Dodaj do ulubionych

Położna z 3miasta

15.02.14, 03:23
Hej dziewczyny szukam dobrej położnej z okolic Trójmiasta. Termin mam na czerwiec, to moja druga ciąża i tym razem chciałabym urodzić "tak jak chcę".

Jestem po jednej CC więc na poród domowy raczej nie mam co liczyć, ale szukam kogoś komu będę mogła zaufać, kto będzie ze mną w domu w pierwszej fazie porodu i kto później zawalczy o moje przekonania (np. zdecydowanie nie zgadzam się na oksytocynę, po prostu nigdy więcej...).

Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Położna z 3miasta 15.02.14, 20:11
      Po cc oxy jest zdaje się nawet niewskazana.
      • amha Re: Położna z 3miasta 15.02.14, 21:26
        Niby dużo rzeczy jest niewskazanych (vide rutynowe nacinanie krocza lub stresowanie rodzącej) a jednak w szpitalach mają miejsceuncertain

Czytałam tu na forum piękną historię dziewczyny która urodziła sn po dwóch cc. Poryczałam się. Na jej przykładzie widzę, że da się postawić na swoim, ale trzeba to zrobić na spokojnie i mądrze. Mi w stresujących sytuacjach brakuje takiego spokoju no i co tu dużo mówić, za dużo wiedzy na temat porodu naturalnego też nie posiadam. Potrzebuję doświadczonej kobiety, która będzie dla mnie wsparciem.

Czytając to forum przeżywam swoje małe catharsis. Nawet nie wiedziałam, że emocje porodowe jeszcze we mnie siedzą. Dlatego tym bardziej jestem zdeterminowana, żeby tym razem dać sobie jak największe szanse - nawet jeśli się nie uda i będzie znowu cc, to chcę mieć przynajmniej świadomość że byłam traktowana po ludzku, nikt mnie nie trzymał bez sensu pod KTG, nikt nie zakładał na dzień dobry wenflonu (bo może za 5h się przyda), nikt nie wymusił na mnie szantażem zgody na transfuzję krwi etc.

Żeby nie było, nie buntuję się przeciwko każdej procedurze medycznej, ale tak jak w przypadku tej głupiej oxy. W teorii wiem że nie powinnam się na nią po drugiej cc zgodzić, ale w praktyce jak mi ktoś powie kroplówka albo wypad to pewnie się złamię.
        • amha Re: Położna z 3miasta 15.02.14, 21:28
          > W teorii wiem że nie powinnam się na nią po drugiej cc zgodzić, ale w praktyce jak mi ktoś powie > kroplówka albo wypad to pewnie się złamię.

Sorry miało być po pierwszej cc.
          • 987ania Re: Położna z 3miasta 18.02.14, 14:49
            Pojechałabym rodzić do Pucka i tam szukałabym położnej.
            www.szpitalpuck.pl/PL/polozniczo-ginekologiczny.html
            • amha Re: Położna z 3miasta 18.02.14, 21:07
              Dzięki za odpowiedź. Czytałam na sieci niepokojące komentarze osób, których porody w Pucku przybrały nieoczekiwanie zły obrót (zbyt długo zwlekali z CC i dziecko zmarło itd.). Podobno zmienił się tam ordynator? Masz może jakieś informacje na temat tego szpitala z ostatniego roku?

Naprawdę każda odpowiedź jest dla mnie na wagę złota. Przekopałam internet "wzdłuż i wszerz" i wcale nie czuję się mądrzejszauncertain
              • mad_milk Re: Położna z 3miasta 18.02.14, 21:58
                Nie znam tego szpitala osobiście. Ale pewnie jest najprzyjaźniejszy w okolicy. W każdym szpitalu sa przypadki zgonów lub ciężkich uszkodzeń dzieci. Ja bym szukała mądrej położnej i ona ci powie czy da sie rodzic w danym miejscu po twojemu czy nie. No i sprawdzisz czy dla was obu te same rzeczy sa ważne. Zeby była twoim adwokatem w szpitalnej rutynie.
                • amha Re: Położna z 3miasta 20.02.14, 15:07
                  Dziękuję za odpowiedź. No nic mam nadzieję, że znajdę jakąś położnąsmile
      • amha Re: Położna z 3miasta 24.05.14, 23:27
        Apropos oksytocyny po CC. W rozmowach z ginekologiem i położną (obydwie osoby zatrudnione są w różnych szpitalach) wyszło że jak najbardziej oksytocynę podaje się kobietom po CC, tyle że dawki nie mogą być już takie duże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka