13.02.06, 09:46
Mam pytanie..czy ktoś już dostał korektę naliczania opłat czynszowych po tym
jak w styczniu odczytywane były liczniki z wodą?
Obserwuj wątek
    • tomzik40 Re: czynsz 13.02.06, 11:55
      Ja np. jeszcze nie dostałem. I wątpie aby spółdzielnia zrobiła teraz jakieś
      korekty. Nastąpi to pewno po pół roku, choć nie rozumiem do końca po co zatem
      były te odczyty...
    • anetamr Re: czynsz 13.02.06, 12:16
      Dzwoniłam w tej sprawie do spółdzielni i powiedziano mi, że w lutym płacimy
      jeszcze "po staremu", natomiast od marca mają być już naliczone opłaty wg
      faktycznego zużycia.
      a.
      • tomzik40 Re: czynsz 13.02.06, 14:39
        Czy tzn, że jeszcze raz będą dokonywać odczytów czy wezmą pod uwagę ostatni
        odczyt? Czy może odczytywać będą zdalnie, tak jak to kiedyś słyszałem i czy co
        miesiąc Spółdzielnia będzie wysyłać info jaką kwotę czynszu mam do zapłaty?
        • lady Re: czynsz 15.02.06, 09:33
          Są jakieś nieprawidłowości w zdalnym odczycie, stąd ten bałagan.
          Swoją droga od kiedy wprowadzono wodomierze, w każdym bloku w którym mieszkałam
          były problemy z sumowaniem się odczytów. Strasznie to nieprecyzyjne ustrojstwo
          musi być.
        • shaddock Chyba nie o to chodzi... 15.02.06, 12:02
          O ile dobrze zrozumiałem prezesów na zebraniu w garażu oraz ogłoszenia na
          klatkach, z powodu problemów i niejasności (liczniki zamontowane na odwrót
          itp.) pierwszy odczyt musi być dokonany tradycyjnie. Dopiero potem odczyty będą
          mogły być wykonywane zdalnie.
          • qqlio Re: Chyba nie o to chodzi... 16.02.06, 09:52
            Dostalem wlasnie rozliczenie i mam od nastepnego czynszu odjac kilkaset
            zlotych. Nie widze natomiast zmniejszonych prognoz zuzycia wiec nieco to
            bezsensowne...
            • shaddock Woda 16.02.06, 12:00
              qqlio napisał:
              > Dostalem wlasnie rozliczenie i mam od nastepnego czynszu odjac kilkaset
              > zlotych.
              Na pewno odjąć? To jesteś chyba rzadkim przypadkiem, w końcu większość ludzi
              zużywała wodę również do połowy pażdziernika, kiedy nie płaciliśmy czynszu. Ja
              w każdym razie muszę dopłacić.

> Nie widze natomiast zmniejszonych prognoz zuzycia wiec nieco to
              > bezsensowne...
              To poczytaj dokładnie - ja te prognozy mam. Co prawda nie dostałem równocześnie
              nowego wyliczenia czynszu i nie wiadomo czy mam dalej płacić stary czy sam
              sobie wyliczyć nowy - ale prognozy mam.
              • qqlio Re: Woda 16.02.06, 14:27
                Ok. Nie do konca tak jest jak napisalem. Przeczytalem teraz dokladniej.
                Zauwazylem ze SM nie rozliczyla mi cieplej wody. Gdyby rozliczyla mialbym tez
                nadplate ale sporo mniejsza (sila rzeczy)
                Niesamowite dla mnie jest jednak to, ze majac odczyt bezposredni ze stycznia
                (jakos 5 stycznia chodzil gosc), wzieli stan licznikow z odczytu zdalnego,
                ktory pokazuje z niewiadomych wzgledow 0.0 m3 (pewnie jakis kabel nie laczy).
                No i nie tylko, ze nie mam prognoz nowych, to jeszcze totalne zamieszanie z
                rozliczeniem - do korekty w maju. Ech... A mialo byc tak prosto i sprawnie.
                Pozdrawiam
                • noemi27 Re: Woda 17.02.06, 16:50
                  Nam przyszedł gigantyczny zwrot, jakbysmy w ogóle się nie myli :-) he he.
                  Ale może to dlatego, że mieszkamy dopiero od grudnia. Jest nas tylko dwoje a
                  metraz spory. Sama nie wiem, bo przecież nie oszczędzamy tej wody...
                  A wiecie może kiedy jest, a może był juz odczyt ogrzewania? Płacimy sporo za
                  ogrzewanie w czynszu, bo 150 zł/m-c, a nie wydaje mi się, żebyśmy tyle
                  zuzywali....

pozdrawiam Sąsiadów
                  • adwinter Re: Woda 08.03.06, 19:28
                    no i dostał ktoś to nowe naliczenie czynszu czy nie? miało być od marca..ale
                    jak zwykle tylko opowiastki...a może sami mamy sobie ponaliczać?
                    • tomzik40 Re: Woda 08.03.06, 19:56
                      Dostaliśmy pismo z Spółdzielni mówiące o nadpłacie, którą można odliczyć i
                      zapłacić mnieszy czynsz.
                      • qqlio Re: Woda 11.04.06, 11:25
                        Mialo byc jak w XXI wieku a wyszlo jak zawsze. Mowa o zdalnych odczytach cieplej
                        wody. Okazalo sie, ze nasze mieszkanie nie bylo w ogole podpiete (oczywiscie SM
                        jakis czas temu sugerowala w pismach, ze mieszkancy oszukiwali). Co wiecej, inne
                        mieszkania z klatki (w paru przypadkach) byly podpiete zle, co oznacza, ze BYC
                        MOZE ktos dostal rozliczenie wody na podstawie odczytu sasiada. Jakos po
                        swietach cos maja znowu sprawdzac
                        Sugeruje zerkniecie 'fizycznie' na licznik i porownanie
                        Pzdr
                        • noemi27 Re: Woda 11.04.06, 13:48
                          Nam pan "potrzepany" sugerował, że to my sami sobie młotkiem przywalilismy w
                          kabelek od licznika :-))) kabelek, który miał odpowiadac za zdalny odczyt był
                          nie podłączony. Oczywiście licznik nabija jak trzeba, ale nie widać tego było w
                          Spółdzielni. Ciśnienie mi się podniosło jak gość zaczął scenę odstawiać, że to
                          ewidentnie młotkiem kabel trzasnięty i że oni tego nie powinni naprawiać. No to
                          kto do cholery?? to mnie zalezy, żeby mieli zdalny odczyt czy im?
                          Juz nie mówiąc o tym, że ja w całej tej sytuacji czułam się conajmniej
                          zażenowana.
                          Koniec końcem zwalili to na ekipę robiącą płytki w łazience :-/
                          oj... dajcie mi valium...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka