Dodaj do ulubionych

hiszpańska stokrotka

02.05.08, 21:03
Kupiłam nasiona hiszpańskiej stokrotki na Allegro. Czekam aż
przyślą. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą rośliną?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: hiszpańska stokrotka 03.05.08, 12:58
      Mam ją od 3 lat i to moja ulubiona roślina, chociaż wymaga nieco zachodu by
      była efektowna.By zakwitła w tym roku powinna być wysiana na początku marca,
      siewki są bardzo drobne i wolno rosną na początku.Jednak nawet teraz wysiana
      urośnie i pokaże trochę kwiatków do jesieni, ale oszałamiająca kępa nie będzie.U
      mnie było tak samo, ale jesienią schowałam ją w doniczce do jasnego i chłodnego
      pomieszczenia i przezimowała ładnie (trzeba trochę zimą podlewać).Dopiero w
      następnym roku pokazała co potrafi, przesadziłam ją do dużej misy (nie
      przycinałam tylko obcięłam suche części pędów) i rozrosła się w ogromna kulę,
      kwitła całe lato, niestraszny jej deszcz, ani brak nawożenia (właściwie to nie
      należy jej nawozić, podlewać sporo, ale tylko wodą).Kwiaty rozkwitające są
      białe, przekwitające różowieją, to dodaje jej uroku.Wytwarza masę nasion, które
      kiełkowały w gruncie w lecie, siewki przesadziłam do doniczki, przezimowałam i w
      tym roku znów mam nadzieję zobaczyć ów piękny welon.Niektóre siewki okryłam
      trochę na zimę i teraz rosną w gruncie, ale mrozów nie było wielkich , więc może
      dlatego przezimowała.
      • yoopi1 Re: hiszpańska stokrotka 09.05.08, 16:59
        Ciekawe co mi z tego wyjdzie bo zasiałam dopiero dzisiaj. Nasionka
        są tak malutkie że nie da się ich wziąć w palce. Jak to powinno się
        zrobić żeby było dobrze? Pewnie już musztarda po obiedzie, trudno
        najwyżej jak nic z tego nie wyjdzie kupię jakieś gotowe kiwaty i
        wsadzę w te same skrzynki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka