Dodaj do ulubionych

Dania typowe dla naszej regionalnej kuchni:)))

12.11.03, 18:40
Taki watek nasunal mi sie po czytaniu postow na "giksowym jadle
chlopskim" ,zastanawiam sie co dla was jest tym typowym jedzeniem w naszych
rejonach , i od razu prosze o przepisy,strasznie tesknie za czyms dobrym
do"pozarcia" i chetnie upichcilabym cos dobrego:))) grekaa ,giks i wszyscy
pozostali czekam na wasze ulubione przepisy :)))))))))))))
Obserwuj wątek
    • giks Re: Dania typowe dla naszej regionalnej kuchni:)) 12.11.03, 18:44
      wiesz co wszystko by było proste tylk skąd Ty weźmiesz składniki??? Bo ja Ewa
      wyjechała doUSA to pierwszy phone do domu był pod tytułem dlaczego tu q...a
      nie można kupić jarzyn świerzych i innych oczywistych rzeczy ? Tak więc aj
      nie wiem jak sobie poradzisz? i czy na pewno chcesz żeby Ci smaka robić?
      • zawisza777 Re: Dania typowe dla naszej regionalnej kuchni:)) 12.11.03, 19:01
        Ej dokladnie juz pisalem w poprzednim watku co do tych skladnikow...bieda
        normlanie bieda..tez jak dzwonilem do domu to mnie to przerazilo :( Zal mi Elle
        naprawde z tego powodu.Co do przepisow to ja nie jestem ekspert kulinarny ale
        Giks mi dala kiedys banalny sposob na kurczaka nio i b.dobre bylo :)
        • ellenai Re: Dania typowe dla naszej regionalnej kuchni:)) 12.11.03, 19:13
          dawac przepisy,pojde nawet na piechote do Denver heheh zeby dostac to co chce,
          ostatnio u nas byly buraki cwiklowe swiezeeeeeeeeeeee:)))))))))))))))))
          superrrrrrr wiec moze nie jest tak zle:)))
    • giks risotto z tuńczykiem 12.11.03, 20:46
      to w prawdzie przepis z kuchni dla dzieci ale mi barrdzo smakuje ;)

15 ml(łyżka)oleju,
      2 łyżki ryżu,
      1 posiekany por, < wolę cebulę >
      2 drobno pokrojone łodygi selera, < ja nie daję>
      puszka/słoik pasteryzowanych pomidorów 400g <mogą być świeże>
      250 ml bulionu z warzyw lub wody,
      puszka tuńczyka w sosie własnym 200g,
      150g kukurydzy z puszki,
      żółty ser do posypania <niekoniecznie>

Rozgrzewamy olej na patelni i przez 5 min. smażymy na małym ogniu ryż, por i
      seler. Potem dodajemy pomidory, połowe bulionu (wody) i gotujemy na wolnym
      ogniu do czasu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Następnie dolewamy
      stopniowo resztę płynu, który też się bezie wchłaniał; łączny czas gotowania
      wyniesie ok.25 minut. NA kilka minut przed koncem gotowania dodajemy tuńczyka
      (zawisza powie dlaczego ;) ) i kukurydze. Danie rozdrabniamy widelcem. Można
      je posypać przed podaniem tartym serem.
      Potrawa nadaje się do zamrażania w porcjach.
      mniam pyszne :)
      • ellenai Re: risotto z tuńczykiem 12.11.03, 20:50
        na tobie giks to sie zawiesc napewno nie mozna,wprobuje przepis :)))
        • giks Re: risotto z tuńczykiem 12.11.03, 21:08
          regionalne to to nie jest ale dobre ;) będzie więcej ale jak pmyślę o
          przepisywaniu to mi słabo. Zawisza powinien mieć gdzieś w archiwum przepis
          fajny na seki drobiowe może go tu wlepi :)))
          • zawisza777 Re: kurze cycki 13.11.03, 12:04
            "bierzesz kurze cycki posypujesz co tam masz pieprz odrobinke soli papryka
            czerwona ale ja robię to w przyprawie do kurczaka z kamisa.na rozgrzany
            tłuszcz - olej dajesz to kurki ale dosłownie na sekunde tylko tyle żeby się
            ścięło mięso na wierzchu bo jak będzie za długo to potem będzie nie
            smaczne .jak już z obu stron podsmażysz to wtedy na spód dajesz trochę wody
            potem wkładasz te cycki a na wieszch dajesz cebule pokrojoną w plasterki dużo
            tak ze 2-3 co najmniej chybaże nie lubisz ale u nas to nawet i 5 wchodzi
            przykrywasz i dusisz aż cebulka będzie miękka i zdejmujesz z gaz, wsztstko
            najlepiej w jakiejś brytfance czy podobnym naczyniu dość głębokim z przykrywką"

Zaznaczam ze jest to tekst w orginale napisany przez Giksa :)
            • giks Re: kurze cycki 13.11.03, 12:10
              no nie taki orinał jeszcze pamiętam co tam było w tej rozmowie ;)
              ale mogłeś przynajmniej te błędy poprawić ;)
              • zawisza777 Re: kurze cycki 13.11.03, 12:44
                sss sorrki Gisik wiesz ja wycialem reszte, w wypowiedzi zostawilem to co
                niezbedne do przepisu...ale moglem dla Twojego dobrego imienia poprawic "co
                nie co " ale pisalas to w takim tempie ze pospiech tlumaczy wszystkie
                popelnione bledy :D

Atu jeszcze cos Offtopic ale nie tak do konca:

2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego, 2-3 łyżek cukru, ok. 5 goździków, mały
                kawałek cynamonu
                Rozgniecione przyprawy dodać do wina i gotować przez przez ok. 1 min. pod
                przykryciem. Przecedzić i posłodzić. Przelać do ogrzanych szklanek. Podawać
                natychmiast, aby "procenty", nie ulotniły się szybko z gorącego wina.

Grzane piwo

Z przyprawami
                2 szklanki piwa, 2 łyżki cukru, kawałek cynamonu, kilka goździków
                Piwo zagotować z cukrem i przyprawami (gotować ok. 1-2 minut). Odcedzić i
                nalewać do szklanek.
                Z przyprawami i żółtkami
                2 szklanki piwa, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, klika goździków, kawałek cynamonu
                Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem tak jak na kogel mogiel. Piwo wraz z
                przyprawami podgrzać do wrzenia (ale nie gotować!) i przecedzić. Odlać małą
                część i powoli dodawać ją do żółtek utartych z cukrem, dokładnie mieszając. Na
                koniec dodać pozostałą część piwa i jeszcze raz całość wymieszać. Przelać do
                szklanek.
                • ellenai zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 16:01
                  zawisz, cmok w czolko za ten przepis.Kiedys sie mordowalam zeby go zdobyc ,bo
                  chcialam tubylcom pokazac ze piwo mozna pic cieple a nie zimne "kozie siki"(bud
                  light) a te kurze cycki,hmmmm zawisz perwercie, nie komentuje hehehhehehe:))))
                  • zawisza777 Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 17:31
                    To nie ja "perwers" :D to Gisik takim slownictwem operuje ale zeby bylo
                    smieszniej prawda Gisik :?
                    • ellenai Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 17:44
                      hehe zawisz, najlepiej to na nieobecnych zwalac wine hehehhe:)))))paskudoooo h
                      ehe:))))
                      • giks Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 18:17
                        no dobra przyznaję się to moje były te cycki ale zawiszy się podobało ;) nawet
                        pytał o rozmiar ;)))))
                        • ellenai Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 18:19
                          giks ale ty kokietujesz hehehe:))))))))))
                          • giks Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 18:29
                            no cóż patrz na sygnaturkę :))))))

ale chyba nikomu to nie przeszkadza co?
                            • ellenai Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 18:31
                              .....no a ja tez kokietuje,patrz na moja sygnaturke heheheh :)))))
                            • zawisza777 Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 18:51
                              Zreszta takie kobietki sa fajne zawsze im to uroku dodaje a jak sie faceci za
                              bardzo nabieraja(napalaja) to juz ich sprawa :D to bylya oczywiscie wypowiedz
                              ogolnikowa...pod niczyim adresem! heh
                        • zawisza777 Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 18:49
                          naprawde pytalem?? ale to o te kurczakow chyba ! a tak pamietam to chodzilo o
                          korczaki bo nie wiedzialem czy wystarczy 75 B :D
                          • giks Re: zawisza to grzane piwo ,superrrrrrrr:)) 13.11.03, 18:55
                            a czy kurczaki też mają rozmiary???
    • grekaa Re: Dania typowe dla naszej regionalnej kuchni:)) 13.11.03, 14:10
      Ja mogę się podzielić ale pysznościami rodem ze śląska , i zchęcią to zrobię
      kiedy wynajdę w tym zabieganym świecie troszkę czasu:-)
      • ellenai Re: Dania typowe dla naszej regionalnej kuchni:)) 13.11.03, 15:59
        greka baaaaaaaaaardzo prosze:)))) przy odrobince czasu koniecznie podaj swoje
        ulubione przepisy:)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka