Dodaj do ulubionych

Trzeciotescik...płatny????

25.10.10, 03:31
drodzy rodzice, odpowiedzcie mi proszę czy trzeciotescik jest płatny????
Nie wiem czy mom zacząc się irytowac, bo w szkole ciągle za cos trzeba płacic czy jednak to jest norma....
Myslałam, że test jak każdy inny obowiązkowy/narzucony jest bezpłatny a tu okazuje się,że trzeba za niego zapłacic...całe 16,30...
Dlaczego?? dowiem się rano , bo mam zamiar zadzwonic do sekretariatu...
przypuszczam,że jest to koszt wydrukowania/skserowania testu ale nie wiem....czy szkoła nie dostaje gotowych drukow w związku z takim testem???
Za ksero poza tym co jakis czas płacimy...za eksploatację...więc nie wiem...aż taki koszt wydrukowania byłby dla jednego ucznia???
Obserwuj wątek
    • kasiulka_26 Re: Trzeciotescik...płatny???? 25.10.10, 12:47
      poważnie? pierwsze słyszę?? mój chrześniak pisze w przyszłym roku, sądziłam, ze takie testy są bezpłatne
    • berta75 Re: Trzeciotescik...płatny???? 25.10.10, 13:31
      Test organizowany prze OKE Wrocław jest płatny, bo szkoła otrzymuje opracowane przez nich wyniki badań, natomiast testy z Operonu - Gazeta Wyborcza drukuje testy nauczyciel musi wyniki i całe sprawozdanie opracować sam.
      • beata985 Re: Trzeciotescik...płatny???? 25.10.10, 21:29
        hmmm
        to w takim razie-jest on obowiązkowy???
        wychodzę z założenia, że jeżeli szkoła publiczna i egzamin obowiązkowy to powinien być bezpłatny....
        jeżeli jest płatny to........????
        czemu to służy, czyj to wymysł???
        • morekac Re: Trzeciotescik...płatny???? 25.10.10, 22:52
          Spytaj się w szkole...
          • beata985 Re: Trzeciotescik...płatny???? 26.10.10, 08:37
            oczywiście, że spytam
            ale chcę mieć porównianie czy to wszędzie się płaci czy tylko gdzieniegdzie wg widzimisię szkoły....
            • domifil Re: Trzeciotescik...płatny???? 26.10.10, 08:43
              Test nie jest obowiązkowy. Szkoły przystępują do niego dobrowolnie. Moja córka kończyła 3 klasę w zeszłym roku i żadnego testu nie miała. Skserowałam jej ten test z gazety, żeby się sprawdziła
              • morekac Re: Trzeciotescik...płatny???? 26.10.10, 09:08
                Ale w tym roku MEN wprowadził testy 3-klasistów dla szkół, które się zgłosiły 'na ochotnika'.
                • berta75 Re: Trzeciotescik...płatny???? 26.10.10, 11:10
                  Decyzję o przystąpieniu klasy 3 do egzaminu podejmuje dyrektor, test nie jest obowiązkiem, w moim mieście są szkoły, które go nie piszą. Test z Operonu wymaga większego wkładu pracy nauczyciela, to on sam sprawdza prace, potem wprowadza wyniki na stronę internetową, później otrzymuje zestawienie i na jedo podstawie m usi opracować sprawozdanie przy klasie 25 os. to około 10 stron A4, więc po co się męczyć jak rodzice mogą za to zapłacić smile
                  • kasia_wp Re: Trzeciotescik...płatny???? 26.10.10, 11:15
                    Mój syn drugoklasista pisał 2 diagnozy wałbrzyskie w klasie pierwszej, obie narzucone przez szkołę jako obowiązkowe i obie płatne.
                  • beata985 Re: Trzeciotescik...płatny???? 26.10.10, 23:25
                    jeżeli w takim razie test obowiązkowy nie jest to czy mają prawo żądać od rodziców zapłąty za niego????
                    poradźcie, nigdy nie byłam roszczeniowa, nie latam do szkoły z byle czym ale miarka powoli zaczyna się przelewać....
                    znając naszą dyr. zbędzie mnie odpowiednimi przepisami ......
                    • morekac Re: Trzeciotescik...płatny???? 27.10.10, 07:26
                      To jeszcze niech ci wskaże przepis, który każe rodzicom za to płacić. wink Ostatecznie chyba w konstytucji jest mowa o bezpłatnej edukacji.
                      • beata985 Re: Trzeciotescik...płatny???? 27.10.10, 08:39
                        morekac napisała:

> To jeszcze niech ci wskaże przepis, który każe rodzicom za to płacić. wink Ostat
                        > ecznie chyba w konstytucji jest mowa o bezpłatnej edukacj
                        no otóż to-to tak jakby kazać płacić za maturę.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka