ixeska 25.01.09, 14:40 3 dorodne - długie i grube. Zdrrrrowiutkie. Kolor: różowy. Już siedzą w butli. Już czekam na korzonki!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 26.01.09, 11:16 Gratulacje a ja przywiozłam sobie ten bez. Namoczyłam w letniej wodzie i wstawiłam do wazonu. Niech się rozwija. Odpowiedz Link
ixeska Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 16.02.09, 11:49 Ile czasu ukorzeniają Wam się Oleandry?? W moich jeszcze nic.... Odpowiedz Link
ixeska Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 19.02.09, 22:12 No ile? W moich nadal nic... Odpowiedz Link
0canna Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 20.02.09, 13:26 Kochana, robisz tak: na odnóżki programowo nie patrzysz tyle czasu ile wytrzymasz. A jak już będziesz musiała, to się zadziwisz, że tak szybko się "zakorzonkowały". Dość szybko to będzie. Odpowiedz Link
ixeska Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 22.02.09, 19:51 Aaaa, dobra. Zapominam o nich Odpowiedz Link
yoma Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 23.02.09, 22:02 Nie ma odnóżek, nie ma żadnych odnóżek... Odpowiedz Link
moonshana Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 24.02.09, 09:41 ale jaki bez??? pytam bo uwielbiam a do maja daleko gałązki namoczyłamś? takie zwykłe z krzaka? Odpowiedz Link
yoma Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 24.02.09, 10:45 Takie zwykłe z krzaka. Należy ściąć, kiedy temperatura jest na plusie, uważając, żeby były młode, jednoroczne. Wstawić do wazonu, można do wazonu wsypać łyżeczkę cukru, i traktować jak kwiat cięty. Aha, wodu oczywiście nalać do wazonu Mój ma w tej chwili ulistnienie piękne, namawiam go, żeby zakwitł. Jak się uda, to opowiem Odpowiedz Link
yoma Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 24.02.09, 10:46 Aha, namoczenie dobrze jest, żeby między ścięciem a wazonem poleżały parę godzin w ciepławej wodzie, to je rozbudzi. Odpowiedz Link
moonshana Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 24.02.09, 13:34 ogromnie Koleżance dziękuję i zawiadamiam że w najbliższym czasie idę na bzowe łowy. też chcę mieć kwitnący bez i nie czekać do maja Odpowiedz Link
yoma Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 24.02.09, 14:15 Nie ma za co, powodzenia w łowach Odpowiedz Link
kfffiatek Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 10.03.09, 14:50 Ja też zdobyłam odnóżkę oleandra Od 4 dni siedzi w wodzie i widzę takie malutkie dwa korzonki... chyba... Tylko moja odnóżka taka bidna jest ma 5cm tylko. Myślicie że z tego coś będzie? mam tylko północne okna Odpowiedz Link
bakali Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 13.03.09, 12:59 kffiatek, słabiej zakwitnie niż w pełnym słońcu, ale skoro rośnie Ci oliwka, to oleander też da radę. Wystaw go latem na balkon, będzie miał więcej światła. Ja ponawiam swój apel o oleandrze, bo "Oferuję - poszukuję" chyba nikt nie czyta mam pełno białych oleandrów, solidne ubiegłoroczne sadzonki od roku rosnące w ziemi, ale szukam oleandra w innym kolorze niz biały, już mi się ta biel znudziła Mam też dorosłe okazy, choć trochę wyciągnięte po zimie, jeśli ktoś chce się pozbyć swojego kilkuletniego drzewka, chętnie się zamienię. Na wymianę mam też odnóżki aloesa ościstego, ukorzenione gałazki ginury - ścięte kilka dni temu z dorosłego okazu, który kwitnie co roku, w tym roku odnózki zakwitną więc na 100%, wsadziłam tez do wody liście fioletowego fiołka alpejskiego, ale na razie jeszcze nic nie pusciły. Kwiaty fiołka i kwitnącą ginure możecie zobaczyć w mojej galerii, aloesa jeszcze nie zdążyłam sfotografowac. Chętnym mogę zrobić i wysłać fotki oleandrów, o których mowa. Odpowiedz Link
kfffiatek Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 13.03.09, 14:15 Najpierw muszę zobaczyć czy się w ogóle ruszy ten odnóżek Bo jest naprawdę mikry i ten korzonek co mu się pokazał coś słabo rośnie ale może po prostu za często go oglądam W teorii jest różowy, taki blado różowy Jak będzie kiepsko rósł wypchnę go rodzicom, mają południowy taras i też uwielbiają śródziemnomorskie klimaty. Choć swoją oliwkę mama już prawie zabiedziła dopadło ją takie kleiste małe paskudne coś, zostawiało brązowe tarczki na liściach i gałązkach i oliwka prawie zdechła Odpowiedz Link
wieeewiora A ja chętnie przygarnę oleandra 27.06.09, 18:19 Gdybyśie miały na zbyciu odnóżki oleandra lub nawet całą roślnikę, to chętnie przygarnę. Kolor nie ma znaczenia, chociaż najbardziej chciałabym ciemno różowego, ale ucieszę się z każdego. Mieszkam na Śląsku. Ma ktoś?? Pozdrawiam Odpowiedz Link
asdaa Re: Odnóżki Oleandra zdobyłam!!!!! 27.06.09, 23:25 po jakim czasie powinien zakwitnąć oleander wyhodowany z nasion? Odpowiedz Link