04.03.09, 13:57
Jakiej kapusty używacie do bigosu: słodkiej czy kwaśnej?
Ja kiedyś używałam jednej i drugiej /gotowałam osobno/, ale teraz chyba mi się
kubki smakowe zużyły i namiętnie używam tylko kiszonej kapusty.

Uwielbiam jak bigos jest tak kwaśny żeby paszczą wykręcało;)
Na szczęście domownicy podzielają moje upodobania kulinarne, więc smakuje
wszystkim.
Zaskoczyła mnie ostatnio moja własna, osobista siostra twierdząc,że bigos to
tylko ze zwykłej, białej kapusty <że coooo?> ewentualnie lekko doprawiony
sokiem z cytryny:(

No to ankietę muszę zrobić coby wypośrodkować nasze opinie:)
Obserwuj wątek
    • blanka0 Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:01
      no tylko z kiszonej, musi gebe wykrzywiac
      uwielbiam jak sa grzybki ale moj m grzybow nie jada wiec sie
      poswiecam dla niego
      dzisiaj mamy na obiadek bigosik, bo mi sie gotowac nie chcialo :-)
      • agusiajasia Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:03
        Bigosik....mmmmmm :)
        Marzy mi się z ziemniaczkami....
        Oczywiście tylko z kiszonej, musi wykręcać!
      • dorka3078 Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:05
        ja też robię tylko z kiszonej ,grzybki musowo muszą być ,kiełbacha i
        mięcho ,dodaję łyżkę miodu jak za bardzo wykręca, no i dla mnie nie
        do przejścia jest dodawanie ketchupu co widziałam już u kilku osób
        • blanka0 Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:08
          moja mama zawsze dodawala przecier pomidorowy ale ze moj m nie jada
          pomidorow to od jakiegos czasu jemy bez przecieru
    • aurinko Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:09
      Bigos robię z mieszanej kapusty, ale z przewagą kiszonej, przeważnie 3/4kg kiszonej i 1/4kg białej słodkiej. Do tego różne rodzaje mięsa, przeważnie jest to kawałeczek łopatki, wołowiny, resztki jagnięciny które wykrajam z mięsa kupowanego dla Małej, wędzonki kolekcjonowane w zamrażalce specjalnie do bigosu, grzyby suszone, śliwki suszone, cebulka, przyprawy, łyczek winka czerwonego jeśli akurat mam w domu i leciutkie gotowanie przez pierwszy dzień 2-3h, potem przez 3-4 dni po pół godzinki. Mniam :)
      • a.zaborowska1 Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:15
        domatorka ja tak jak ty BIGOS to kapusta kiszona kwaśna + różne
        mięcho i prawdziwe grzyby suszone :-)
        Cała reszta dla mnie to jest "ala Bigos"
    • ri.ka Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:16
      bigosik pyszna sprawa zjadło by się ale narazie to tylko marzenie
      eehhhh
      a robię mieszany z kwaśnej i z białej ale kwaśnej jest więcej
      no i oczywiscie grzybki, kiełbacha, mięcho i przecier
      a z dodatków to wino czerwone i łyzka powideł
    • anula_82 Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:16
      wolę z samej kiszonej kapuchy :)) i to tak ukiszonej tradycyjnie a
      nie ukwaszonej sklepowej (twarda,blee)
    • monikaj21 Re: BIGOS:) 04.03.09, 14:39
      Dla mnie bigos to tylko ze słodkiej + przecier pomidorowy :)
      Z kwaszonej też lubię ale to się u mnie 'kapusta' nazywa :)
    • marigold222 Re: BIGOS:) 04.03.09, 18:11
      u mnie pół na pół lub kapusta wigilijna z samej kwasnej, lub, ewentualnie, 3/4
      kwaśnej, 1/4 słodkiej
    • agasar79 Re: BIGOS:) 04.03.09, 19:37
      tylko z kiszonej, najbardziej lubię robić bigos latem z młodej
      kiszonej kapusty, mniam :))) Zimą gdy jest zbyt kwaśna troszkę moczę
      ją w wodzie, ale ogólnie lubię dosyć kwaśny bigos :)
    • lipiec_2007 Re: BIGOS:) 04.03.09, 21:02
      u mnie bigos robi sie z kapusty mieszanej z serdeczniejszym uklonem
      w strone kiszonej + miesa + przecier pomidorowy.

      i tez lubie jak bigos ma "moc"
      • lipiec_2007 Re: BIGOS:) 04.03.09, 21:04
        i nie trzeba kapusty gotowac oddzielnie. najpierw gotuje sie slodka,
        a kiedy zmieknie dodaje sie kiszona i juz.
    • michalina_79 Re: BIGOS:) 04.03.09, 21:13
      no to widocznie tylko ja robię bigos z białej kapusty, resztę dodaję normalnie
      kiełbasę, mięsko najczęściej robię na żeberkach, kapustę gotuję z liściem
      laurowym i zielem angielskim potem dodaję obsmażone żeberka, potem kiełbasę a na
      końcu koncentrat pomidorowy doprawiam do smaku sola i pieprzem (od dłuższego
      czasu nie używam w ogóle vegety i takich tam podobnych:)
      • joasia83m michalina 05.03.09, 12:06
        ja tak jak Ty:)
        choc zjem tez i mieszany.
        ale jak tylko pojawia sie mloda kapusta, to dla mnie zaczyna sie raj
        dla geby, taka kapuste moge jesc non stop:))
        a w zimie, robie raczej mieszany z przewaga bialej kapusty
    • domatorka.amatorka Re: BIGOS:) 04.03.09, 21:32
      dzięki za odpowiedzi
      gusta i przepisy różne ale z tendencją w stronę kwaśnicy :D
      • anmroz Re: BIGOS:) 05.03.09, 06:46
        Różnie, w zależności od ochoty - i z kiszonej i mieszany. Nie dodaję kiełbasy,
        tylko samo mięsko.
    • beetaa Re: BIGOS:) 05.03.09, 08:58
      ale mi temat poddalyscie, odkiedy tu mieszkam gotowalam bigos
      slownie jeden raz :( dwa razy pierogi z kapusta i grzybami, musze
      sie przemoc i sprobowac z ich kapusty kiszonej, albo znow sama
      zakisic
      bigos to dla mnie potrawa z kapusty kiszonej, z kapusty bialej
      ewentualnie z dodatkiem koncentratu pomidorowego to poprostu
      kapusta, a kapusniak to zupa z bialej kapusty.
      Ostatnio ugotowalam kapusniak z kapusty wloskiej i nie polecam, to
      nie ten smak co z normalnej bialej.
      • lipiec_2007 Re: BIGOS:) 05.03.09, 10:11
        ojej. u mnie kapusniak robi sie z kapusty kiszonej...
        • beetaa Re: BIGOS:) 05.03.09, 10:34
          fajnie tak sobie poporownywac, bo co region to inne okreslenie, a
          moze lepiej powiedziec co rodzina ;)
          A Polska to niby taki jednolity kraj, a ile okreslen na potrawy z
          kapusty ;) i ile ich rodzajow
    • domatorka.amatorka Re: BIGOS:) 05.03.09, 11:29
      u mnie kapuśniak też tylko z kiszonej kapusty:)
      z białej lub włoskiej kapusty to zupa prezydencka/ta odchudzająca;)
      • dorka3078 Re: BIGOS:) 05.03.09, 12:20
        no u mnie kapuśniak też musi wykręcać i mieć dużo podsmażonego boczku
        ,mniam
        • domatorka.amatorka Re: BIGOS:) 05.03.09, 20:32
          oo, Dorka my to mogłybyśmy w jednej kuchni gotować, szkoda że Ty z drugiego
          końca Polski:(

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka