Dodaj do ulubionych

Harmonogram budowy kanalizacji.

07.07.11, 11:01
Witam.

Znalazlem na blogu jednego z naszych radnych ten harmonogram:
www.marcinpiotrowski.info.pl/blog/?p=51
Niestety z postepow jakie widze codziennie jest on juz bardzo nieaktualny. W zwiazku z tym mam pytanie czy jest gdzies aktulny harmonogram?
Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 08.07.11, 00:30
      Witam, niestety opóźnienia są w wielu miejscach znaczące, czasami harmomogram sobie a nawet lokalizacje sobie - postaram się o nowy harmomogram i postaram się go uaktualnić - przepraszam i pozdrawiam
      Marcin
      • nomad997 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 08.07.11, 18:30
        fast_markoni napisał:

> Witam, niestety opóźnienia są w wielu miejscach znaczące, czasami harmomogram s
        > obie a nawet lokalizacje sobie (...)

Było w przetargach wybierać firmy, które jeszcze by bardziej zeszły poniżej kosztorysu. Tak właśnie wychodzi kierowanie się tylko najniższą ceną.
        Ja bym się na Pana miejscu modlił, aby zaraz te firmy nie zaczęły masowo zrywać kontraktów i negocjować zwiększenia swojego wynagrodzenia pod groźbą zejścia z placu budowy. A wtedy rozliczenie całej dotacji na budowę kanalizacji stanęłoby pod dużym znakiem zapytania.
    • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 14.07.11, 12:14
      Witam, zgodnie z obietnicą przesyłam link do wakacyjnego harmonogramu prac - www.marcinpiotrowski.info.pl/blog/?p=758 jaki otrzymałem ze strony spółki.
      • mamusiatomusia Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 14.07.11, 20:46
        Oj chyba się raczej nie uda :(. Przynajmniej na Bandurskiego. O godzinie 10 to panowie są dość mocno pijani. Rano kupują ćwiarteczkę na rozgrzewkę - wiem bo widziałam.
        • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 15.07.11, 10:11
          Dziękuję za informację, przekażę Spółce w trybie pilnym...jeszcze dziś
          • nomad997 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 15.07.11, 12:12
            Na forum Zielonki jest ciekawy wątek dot. techniki prac przy przebudowie ul. Mareckiej - prace te wykonywała jedna z firm które u nas budują kanalizację. Długe przestoje i pusty plac budowy to był standard. Panowie robotnicy z tej firmy zaczynali dzień od wizyty w tamtejszym supermarkecie, gdzie zaopatrywali się w "napoje" na cały dzień pracy.
            Jeżeli to ta sama firma co prowadzi prace na ul. Bandurskiego, to widać że techniki pracy nie zmienili ;-)
      • lukrecja_z_wanilia Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 19.07.11, 09:12
        a ja mam takie pytanie: czy będa jakies prace jeszcze wykonywane przy ul Okólnej 17, to niedaleko szkoly podst. nr 1 i skrzyzowania, poniewaz na skutek prac zniszczono mi podjazd( no trudno) i nawozono piasku, blota i zastanawiam sie kto to posprzata? ja koparki nie posiadam a poza tym skoro ktos przy robocie nabrudzil to powinien posprzatac prawda? i poki co zyje nadzieja ze to zostanie zrobione ale czy napewno???
      • kalidor Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 26.08.11, 09:45
        Witam ponownie.
        W związku z przedstawieniem nowego harmonogramu prosilbym o jego aktualizacje. Z tego co widze to juz jest nieaktualny. Ulice wyznaczone na lipiec/sierpien sa dopiero ruszone a tempo w jakim jest to robione wskazuje, ze nawet do konca wrzesnia nie beda ukonczone. W zwiazku z tym prosze ponownie o podanie aktualnego harmonogramu i informacje czy umowy zawarte z wykonawcami przewiduja jakies kary za opoznienia. Rozumiem, ze pada itd ale przez tydzien gdy nie padalo prace byly robione w kratke co drugi dzien. Moze urzad sobie nie radzi i wskazana byłaby pomoc NIKu? Z reguly takie kontrole potrafia zdzialac cuda.
        Z tonacym pozdrowieniem. J
        • leila55 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 26.08.11, 15:35
          Panie Piotrowski,napisał nam Pan kiedy ulice będą rozkopane.I to się raczej zgadza.Ale kiedy będą ZAKOPANE , tzn piękny asfalcik i pobocza może gdzieniegdzie chodnik jakiś.KIEDY !!!!!!
          • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 26.08.11, 18:43
            Mając na uwadze tempo prac kanalizacyjnych już od kilku tygodni bierzemy udział jako radni w tzw. opertywkach z wykonawcami (są organizowane conajmniej raz na dwa tygodnie). Proszę mi wierzyć, nasze stanowiska i słowa są bardzo często twarde i bardzo nie przyjemne wobec wykonawców oraz inżyniera kontraktu (notabene - osoba ze strony inżyniera kontraktu już została wymieniona). Staramy się na bieżąco strofować firmy wykonawcze a to w zakresie terminów, postępu prac, jakości wykonawstwa a również i oznakowania ulic.

Mogę zapewnić w imieniu radnych, że nie będziemy odstępować unikać i nie unikamy trudnych tematów w relacjach z firmami wykonawczymi - przecież mieszkańcy są najważniejsi - również proszę o sygnały w kwestiach prac na adres mailowy: przewodniczacy@marki.pl.

Postaram się jak najszybciej uaktualnić terminarz prac. Staramy się podczas spotkań z wykonawcami wymóc jak najefektywniejsze tempo prac.

Pozdrowienia
            Marcin Piotrowski
    • leila55 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 26.08.11, 20:28
      Dziękuję za odpowiedź ale dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane proszę Pana.Jeśli firma Pana Specjalskiego nie wywiązuje się ze zobowiązań to powinno się jej grzecznie podziękować za rozpieprzenie miasta i pognać precz.Myślę,że znalezienie solidniejszego wykonawcy nie będzie problemem.Można mu nawet więcej zapłacić,uszczknąwszy sobie z tych niebotycznych pensji.Oczywiście zgodnie z prawem i wszelkimi przepisami.A jak praca będzie wreszcie zakończona,będziecie mogli zafundować sobie jakieś nagrody.
      • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 26.08.11, 22:19
        Zatem jesteśmy w kanalizacyjnym piekle. Należy się słowo wyjaśnienia - firmy wykonawcze to nie są firmy pana Specjalskiego, Pan Specjalski jest Prezesem Spółki Wodociąg Marecki, która jest zleceniodawcą prac związanych z kanalizacją. Firmy wykonawcze wygrały przetargi i to one są odpowiedzialne za stan robót. Prezes Specjalski jest jako inwestor odpowiedzialny za całokształt wobec naszego miasta, które jest właścicielem spółki - zaś przedstawcielem miasta jest burmistrz miasta.
        • leila55 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 26.08.11, 23:27
          Super.I kto z tego towarzystwa powinien wylecieć wg Pana.Za ten zamęt,bałagan,zszargane nerwy ludzi,uszkodzone samochody ?
          • nomad997 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 27.08.11, 09:55
            Ja bym się nie skupiał tylko na budowie kanalizacji.
            Dlaczego w tym mieście budowa głupiego chodnika to jest inwestycja rzędu min. 2 miesięcy czasu, a w Warszawie wiele szersze i nieporównywanie dłuższe chodniki układają od podstaw (i to nie z kostki, a z płyt granitowych) w tydzień, dwa?
            Odpowiedź jest prosta - bo tam jak wchodzi firma na plac budowy, to widać że ma sprzęt i zaplecze kilkudziesięciu robotników. Efekty pracy są widoczne z godziny na godzinę.
            A u nas przejeżdża sobie ciągniczek, przywożą paletę kostki, przychodzi (dosłownie) 3 robotników i zaczyna się manufaktura. Identycznie jest z budową kanalizacji.
        • radwis Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 28.08.11, 21:15
          > Prezes Specjalski jest jako inwestor odpowiedzialny za całokształt wobec naszego mia
          > sta, które jest właścicielem spółki

to może trzeba zmienic prezesa ...
          • mars_81 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 29.08.11, 07:09
            Przyjdzie następny i na początek dostanie PObory POprzednika- tak jak radni zrobili zarządzającej wierchuszce w UM Marki.
            Mimo tylu narzekań przed wyborami.

Najlepiej wymagać za POdstawową stawkę, do której należą się dodatki za wysługę, motywacyjne, trzynastki, delegacje, ryczałty po mieście, itd.
            W sumie to taka kwota roczna, że można za nią szaleć i głupieć...

radwis napisała:

> > Prezes Specjalski jest jako inwestor odpowiedzialny za całokształt wobec
            > naszego mia
            > > sta, które jest właścicielem spółki
            >
            >
            > to może trzeba zmienic prezesa ...
            >
    • mima-mima Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 26.08.11, 23:39
      A ja chciałam zapytać, kiedy orientacyjnie, ( który rok) kanalizacja dotrze na Strugę i na Zieleniec? To bedą chyba dwa ostatnie kontrakty, ale kiedy maja się one planowo rozpocząć?Będe wdzięczna za odpowiedź.
      • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 27.08.11, 09:52
        Ostatni przetarg już praktycznie został rozstrzygnięty, zatem roboty pewnie ruszą w najbliższym czasie, postaram się odpowiedzieć w poniedziałek.

Co do tego kogo wywalić ? Obecnie nastąpiła zmiana personalna na stanowisku inżyniera kontaktu, kolejne zmiany to już - wyrzucenie wykonawcy z placu budowy, co jest problematyczne z uwagi na na przyjęte na początku harmonogramy związane z finansowanie UE - jako radni monitorujemy poszczególne obszary prac - jednym z możliwych narzędzi są kary finansowe wobec wykonawcy i wydaję że będziemy dopingować prezesa Wodociągów do używania tego narzędzia.
        • nomad997 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 27.08.11, 10:01
          To jeszcze żadna z tych firm nie zapłaciła złotki kary za to co wyczyniają? Tą partyzantką to się powinien zająć prokurator.
          • spajderki Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 27.08.11, 14:01
            a kiedy bedzie kanaliza w okolicy Grunwaldzkiej 44?? czy obecny projekt uwzglednia ten rejon?? jesli nie to kiedy mozna sie spodziewac kanalizy w tym rejonie??
          • leila55 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 27.08.11, 15:02
            Przecież zajmuje się tym wszystkim prokurator.Jest na samym szczycie tej drabiny zależności
            • nomad997 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 27.08.11, 15:43
              Obserwuje jak wyglądają te prace w mojej okolicy. Ulice na którym prace zakończyły się ponad 3-4 tygodnie temu, ale nikt nie kwapi się aby zalewać je asfaltem. Przygotowano już jednię po zalewanie i prace ustały. Na jednej z ulic ludzie chodzili tłumnie chodnikiem, a nad ich głowami operowała łyżka koparki - cud że nikomu nic się nie stało. Sam biegałem po jedni pomiędzy jeżdżącymi koparkami przenoszącymi nad moją (i innych przechodniów) ziemię. Kto dopuszcza taką organizację prac? Nadzoru nie ma żadnego nad tymi pracami. A wykonawca (w opisanym przypadku) zachowuje się jakby robił wykopki na środku pustej łąki. Żadnych zabezpieczeń.
              Nie wspominając już kogo on zatrudnia... większość wyglądała jak zgarnięta rano z jakiejś meliny.
              • dziki_dziki Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 28.08.11, 06:47
                A może ktoś wie co to za wykonawca ? Może na niego moglibyśmy wpłynąć skoro od drugiej strony nic nie daje.
              • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 28.08.11, 12:10
                Gdybym mógł otrzymywać zgłoszenia na maila: przewodnczacy@marki.pl będę mógł na bieżąco reagować m.in. poruszać kwestie na opertywkach - tylko prośba o podanie ulicy lub obaszru ulic i kwestii do poruszenia.
                • nomad997 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 28.08.11, 20:05
                  Jeżeli o mnie chodzi, to mogę Panu przesłać takie informacje. Jednak nurtuje mnie pytanie jaki jest tego sens? Sam Pan pisze, że wykonawcy są ciągle upominani, a jakie jest tego efekt... żaden. Wykonawcy robią co chcą (dosłownie), traktują prace w Markach jako dorywczą pomiędzy zleceniami łapanymi równocześnie w innych miastach, złotówki kary nie zapłacili, i jak znam Marki nie zapłacą.
                  Ulica Sosnowa miała być rozkopana 2 miesiące, bo tyle miał trwać objazd linii 732. Wrzesień już za kilka dni, i brak perspektyw aby w październiku ta ulica była przejezdna dla autobusów, a śmiem twierdzić że i w listopadzie linia 732 będzie dalej na objeździe. Ulica której zamknięcie odbija się na funkcjonowaniu komunikacji publicznej w mieście jest miejscem gdzie okresowo po kilka dni nic się nie dzieje. Tam powinny trwać prace od rana do ciemnej nocy i ulica powinna być włączona do ruchu w góra 3 tygodnie od dnia rozpoczęcia prac.
                  • nomad997 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 28.08.11, 20:13
                    Uzupełnienie: linia 732 miała na Sosnową wrócić z początkiem września. Czy wróci? Wystarczy zobaczyć jak ta ulica wygląda na dzień dzisiejszy.
                  • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 28.08.11, 21:04
                    Operatywki są co dwa tygodnie, jako uczestnicy spotkania możemy zwracać uwagę na sprawy mieszkańców włącznie z możliwością ujęcia uwag w protokołach ze spotkań, które mają swoje odbicie w rozliczeniach finansowych oraz potencjalnych działaniach naprawczych firm wykonawczych zgodnie z projektem UE.
                    • gekon-3 Do Pana Piotrowskiego 29.08.11, 09:03
                      Sprawa dotyczy ul. Leśnej. Przed budową kanalizacji była to ulica jak na warunki drogowe w Markach bardziej niż dobra. Równy asfalt, bez dziur. Obecnie jest to jeden wielki plac doświadczalny. W chwili obecnej ulica przejezdna jest od Konopnickiej do wysokości Domu opieki „Pałac”., dalej to obraz nędzy i rozpaczy. Wystające studzienki, które są niezabezpieczone, więcej niż połowa jezdni rozkopana. Ludzie po zamknięciu ul. Ząbkowskiej próbują to właśnie ulicą dostać Siudo przedszkola Bambino na Ząbkowskiej. Jest to niewykonalne jeśli ma się normalny samochód, zostaje tylko auto terenowe lub traktor.. Od ponad tygodnia nic się nie dzieje, by doprowadzić ulicę do stanu przejezdności. Tak na marginesie robota była wykonywane i to bardzo intensywnie do czasy kiedy miała odbyć się spec sesja rady, potem było już tylko gorzej.
                      Następna sprawa to ulica Opolska. Przed budową kanalizacji ulica ta na odcinku od Poznańskiej do ul. Leśnej została wysypana gruzem a potem destruktem. Po wielu latach wydawało się, że nareszcie ktoś zadbał o przejezdność tej ulicy. Niestety, kanalizację zrobiono ale z drogi sprzed budowy kanalizacji to nawet już wspomnienie nie zostało. Błoto przemieszane z podbudową. Hałdy ziemi z budowy kanalizacji, dziury i kanały. Z wiarę przejezdnej ulicy zostało tylko trzęsawisko. Należy też zauważyć, iż ulicą Leśną wyznaczono objazd ulicy Ząbkowskiej. W związku z powyższym na forum zadaję pytanie, Panie Piotrowski czy tak ma wyglądać nadzór na inwestycjami prowadzonymi przez Miasto i Spółki Miejskie? Czy tak Rada i Urząd Miasta dba o swój majątek /drogi/ i obywateli? Bo jeśli tak to nie dziwcie się, że ludzie mają do was żal, że wieszają psy na Radzie, Burmistrzu i wielu innych instytucjach i osobach piastujących stanowiska związane z inwestycjami. Bo jeśli tak wygląda nadzór na miejskimi inwestycjami to ja się wcale nie dziwię, że to Miasto tak właśnie wygląda. Bo jeśli tak prowadzone są inwestycje to nie dziwmy się, że nikt tu nie chce inwestować kapitału by tworzyć nowe miejsca pracy. Pani Piotrowski, proszę przejść się ulicami gdzie obecnie budowana jest kanalizacja /szkoda samochodu bo utopi go Pan albo rozwali misę olejowa albo i całe zawieszenie/. Może jak Pan nabierze wody w pantofelniki, jak może Pan usmaruje błotem spodnie po kolana to zrozumie co przeżywają ludzie mieszkający w rejonie gdzie miasto i wodociągi budują kanalizację.
                      • fast_markoni Re: Do Pana Piotrowskiego 29.08.11, 11:58
                        Dziękuje za zgłoszone sugestie, pytania zadam na najbliższym spotkaniu. Osobiście uważam, że w wielu przypadkach nadzór nie działa tak jak trzeba i wielokrotnie sygnalizowałem tę kwestię na spotkaniach w Spółce jak i podczas sesji Rady Miasta. W przypadku prac Rady Miasta (nowy skład oo ok 9 mcy) od początku poświęciliśmy bardzo dużą uwagę kwestii prac kanalizacyjnych (jakości, tempa oraz uciążliwości) - poświęcono sesje oraz posiedzenia Komisji Budżetowej tej sprawie. Jak wynika z naszych obserwacji tego rodzaju działanie nie ma tak duzego wpływu na jaki liczyliśmy, więc przeszliśmy do kolejnego kroku czyli spotkań indywidualnych z wykonawcami, staramy się być na każdej "operatywce" i przekazujemy uwagi zarówno własne jak i mieszkańców. Co do nawoływania do przejścia się po budowach, od początku prac kanalizacyjnych jest w tym "kanalizacyjnym piekle" - bowiem na pierwszym poligonem były rejony ulic Księżycowa, Duża a tamtędy jeżdzę - sąsiadka straciła miskę olejową, ja prostowałem felgi a już od wiosny w zabłoconym aucie wożę gumowe pantofle do kolan. Nie uciekam przed mieszkańcami o czym wie wielu wielu z nich, których ulice zostały podtopione jak i zryte przez prace kanalizacyjne.
                        • radwis Re: Do Pana Piotrowskiego 29.08.11, 12:40
                          fast_markoni napisał:
                          > nadzór nie działa tak jak trzeba i wielokrotnie sygnalizowałem tę kwestię na spotkaniach w
                          > Spółce jak i podczas sesji Rady Miasta.

i jaki jest skutek "wielokrotnych sygnalizacji"? żaden? mierny? taki sobie?

oj, nie ma posłuchu "skromna osoba" pana przewodniczącego, nie ma.

w Spółce, to już się ze "skromnej osoby" śmieją: "o popatrzta, znowu przylazł i będzie sygnalizował. wielokrotnie".
                        • fast_markoni Re: Do Pana Piotrowskiego 30.08.11, 12:31
                          Zgodnie z obietnicą przesyłam pozyskane odpowiedzi na zadane pytania:

1) Rozpoczęcie prac:
                          - STRUGA - spółka jest w trakcie wyboru wykonawcy (późna jesień)
                          - ZIELENIEC ul.Długa - w trakcie opracowywania harmonogramu i projektów organizaci ruchu przez wykonawcę firma Skanska.

2) ul. Grunwaldzka do końca tygodnia zapewnienie wykonawcy.

3) ul. Sosnowa do końca września.

4) ul. Leśna i Opolska do końca przyszłego tygodnia.

Pozdrowienia
                          Marcin
                          • j.w.orlowski Re: Do Pana Piotrowskiego 30.08.11, 13:15
                            Panie Mariuszu
                            Jeżeli można mieć prośbę o dalszą informację. Kiedy zostaną technicznie przywrócone ulice Płocka i Różana do pierwotnego stanu jak i naprawiona infrastruktura pod tą jezdnią i chodnikami. Obecnie po wkopaniu kanalizacji (około miesiąca temu) na tych ulicach obecnie nic się nie robi. Są to ulice o nazwie małej obwodnicy dla zakorkowanej ul. Piłsudskiego w stronę Radzymina. Obecnie po rozkopaniu pozostawiono wielkie doły dlatego kierowcy korzystają z w miarę równych chodników, pod którymi sa przeprowadzone instalacje kanalizacyjne jak i instalacje telekomunikacyjne. Przejazd samochodów ciężarowych oi osobowych powoduje coraz częstrze zapadanie się chodników jednocześnie zgniatając kanalizację ściekową i telekomunikacyjną czym utrudniony jest odpływ nadmiaru wody w trakcji kanalizacyjnej i zerwana komunikacja telefoniczna i internetowa. Proszę o możliwość szybkiej publicznej informacji.
                            • fast_markoni Re: Do Pana Piotrowskiego 30.08.11, 15:52
                              Postaram się jutro otrzymać informację.
                              pozdrowienia
                              Marcin
                              • kparma Re: Do Pana Piotrowskiego 30.08.11, 19:38
                                To ja podpinam się z prośbą o termin kiedy rozpoczną się prace kanalizacyjne w ul. Kościuszki rejon od trasy do ul. Okólnej, ponieważ wg harmonogramu miały rozpocząć się w sierpniu i jak wiadomo jest to termin nierealny, z góry dziękuję.
                                • fast_markoni Re: Do Pana Piotrowskiego 02.09.11, 15:59
                                  Firma STD Nasiłowski ma rozpocząć 10 września odbudowę nawierzchni w ul.Płockiej i Różanej i niezwłocznie to skończyć. Pozdrowienia Marcin
                                  • fast_markoni Re: Do Pana Piotrowskiego 02.09.11, 16:04
                                    Wg przekazanej mi wiedzy z uwagi na znaczącą awarię starego kanału ściekowego i pilne potrzeby zakończenia prac przy ulicy Okólnej oraz Sosnowej, istnieje realna możliwość przeniesienie prac kanalizacyjnych w ulicy Kościuszki od Okólnej na wiosnę przyszłego roku. Więcej będę wiedział w przyszłym tygodniu. Pozdrowienia
                                    Marcin
                          • nomad997 Re: Do Pana Piotrowskiego 30.08.11, 19:45
                            fast_markoni napisał:

> 3) ul. Sosnowa do końca września.

Ulica miała być zamknięta 2 miesiące, będzie trzy. Obsuwa czasowa o 50% wobec planu. I jakie będą z tego tytułu konsekwencje dla wykonawcy? Zabranie 50% honorarium za wykonanie tego odcinka kanalizacji?

Ps. Na marginesie przyzna się Panu że patrząc jak toczą się tam prace nie wierzę w termin wrześniowy. Prędzej będzie to połowa października, a może nawet jego końcówka.
                            • radwis nomadzik nie męcz swoich idoli 30.08.11, 20:34
                              swoich idoli. przecież oni nie dadzą rady i polegną na tym......

a zresztą, to nie do nich należy kontrola wykonawców tylko urzędu i oni powinni pogonić urząd i urzędników i im się dobrać do tyłka.

pzecież całe te opisy "wielokrotnych wezwań", kopania rowów, to jest tylko ściema dla ciemnego ludu. dla picu, tak samo jak z wieńcem na 1 sierpnia. żeby się pokazać, żeby ludzie widzieli

gdyby chcieli coś naprawde pożytecznego zrobić, to by spowodowali odwołanie burmistrza za nieudolność oraz przewietrzyli cały ten magistrat. i do tego naprawdę nie jest potrzebne wyciąganie spraw umorzeń, wystarczą zwykłe zaniedbania cywilizacyjne Marek.

ciekawe dlaczego tego nie robią? nie umieją? nie chcą? nie mogą? tak jest im lepiej?
                              • nomad997 Re: nomadzik nie męcz swoich idoli 30.08.11, 20:44
                                Doskonale zdaję sobie sprawę jaki "beton" siedzi w naszym Urzędzie. Sam nie tak dawno napisałem w innym wątku że są to często ludzie dla których nasz Urząd to pierwszy i jedyny pracodawca w całym życiu zawodowy. Oni innej pracy nie znają. PRL się już dawno skończył, ale mentalnie w naszym Urzędzie ma się bardzo dobrze. Bo skoro przysłowiowa pani Krysia jak przyszła do pracy w naszym Urzędzie 30 lat temu coś robiła w pewien sposób, 20 lat temu robiła dalej tak samo, 10 lat temu też pracowała w identyczny sposób, to teraz tej przysłowiowej pani Krysi nie przekonasz że ona nagle po tych 30-tu latach pracy musi pracować inaczej, bo ona inaczej pracować nie potrafi i się już tego nie nauczy.
                                W naszym Urzędzie jest potrzebna zmiana pokoleniowa, a co za tym idzie mentalna. I tyle w temacie. Muszą przyjść młodzi, otwarci, mający doświadczenie w korporacjach. Bo każdy Urząd to właśnie taka lokalna korporacja, i od inwencji i chęci zmian wśród zatrudnionych tam pracowników zależy los miasta.
                                • radwis Re: nomadzik nie męcz swoich idoli 30.08.11, 20:56
                                  > Muszą przyjść młodzi, otwarci,

niech przyjdą, ale najpierw musi być wolne miejsce, a ono samo się nie zrobi.
                                  dalej panowie radni, zamiast picu, podejmijcie wreszcie zadania realnego reformowania miasta
                              • rafxxww Dobry pomysł! Pogońmy Burmistrza! 01.09.11, 23:07
                                radwis napisała:

> swoich idoli. przecież oni nie dadzą rady i polegną na tym......
                                >
                                > a zresztą, to nie do nich należy kontrola wykonawców tylko urzędu i oni powinni
                                > pogonić urząd i urzędników i im się dobrać do tyłka.
                                >
                                > pzecież całe te opisy "wielokrotnych wezwań", kopania rowów, to jest tylko ście
                                > ma dla ciemnego ludu. dla picu, tak samo jak z wieńcem na 1 sierpnia. żeby się
                                > pokazać, żeby ludzie widzieli
                                >
                                > gdyby chcieli coś naprawde pożytecznego zrobić, to by spowodowali odwołanie bur
                                > mistrza za nieudolność oraz przewietrzyli cały ten magistrat. i do tego naprawd
                                > ę nie jest potrzebne wyciąganie spraw umorzeń, wystarczą zwykłe zaniedbania cyw
                                > ilizacyjne Marek.
                                >
                                > ciekawe dlaczego tego nie robią? nie umieją? nie chcą? nie mogą? tak jest im le
                                > piej?

Dobry pomysł, przydałoby sie odwołać burmistrza przyspawanego do stołka, który nic nie robi. Wiadomo jak się nic nie robi to nie można nic zepsuć. Ciekawe podejście, ale chyba przestaje sie sprawdzać... A za burmistrzem przydałoby się przewietrzyć Urząd Miasta, przecież nikt nie ma gwarancji pracy do emerytury. Jak ktoś się sprawdza to niech zostanie, a jak ktoś nie radzi sobie z obowiązkami, to niestety niech szuka mniej wymagającej pracy. To w końcu od jakości pracy Burmistrza, urzędników i Rady Miasta zależy jak efektywnie są wydawane pieniądze (nasze z podatków) oraz jak efektywnie (o ile wogóle) są pozyskiwane dotacje oraz dofinansowania.
                            • fast_markoni Re: Do Pana Piotrowskiego 30.08.11, 20:55
                              Poruszę tę kwestię na najbliższym spotkaniu z wykonawcą oraz władzami Spółki.
                              • radwis Re: Do Pana Piotrowskiego 30.08.11, 20:57
                                fast_markoni napisał:
                                > Poruszę tę kwestię na najbliższym spotkaniu z wykonawcą oraz władzami Spółki.

i co z tego będzie? najedzą się strachu, czy się uśmieją po pachy z pana "skromnej osoby"?
                                • gekon-3 Re: Do Pana Piotrowskiego 01.09.11, 10:56
                                  Rano, godzina 6.00 a z ulicy Leśnej dobiega odgłos pojazdów budowlanych. Wychodzę a tu podjeżdża wywrotka i wysypuje tłuczeń na podbudowę drogi, tuż za nią pojawia się mały zielony walec. Ludzi – robotników kupa. Nie wiem co się dzieje, cud, chyba będą przywracać ul. Leśną do przyzwoitości. Czas najwyższy po ponad trzech tygodniach nic nie robienia. Aż chce się powiedzieć „operatywka pomogła” ale tuż za tym „cholera, czy Ci z urzędu miasta oraz radni będą działać tylko wtedy gdy się im nawtyka i nawyzywa”. Wieczorem napiszę ile metrów drogi wyasfaltowali .
                                  • nomad997 Re: Do Pana Piotrowskiego 01.09.11, 12:11
                                    Sypią tłuczeń, ale...
                                    Z tego co widzę do nasypią tego tłucznia ile się da, ubiją, poleją cienką wartwą asfaltu i to koniec naprawy drogi. A wystraczy jeden samochód ciężarowy i ta cieniutka warstwa asfaltu zniknie pomiędzy tłuczniem który jest pod nim. I w taki oto sposób droga afaltowa zmieni się w częsciowo gruntową utwardzoną tłuczniem. W Warszawie na ścieżkach rowerowych obecnie leją grubiej asfaltu.
                                    • gekon-3 Re: Do Pana Piotrowskiego 01.09.11, 12:59
                                      Nie jestem specem od budowy dróg. Nie mając wiedzy w tym temacie, trudno się wypowiadać. Fakty są jednak takie, iż od około trzech tygodni nikt nic nie robił. Koparki pojechały sobie, robotnicy poszli w siną dal, pozostał po nich tylko smutek i żal, że pozostawili po sobie niedokończone roboty. Wielu ludzi próbowało się właśnie ul. Leśną przeciskać w rejon ulic Opolskiej, Poznańskiej, Protazego i okolicznych co było zadaniem co najmniej karkołomnym. Ponadto wystające studzienki, które nie zostały zalane asfaltem były rozjeżdżane przez beczkowozy wywożące szamba z okolicznych posesji w tym z całego osiedla szeregówek. Jeszcze nie oddane a wymagają już naprawy. Stan wykonania nawierzchni przynajmniej na tej ulicy zweryfikuje najbliższa zima. Zobaczymy wtedy wygląda asfalt wokół studzienek, ile asfaltu wykruszy się bo źle go „połączono” ze starszą nawierzchnią, ile dziur znajdzie mróz do spółki z wodą. Mam nadzieję, ze inwestor całego tego bałaganu jak również osoby z rady dokonały zabezpieczenia by w razie takich właśnie problemów muc szybko i skutecznie dokonać napraw w ramach gwarancji.
                                      • fast_markoni Re: Do Pana Piotrowskiego 01.09.11, 14:19
                                        Zapisy dotyczące gwarancji są i będą egzekwowane, co do kwestii asfaltowania na ostatnim spotkaniu z wykonawcami ten temat był poruszany, w konsekwencji miała w trybie pilnym zostać oddelegowana osoba (drogowiec) ze strony inżyniera kontraktu do nadzoru tych prac w trybir ciągłym. Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości - na pytania zadane odpowiem tak szybko jak mi uda się te kwestie uzgodnić.

pozdrowienia
                                        Marcin
                                      • rafxxww Re: Do Pana Piotrowskiego 01.09.11, 22:46
                                        Z całym szacunkiem do nerwowej sytuacji dotyczącej budowy kanalizacji powinniśmy przede wszystkim mieć pretensje w kolejności do:
                                        1. Wodociąg Marecki - inwestor realizujący budowę kanalizacji, bezpośrednio odpowiedzialny za inwestycję.
                                        2. Burmistrz i Urząd Miasta odpowiedzialny w następnej kolejności po Wodociągu Mareckim.
                                        3. Rada Miasta będąca elementem nadzorczym dla Urzędu Miasta jak i Wodociągu Mareckiego, jako spółki należącej do miasta Marki.
                                        Nie ma wątpliwości, że budowa kanalizacji kuleje ale wygląda że Urząd Miasta z Burmistrzem oraz Wodociąg Marecki nie wykazują kompletnie żadnego zainteresowania. Pozostaje Rada Miasta, ale to wygląda naprawdę źle jak musimy do niej się zwracać (jednostki bezpośrednio odpowiedzialne nie są widocznie tym zainteresowane). Znowu wygląda, że brakuje nam porządnego gospodarza. A fakt, że studzienki są już uszkodzone zanim jezdnia zostaje naprawiona do stanu poprzedniego już słyszałem. Aż strach pomyśleć co się będzie z tym działo później, jak jest taka pseudojakość, pewnie będziemy mieli najdroższe opłaty za kanalizację. Przecież ktoś będzie musiał pokryć koszty napraw w przyszłości (zapewne niedalekiej) - niezły biznes na następne 20-30 lat dla kogoś kto dostanie zlecenia z Wodociągu Mareckiego. A kto zaplaci - oczywiście my, mieszkańcy Marek.
                                        • gekon-3 Re: Do Pana Piotrowskiego 02.09.11, 10:28
                                          Wczoraj informowałem o tym, iż na ulicy Leśnej po ponad trzech tygodniach nieróbstwa pojawiły się ekipy które przywracają do przejezdności ulicę Leśną. Po cały dniu zmagań, ekipy położyły pierwszą warstwę asfaltu na odcinku może około 300 m. I nie wiem płakać czy śmiać się. Pierwsza warstwa asfaltu jest niższa od starego o koło 7 -10 cm, i to jest ok. bo pojawi się druga która zrówna się ze starym asfaltem i po kłopocie. Tylko dlaczego kilka studzienek, a dokładniej ich „klap” jest zrównanych w wysokością z pierwszą warstwą asfaltu. Jak położą drugą to będą one niżej. Nic z tego nie rozumiem. Może na tej ulicy oprócz progów zwalniających mają być jeszcze czarcie zapadki i wilcze doły które mają poskromić co bardziej aktywnych kierowców.
                                          Z informacji przekazanej przez Pana Piotrowskiego wynika, iż do spraw związanych z odbudową dróg po przejściu ekip kanalizacyjnych oddelegowano inżyniera kontraktu. I już jest kozioł ofiarny, który w razie jakichkolwiek kłopotów beknie za wszystkie niedoróbki, błędny. Brawo, grunt to umyć ręce i zrzucić odpowiedzialność na innych.
                                          • slaw Re: Do Pana Piotrowskiego 02.09.11, 11:01
                                            Wobec tego uważam, że tegoż inżyniera kontraktu należy informować na piśmie o niedoróbkach wymagających poprawek. Jeden człowiek wszystkiego nie wypatrzy. Trzeba mu pomóc.
                                            • j.w.orlowski Re: Do Pana Piotrowskiego 02.09.11, 12:03
                                              Skoro poinformowano, że powołano inżyniera kontraktu do którego będzie należeć dopilnowanie jakości wykonania robót to warto też podać nr telefonu lub jakiś kontakt z tym inżynierem.
                                          • fast_markoni Re: Do Pana Piotrowskiego 02.09.11, 16:13
                                            Nikt nie zrzuca winy i nie szuka kozła ofiarnego, wydaje się że wobec zgłaszanych problemów z odtworzeniem nawierzchni nadzór powinien być permanentny i to się właśnie dzieje. Postaram się uzyskać taki numer.
                                            • nomad997 Re: Do Pana Piotrowskiego 03.09.11, 09:52
                                              Wracając do tematu ulicy Sosnowej.
                                              Jadąc we czwartek popołudniu zauważyłem, iż na tej ulic pracowało aż 4 robotników, z czego jeden jako operator koparki + stała wywrotka na którą ładowali ziemię. A właściwie to operator koparki tylko pracował, a trzech stało obok i się patrzyło.
                                              Pomyślałem sobie, że inwestycja nabrała rozmachu dotąd niespotykanego. Ale daremna moja radość, bo wczoraj już wszystko wróciło do "normy".
                                              • gekon-3 Re: Do Pana Piotrowskiego 05.09.11, 10:48
                                                Asfaltowanie ul. Leśnej wygląda niczym widoki z karu filmu z lat PRL. Dziesięć osób załogi, jeden jeździ koparką, drugi walcem, trzeci coś przerzuca łopatą, pozostali stoją oparci o łopaty i coś tam komentują. Fakt jest taki, iż zaniżone studzienki zostały wykute, z pierwszej warstwy asfaltu, podlane betonem i wystawione, wyżej równo ze starym asfaltem. Po wylaniu przez trzy dni całej ulicy pierwszą warstwą asfaltu wystające studzienki zostały rozjechane przez beczkowóz jadący ul. Leśną. Niemniej jednak może do końca tego tygodnia położą drugą warstwę asfaltu.

• zacofanemarki Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 06.09.11, 08:58
      A ja uważam że jest taki burd... w ratuszu że chyba już nikt nie panuje nad kanalizacja .Barachło dostało trochę kasy i się pogubili .Jeżeli dobrze kojarzę to cała inwestycja ma się zakończyć za rok do września 2012 ,a tu taki burdel że na każdy kawałek ulicy co chwila przychodzi inna ekipa i co innego robi.Po wielu tygodniach bezczynności przy skrzyżowaniu Okólnej i Bandurskiego wylano ok 20 metrów asfalciku grubości ok 4 cm.A co na to burmistrz ,powinien sie wstydzić takiego bałaganu na swoim podwórku ,no ale ważne żeby kasa była co miesiąc na końcie od wielu lat,przecież jego nie obleje kałuża jak dzieci idące do szkoły on ma furkę co go suchą stopką do pracy przywiezie.Aha jeszcze się gdzieś na forum doczytałem że ratusz odpuszcza podatki swoim pracownikom to też warte nagany .No i tak ten wózek się ciugnie od wielu lat ,a mówi się że na Sycylii jest mafia.........
      • mieszkankamarek Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 06.09.11, 13:58
        Właśnie przeczytałam informację na stronie UM o składaniu wniosków na Dofinansowanie budowy przyłącza kanalizacyjnego (Zam: 06.09.2011 r., godz. 13.00). Mam pytanie, może ktoś z forumowiczów wie, czy mieszkańcy, na których ulicach jeszcze nie widać nawet zaczętych robót mają możliwość też ubiegać się o takie dofinansowanie?
        • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 16.09.11, 19:45
          Witam,

Oczywiście mieszkańcy ulic w których jeszcze nie widać prac kanalizacyjnych nie tylko mogą ale powinni zgłosić deklarację chęci przystąpienia do programu NFOŚiGW w zakresie dofinansowania przyłączy. Mamy czas do 20.09.2011r.. Proponuję się pośpieszyć.

pozdrowienia
          Marcin
          • mars_81 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 16.09.11, 22:15
            Złożyć zapewne można, ale czy przy okazji nie będzie to koło młyńskie do szyi, gdy potrzeba będzie sobie zrobić niezbędne urządzenie dla połowy ulicy na własnej działce, za własne pieniądze i dziesiątki lat to konserwować, naprawiać i ... wąchać...

fast_markoni napisał:

> Witam,
            >
            > Oczywiście mieszkańcy ulic w których jeszcze nie widać prac kanalizacyjnych nie
            > tylko mogą ale powinni zgłosić deklarację chęci przystąpienia do programu NFOŚ
            > iGW w zakresie dofinansowania przyłączy. Mamy czas do 20.09.2011r.. Proponuję s
            > ię pośpieszyć.
            >
            > pozdrowienia
            > Marcin
            • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 17.09.11, 10:05
              Jedyną instalacją jaka mi przychodzi do głowy jest instalacja ciśnieniowa, których w naszym mieście będzie ok. 500 (przynajmniej tyle jest zapisanychw projekcie UE) z tym, iż każda instalacja jest indywidualna dla nieruchomości. Możliwe że chodzi o przepompownie, które są lokalizowane na działkach publicznych i ich eksploatacją zajmuje się spółka. Zatem może chodzić o raczej tę pierwszą kwestię, postaram się jeszcze sprawę wyjaśnić w poniedziałek, chociaż wydaje mi się że instalacje te będą konserwowane przez spólkę i na jej koszt.

pozdrowienia
              Marcin
              • tomt3 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 17.09.11, 10:47
                W poniedziałek to już raczej będzie po ptokach ....
          • nomad997 Ulica Sosonowa 27.09.11, 12:05
            Kolejnym (i tak przesuniętym o 50% względem planu) terminem oddania do ruchu ulicy Sosnowej był koniec początek października. Już dawno napisałem że to nie jest realne.
            Mamy końcówkę września, październik za 3 dni, a ulica Sosnowa dalej rozkopana. Samochody osobowe już jakoś jadą, ale o puszczeniu autobusu z pasażerami można zapomnieć.
            Prace się tam nie toczą od jakiegoś czasu, ale nowego asfaltu nie kładą. Jak widać spełni się moja przepowiednia że oddanie ulicy Sosnowej do połowa października, jak nie listopad.
            Nie ma nawet tego co komentować. Szkoda słów.
            A winnych oczywiście brak.
            • fast_markoni Re: Ulica Sosonowa 27.09.11, 15:07
              W najbliższy czwartek odbędzie się spotkanie z firmą wykonawczą w którym będę uczestniczył. Zgadza się dni mają coraz mniej. Jest to sama firma co w przypadku ulic Głowackiego, Mieszka I. Postaram się ich zmobilizować.
              • nomad997 Re: Ulica Sosonowa 27.09.11, 19:13
                Dzisiaj zauważyłem, że wykonawca wrócił na tę ulicę. Wykopał wielką dziurę w ziemi obok jednej z posesji i się ulotnił. Niewiele więc wskazuje aby szybko miał zamiar kończyć prace.
                • magdamagda_2012 Re: Ulica Sosonowa 27.09.11, 19:21
                  Aż dziwne, że tak się grzebią z tą Sosnową. Przecież na Sosnowej "Wesoły Teletubiś" się znajduje.
                  • tomt3 Re: Ulica Sosonowa 29.09.11, 16:09
                    magdamagda_2012 napisała:

> Aż dziwne, że tak się grzebią z tą Sosnową. Przecież na Sosnowej "Wesoły Teletu
                    > biś" się znajduje.
                    Skoro mu tak wesoło to może sobie poczekać.
                • fast_markoni Re: Ulica Sosonowa 29.09.11, 14:46
                  Witam, zgodnie z obietnicą poruszyłem sprawę podczas spotkania roboczego z przedstawicielami wykonawcy - jednoznacznie stwierdzono, iż zakończenie asfaltowania i udostępnienie do ruchu nastąpi do 7 października tego roku. Zatem proszę o cierpliwość, w przypadku wystąpienia opóźnień będzie reagować równie zdecydownie co w przypadku ulic Głowackiego czy Mieszka.
                  Pozdrowienia
                  Marcin
                  • kparma Re: Ulica Sosonowa 07.10.11, 21:45
                    fast_markoni napisał:

> Witam, zgodnie z obietnicą poruszyłem sprawę podczas spotkania roboczego z prze
                    > dstawicielami wykonawcy - jednoznacznie stwierdzono, iż zakończenie asfaltowani
                    > a i udostępnienie do ruchu nastąpi do 7 października tego roku. Zatem proszę o
                    > cierpliwość, w przypadku wystąpienia opóźnień będzie reagować równie zdecydowni
                    > e co w przypadku ulic Głowackiego czy Mieszka.
                    > Pozdrowienia
                    > Marcin
                    niestety szlak trafił kolejny termin - przykre
          • aniabi Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 28.09.11, 10:16
            Witam,

mieszkam na ulicy Szczygla. Nie ma naszej ulicy w planach kanalizacyjnych. Informacja jaką otrzymałam z wodociągów brzmi: nie ma ulicy na planach to nie składacie wniosków!!!!!! Pytam dlaczego?????? Mimo takiej odpowiedzi zebraliśmy wnioski i złożymy je w piątek. W końcu może się ruszą i zaczną cos działać w naszej zapomnianej części Marek. Pozdrawiam Pana Przewodniczącego i przypominam się o utwardzenie naszej ulicy.
    • gekon-3 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 16.09.11, 13:17
      podbijam
      • oania87 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 10.10.11, 22:31
        No i co z tego , że kolejny termin jest iluzją , sosnowa jest dalej zamknięta , kto ponosi odpowiedzialność w tej sprawie ?
        • p33m3k Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 10.10.11, 23:16
          To pytanie retoryczne? :-)

Jeśli nie... zdania są podzielone...

A. Formalnie nadzór inwestorski prowadzi Wodociąg Marecki.
          B. Robotę wykonują firmy wyłonione w przetargach.
          C. Ludzie gadają, że w mieście rządzi Burmistrz, Wodociągiem też :-) bo to spółka miejska.
          D. Burmistrz mówi, ze to przez pogodę - to ona jest odpowiedzialna.
          E. A za pogodę... to już może zapytaj u św. Izydora, bo to z nieba leci.

Wybierz sobie sama w zależności od orientacji (mikro)politycznej i wyznaniowej

• nomad997 Budowa Tysiąclecia! 11.10.11, 08:23
            Jeżeli tempo i proporcjonalność zakresu prac do faktycznego czasu ich prowadzenia możemy uznać za miarodajny wskaźnik, to budowa II linii metra w Warszawie to pikuś wobec zawiłości inżynieryjnych związanych z budową kanalizacji w takiej niepozornej uliczce jak Sosnowa w Markach. Z początkiem października weszliśmy w czwarty miesiąc prowadzenia pracy na tej ulicy. Poważnie się zastanawiam nad swoją przepowiednią jaką napisałem w niniejszym wątku już bardzo dawno... oddanie tej ulicy nawet w listopadzie wydaje się być mocno optymistyczną perspektywą. Chyba z rozgrzebaną ulicą Sosnową przywitamy wiosnę 2012 ;-)

Dla porównania: w PRL trasę Łazienkowską komuniści budowali 2 lata od przysłowiowego wbicia pierwszej łopaty. W Markach budowa kawałka rury na niepozornej ulicy trwa już czwarty miesiąc i końca nie widać.
            • p33m3k Re: Budowa Tysiąclecia! 11.10.11, 09:22
              Oj tam, oj tam! Z tą trasą to nie 2 a 3 lata - ale to nie apteka :-) poza tym to za Gierka było. Teraz grunt, że się w papierach zgadza, a jak Twój scenariusz się ziści to rury dołowanej z takim pietyzmem nie będzie nigdzie w tej części Europy- językiem PRLu: w całym Układzie Warszawskim - no chyba, że inna ulica w Markach pobije rekord. I ludzie przy Sosnowej powinni o tym pamiętać przy każdym sraniu! Sam słyszałem, jak Burmistrz mówił do Radnych przy kilku okazjach, że te wszystkie prace jak rowy, melioracje, odwodnienia i inne rury w ziemi to niewdzięczne dla władzy i polityków są - bo "udzie to tacy są, że później nie pamiętają - bo rezultatów nie widać. Najwyraźniej wyciągnął słuszne wnioski polityczne - PRZYNAJMNIEJ LUDZIE PRZY SOSNOWEJ BĘDĄ PAMIĘTAĆ trochę dłużej.
        • fast_markoni Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 11.10.11, 17:40
          Witam, rzeczywiście ul. Sosnowa miała zostać odtworzona do 7 października. Przejeżdzałem dziś, asfalt jest częściowo położony, asfaltowanie zostało przerwane przez deszcz. Rozmawiałem z prezesem spółki, mają do końca tygodnia skończyć, robota jest nie odebrana, są zgłoszone uwagi.
          • nomad997 Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 11.10.11, 19:57
            Nie chcę być złym prorokiem, ale pod koniec tygodnia już w nocy przewidują mrozy. Szykuje się więc kolejny kataklizm który może pokrzyżować plany wykonawcy.
            A niech jeszcze spadnie śnieg i koniec... czekamy do wiosny.

Ps. Tak na marginesie to może warto pomyśleć o jakiejś okolicznościowej tablicy pamiątkowej na tej ulicy. Jedna uliczka, a budowa trwa tyle co co najmniej średniej wielkości szkoły.
          • tikvica Re: Harmonogram budowy kanalizacji. 26.11.11, 21:21
            Witam!
            Mam pytanie o budowę kanalizacji na ul. Grunwaldzkiej 24 w okolicach nowobudowanego osiedla przez developera MBT.
            Czy są jakieś plany dotyczące tej lokalizacji, tym bardziej że początek Grunwaldzkiej chyba już zrobiony ?
            Z góry dziękuję za informację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka