nadpliszkownik 06.01.05, 07:41 Wczoraj w telewizji słyszalem informację o tym, że radni Warszawy pracują nad becikowym. Czy w Markach o czymś takim sie może myśli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slaw Re: pytanie do Pani radnej 06.01.05, 15:18 To może pójść za ciosem i dopłacać do każdego kto zamelduje się w Markach i np. pomieszka min. rok ? Udział gminy w podziale podatku dochodowego jest proporcjonalny do liczby mieszkańców - czyli każda dusza, która się zamelduje powoduje przychód dla miasta. Miasto może się podzielić tym przychodem z dobrymi duszami, które się zameldują - dostaną ułamek rocznego przychodu gminy z tytułu podatku z zamian za rok mieszkania w gminie. Co Rada Miasta na to, żeby zrobić pierwszy w Polsce geszeft polegający na kupowaniu dusz ? To tylko pójście o krok dalej niż płacenie za noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: pytanie do Pani radnej 08.01.05, 18:08 nadpliszkownik napisał: > Wczoraj w telewizji słyszalem informację o tym, że radni Warszawy pracują nad > becikowym. Czy w Markach o czymś takim sie może myśli? Wprawdzie pytanie jest do Pani Radnej ale jako mieszkaniec Marek mam nadzieję, że chociaż nasze miasto nie będzie trwoniło pieniędzy z podatków na rozdawanie owego "becikowego" (swoją drogą dopiero ostatnio zetknąłem się z tym terminem). Rozdawanie pieniędzy zebranych wcześniej w postaci podatków tym, którzy akurat w danym roku zostali rodzicami - bez względu na ich status materialny - uważam za jakiś absurd. Co innego ukierunkowana pomoc społeczna dla rodzin mających problemy a co innego takie rozdawnictwo na wielką skalę. I piszę to wcale nie dlatego, że już jestem rodzicem, więc się "nie łapię". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: pytanie do Pani radnej 10.01.05, 10:45 I ja się w pełni z tym zgadzam. ja też wolałbym, żeby nie trwonic pieniędzy, ale chciałem sprawdzić, być moze trochę przewrotnie, czy kolejny raz nasi radni nie zamierzają trwonić pieniędzy. Może ktoś sie ze mna nie zgodzi, ale ja już widzę jak rodziny niestroniące od alkoholu dla trochę grosza będa starali sie o kolejnego potomka, który potem nie będzie miał dzieciństwa albo wyląduje w domu dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
orlowski8 Re: pytanie do Pani radnej 10.01.05, 11:24 Jeżeli moje zdanie da coś do myślenia to jestem przeciwny rozdawnictwu, dawania jednorazowych jałmużn. Gwarancją dobrobytu dziecka jest zagwarantowanie pracy rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
agata29 Re: pytanie do Pani radnej 20.01.05, 13:23 nadpliszkownik napisał: > Wczoraj w telewizji słyszalem informację o tym, że radni Warszawy pracują nad > becikowym. Czy w Markach o czymś takim sie może myśli? Szanowni Państwo Rada Miasta Marki nie pracuje obecnie nad tzw. uchwałą becikową. Pozdrawiam radna Agata Maria Świstowska Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: 04.02.05, 13:08 Moim zdaniem to dobrze, że Marki nie dają się jak dotąd w to wciągnąć. Na szczęście także i warszawscy "specjaliści" od rozdawania (rzekłbym nawet - trwonienia) nie swoich pieniędzy trochę musieli ochłonąć, gdy do głosu doszli miejscy prawnicy. Rzeczpospolita pisze, że: "Becikowe poczeka Czy radni zdecydują się na wprowadzenie becikowego w stolicy? Najpierw chcą poznać opinię w tej sprawie Regionalnej Izby Obrachunkowej. Przypomnijmy, że miejscy prawnicy uznali, iż nie ma podstaw prawnych, by samorząd płacił rodzicom za urodzenie każdego dziecka. Ustawy pozwalają jedynie na udzielanie zapomogi dla najbiedniejszych matek. - Uchwała radnych o tzw. becikowym mogłaby być uchylona przez wojewodę albo Regionalną Izbę Obrachunkową - zwrócił uwagę szef Biura Prawnego ratusza Marcin Dziurda. Komisja Budżetowa Rady Warszawy zawnioskowała więc do przewodniczącego rady, by ten zwrócił się o opinię do RIO. - Sprawa dotyczy wydania z budżetu miasta sporej sumy pieniędzy, więc dopiero po uzyskaniu informacji z RIO chcielibyśmy przystąpić do dyskusji na forum rady - mówi wiceprzewodniczący rady Karol Karski. I choć punkt o becikowym jest w porządku sesji na 10 lutego, to radni najprawdopodobniej zrezygnują z głosowania w tej sprawie tego dnia. IKR" www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_050204/warszawa_a_18.html Odpowiedz Link Zgłoś