Dodaj do ulubionych

LOTNISKO - debata

13.10.04, 15:21
Witam wszystkich,
Jutro o godz. 17.25 na TVP3 rozpocznie się debata telewizyjna na temat
lokalizacji drugiego lotniska dla Warszawy. Będzie to trochę wyścig medialny
pomiędzy Modlinem a Mszczonowem. W grę wchodzi badanie opinii ludzi przy
pomocy smsów. Jeśli będziecie mieli czas i ochotę (oraz trochę grosza do
puszczenia w publicznej sprawie) ładujcie telefony komórkowe.
Pozdrawiam
Jacek
Obserwuj wątek
    • ex_pert Re: LOTNISKO - debata 13.10.04, 17:24
      mam tylko nadzieję, że nasze interesy będą reprezentować kompetentni ludzie,
      którzy do tego będą umieli swoje racje sprzedać medialnie, co leży w interesie
      nas wszystkich;

mam też nadzieję, że wyniki tej sondy SMS-owej nie będą jednym z głównych
      argumentów dla komisji bo z tego co pamiętam w sondzie internetowej na stronach
      Min. Infrastruktury nie wypadalismy najlepiej :(

ex_pert
    • wondol Re: LOTNISKO - debata 15.10.04, 17:49
      Czy mógłby ktoś krótko opisać co się działo w tym programie i jakie były wyniki
      plebiscytu??

Pozdrawiam

Kuba
      • paladin Re: LOTNISKO - debata 15.10.04, 19:18
        free4web.pl/3/2,77454,162555,2951032,Thread.html;jsessionid=434CFE9588FA9A9036DD96EF359D43C0
        tu jest link mozesz przeczytac
        pozdrawiam
        • jacekgereluk Re: LOTNISKO - debata 25.10.04, 16:17
          Witam gorąco,
          Coś dzieje się w kwestii lotniska w Modlinie. W trakcie debaty telewizyjnej
          przebąkiwano o przeniesieniu tutaj tanich linii. W gazecie PARKIET z 22.10 br
          (linka nie daję bo tam trzeba zapłacić) jest artykulik pt. "Awaryjny Modlin"
          (tytuł mnie trochę zdenerwował), w którym cytowane są wypowiedzi
          odpowiedzialnych (mam nadzieję) ludzi traktujące o takim rzeczywistym i rychłym
          zamiarze. Nie będę przepisywał całości, ale zacytuję ważniejsze treści.

"Decyzja o lokalizacji zapadnie jednak dopiero w maju 2005 roku, a budowa
          zakończy się prawdopodobnie w 2012 r. Resort infrastruktury szuka więc
          szybszego rozwiązania. Jego szef zawarł niedawno porozumienie z ministrem
          obrony narodowej w sprawie szybkiego przystosowania wojskowego lotniska w
          Modlinie do potrzeb ruchu pasażerskiego."

Witold Górski, wiceminister infrastruktury: "Chcemy ulżyć aglomeracji
          warszawskiej i skierować loty nocne, czartery i low-costy do Modlina."

"Remontmógłby się zakończyć jeszcze przed sezonem letnim 2005 r."

Janusz Piechociński, przewodniczący sejmowej Komisji Infrastruktury: "Jest to
          realne, ponieważ wszystkie grunty są w całości w ręku państwa."

"Komisja zarekomendowała przesunięcie 50 mln złotych z rezerwy w
          przyszłorocznym projekcie budżetu na inwestycję w Modlinie. Dodatkowe 15 mln zł
          obiecuje marszałek Mazowsza"

Zaraz pod tekstem jest komentarz "A co z Mszczonowem?", w którym autor daje do
          zrozumienia, że jeśli w przyszłym roku Modlin ma przyciągnąć tanie linie, to
          komisja i eksperci hiszpańscy zostaną postawieni przed faktem dokonanym.

"Już teraz władze Nowego Dworu Mazowieckiego snują przecież wizję wykorzystania
          rozległych modlińskich garnizonów na infrastrukturę okołolotniskową. Czy ktoś
          im przeszkodzi, wybierając Mszczonów?" - tak kończy się komentarz.

Myślę, że inwestycja rzędu dwukrotnego budżetu miasta w mieście powinna
          rozwiązać wiele problemów :). Co ciekawe: dzwonił do mnie dzisiaj redaktor z
          Rzepy z prośbą o informację, gdyby zaczęły się jakieś prace na naszym lotnisku.
          Trzymajmy ręce na pulsach, zwłaszcza Ex_pert, który w wynajdowaniu informacji
          jest niezastąpiony.

Pozdrawiam

Jacek
          • ex_pert Re: LOTNISKO - debata 25.10.04, 21:16
            to na prawdę dobra wiadomość, ja nie czytałem tego w "Parkiecie" ale w
            Wyborczej:

daję linka bo jeszcze działa:
            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2352467.html?v=0&f=30 - można
            poczytać sobie ciekawe opinie

ale wklejam też cały artykuł (sugerując, że tak można zrobić by nie "stracić
            żadnej informacji":):

Wylecą z Okęcia do Modlina?

Sejmowa komisja infrastruktury chce 50 mln zł na przystosowanie lotniska w
            Modlinie do obsługi tanich linii lotniczych. Oznaczałoby to odciążenie
            warszawskiego Okęcia

Wiceminister infrastruktury Witold Górski zaprzeczył w czasie piątkowego
            posiedzenia sejmowej komisji infrastruktury, że zapadła już decyzja w sprawie
            budowy alternatywnego lotniska dla Warszawy. Potwierdził natomiast, że jest
            plan uruchomienia w podwarszawskim Modlinie lotniska dla tanich linii, lotów
            czarterowych i małych samolotów prywatnych. Modlińśki port miałby zacząć
            przyjmować pasażerów już na wiosnę przyszłego roku.

Jak zapewniał przewodniczacy komisji Janusz Piechociński (PSL), który domagał
            się pieniędzy dla Modlina, tamtejsze wojskowe lotnisko można szybko i tanio
            przystosować dla ruchu cywilnego. Górski przyznał, że zgadza się na to wojsko,
            które jest właścicielem terenu lotniska. Podstawowa infrastruktura lotnicza w
            Modlinie już jest; trzeba tylko zbudować terminal dla pasażerów i dostosować
            systemy lotniskowe do obsługi samolotów cywilnych. Jak wynika z obrad sejmowej
            komisji, inwestycja miałaby być w całości finansowana z pieniędzy publicznych.

Co oznaczałoby dla pasażerów przeniesienie tanich przewoźników do Modlina?
            Przede wszystkim dłuższe dojazdy na lotnisko - dziś wszystkie tanie linie
            latają z Okęcia (terminal Etiuda). Resort chciałby również przenieść do Modlina
            uciążliwe dla mieszkańców Warszawy loty nocne - od 22 do 6 rano.

• jacekgereluk Re: LOTNISKO - debata 26.10.04, 11:58
              Dzięki Ex_percie, może coś z tego będzie i to już w przyszłym roku :)
              Nie wkleiłem artykułu, bo dostałem go wczoraj na ksero i nie chciało mi się w
              całości przepisywać. Ale dzięki za sugestię.;)
              Pozdrawiam
              Jacek
              • mgolem Re: LOTNISKO - debata 26.10.04, 17:43
                Chyba, że nas uprzedzą...

www.sochaczew.pl/news.php3?id_news=851

• ex_pert Re: LOTNISKO - debata 26.10.04, 20:37
                  trochę nieaktualne ale myślę, że warto przeczytać:
                  19 marca 2004 r. Komisja Obrony Narodowej oraz Komisja Infrastruktury,
                  obradujące na wspólnym posiedzeniu:

isip.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/58ADE86F34EEF6AEC1256E63003E73B4?
                  OpenDocument

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka