Dodaj do ulubionych

Rafi napisał "Ciekawe tereny leśne"

IP: *.waw-pas.leased.ids.pl 18.02.02, 13:18
I owszem, gdyby nie te śmieci!

Tak zaśmieconych lasy ciężko jest spotkać w całym kraju. Gdyby nie to, obrzeża
obrzeża mareckich lasów byłyby naprawdę piękne. A tak - jeden wielki syf.

A im dłużej trwa zaśmiecanie, tym trudniej będzie to wszystko sprzątnąć.

Ale zauważyłem, że o sprzątaniu nikt nie myśli. Bo po co?

Kto ubogi - nie jest wpływowy. A kto jest - ten ma kasiorę i wyjedzie na
wypoczynek do Grecji czy w inne Alpy i nie będzie się zachwycał mareckimi
lasami.

Ale cóż? Zrobić to w ramach zadań władz? A ileż to trzeba by było kasy!
Akcje społeczne typu sprzątanie świata? Nie poradzi. Już widzę jak młodzież
radośnie, ze śpiewem na ustach biegnie sprzątać mareckie lasy.

Ale gdyby guma była surowcem wtórnym, to w okolicach Zieleńca ktoś zrobiłby
majątek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafi MIK, niestety masz rację... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.02, 18:52
      ... wśród takich ludzi przyszlo nam żyć. Czy sądzisz jednak, że jest gorzej
      niż w innych bardziej "renomowanych" podwarszawskich miejscowościach? Stawiam
      tezę, że jest to cecha charakterystyczna części naszych rodaków niezależnie
      czy będą to Marki czy snobistyczne Zalesie Górne. Pamiętam też z dzieciństwa
      koszmarnie zaśmieconą część Sadów Żoliborskich (tę bliżej Stołecznej).
      Jeśli jednak mówisz, że tu jest po względem zaśmiecenia najgorzej, to zaczynam
      odkładać na działkę w Zalesiu albo Dziekanowie (trochę mi to zajmie :-))
      Swoją drogą nasi Rodacy przejawiają podziwu godną skłonność do oszczędzania -
      mnie wywóz śmieci kosztuje zaledwie 14 zł miesięcznie (2x110 litrów co przy
      umiarkowanej "produkcji" śmieci zupełnie wystarcza). Nie jest to zatem
      zatrważająca kwota nawet dla ludzi niebogatych - ale pewnie lepiej przeznaczyć
      tę pieniądza na wypalenie resztek komórek mózgowych z wykorzystaniem wódki z
      przemytu.
      Co do "akcji sprzątania" - moi przyjaciele (też od niedawna mieszkańcy Marek -
      3 ulice dalej) podjęli próbę namówienia sąsiadów na wspólne działanie w celu
      likwidacji śmieci wysypywanych w pobliżu ich ulicy. Urządzają nawet na
      inaugurację tej operacji "sąsiedzkiego grilla". Oby im się udało - podniesie
      mnie to na duchu i nie będę musiał oszczędzać na działkę w
      bardziej "snobistycznej" miejscowości :-)
    • buh Re: Rafi napisał 26.02.02, 00:39
      w Zielonce też jest strasznie pod tym względem.
      mieszkam naprzeciwko lasu i jestem przerażony tym, co w
      lesie znajduje się poza drzewami. syf.
      pozdrawiam sąsiadów,
      BuhH
      • sloggi Re: Rafi napisał 26.02.02, 08:40
        Śmiecenie to jedno, a indolencja władz to drugie. Jeśli już jakaś świnia rzuca
        odpady do lasu to wypadałoby ten las raz na miesiąc posprzątać. Jadąc rowerem z
        Warszawy ul.Mańkowską, która w Markach zwie się Bandurskiego widzę torby ze
        śmieciami, z których wyrastają drzewka, czyli leżą kilka sezonów.
        Z Warszawą graniczy również cmentarz w Markach, szkoda, że nikt nie spojrzy co
        dzieje się za płotem tego cmentarza.
        Nie wspomnę o dawnym wysypisku na Ogólnej i jego otoczeniu.
        • Gość: Rafi Re: Wysypisko IP: *.braun.de 27.02.02, 19:41
          Z tym wysypiskiem to rzeczywiscie zenada. Odkad kupilem w Markach dzialke jest - teoretycznie - w
          rekultywacji. U podnoza stoja nawet jakies maszyny - pewnie je porzucili. Ale trzeba przyznac, ze widok
          na Warszawe stad sympatyczny (gdy jest pogoda). Coz, Mazowsze plaskie jak stol, to cieszmy sie
          chociaz z dawnych wysypisk.
          • sloggi Re: Wysypisko 28.02.02, 09:40
            No, ale mogliby je zrekultywować choć tanim kosztem, obsypać ziemią, obłożyć
            darnią i posadzić jakieś drzewka lub krzaczki.
      • Gość: Rafi Walka ze śmieciami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 14:55
        Miasto ma narzędzie ograniczania zjawiska zaśmiecania okolicznych lasów, z
        którego nie korzysta. Otóż jakiś czas temu uchwalono prawo lokalne wymagające
        od każdego z mieszkańców podpisania umowy z firmą odbierającą śmieci -
        podejrzewam ze spora część ludzi ma ten przepis w nosie. Czy nie dałoby się
        zacząć tego sprawdzać?
        • Gość: Jola Re: Walka ze śmieciami IP: 158.66.46.* 12.04.02, 17:47
          Takim typowym zrekultywowanym terenm jest Park Szczęśliwicki na Ochocie. Prawie
          tysiąc lat temu, kiedy byłam piękna i młoda, były organizowanie czyny
          społeczne. Moja szkoła rownież dzielnie uczestniczyła w takich czynach m.in.
          przy budowie Parku Szczęśliwickiego. Niestety, dzisiaj ten piękny teren
          przeznaczony na wypoczynek, sport i rekreację jest bardzo okrojony. Bloczyska
          wdarły się do parku zniszcząc całą zieleń, rujnując resztki tego co miło służyć
          ludziom.
          • Gość: Raffix Re: Szczęśliwice i rekultywacja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 23:18
            Gość portalu: Jola napisał(a):
            > Takim typowym zrekultywowanym terenm jest Park Szczęśliwicki na Ochocie. Prawie
            > tysiąc lat temu, kiedy byłam piękna i młoda, były organizowanie czyny
            > społeczne. Moja szkoła rownież dzielnie uczestniczyła w takich czynach m.in.
            > przy budowie Parku Szczęśliwickiego. Niestety, dzisiaj ten piękny teren
            > przeznaczony na wypoczynek, sport i rekreację jest bardzo okrojony. Bloczyska
            > wdarły się do parku zniszcząc całą zieleń, rujnując resztki tego co miło służyć
            > ludziom.

To prawda, mnie też nie bardzo podoba się zbyt intensywna zabudowa w okolicach
            Parku Szczęśliwickiego - także czuję się z nim związany, bo mieszkałem niedaleko
            przez pierwszy rok mojego życia :-) zanim przeprowadziłem się na Żoliborz.

Ech, chciałoby się, żeby kiedyś zrekultywowali porządnie wysypisko mareckie...
            • Gość: Jola Re: Szczęśliwice i rekultywacja IP: 158.66.46.* 15.04.02, 11:36
              Czy jest jeszcze czynne to wysypisko w Markach? A jeżeli tak to dlaczego ludzie
              wyrzucają śmiecie do lasu i na łąki? Nie rozumiem t a k i c h
              oszczędności. Moja babcia na taką okoliczność zwykła mawiać "pół litra - na
              raz, zapałka - na cztery!"
              • Gość: Raffix Re: Wysypisko - info IP: 62.29.137.* 15.04.02, 11:58
                Gość portalu: Jola napisała:
                > Czy jest jeszcze czynne to wysypisko w Markach? A jeżeli tak to dlaczego ludzie
                > wyrzucają śmiecie do lasu i na łąki?
                (...)
                Jolu,
                wysypisko jest już (na pewno co najmniej 10 lat, ale dokładnie nie wiem, bo
                wcześniej mieszkałem na Żoliborzu) nieczynne. Jest już zresztą częściowo
                zrekultywowane - tzn. rośnie tam trawa (i chwasty) i śmieci już nie widać ani nie
                czuć. Zimą jest to niezłe miejsce na sanki (testowałem z córką ostatniej zimy :-
                )).
                Przydałoby się jednak, żeby lepiej zagospodarować tę górkę, np. posadzić trochę
                krzewów, może drzew. Odkąd jednak stałem się mieszkańcem Marek (osiedliłem się tu
                na dobre ok. 2 i pół roku temu), nie widać w tej dziedzinie żadnego postępu.

• Gość: Jola Re: Wysypisko - info IP: 158.66.46.* 16.04.02, 15:35
                  Jestem pewna, że wspólnymi siłami uda nam się zrobić wiele dobrego dla naszej
                  okolicy. Wcześniej tylko muszę uporać się z przeprowadzką (pozostała mi jeszcze
                  piwnica do przewiezienia) na Ochotę i dokończyć remont mieszkania.

• Gość: Raffix Re: Wysypisko - info IP: *.braun.de 16.04.02, 16:01
                    Gość portalu: Jola napisał(a):
                    > Jestem pewna, że wspólnymi siłami uda nam się zrobić wiele dobrego dla naszej
                    > okolicy. Wcześniej tylko muszę uporać się z przeprowadzką (pozostała mi jeszcze
                    > piwnica do przewiezienia) na Ochotę i dokończyć remont mieszkania.

Podziwiam Twoją energię, to lubię :-)

• Gość: Jola Re: Wysypisko - info IP: 158.66.46.* 17.04.02, 10:26
                      Rafi, dzięki! Liczę również na Twoją pomoc i zaangażowanie naszych sąsiadów.
                      No, może tylko bez aktywności wiceprzewodniczącego rady Targówka p.Zdzisława
                      Łomowskiego i strażnika miejskiego p.Michała Pawłowskiego.
                      Nie lubię śmierdzących spraw!
                      Pozdrawiam Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka