Dodaj do ulubionych

Życie jest piękne:D

05.11.05, 09:50
Czy Wam też się tak wydaje?
Obserwuj wątek
    • kawa_malinowa Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 09:53
      mialam nic nie pisac, ale napisze, ze sie nie zgadzam...
      • mamarcela Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 10:42
        Kawo z Malinami to jest i będzie
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28749&w=28545770&a=28600355
        żaden, ani żadna * Ci tego nie odbierze.
        pozdrawiam
        mamarcela oraz kawa z cynamonem, wanilią i odrobiną czekolady
    • ash3 Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 13:10
      quarantine napisała:

> Czy Wam też się tak wydaje?
      >
      >
      Jest, ale czasem otwiera się o krok przed tobą jakas mroczna przepaść... I dalej
      jest piekne, tylko b. groźne i przeraża.
    • braineater Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 16:18
      Pewnie, że tak.
      Wystarczy nie dać sobie wmowić, że jest inaczej, nie przejmować sie marudami, a
      samemu marudzić z umiarem i bez przekonania zbytniego. Nie miec idealistycznych
      poglądów, wygórowanych marzeń i zawyżonych standardów wobec innych ludzi, nie
      starać sie ich i siebie zmieniać, i zapmniec o koszmarze znanym jako
      ambicjonalne podejście do świata (ja wam jeszcze pokażę, ja wam udowodnię) i
      wszystko wtedy hula, jak hulać powinno.
      W skrócie, parafrazując Dużą Ksiązkę: Trzeba być letnim, nie zimnym i nie
      gorącym:)
      braineaterowy manifest pozytywnego nastawienia do rzeczywistości to był:)

Pozdrowienia:)
      • eva.68 Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 16:26
        Ładny. :-)
        Generalnie się zgadza. Czasem się jednak zacina i nie chce działać. Z powodów
        przez Ciebie wymienionych zresztą.
        :-)
        • daria13 Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 17:06
          Życie jest piękne, ale nie zawsze i nie dla wszystkich. A co gorsza, nie tylko
          nie zawsze, a wręcz rzadko. Ale dobrze jest, kiedy się umie te dobre chwile
          zauważać i doceniać, a nawet strać się kumulować miłe doznania i przechowywać
          na gorsze czasy. Z wiekiem i z doznanymi rozczarowaniami niestety jest z tym
          optymizmem coraz bardziej krucho. Chyba, że ma się udane życie. Udane według
          naszych standardów.
          Kochana Kawo! Chyba już to kiedyś tutaj mówiłam, ale powtórzę słowa pewnego
          strszego człowieka, które usłyszałam będąc niewiele starszą od Ciebie: "w życiu
          wszystko mija". I kiedy nad tym się głęboko zastanowiłam, zrozumiałam, że to
          czysta prawda, i jakiś bzdurny problem, który mnie wtedy zaprzątał, nagle
          stracił jakiekolwiek znaczenie. Wierz mi. I nawet, jeśli świadomość, że rzeczy
          dobre i piękne też miną jest smutna, to wiedza o przemijaniu wszelkiego bólu
          jest bardzo pocieszająca.
          Być letnim, to z pewnością bardzo mądre i rozsądne, ale nie wiedzieć czemu,
          jakieś smutne. A już z pewnością niewyobrażalnie trudne. Chciałabym tak umieć,
          ale jak tu nie dać się ponieść frustracji i rozpaczy, kiedy te nieszczęsne
          kaczory rządzą? Kiedy pracodawca nie dość, że proponuje śmiesznie niskie
          wynagrodzenie za ciężką pracę, to jeszcze chce część płacić pod stołem? Kiedy
          dzieci pragną tylu rzeczy i przyjemności, a musisz im coraz częściej
          mówić "nie"? Jasne, to nie jest najważniejsze, ale jednak bolesne.
          Życie nie jest piękne, ono bywa piękne. Oby jak najczęściej.
          P:)
          • eva.68 Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 17:21
            Przemijalność jest rzeczywiście jedną z najistotniejszych cech rzeczywistości.
            I tej na R i tej na W. :-)
            Nie wiem czy zgromadzone miłe doznania da się wykorzystać w gorszych czasach w
            celu poprawienia sobie nastroju. To zależy chyba od charakteru. (Znam takie
            osoby, które magazynują wszelkie przykrości i wyciągają je z magazynu w różnych
            miłych sytuacjach.) Ale na pewno świadomość przemijalności jakoś właściwie
            wszystko szereguje.
            P:-)
          • braineater Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 19:43
            daria13 napisała:

> Być letnim, to z pewnością bardzo mądre i rozsądne, ale nie wiedzieć czemu,
            > jakieś smutne. A już z pewnością niewyobrażalnie trudne. Chciałabym tak
            umieć,
            > ale jak tu nie dać się ponieść frustracji i rozpaczy, kiedy te nieszczęsne
            > kaczory rządzą? Kiedy pracodawca nie dość, że proponuje śmiesznie niskie
            > wynagrodzenie za ciężką pracę, to jeszcze chce część płacić pod stołem? Kiedy
            > dzieci pragną tylu rzeczy i przyjemności, a musisz im coraz częściej
            > mówić "nie"? Jasne, to nie jest najważniejsze, ale jednak bolesne.

To naprawdę jest najprostsza postawa życiowa, wystaczy chcieć, wystarczy mieć
            poczucie własnej odrębności (vel indywidualności) i nie próbować być na obraz i
            podobieństwo, ani też innych zmuszać do tego, by na obraz i podobieństwo byli.
            Kwestia dystansu, zdrowego dystansu do wszystkiego co otacza w życiu,
            powiedzenia sobie, że to, to nie ja, i tamto też nie ja. Nie wmawianiu sobie,
            że istnieją w życiu ważniejsze rzeczy od mojego dobrego samopoczucie, od mojego
            własnego zadowolenia, bo nie ma takich rzeczy, po prostu - przynajmniej dla
            mnie, jako jednostki.
            Znowu wyłazi egoizm, który jak wszyscy wiedzą, jest moja ulubioną i hołubioną
            zaletą.:) Ale tylko będąc egoista można być zadowlonym z zycia, bo tylko wtedy
            ma sie tę pewność, że wszystko, co zrobiliśmy, albo czego nie zrobiliśmy, było
            na nasz własny rachunek i odpowiedzialność. Nie możemy wtedy niczego zrzucać na
            innych, oskarżać ich o porażki i klęski, ale z drugiej strony, wiemy, że nikt
            inny nie przypisze sobie naszych radości i sukcesów. Po prostu szczęśliwym być,
            czy też mieć piękne życie można tylko i wyłącznie samodzielnie, nigdy
            kolektywnie.

braineaterowe rozwinięcie manifestu, niebezpiecznie przesunięte w stronę
            pseudofilozofii życiowej:)
            • aaneta Re: Życie jest piękne:D 07.11.05, 19:45
              Egoizm jest wymieniany przez psychologów na pierwszym miejscu listy objawów
              zdrowia psychicznego :)
              Ale widzę pewną niespójność w Twojej pseudofilozofii życiowej, a raczej mam
              wrażenie, że u Ciebie teoria nie zgadza się ze stanem faktycznym, bo jakoś nie
              mogę doszukać się u Ciebie tego bycia letnim :)
              A tak przy okazji, bo właśnie mi się przypomniało, chociaż to trochę z innej
              beczki, ale jak już polemizuję, to na wszystkich frontach: nie zgadzam się też z
              Twoją teorią o tym, że w necie każdy udaje takiego, jakim chciałby być w realu,
              czyli lepszego i mądrzejszego niż w rzeczywistości. Większość pewnie tak, ale są
              też i tacy, którzy w necie zachowują się jak po alkoholu - przestają się
              kontrolować i rozrabiają, na co z różnych względów nie pozwoliliby sobie w
              realu. Co czasami widać, słychać i czuć nawet na TWA.
            • itek1 Re: Życie jest piękne:D 07.11.05, 22:34
              Czyzbys, po odrzucenia wszystkich innych idealow (jakze nieefektywnych i nie
              dajacych satysfakcji) dazyl do swego wlasnego idealu- do bycia egoista
              doskonalym :)))

Pozdrowienia:)
              • braineater Re: Życie jest piękne:D 07.11.05, 22:38
                nie odpowiem, bo znowu wytykac będa pisanie po nietrzeźwemu, ale generalnie
                odpowiedź brzmi tak:)
                Dążę do egoistycznej nirwany:P
    • atramentowa_ja Re: Życie jest piękne:D 05.11.05, 18:31
      ja myślę, że kategoria piękna jest o tyle nieodpowiednia, że istnieje tylko
      wtedy, gdy możnaby było życie z czymś porównać...Jakiekolwiek przymiotniki są
      nieodpowiednie, ale pomagaja oczywiście się nam określić...Ja cieszę się z tego,
      co mam, chociaż wciąż marzę, przewracam się, ale wstaję, budzę się z uśmiechem
      zazwyczaj....pozdrawiam ciepło
      • quarantine Re: Życie jest piękne:D 07.11.05, 21:32
        Życie jest pięknem:D
    • kwiecienka1 Re: Życie jest piękne:D 08.11.05, 11:57
      prawdopodobnie życie jest piekne, więc zaprzeczać nie będę...
      aktualnie jednak (niestety) mam tendencję zniżkową i niczym nie potrafię się
      cieszyć... tak to już jest kiedy człowiek przeziębiony chodzi po mieście na
      piechotę bo wydawanie za każdym razem 2,4zł na bilet byłoby zbyt wielką
      rozrzutnością w obecnym stanie zapaści finansowej... do tego frustrację moją
      pogłębia fakt, iż pracy to ja mam sporo, tyle że z wypłatami kiepściutko...
      zapłacą mi... za 6 tygodni...
      hmmm, no w zasadzie to nie jest aż tak źle - fajnie, że mam ten niemiecki dwa
      razy w tygodniu :-)))) tylko on trzyma mnie jakoś w miarę dobrej formie -
      szkoda tylko, że jest o siódmej wieczorem a nie rano - poprawia mi humor tylko
      na wieczór a wolałabym na cały dzień...
      malkontent jestem, wiem
      poszłabym do łóżka, przykryła się kocykiem i nie wyszła aż do wiosny (bo na
      narty w tym roku szans nie ma), ale do roboty trzeba, do roboty, bleee
      pozdrawiam
      Kwiecienka dziś Maruda
      • kwiecienka1 Re: Życie jest piękne:D 08.11.05, 13:08
        hmmmm, nie no, jak tak zaczynam sobie mysleć to w sumie nie mam powodów do
        narzekania - żywam, zdrowam, mam co jeść (mama się przejmuje) - jakoś
        przetrzymam :-))))
        obiecuję więcej nie marudzić i pozytywnie nastawić się do życia
        pozdrawiam
        Kwiecienka z Mocnym Postanowieniem Poprawy

ps jak się zakochać? to by chyba pomogło...
    • beatanu Re: Życie jest piękne:D. 08.11.05, 20:47
      Życie jest piękne. Zdecydowanie. Zwłaszcza gdy ustąpuje rozsadzający czaszkę
      ból głowy...

Niech żyje paracetamol!

Beata w szponach stresu jesiennego.
      • beatanu errata 08.11.05, 20:49
        jest: ustąpuje
        powinno być: ustępuje

• kwiecienka1 Re: Życie jest piękne:D 09.11.05, 16:41
      dziś myślę, że jest całkiem niezłe :-)))
      a to między innymi dzięki internetowi gdzie można znaleźć między innymi:

Kaczka Bliźniaczka

W Warszawie, w ratusza krzaczkach
      Mieszkała Kaczka Bliźniaczka,
      Co cały dzień na wyścigi
      Robiła z bratem intrygi.

Zamiast się miastem zajmować
      Kochała siebie promować
      I by pokazać jak działa
      Muzea wciąż otwierała

Pomawiać innych lubiła
      Sprytnie to z bratem czyniła
      Wciąż ponoć gdzieś coś słyszała
      Tak w mediach się zaklinała

Wściekli się ludzie okropnie
      Niech intrygantkę gęś kopnie
      Poszli w paradzie z plakatem
      Gej Kaczko jest twoim bratem

Nad Polską się chmury zbierają
      Już ludzie po kątach gadają
      Premierem ma być jedna Kaczka
      A prezydentem Bliźniaczka

Broń Boże przed widmem nas kaczym
      Cokolwiek w tym kraju to znaczy
      Niech lepiej historia starannie
      Upiecze te Kaczki w brytfannie.

wiem, że to dowcip średnich lotów, ale co mogę poradzić na to, że takie
      wierszyki, fotomontaże i grafiki przeróżne serio, choć na chwilkę, poprawiają
      mi humor :-)))
      pozdrawiam
      Kwiecienka z Babeczką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka