wadera3 05.08.11, 09:08 Pada mi aksamitka na balkonie, listki schną(podlewana) i szarzeją, kwiaty zasychają, co to u licha jest? A właściwie nie tylko aksamitka, w ogóle jakoś w tym roku kwiatom niedobrze na moim słonecznym balkonie Macie jakieś pomysły? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: Aksamitka 05.08.11, 12:32 Może za mokro przy braku słońca? Lato w tym roku przeciez nie jest zbyt słoneczne. Dobrze byłoby zobaczyć zdjęcia, ale może to być zalanie korzeni. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Aksamitka 05.08.11, 13:28 Na balkonie mam właściwie patelnię, i mimo braku(nieraz) słońca, kwiatom na ogol jest za ciepło niż za zimno, i raczej nie grozi im przelanie, tylko odwrotnie choć w tym roku bardzo pilnuję i się i TŻ-ta. A oto fota: "Po drodze" zdiagnozowałam, przędziorek chyba ją żre. Jako kontrast - mini campanula, kurde, ale stoi obok(stała) Campanul(k)a: Czy można zapobiegać tym paskudom(przędziorkom) i jak? -- Robimy dla Polski dużo, bardzo dużo... aż trudno wymienić. Drobiu mówię stanowcze STOP! Odpowiedz Link
bakali Re: Aksamitka 05.08.11, 14:51 Z opisu nigdy bym się nie domyśliła, że to przędziorek. Widać go gołym okiem, kwiaty są do wyrzucenia, w tak zaawansowanym stadium już się go nie pozbędziesz. Przekwitłe kwiaty obetnij, szkoda tak ładnego dzwonka, zeby szpeciły i osłabiały go pzrekwitłe kwiaty. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Aksamitka 05.08.11, 14:59 Dzwonek zaraz obskubię, nie było mnie kilka dni, więc nie było komu skubać, aksamitkę już wywaliłam. Kurde, a tak ładnie mi się zapowiadała(z nasionek). Odpowiedz Link
kfffiatek Re: Aksamitka 05.08.11, 16:42 U mnie w tym roku też wszystko żre przędziorek, aksamitki takoż, ale póki co pryskam jakąś straszną chemią i jeszcze jako tako kwitną Odpowiedz Link