Dodaj do ulubionych

a może sałatki?

17.11.03, 13:53
uwielbiam!
Byleby nie jarzynową! :-)
Obserwuj wątek
    • giks Re: a może sałatki? 17.11.03, 18:13
      greka a co rozumiesz przez jarzyny? bo ja mam fajny przepis na taką z porów i
      nie wiem dla mnie pycha a takiej z gotowanych jarzyn to wręcz nienawidzę ;)
      więc?
      • grekaa Re: a może sałatki? 17.11.03, 20:18
        No jarzynowa, to taka z gotowanych jarzyn, marchew, ziemniak, pietruszka,
        groszek............. fe.
        A inne wręcz uwielbiam mmmmmmmmmm te z czosnkiem, porem, jajkiem, brokułem itd.
        Najlepsze są te niekonwencjonalne, z zaskakującymi połączeniami i ciekawym
        smaczkiem. Pycha!
    • grekaa no to na początek: 18.11.03, 17:22
      sałatka warstwowa

      słoik jogomajo ( najlepiej, bo lżejszy od majonezu), wylać na dno salaterki
      słoiczek selera
      puszka kukurydzy
      4 jajka ugotowane na tw. starte na tarce
      20 dag wędliny drobiowej, pokrojonej
      4 plastry ananasa, pokrojone dosyć grubo
      duży por pokrojony w talarki
      2 winne jabłka starte na tarce
      20 dag żółtego sera, też startego na grubych oczkach

      Wszystko układać jedno na drugim, po kolei jak pisałam, lekko ugnieść i
      odstawić na godzinę do lodówki
      :-)
      SMACZNEGO!
    • grekaa a może brokuły? 18.11.03, 17:30
      Dwie wersje tej samej sałatki:
      I
      1 brokół ugotowany na półtwardo i podzielony na różyczki
      1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
      1 puszka kukurydzy
      1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
      siekany koperek
      2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
      majonez (u mnie zawsze tylko: jogomajo!), sól i pieprz do smaku

      II
      zamiast marynowanych pieczarek 3 ugotowane, pokrojone jajka! a reszta bez zmian.

      I to tyle!
      Pyszna, mówię wam. Kto lubi czosnek to naprawdę mu zasmakuje:-)
    • grekaa czosnek jeszcze raz! 18.11.03, 17:33
      UUUUUUUUU
      to zaiste sałatka dla smakoszy tego smakowitego, zdrowego i pachnącego warzywka!

      Puszka czerwonej fasoli
      20 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę wielkości fasoli:-)
      4 zmiażdżone ząbki czosnku
      jogomajo lub majonez w ilości wg. uznania, sól i pieprz do smaku

      My się doprawdy zajadamy!!!!!!!
    • giks Pory - jeansy a może sztruksy??? 19.11.03, 12:35
      Hit wszystkich imprez grilowych!!!

      Prosta bardzo tylko trochę kosztowna ;) i pikantniawa mmmmm mniam coś dla
      panów ;)


      Pory tak ze 3 szt. zależy ile tego ma byś i jakie są bo czasem są krótkie a
      to ma być tylko ta biała część ;)
      ser żółty wędzony ( ja daję gryficki prawie cały lub roladę haską czasem można
      kupić w Biedronce ;) )
      śmietana 0,5l
      Pory kroję w plasterki jak są bardzo pikantne to przelewam wrzątkiem ale wtedy
      trochę zmieniają smak ;) do tego trę ser na tarce z dużymi oczkami cały sekret
      w serze im więcej tyl smaczniej ale każdy ma swój gust kulinarny :) do tego
      dodaję śmietanę gęstą i kawśną. Mieszami i tyle żadnych przypraw. Ale nie
      którzy trochę solą ja tam wolę bez ser jest wystarczająco słony a pory swą
      ostrością zastępują mi pieprz ;) My to zawsze robimy do karkówki z grilla ale
      czasem też na kolację do kanapek z wędlinką mniam pyszne i proste siuper :)))
      gorąco polecam :)
      • grekaa pory:-) 19.11.03, 18:19
        mmmmmmmm, już czuję ten smaczek.Uwielbiamy ser w każdej postaci i w każdym
        daniu.
        Jutro poprobuję:-)
          • grekaa Re: pory:-) 19.11.03, 18:26
            dobra
            to do paczki dokladam jeszcze napoleonkę(jak dojdzie to sie nie przestrasz) i
            dobry kawałek edama:-)
            Lista się powiększa:-)
            • ellenai Re: pory:-) 19.11.03, 18:29
              ja pamietam jak po lekcjach jezdzilam z kolezanka na napoleonki
              eheh,kupowalysmy "tonami" i potrafilysmy to zjesce same.Do dzis mi zostalo ,ze
              takie ciacha to moge jesc i jesc, i jesc, i nie moge przestac:)))) inni dawno
              wymiekna a ja nie,az sie dziwie ze nia mam AZ takich problemow z tusza h eheh:))
              grekaa dzieki:))))))przyjade to sie obkupie ze hej:)))))))))
        • k.g.r Re: pory:-) 20.11.03, 14:51
          ciekawe czy zrealizujesz obietnicę, właśnie dziś.Zobaczymy dziś:))))))Właśnie
          wybieram się do domku:))))Popróbujemy serka???
    • giks Z TUŃCZYKIEM -bardzo prosta , dobra i szybka ;) 20.11.03, 15:57
      4 marchewki - ugotowane w osolonej wodzie można obrać to potem będzie
      szybciej, zetrzeć na tarce -duże oczka.
      3 ogórki konserwowe - pokroić w kosteczkę.
      Majonez (ponoć najlepszy winiary ale ja go nie lubie)
      2 cebule pokroić w kostke, posolić potem odcisnąć.
      tuńczyk najlepiej w sosie własnym.
      5-6 jaj (białka pokroić w kostke, żółtka zetrzeć)

      To jest sałatka warstwowa a więc na spód miski dajemy marchewke ztartą całość,
      potem ogórki całość, 1/2 słoika majonezu. cebule całość, tuńczyk cała puszka,
      białka całość, resztę majonezu i po wierzchu posypać startymi żółtkami :)
      Gotowe jest tylko jeden minus sałatka jest dobra tylko w pierwszym dniu nie
      nadaje się do przechowywania na drugi dzień :((( więc nie można sobie narobić
      na kilka dni np. święta szkoda.
      • grekaa ooo, to już druga warstwowa:-) 21.11.03, 12:30
        Dzięki Giks:-) Wiedziałam, że mogę na Ciebie liczyć!!!

        Nie miałam netu dłuższy ( Intergeo!!!! ) czas stąd to moje milczenie, ale
        jak widzę KGR wyręczał mnie w niektórych sprawach ( jak zwykle efektywnie
        pracując;-) hihi
        Nadrabiam zaległości:-)
        Pozdrawiam!
    • grekaa znikająca ze stołu:-) 21.11.03, 13:06
      40 dag. żółtego sera,
      1 por,
      puszka kukurydzy,
      puszka czerwonej fasolki,
      1 jogurt naturalny niesłodzony,
      papryka słodka w proszku,
      2 czubate łyżki majonezu, hihi albo jogomajo:-)
      Można też dodać, jak ktoś lubi, 3 plastry anansa z puszki - nie obowiązkowo.

      PRZYGOTOWANIE:
      Ser żółty pokroić w kostkę. Por przekroić wzdłuż na pół, umyć, sparzyć
      wrzątkiem, pokroić na \"półksiężyce\". Kukurydzę i fasolkę przepłukać wodą i
      odsączyć. Dodać do sera: por, kukurydzę i fasolkę. Wymieszać.
      Sporządzić sos z: jogurtu, majonezu. Dodać do smaku czerwoną parykę. Podane
      składniki zalać sosem i wymieszać. Można też, jak podałam wcześniej, dodać
      pokrojonego ananasa z puszki. Muszę przyznać, że sałatkę robi się ekspresowo i
      w takim tempie również znika ze stołu... smacznego.
    • grekaa z tuńczyka polecam schłodzoną 24.11.03, 17:17
      1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
      2 jajka,
      1 puszka kukurydzy,
      1/2 cebuli,
      1 łyżka stołowa jogomajo
      pieprz,
      sól.

      PRZYGOTOWANIE:
      Tuńczyka wrzuć do miski, przypraw według uznania solą i pieprzem. Dodaj do tego
      drobno posiekaną cebulkę. Następnie ugotuj jajka - drobno pokrojone jajka wrzuć
      do miski. Następnie dodaj puszkę kukurydzy - do tego łyżka stołowa majonezu.
      Starannie wymieszaj. Następnie wstaw na godzinkę go lodówki. Po godzince
      sałatka jest już gotowa. Smacznego :)))


Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka