Dodaj do ulubionych

Fasola ozdobna

21.05.13, 19:56
Chcę na balkonie zrobić taką ściankę z fasolą pnącą. Robię to pierwszy raz.
Mam już spore sadzonki i teraz muszę je chyba rozsadzić do 2 doniczek, żeby nie miały zbyt ciasno. Właściwie nie wiem, w jakich odległościach od siebie je umieścić oraz czy już teraz przywiązać je do sznurka lub drabinki, czy też poczekać, aż będzie większa?
Będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Fasola ozdobna 22.05.13, 12:38
      Ona sie sama okręci na podporach. Moja ma juz ok. 50 cm i juz sie zakręca. Nie wiem jakie masz te doniczki. Ja swoje powsadzalam do po 3 fasolki na skrzynke. Potem sie i tak rozrosnie.
      • 0biecanka Re: Fasola ozdobna 22.05.13, 17:16
        Dzięki. Mam skrzynkę dł. 60 cm, a w niej teraz 13 sadzonek tej fasolki. Będę musiała je wobec tego rozsadzić smile
        Czy trzeba ją nawozić i mocno podlewać, żeby ładnie urosła?
        • wanda43 Re: Fasola ozdobna 22.05.13, 17:30
          Mam sporo na loggii roznego zielska. Raz na tydzien podlewam z nawozem do kwitnących wszystko jak leci, fasole tez. Rosnie jak glupia. Jest z nią tylko jeden problem, czesto jest atakowana przez przędziorki, ale to dopiero w pelni lata.
          • tetika Re: Fasola ozdobna 20.07.13, 09:47
            Moja fasola w skrzynce na balkonie jednak stanowi za slaba oslone ( glownie od wiatru). Byly w skrzynce cztery nasionka.
            A ostatnio zauwazylam mszyce zaczynajace mi oblepiac radosnie pedy fasoli , a dodatkowo na lisciach cos sie rozmnaza i robi tuneliki w lisciach. Nie dociekam co tylko zrywam lisc i likwiduje zeby sie dalej nie roznosilo.
            Nabezpieczniej jednak bedzie poczekac az moj nieduzy zimozielony bluszcz dorosnie do wysokosci kratek i bedzie sie pial po niej. Jego nie widze zeby jakiekolwiek robactwo sie chwytalo.
            • wanda43 Re: Fasola ozdobna 21.07.13, 11:27
              Moja juz tydzien temu zostala usunieta. Niestety, jak zwykle zaatakowaly ja przędziorki, liscie zaczely zolknąć i usychac, oprysk nic nie dawal, wiec usuniecie bylo jedynym wyjsciem. Szkoda, bo pieknie mi zacieniala loggie.
              • stef63 Re: Fasola ozdobna 21.07.13, 15:49
                Moja fasola jest bardzo ładna, ale niestety są na niej mszyce i coś ją żre (ma dziury w liściach).
                Oprysk na mszyce nic nie dał, widziałam na fasoli kilka biedronek, ale mszyce nadal są.
                Coś mi się wydaje, że niedługo ją wyrzucę - chociaż fajnie mnie od sąsiadów zasłoniła.
                • tetika Re: Fasola ozdobna 21.07.13, 20:00
                  moja jeszcze wyglada dobrze i narazie mam pole do obserwacji pracowitych baczkow i innych osowek smileMam nadzieje na jak najdluzszy zywot bo mam balkon na winklu i mnie to troche oslania.
                  • stef63 Re: Fasola ozdobna 21.07.13, 20:58
                    Ja już więcej nie będę sadzic żadnej fasoli - wcześniej miałam dzikie wino, chmiel japoński, kobeę i zawsze była to porażka. W przyszłym roku zamierzam na kratkę dac sztuczny bluszcz, o taki:

deccoria.pl/galeria/foto,id,97269,1200415,1,moj-wymarzony-quot-prawie-quot-ogrod-.html
                    To nie jest mój balkon, ale kupiłam takie coś też w tym roku i dałam to na balustradę, ponieważ mi zostało 1,5 to dam to na kratkę w przyszłym roku. Wygląda to fajnie. Mam nadzieję, że właścicielka balkonu którego zdjęcie zamieściłam nie obrazi się.
                  • 0biecanka Re: Fasola ozdobna 21.07.13, 21:00
                    Moja fasola niestety marnieje. Niby nie ma na niej szkodników, ale zrobiła się żółta i rachityczna. Wcale nie kwitnie. Będę musiała ją wyrzucić.

Tetkia, a jaki masz u siebie zimozielony bluszcz?
                    Szukam czegoś, co szybko stworzy mi zieloną ścianką na balkonie. Fasola nie zdała egzaminu.
                    • tetika Re: Fasola ozdobna 22.07.13, 12:51

media.opendoor.pl/images/articles/2011-10-28/960x720/crop_od_ali_049.jpg
                      taki , tylko na razie na około pol metra. W ubiegłym roku przyniosłam sobie taka 3 cm. "odnozke" i przetrzymal zime.
                      A ponieważ mam na balkonie zwykla skrzynke po pomidorach z ziemia to wsadziłam i w tym roku ladnie poszedł w gore. Dlatego mam nadzieje ze w przyszłym roku już mi siegnie kratki balkonowej i zacznie się po niej wspinac.
                      z tego co czytałam nie czepia się go żadne paskudztwo i zima zachowuje zielone listki.
                      dość wolno rosnie, ale mam nadzieje ze w końcu będzie ladny smile
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/AFoec9GsOHTbebtJBA.jpg

Kącik Przyjaźni
    • przemek19920922 Re: Fasola ozdobna 12.05.16, 13:11
      czy ktos moze powiedziec gdzie zamówić takie sadzonki???
    • przemek19920922 Re: Fasola ozdobna 12.05.16, 13:14
      mam pytanie czy ktos mógł by mi powiedzieć gdzie kupić sadzonki takiej fasolki??
      • m.a.l.a_syrenka Re: Fasola ozdobna 13.05.16, 00:36
        Przemku. Uderz w wersję z nasionka smile fasolka pnąca szybka jest w dobrych warunkach. Lubi dużo ziemi, nie przepada za torfem, trochę gliniastej trochę piasku, trochę kompostu, nie zalewać, nie zasuszyć, nie przesadzic z azotem, stanowisko słoneczne. Przed wysianiem namocz żeby było szybciej.
        Ps.: chociaż kiedyś zrobiłam rozsadę fasolki szparagowej fioletowej i zdała egzamin. Kwitła-zbieralam, kwitła-zbierałam, kwitła-zbierałam...tak mi się przejadła, że od dwóch lat nawet nie kupuję....może za rok.
    • maja8999 Re: Fasola ozdobna 03.10.17, 21:56
      Moim zdaniem lepsze są pnącza kwitnące, ale ta fasolka też fajna opcja wydaje mi się, że będzie ona w pełni fajna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka