Dodaj do ulubionych

Piękna starość

19.01.03, 08:50
Mona Lisa ma piecset lat.
Kawał czasu. Starość jak się patrzy, a jak piekna...
Właśnie w latach 1503 do chyba nawet 1506 Leonardo malował ten portret...
trudny
Obserwuj wątek
    • trudny2002 A może powinienem napisać... 20.01.03, 10:34
      STARA PIĘKNOŚĆ zamiast tej pięknej starości???
      Eee jest to kawałek solidnego malarstwa...
      trudny
      • sabba Re: A może powinienem napisać... 20.01.03, 11:05
        no:))))) PIekna starosc moze kojarzyc sie ze spokojna, szczesliwa staroscia bez chorob, moze byc to piekna stara kobieta, ze zlotymi wlosami i usmiechnietymi oczami...:))))
        Stara pieknosc...to mi sie kojarzy z antycznymi budowlami, bo to to dopiero piekne a jakie stare?.....

A mnie sie MOna nie podoba.)))) Nie moj gust.(nie mowie o guscie malarskim oczyiwscie tylko guscie w sensie urody) POza tym uleglam moim zludnym wyobrazeniom o "wielkosci" tego malowidla. Biegalam po Luvrze z zamiarem obejrzenia oryginalu tam i z powrotem, szukajac poteznej Mony, zagadkowo (tak naprawde glupkowato - wybacz, szanuje malarstwo ale Mona dla mnie wlasnie tak sie smieje...nie tajemniczo...)...i nie znalazlam...dopiero kiedy przysiadlam na miekkim krzeselku ujrzalam przed soba dosyc znikome wielkosci obraz za grubym szklem pancernym:))) I to byla cala MOna...
        Wiem, wielkosc nie znaczy o jakosci:))) I nie o to mi chodzilo..))) Raczej o smieszna anegdotke na Temat moej glupoty i glupkowatego usmiechu tej sprytnej Lisy...:)))
        • trudny2002 Re: A może powinienem napisać... 20.01.03, 11:12
          To podobno jest autoportret. Podobno naprawde, i też jest w tym pewien
          nieprawdopodobny kunszt i złośliwe szyderstwo , jednak Wielkiego Leonarda.
          Jako portret? No jako obiekt to rzeczywiście nie jest coś co wprawia w zachwyt,
          a i uśmiech jest raczej drwiący i właśnie szderczy a nie tajemniczy...ale to
          dobra zabawa dla historyków sztuki. Niemniej namalowany jest obrazek znakomicie
          i z nieprawdopodobnym warsztatowym wdziekiem.
          Pozdrawiam
          trudny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka