Dodaj do ulubionych

bardzo duży garnek

15.12.24, 19:48
Jaki macie najwiekszy garnek?
Ja mam 6l, chcę kupić większy, tak z 12-15l. Potrzebny mi głównie do przygotowywania psiego jedzenia (gotuję i mrożę), ewentualnie większej ilości bigosu..
Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Głównie chodzi mi o to jak szerokie może być dno, jesli mam płytę indukcyjną standardowej wielkości z wyznaczonymi polami. Nie chcę też przesadzić z wielkością...
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 19:57
      Berghoff Cosmo, ma pojemność 10 litrów.
    • aadrianka Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:03
      17 litrów. Jest na tyle szeroki, że spokojnie mieści się na największym polu na płycie, za to dość wysoki. Używam rzadko, do gotowania większej ilości zup, które od razu mrożę, lub do bulionu wołowego (też gotuję duża ilość i mrożę w porcjach, a część redukuję do demi-glace). Częściej w użyciu jest 10-litrowy.
    • mysiulek08 Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:06
      15litrowy - brazylijska tramontina- stal z grubym dnem, wysokosc 24 cm srednica 30cm, uzywam do robienia sera i pasteryzacji wysokich sloikow

drugi w kolejce to zeliwny LC srednica 28cm, wysokosc 11cm, pojemnosc 7l

z tym, ze gotuje na gazie, wiec srednice sa jakby mniej wazne
    • eliszka25 Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:07
      Mam 10-litrowy gar z ikei i powiem ci, że dla mnie to już jest max. Pełny jest bardzo ciężki i ja go nie przestawię, musi mąż. No i nie za bardzo też wyobrażam sobie gotowanie w większym, bo żeby przemieszać coś do dna, to zwykła kuchenna łyżka jest za krótka. Mam kilka łopatek z takimi dłuższymi rączkami i tylko te dają w nim radę. Z tym, że ja duże ilości gotuję okazjonalnie. Może jak bym go używała na codzień, to bym jakoś lepiej opanowała manewrowanie dużym garem.
      • mysiulek08 Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:12
        ale to zalezy od srednicy, tzn mieszanie, bo to, ze 15litrowy gar z 10litrami mleka swoje wazy to inna sprawa
        w tym moim 15litrowy - srednica- 30cm, wysokosc 24 mieszam troche dlusza drewniana kopystka
        • eliszka25 Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:22
          Tak, to też racja. Ja swojego nie mierzyłam, ale może jest wyższy niż twój. Mimo wszystko ja już bym większego nie chciała. Może inaczej bym na to patrzyła, gdybym potrzebowała ten gar często, a nie ze 2-3 razy w roku.
          • mysiulek08 Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:41
            uzywam co dwa tygodnie a i tez sama sie z nim nie targam smile
      • berdebul Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:52
        Jak przestawiam swój, to zawsze mam wizję że urywają się uszy 😂😂😂 używam wyłącznie na święta.
    • mia_mia Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:14
      Mam największy jaki oferowała ikea, spokojnie to z 10 litrów, nawet dwa takie mam. Używam ich całkiem często wbrew pozorom, od jakiegoś czasu właśnie do gotowania jedzenia dla psa, ale wcześniej gotowałam jakieś buliony, od czasu do czasu była jakaś duża impreza, przetwory, gotowałam w nich skarpetki i mają wiele innych zastosowań.
    • pepsi.only Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:19
      Z Ikea 10l. Jest trochę szerszy, niż największe pole na mojej indukcji, ale to mi nie przeszkadza w niczym.
      Właśnie robię w nim bigos wink jest też idealny do gotowania rosołu, oraz pasteryzuję w nim słoiki z przetworami.
    • berdebul Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:50
      10 albo 12 l, największy wtedy z ikei. Pasował na największe pole, więc słup cieczy był dosyć wysoki i zagotowywało się dosyć długo.

Jak gotujesz regularnie dla psa, to może lepszy byłby szybkowar? Mega oszczędność czasu. Mam Tefal na 8l.
    • czarna_kita Re: bardzo duży garnek 15.12.24, 20:51
      32 litry. Gotuje w nim bigos i buraki. Miałam jeszcze większy ale się przepalił ze starości ( to był gar jeszcze po mojej mamie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka