Gość: lokator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 09:09 Witam szanownych forumowiczow. Szukam opinii nt ww spoldzielni. Czy ktos z nimi mieszka lub moze sie podzielic jakimikolwiek informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gbetina Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.dyn.optonline.net 22.03.03, 16:52 jesli wykupisz mieszkanie wlasnosciowe to twoja jest tylko farba na scianach mury naleza do spoldzielni. Moja rada inwestuj w ziemie, tam sam sobie jestes panem (narazie) "wolnosc Tomku w swojm domku" pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 18:51 Gbetino ,nie wiem czy znana Ci jest forma odrębnej własności lokalu,akt notarialny i ustanowiona księga wieczysta...Spółdzialnia jedynie administruję budynek.Marecka robi to profesjonalnie,a właścicielami mieszkań i gruntów są mieszkańcy. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbetina Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.dyn.optonline.net 22.03.03, 20:05 jesli to jest zabudowa szeregowa to ok. masz tylko z lewej i z prawej sasiadow. ale jesli to sa bloki to doslownie tak jak napisalem twoja jest farba na scianach! Sprobuj komus wydzierzawic choc 1m kwadratowy ziemij, na papierze jestes jej wlascicielem! a tak nawiasem mowiac dostaje wysypki na dziwiek slow, spoldzielnia, co-op,kolektyw, kolchoz, .... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 20:53 Nie wiem od jak dawna mieszkasz tam ,gdzie mieszkasz ale uważam ,że dużo się zmieniło (przynajmiej tu)Nie chcę polemizować nad wyższością mieszkania w domku wolnostojącym ,nad mieszkaniem w bloku.Każdy mieszka tam gdzie lubi,tam gdzie mu wygodnie...Powiem raz jeszcze,że w/g mnie marecka s-pnia odbiega od utartych stereotypów(które może pamietasz)Do prezesa nie trzeba się zapisywać na rozmowę,o nic prosić .Oni świadczą usługę mieszkańcom. Nie interesuje mnie szambo,śmieci, podlewanie trawników,automat do otwierania bramy i inne,których wymieniać nie będę.Jeśli wszystko działa sprawnie to jest OK.Jak coś nawala to jeden telefon i administracji i znowu działa.Jest mi wygodnie i to mi odpowiada.Dodam jaszcze,że ta usługa ma rozsądną cenę.Nie tonę w błocie,nigdy nikt nie został okradziony,a rower dziecka i zabawki zostawiam na noc w piaskownicy(latem)Zimą mam odśnieżone i ostatnio nawet pytano mnie jakie krzewy i drzewa posadzić na wiosnę przy moim bloku.Gbetino ja nie mieszkam w kołchozie! Mam sympatycznych sąsiadów i jest nam tu wygodnie i czujemy się bezpieczni.Ale możesz oczywiście mieć o tym swoje zdanie. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbetina Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.dyn.optonline.net 23.03.03, 00:07 No wlasnie, naj.. forum, miasto, a w miescie NAJ-SPOLDZIELNIA bedaca naj w kraju i kto ma czelnosc pisac ze Marki sa szare, niebezpieczne, nieciekawe,... A ze na temat spoldzielczosci mam swoje zdanie to juz inna para kaloszy. i jesli urazilem to przepraszam pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 10:21 Gbetino,urażoną się nie czułam absolutnie!Kiedy rok temu sprowadzaliśmy się do Marek byłam pełna niepokoju.Zycie pokazało ,że da się tu fajnie życ.Zastanawiając się nad "fenomenem " spółdzielni przychodzi mi do głowy jeden wniosek.Małe jest piękne! sp-nia liczy bowiem 460 (około)członków i dlatego może funkcjonować skutecznie.Molochy (a jest ich w kraju wiele)trwają w starych schematach,co jest przykre dla mieszkańców. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 17:50 Od ponad roku jestem członkiem mareckiej sp-ni i jestem BARDZO z jej działalności zadowolona(podobnie jak większość sąsiadów).W szczegóły nie wchodzę (z braku czasu),ale jeśli masz jakiś pytania to zadawaj, póżniej coś napiszę. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 23:26 Co do formy wlasnosci- ma to byc tzw odrebna wlasnosc czesci nieruchomosci (podzial proporcjonalny wsrod wszystkich mieszkancow) z wpisem do ksiegi wieczystej czyli schemat stosowany dzis powszechnie takze przez developerow i dajacy mozliwosc dosc dowolnego rozporzadzania mieszkaniem (sprzedaz, spadek etc). Pozdrawiam serdecznie, prawdopodobnie bedziemy sasiadami a przynajmniej ziomkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 10:37 Jeśli nabyłeś mieszkanie w nowym bloku ,który realizuje sp-nia (a taki jest tylko jeden)to sąsiadami będziemy bankowo.Ciekawa jestem na kiedy jest przewidywany odbiór mieszkań,bo podobno mało chętnych na mieszkania było... Pozdrawiam serdecznie przyszłgo sąsiada:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 11:19 Optymistyczny termin zasiedlenia to wrzesien. Nie wiem jaki jest realistyczny, oby bardzo nie odbiegal; zreszta mysle ze sasiadki taki plac budowy pod oknem pewnie tez nie zachwyca. Pozdrawiam i do rychlego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amba Re: MARECKA Sp-nia MLW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 12:40 Nasz budynek oddali w terminie(choć to o niczym nie świadczy)Twój dom budują bez ustanku,bo ciągle coś warczy;-),ale nie jest to wielkim utrapieniem dla mieszkańców(wszystko odgrodzone i zabezpieczone)A tak na marginesie,to ładnie to wszystko wygląda,nie wiem jak w środku,ale ta budowa oko moje cieszy,ładna jest... Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś