszkam gotowalam bigos
      slownie jeden raz :( dwa razy pierogi z kapusta i grzybami, musze
      sie przemoc i sprobowac z ich kapusty kiszonej, albo znow sama
      zakisic
      bigos to dla mnie potrawa z kapusty kiszonej, z kapusty bialej
      ewentualnie z dodatkiem koncentratu pomidorowego to poprostu
      kapusta, a kapusniak to zupa z bialej kapusty.
      Ostatnio ugotowalam kapusniak z kapusty wloskiej i nie polecam, to
      nie ten smak co z normalnej bialej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka