quarantine 05.11.05, 09:50 Czy Wam też się tak wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawa_malinowa Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 09:53 mialam nic nie pisac, ale napisze, ze sie nie zgadzam... Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 10:42 Kawo z Malinami to jest i będzie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28749&w=28545770&a=28600355 żaden, ani żadna * Ci tego nie odbierze. pozdrawiam mamarcela oraz kawa z cynamonem, wanilią i odrobiną czekolady Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 13:10 quarantine napisała: > Czy Wam też się tak wydaje? > > Jest, ale czasem otwiera się o krok przed tobą jakas mroczna przepaść... I dalej jest piekne, tylko b. groźne i przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 16:18 Pewnie, że tak. Wystarczy nie dać sobie wmowić, że jest inaczej, nie przejmować sie marudami, a samemu marudzić z umiarem i bez przekonania zbytniego. Nie miec idealistycznych poglądów, wygórowanych marzeń i zawyżonych standardów wobec innych ludzi, nie starać sie ich i siebie zmieniać, i zapmniec o koszmarze znanym jako ambicjonalne podejście do świata (ja wam jeszcze pokażę, ja wam udowodnię) i wszystko wtedy hula, jak hulać powinno. W skrócie, parafrazując Dużą Ksiązkę: Trzeba być letnim, nie zimnym i nie gorącym:) braineaterowy manifest pozytywnego nastawienia do rzeczywistości to był:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
eva.68 Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 16:26 Ładny. :-) Generalnie się zgadza. Czasem się jednak zacina i nie chce działać. Z powodów przez Ciebie wymienionych zresztą. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
daria13 Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 17:06 Życie jest piękne, ale nie zawsze i nie dla wszystkich. A co gorsza, nie tylko nie zawsze, a wręcz rzadko. Ale dobrze jest, kiedy się umie te dobre chwile zauważać i doceniać, a nawet strać się kumulować miłe doznania i przechowywać na gorsze czasy. Z wiekiem i z doznanymi rozczarowaniami niestety jest z tym optymizmem coraz bardziej krucho. Chyba, że ma się udane życie. Udane według naszych standardów. Kochana Kawo! Chyba już to kiedyś tutaj mówiłam, ale powtórzę słowa pewnego strszego człowieka, które usłyszałam będąc niewiele starszą od Ciebie: "w życiu wszystko mija". I kiedy nad tym się głęboko zastanowiłam, zrozumiałam, że to czysta prawda, i jakiś bzdurny problem, który mnie wtedy zaprzątał, nagle stracił jakiekolwiek znaczenie. Wierz mi. I nawet, jeśli świadomość, że rzeczy dobre i piękne też miną jest smutna, to wiedza o przemijaniu wszelkiego bólu jest bardzo pocieszająca. Być letnim, to z pewnością bardzo mądre i rozsądne, ale nie wiedzieć czemu, jakieś smutne. A już z pewnością niewyobrażalnie trudne. Chciałabym tak umieć, ale jak tu nie dać się ponieść frustracji i rozpaczy, kiedy te nieszczęsne kaczory rządzą? Kiedy pracodawca nie dość, że proponuje śmiesznie niskie wynagrodzenie za ciężką pracę, to jeszcze chce część płacić pod stołem? Kiedy dzieci pragną tylu rzeczy i przyjemności, a musisz im coraz częściej mówić "nie"? Jasne, to nie jest najważniejsze, ale jednak bolesne. Życie nie jest piękne, ono bywa piękne. Oby jak najczęściej. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
eva.68 Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 17:21 Przemijalność jest rzeczywiście jedną z najistotniejszych cech rzeczywistości. I tej na R i tej na W. :-) Nie wiem czy zgromadzone miłe doznania da się wykorzystać w gorszych czasach w celu poprawienia sobie nastroju. To zależy chyba od charakteru. (Znam takie osoby, które magazynują wszelkie przykrości i wyciągają je z magazynu w różnych miłych sytuacjach.) Ale na pewno świadomość przemijalności jakoś właściwie wszystko szereguje. P:-) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 19:43 daria13 napisała: > Być letnim, to z pewnością bardzo mądre i rozsądne, ale nie wiedzieć czemu, > jakieś smutne. A już z pewnością niewyobrażalnie trudne. Chciałabym tak umieć, > ale jak tu nie dać się ponieść frustracji i rozpaczy, kiedy te nieszczęsne > kaczory rządzą? Kiedy pracodawca nie dość, że proponuje śmiesznie niskie > wynagrodzenie za ciężką pracę, to jeszcze chce część płacić pod stołem? Kiedy > dzieci pragną tylu rzeczy i przyjemności, a musisz im coraz częściej > mówić "nie"? Jasne, to nie jest najważniejsze, ale jednak bolesne. To naprawdę jest najprostsza postawa życiowa, wystaczy chcieć, wystarczy mieć poczucie własnej odrębności (vel indywidualności) i nie próbować być na obraz i podobieństwo, ani też innych zmuszać do tego, by na obraz i podobieństwo byli. Kwestia dystansu, zdrowego dystansu do wszystkiego co otacza w życiu, powiedzenia sobie, że to, to nie ja, i tamto też nie ja. Nie wmawianiu sobie, że istnieją w życiu ważniejsze rzeczy od mojego dobrego samopoczucie, od mojego własnego zadowolenia, bo nie ma takich rzeczy, po prostu - przynajmniej dla mnie, jako jednostki. Znowu wyłazi egoizm, który jak wszyscy wiedzą, jest moja ulubioną i hołubioną zaletą.:) Ale tylko będąc egoista można być zadowlonym z zycia, bo tylko wtedy ma sie tę pewność, że wszystko, co zrobiliśmy, albo czego nie zrobiliśmy, było na nasz własny rachunek i odpowiedzialność. Nie możemy wtedy niczego zrzucać na innych, oskarżać ich o porażki i klęski, ale z drugiej strony, wiemy, że nikt inny nie przypisze sobie naszych radości i sukcesów. Po prostu szczęśliwym być, czy też mieć piękne życie można tylko i wyłącznie samodzielnie, nigdy kolektywnie. braineaterowe rozwinięcie manifestu, niebezpiecznie przesunięte w stronę pseudofilozofii życiowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Życie jest piękne:D 07.11.05, 19:45 Egoizm jest wymieniany przez psychologów na pierwszym miejscu listy objawów zdrowia psychicznego :) Ale widzę pewną niespójność w Twojej pseudofilozofii życiowej, a raczej mam wrażenie, że u Ciebie teoria nie zgadza się ze stanem faktycznym, bo jakoś nie mogę doszukać się u Ciebie tego bycia letnim :) A tak przy okazji, bo właśnie mi się przypomniało, chociaż to trochę z innej beczki, ale jak już polemizuję, to na wszystkich frontach: nie zgadzam się też z Twoją teorią o tym, że w necie każdy udaje takiego, jakim chciałby być w realu, czyli lepszego i mądrzejszego niż w rzeczywistości. Większość pewnie tak, ale są też i tacy, którzy w necie zachowują się jak po alkoholu - przestają się kontrolować i rozrabiają, na co z różnych względów nie pozwoliliby sobie w realu. Co czasami widać, słychać i czuć nawet na TWA. Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Życie jest piękne:D 07.11.05, 22:34 Czyzbys, po odrzucenia wszystkich innych idealow (jakze nieefektywnych i nie dajacych satysfakcji) dazyl do swego wlasnego idealu- do bycia egoista doskonalym :))) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Życie jest piękne:D 07.11.05, 22:38 nie odpowiem, bo znowu wytykac będa pisanie po nietrzeźwemu, ale generalnie odpowiedź brzmi tak:) Dążę do egoistycznej nirwany:P Odpowiedz Link Zgłoś
atramentowa_ja Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 18:31 ja myślę, że kategoria piękna jest o tyle nieodpowiednia, że istnieje tylko wtedy, gdy możnaby było życie z czymś porównać...Jakiekolwiek przymiotniki są nieodpowiednie, ale pomagaja oczywiście się nam określić...Ja cieszę się z tego, co mam, chociaż wciąż marzę, przewracam się, ale wstaję, budzę się z uśmiechem zazwyczaj....pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Życie jest piękne:D 08.11.05, 11:57 :-) prawdopodobnie życie jest piekne, więc zaprzeczać nie będę... aktualnie jednak (niestety) mam tendencję zniżkową i niczym nie potrafię się cieszyć... tak to już jest kiedy człowiek przeziębiony chodzi po mieście na piechotę bo wydawanie za każdym razem 2,4zł na bilet byłoby zbyt wielką rozrzutnością w obecnym stanie zapaści finansowej... do tego frustrację moją pogłębia fakt, iż pracy to ja mam sporo, tyle że z wypłatami kiepściutko... zapłacą mi... za 6 tygodni... hmmm, no w zasadzie to nie jest aż tak źle - fajnie, że mam ten niemiecki dwa razy w tygodniu :-)))) tylko on trzyma mnie jakoś w miarę dobrej formie - szkoda tylko, że jest o siódmej wieczorem a nie rano - poprawia mi humor tylko na wieczór a wolałabym na cały dzień... malkontent jestem, wiem poszłabym do łóżka, przykryła się kocykiem i nie wyszła aż do wiosny (bo na narty w tym roku szans nie ma), ale do roboty trzeba, do roboty, bleee pozdrawiam Kwiecienka dziś Maruda Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Życie jest piękne:D 08.11.05, 13:08 hmmmm, nie no, jak tak zaczynam sobie mysleć to w sumie nie mam powodów do narzekania - żywam, zdrowam, mam co jeść (mama się przejmuje) - jakoś przetrzymam :-)))) obiecuję więcej nie marudzić i pozytywnie nastawić się do życia pozdrawiam Kwiecienka z Mocnym Postanowieniem Poprawy ps jak się zakochać? to by chyba pomogło... Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Życie jest piękne:D. 08.11.05, 20:47 Życie jest piękne. Zdecydowanie. Zwłaszcza gdy ustąpuje rozsadzający czaszkę ból głowy... Niech żyje paracetamol! Beata w szponach stresu jesiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Życie jest piękne:D 09.11.05, 16:41 dziś myślę, że jest całkiem niezłe :-))) a to między innymi dzięki internetowi gdzie można znaleźć między innymi: Kaczka Bliźniaczka W Warszawie, w ratusza krzaczkach Mieszkała Kaczka Bliźniaczka, Co cały dzień na wyścigi Robiła z bratem intrygi. Zamiast się miastem zajmować Kochała siebie promować I by pokazać jak działa Muzea wciąż otwierała Pomawiać innych lubiła Sprytnie to z bratem czyniła Wciąż ponoć gdzieś coś słyszała Tak w mediach się zaklinała Wściekli się ludzie okropnie Niech intrygantkę gęś kopnie Poszli w paradzie z plakatem Gej Kaczko jest twoim bratem Nad Polską się chmury zbierają Już ludzie po kątach gadają Premierem ma być jedna Kaczka A prezydentem Bliźniaczka Broń Boże przed widmem nas kaczym Cokolwiek w tym kraju to znaczy Niech lepiej historia starannie Upiecze te Kaczki w brytfannie. wiem, że to dowcip średnich lotów, ale co mogę poradzić na to, że takie wierszyki, fotomontaże i grafiki przeróżne serio, choć na chwilkę, poprawiają mi humor :-))) pozdrawiam Kwiecienka z Babeczką Odpowiedz Link Zgłoś