yoopi1 02.05.08, 21:03 Kupiłam nasiona hiszpańskiej stokrotki na Allegro. Czekam aż przyślą. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą rośliną? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: hiszpańska stokrotka 03.05.08, 12:58 Mam ją od 3 lat i to moja ulubiona roślina, chociaż wymaga nieco zachodu by była efektowna.By zakwitła w tym roku powinna być wysiana na początku marca, siewki są bardzo drobne i wolno rosną na początku.Jednak nawet teraz wysiana urośnie i pokaże trochę kwiatków do jesieni, ale oszałamiająca kępa nie będzie.U mnie było tak samo, ale jesienią schowałam ją w doniczce do jasnego i chłodnego pomieszczenia i przezimowała ładnie (trzeba trochę zimą podlewać).Dopiero w następnym roku pokazała co potrafi, przesadziłam ją do dużej misy (nie przycinałam tylko obcięłam suche części pędów) i rozrosła się w ogromna kulę, kwitła całe lato, niestraszny jej deszcz, ani brak nawożenia (właściwie to nie należy jej nawozić, podlewać sporo, ale tylko wodą).Kwiaty rozkwitające są białe, przekwitające różowieją, to dodaje jej uroku.Wytwarza masę nasion, które kiełkowały w gruncie w lecie, siewki przesadziłam do doniczki, przezimowałam i w tym roku znów mam nadzieję zobaczyć ów piękny welon.Niektóre siewki okryłam trochę na zimę i teraz rosną w gruncie, ale mrozów nie było wielkich , więc może dlatego przezimowała. Odpowiedz Link
yoopi1 Re: hiszpańska stokrotka 09.05.08, 16:59 Ciekawe co mi z tego wyjdzie bo zasiałam dopiero dzisiaj. Nasionka są tak malutkie że nie da się ich wziąć w palce. Jak to powinno się zrobić żeby było dobrze? Pewnie już musztarda po obiedzie, trudno najwyżej jak nic z tego nie wyjdzie kupię jakieś gotowe kiwaty i wsadzę w te same skrzynki. Odpowiedz Link