awok 14.03.08, 14:40 mnie to nie powinni wpuszczać na stoiska z roślinami... potem tylko mam problem, gdzie to wsadzić... A więc moczy mi się w misce: canna żółta, dalia kaktusowa też żółta i floks, bo miało być wiejsko... Teraz będę myślał, w którą donicę to wcisnąć Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awok Re: kupiłam sobie... 14.03.08, 15:52 na cieplarniane warunki to niech nie liczą nie ten adres na opakowaniu pisza, ze canne mozna sadzic III-V, a dalie - II-V niech nie marudza,znalazly swoje doniczki - powinny sie cieszyc Odpowiedz Link
yoma Re: kupiłam sobie... 14.03.08, 17:25 W zasadzie, zanim wyrosną... Po prostu łońskiego roku padły mi dalie przy majowym mrozie i teraz dmucham na nomen omen zimne Odpowiedz Link
0yotte Re: kupiłam sobie... 14.03.08, 17:37 i jedne i drugie powinno się sadzić po ostatnich przymrozkach... chyba, ża masz jakąś nie za ciepła, ale widną werandę, gdzie możesz te rośliny do tego czasu przetrzymać... A etykiety sa czasem bezmyślnie tłumaczone i to, co bez problemu rośnie np. u Holendrów, niekoniecznie sprawdza się w Polsce... Tu strefy klimatyczne w Polsce: www.arboretum.pl/index.php?name=news&file=article&sid=10 wyraźnie widać, ze to co świetnie się czuje na Dolnym Śląsku już w centralnej Polsce moze nie przetrwać... Odpowiedz Link
0yotte Re: kupiłam sobie... 14.03.08, 17:39 a tu jeszcze cała Europa: www.clematis.com.pl/wms/913.html niestety bardzo czesto widuję w sklepach rosliny sprowadzane z innych krajów chyba tylko z chęci zysku, bo kompletnie sie nie sprawdzają u nas... Odpowiedz Link
awok ale ja oglosilam juz nadejście wiosny... 14.03.08, 18:16 i siłą woli zamierzam utrzymywać na tarasie jakieś 10C, a do tego okresowo jakiś letni deszczyk... Odpowiedz Link
0yotte Re: ale ja oglosilam juz nadejście wiosny... 14.03.08, 18:57 a mozesz rozszerzyć zasięg swoich wpływów na mój balkon, bo korci mnie, żeby już fasolę posiac... )) Odpowiedz Link
awok pracuję nad tym... 14.03.08, 21:02 ...wykorzystuję w tym celu swoją słynną siłę woli, tudzież upór Zobaczę, najwyżej ewakuuję towarzystwo do kuchni Odpowiedz Link
yoma Re: ale ja oglosilam juz nadejście wiosny... 15.03.08, 17:13 Co ty, fasolę po zimnej Zośce dopiero. Proponuję na razie groch, taki zwyczajny, spożywczy. Potem się go wyłuskuje ze strączków i je Odpowiedz Link
ioki9 Re: ale ja oglosilam juz nadejście wiosny... 15.03.08, 18:17 Awok, to ja podobnie do Ciebie nasadziłą, kupuję i wpycham gdzie się da A co bedzie - to bedzie. Trzymam donice w domu i już mi wschodzi /dalie, goździki, bratki.. reszty nie pamiętam Odpowiedz Link