Dodaj do ulubionych

Bigos na ognisku?

15.10.23, 10:13
Właśnie się dowiedziałam, że na przyszły weekend szykuje się impreza terenowa.
I mam pytanie. Jak odgrzać bigos w ognisku? Czy taki kociołek żeliwny (zamykany), wyłożony liśćmi kapusty zda egzamin? Dysponuje takim sprzętem, a kupować trójnogu z garnkiem na łańcuchy nie zamierzam, bo może go użyję raz na 10 lat...
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 10:29
      Zdać zda ale kociołek na trójnogu zda egzamin lepiej - do kociołka bez trójnoga będzie trzeba i tak wokół tego ogniska jakieś prowizoryczne palenisko zbudować z kamieni czy cegieł, żeby go na tym ustawić bo przecież bezpośrednio w ogień nie wsadzisz.
    • iwles Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 10:42

Nie pomogę, ale powiem ci: umiesz budować apetyt 😊
      • kochamruskieileniwe Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 10:49
        No zapowiadają słońce, ale 6 stopni... bigos byłby ok.
        Kapuste mam już ukiszoną. Własnymi rencami 😁
        A chciałam wkleić zdjęcie kociołka, ale coś mi telefon odmawia współpracy.
        W każdym razie kociołek jest cały żeliwny, ma trzy niedokręcane nóżki i pokrywę na sruby
        • katriel Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 10:56
          A długie ma te nóżki?
          Bardziej takie: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR_XgqS_DWFT22ENmQLhL7hVArdaYR8rYurVab0LGy4&s czy bardziej takie: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSGUryTmiphrrBALmGpp4ysAuBD3q7DTvFs3hABSvBoA&s

• kochamruskieileniwe Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 10:59
            Krótsze niż na pierwszym dłuższe niż na drugimzdjęciu. To stary kociołek...wtedy wyboru nie było. Ale sprawdzony🙂
    • inez21 Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 10:56
      Myślę że zda egzamin ale o wiele bardziej niż liście kapusty do wyłożenia dna kociołka nadadzą się skóry z boczku. One raczej ci sie nie przypalą. I nie wstawiaj kociołka w ogień a w żar.
      • kochamruskieileniwe Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 10:57
        Z boczkiem pomysł bardzo ok. Technikę kociołków a mam opanowaną dzięki tzw pieczonkom.
      • muszebosieudusze Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 15:37
        Nie, liście kapusty lepsze. Bigos z kiszonej kapusty jest kwaśny i zacznie reagować z kociołkiem, liście lepiej odizolują od ścianek.
        • kochamruskieileniwe Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 16:48
          Wyłożę najpierw kapustą, a potem boczkiem.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 16:49
          No tak, bo liście kapusty, to są takie szczelne, że nic a nic nie przecieknie z tego bigosu do dna i ścianek kociołka.
          • muszebosieudusze Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 17:43
            Przecieknie, ale duży liść kapusty jednak ma większą powierzchnię i lepiej osłoni sam bigos przed dotykaniem ścianek i przed tym żeby przeszły tym żeliwnym smakiem.
    • tanebo001 Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 10:57
      A po co podgrzewać? Okrasa robi taki świeży w kociołku.
      • emateczka Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 11:09
        No zgadnij...🙈

Ona pewnie chce na ognisku jeść i się bawić, a nie gotować bigos!
        • kochamruskieileniwe Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 12:26
          Tak jakby🤪
          Wolę bigos klasyczny, długo gotowany.
          Wolę wstawić kociołek do ogniska i tyle. Nie chcę gotować na ognisku- jakoś mam wówczas ciekawsze zajęcia 😜
    • stephanie.plum Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 11:32
      pozwolisz, że się dosiądę?

(tzn. do wątku, bo też bym chciała opanować pitraszenie na ognisku)
      • profes79 Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 11:44
        Ale to nie jest fizyka kwantowa. Potrzebujesz żeliwnego bądź miedzianego kociołka i czegoś, co pozwoli umieścić go nad ogniem - albo trójnoga z łańcuchem, albo wysokich nóżek, albo niskich nóżek i ustawionego wokół ognia paleniska z kamieni bądź cegieł. Reszta jak w kuchni na gazie smile
      • kochamruskieileniwe Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 12:27
        Ja zaczynałam od pieczonej w tym właśnie garnku..
        • kochamruskieileniwe Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 12:28
          Gópi ten telefon. Pieczonek miało być
          • stephanie.plum Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 17:49
            opowiedz mi o nich... jak to się robi?

dziś idealny dzień na ognisko, w ogóle chyba jeden z najpiękniejszych dni (piszę, póki co wyłącznie o pogodzie i barwach natury) a ja mam żołądkową (grypę) i jestem obolała jak diabli.

więc dla mnie rumianek i finito, ale będzie lepiej.
            kociołek na nóżkach muszę kupić... mmm...
    • b.bujak Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 12:05
      kombinowałabym z prostą konstrukcją z kamieni / cegieł, na której można by było postawic garnek;
      a moze udałoby się znaleźć jakiś ruszt z demobilu starej kuchenki?
    • babcia47 Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 17:52
      Wo z pokrywką,bda z odkrecaną rączka wiec łatwe w teqnsporcie, garnek, łycha do mieszania liscir kapusty niepotrzebne. Pod baczynur 3-4 kamirnir lub kawałki grubego drewna ułożone promieniscie w kierunku ognia. Mozns jr zmoczyć by za szybki nie zahrlu się płomieniem. Żadnych specjalnych cudow nie trzeba. Moje dziecię ma spechalny gar biwakowy i składana konstrukcje na trojnogu z łańcuszkami i krstka by coś na wierzchu podgrzać albo położyć na kamieniach i wykorxystac jako ruszt ale on czesto bywa na wyprawach. Taki kawałek rusztunif niedużego grula mozna wykorxystac do położenia na kamieniach pid garnkiem by stal stabilnie szcxegolnie przy mieszaniu
      • babcia47 Re: Bigos na ognisku? 15.10.23, 17:53
        Wok, moj by sporo bigosu zmiescil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka