borowka78 21.05.09, 15:49 kurde kurde ;-( wiem, że trzeba, ale jest mi niewyobrażalnie smutno...po niemiłych wspomnieniach szpitalnych ze starszakiem miałam nadzieję, ze juz nigdy wiecej zabiegow...a tu zonk ;-( buuuuu... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burdziaa Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 21.05.09, 15:53 przykro mi Boróweczko, badzcie dzielni, sciskam Was ! A nie ma innej metody...? Odpowiedz Link
borowka78 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 21.05.09, 15:55 burdziaa napisała: A nie ma innej > metody...? Burdziu kochana, gdyby byla to zrobiłabym wszystko, zeby Szymkowi zaoszczedzic stresu, ale niestety... im szybciewj tym lepiej w jego wypadku. U laryngologa smial sie, nie przestraszyla go "lampka" i metalowe narzedzia, jak zwykle usmiechem lekarke sobie zjednal ;-) Odpowiedz Link
patrice7 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 21.05.09, 16:02 Kiedy macie miec zabieg?? Jakie ma objawy?? Odpowiedz Link
lilka.k Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 21.05.09, 15:55 głowa do góry! MI tez powiedzieli, ze ANtek ma przeosniete migdaly i przez to choruje, wiec pewnie bedzie mial zabieg. To nic strasznego... Odpowiedz Link
zabka11 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 21.05.09, 16:11 Kurcze....ale zapytam? potwierdziło diagnoze i konieczność usunięcia 2 laryngologów? Bo ja rok temu z Gosie chodziłam, pediatra kazała sprawdzić, więc poszłam do fachowców: www.medicusdcl.pl/ Doszukali się sporego migdałka(mam zdjęcie) i oczywiście do wycięcia, zabieg z narkozą i całym potrzebnym sprzętem, u nich oczywiście.....2000tys;/ Pytam: "A nie można inaczej? na skierowanie?...no wie Pani...to prywatna klinika....." Poszłam do innej laryngolog, mysle sobie, ok, trzeba to dam, ale....sprawdzę, potwierdzę....owszem jest trzeci migdałek, ale nie do usunięcia, ponieważ jest wielkościa w normie, no...lekko przerosnięty, ale....+ wywiad, a Gosia często na gardło nie choruje...nie ma wskazań, do usunięcia. Do kontroli za rok. Rok minął, jest ok, usówac nie trzeba. Przy okazji jeszcze w między czasie, trzeci laryngolog, potwierdził, że jest, ale nie do usunięcia. No ...dlatego pytam, czy aby na 100% musicie go wycinać? Pozdrawiam Odpowiedz Link
olus-ia80 Re: przepraszam za byk, "usuwać" miało być n/t 21.05.09, 20:28 Gabi też chcieli usuwać. Ale inna laryngolog powiedziała że zastosuje limfomisyt i po tym mineło i zabiegu nie było . Będzie miał usuwany całkiem czy podcinany? Odpowiedz Link
borowka78 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 22.05.09, 08:15 Tak, potwierdzonie przez 2 laryngologow. Szymek w nocy bardzo zle spi, bo tak trudno mu zlapac oddech ;-/ poza tym wieczny katar etc. Zabieg oczywiscie prywatnie, ech... juz sie pzrespałam z ta mysla i wiem, ze bedzie dobrze :-) Odpowiedz Link
quacharell Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 21.05.09, 16:12 przytulam... i wiem ze bedzie dobrze.. Kacpra tez czeka zabieg (na tego cholernego zeza) wiec lacze sie z Toba w bolu ;(((( Odpowiedz Link
anmroz Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 22.05.09, 08:35 Uuuu, niedobrze. Wyobrażam sobie, co przeżywasz.Mam nadzieję,że szybko minął złe chwile, a potem będzie już tylko lepiej. Odpowiedz Link
olus-ia80 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 22.05.09, 08:43 W przypadku jak nie może złapac powietrza to poszłabym bez zastanowienia. To potrzebne dla jego zdrowia . Pewnie chrapie i ma otwartą buzię? Po zabiegu jak przestanie chrapać to będziesz sprawdzała czy nic mu nie jest , tak miałam jak u Gabi mineło po lekach. Odpowiedz Link
borowka78 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 22.05.09, 09:02 olus-ia80 napisała: > Pewnie chrapie i ma otwartą buzię? dokładnie tak. Ostatnio się nailiło, więc poszliśmy do lekarza. I tu mam żal do siebie, ze moze cos pzreoczylam, ze moze za pozno, bo cos tam...w necie za duzo czytam ;-/ > Po zabiegu jak przestanie chrapać to będziesz sprawdzała czy nic mu nie jest , pewnie tak. I w kncu starszak nie bedzie zrzedzil, ze mu brat pzreszkadza w zasypianiu;-) Odpowiedz Link
maadga Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 22.05.09, 08:53 Mój Kuba miał usunięty trzeci i przycięte boczne zostwili mu tylko 10% wielkości tych bocznych jak masz jakieś pytania to chętnie Ci pomogę. :) Nie denerwuj się to jest prosty zabieg, wiem łatwo mówić a przed byłam przerażona. Odpowiedz Link
borowka78 maadga 22.05.09, 09:05 Wiem, ze to niby prosty zabieg, ale stresuje sie bardzo. Boje sie tej narkozy, to usypianie i wybudzanie dziecka... Caly nasz pobyt w klinice ma trwac okolo 2 godzin. nawet nie weim, o co moglabym Ciebie spytac. Bedzie jeszcze spotkanie z laryngologiem, wiec wybadam co i jak. Niech juz bedzie 3 czerwiec;-) Odpowiedz Link
maadga Re: maadga 22.05.09, 09:23 Nie zgodziłąbym sie w życiu na znieczulenie miejscowe, mieliśmy pełną narkozę, wolałam to niż trałmę jaką potem ma dziecko po zabiegu na żywca. Rozmawiałam o tym z kilkoma dorosłymi którzy przeszli ten zabieg w dzieciństwie. Zresztą przycinanie bocznych tylko w narkozie, sam trzeci można na żywca. Aha tak dla zobrazowania Kuby trzeci migdałek był wielkości pięści, lekarze byli w szoku jak go wyjęli. Odpowiedz Link
a_beatle Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 22.05.09, 09:04 Skoro nie ma innej możliwości, trzeba zrobić ten zabieg, dla dobra małego. Nie martw się, na pewno wszystko będzie dobrze. Choć rozumiem, że mocno przeżywasz, sama też bym się denerwowała. Głowa do góry, wszystkie zaciśniemy kciuki:-)))) Odpowiedz Link
maadga jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 09:17 fotoforum.gazeta.pl/3,0,1813604,2,1.html Narysowałam wam poglądowy rysnek (na szybko dlatego tak brzydko) jak wyglądają prawidłwe migdałki a jak nieprawidłowe. Miałam świetną panią laryngolog która nam sama z siebie wszystko wytłumaczyła. Kuba miał bezdechy nocne żeby normalnie oddychać wyginał się w czasie snu tak jakby do tyłu tzn leżał na boku głowa i nogi do tyłu tworząc literkę C przód ciała jakby zewnętrzna część C a plecy wewnętrzna. Po zabiegu przestał chrapać, śpi spokojnie, rzadziej łapie infekcje i lżej je przechodzi (ale to też może być dzięki szczepionce na meningokoki). Odpowiedz Link
borowka78 Re: jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 09:40 dzieki Magda, wielka jestes :-) Szyemk ma tylko ten 3 bardzo przerośniety. Podobno jest baaardzo duzy ;-( Bedzie spal podczas zabiegu, nie bedzie ciecia na zywca, chyba bym padla na zawal! Wiem juz na pewno, ze bede miala chorego meza po tym zabiegu...tak tak...Po zabiegu starszaka (plastyka reki) mial prawie 40stopni goraczki, tak reaguje na szpital. Odpowiedz Link
maadga Re: jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 09:45 No to super, że tylko ten trzeci bo to naprawdę prosty zabieg. U Kuby niestety te boczne były bardzo redukowane z jednego zostało ok 15% pierwotnej wielkości a z drugiego 10%. Ja się bardzo bałam o Kubę w nocy bo poprostu przestawał oddychać :( Po zabiegu muszę go szturchnąć żeby sprawdzić czy oddycha bo robi to tak cichutko ;) Odpowiedz Link
becik1 Re: jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 12:09 to moze mi cos doradzicie, Macko juz dostal skierowanie do szpitala na usuniecie, ale ja do tej lekarki zaufania nie mam bo podpadla m troche wiec to zlalam poszlam do stefaniaka na wilde on powiedzial ze ma przerosniety ale wycinac nie trzeba i takie tam. teraz chce sie udac do kolejnego bo mam 2 sprzeczne opinie. dodam ze w zimie macko chorowal duzo a teraz juz w sumie jest ok Odpowiedz Link
borowka78 Re: jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 12:11 Hej Beatko:-) szmat czasu sie nie widziałysmy;-) idz koniecznie do jeszcze jednego lekarza jak masz sprzeczne opinie. Co w ogole u Was slychac? co porabiasz? Odpowiedz Link
becik1 Re: jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 12:34 no u nas po staremu nic sie nie zmienilo i oczywiscie caly czas zapraszam, z nowosci to macko tez bedzie nosil okularki. a co u ciebie oprucz tego ze cie czeka szpital Odpowiedz Link
borowka78 Re: jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 12:41 praca-dom-praca, w miedzyczasie spotkania z rodzina/ przyjaciólmi. Po staremu ;-) Odpowiedz Link
maadga Re: jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 13:00 Becik1 jeśli nie zauważasz problemów z oddychaniem podczas snu, lub zabawy to bym poczekała i skonsultowała się z lekarzem jak dziecko będzie zdrowe kilka tygodni, wiem że to trudno utrafić ale badanie w czasie choroby jest niemiarodajne. Odpowiedz Link
becik1 Re: jak wyglądają migdałki rysunek poglądowy 22.05.09, 13:07 no moim zdaniem nie jest z nim zle w zimie chorowal ale teraz nie alergolog dala mi wziewy tore dzialaja super wiec jesli cos sie zaczyna to dostaje wziewy i jest ok. w nocy chrapie ale spi dobrze no ma powiekszony ten trzeci migdal i ja nie jestem za wycieciem bo nie jest ropny i chyba w niczym nie przeszkadza bo slyszy tez dobrze. zima byla zalamujaca jak dla mnie dlatego sama juz nie wiem co robic zwlaszcza ze mam dwie sprzeczne opinie Odpowiedz Link
borowka78 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 15.06.09, 10:04 Szymek juz po zabiegu, w miedzyczasie byly chorobowe zawirowania calej rodzinki, ale migdal zostal usuniety w ubiegłą środę. Rekonwalescent ma się dobrze ;-) Odpowiedz Link
maadga Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 15.06.09, 10:43 Super że już po, powiedz tylko czy w pełnej narozie i jak długo byliście w szpitalu? Pozdrowienia od Kuby bez trzeciego migdału. Odpowiedz Link
patrice7 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 15.06.09, 11:21 oby teraz lepiej mu sie oddychało i spało. N i trzymam kciuki zeby nie odrósł. Odpowiedz Link
zabka11 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 15.06.09, 11:52 Super że już po, z tego co piszesz, to Szymek dał rade, no i Ty też;), choć pewnie bardzo sie denerwowałaś! . Trzymam kciuki, żeby zabieg przyniósł zamierzony efekt:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
borowka78 Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 15.06.09, 12:03 tak tak, dałam rade, Szymek tez i co najwazniejsze-mąż, nie rozchorowal sie ;-) Bylismy 3h w klinice. Szymek oddycha inaczej, nie chrapie!!! :-))) Dzisiaj kontrola. Odpowiedz Link
asuzi Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 15.06.09, 13:22 no to dobrze, że już po i wszystko dobrze, że może swobodnie oddychać. Odpowiedz Link
quacharell Re: Szymek będzie miał usuwany 3 migdał ;-( 15.06.09, 11:55 och jak super, ze juz po i ze wszystko jest ok. To NAJWAZNIEJSZE! buziaki Odpowiedz Link