Dodaj do ulubionych

Logopeda? Emisja głosu?

16.02.11, 22:27
Moja nastolatka (14 lat) "brzydko" mówi kiedy jest podekscytowana lub zdenerwowana. Nie jąka się, ale czasami zacina się, pojawia się "yyyyyyyy", "eeeee". Peszy się kiedy ma wziąć udział w gorącej dyskusji. Tak na co dzień mówi normalnie.

Wspomniała raz, ze chciałaby się "tego" pozbyć.

Mam więc pytanie - kto będzie skuteczniejszy - logopeda, nauczyciel dykcji, emisji głosu?
Powiem szczerze, że nia mam pojęcia na czym tak dokładnie polegają zajęcia z tymi dwoma ostatnimi profesjami?

Może ktos miał podobne doświadczenia?

p.s. koszty nie grają roli (pod warunkiem, ze nie są to kursy na Karaibach wink )
Obserwuj wątek
    • mamusia1999 Re: Logopeda? Emisja głosu? 17.02.11, 10:21
      ja bym typowala na logopede, bo rowniez inne problemy logopedyczne mocno zahaczaja o podloze psychiczne (najbardziej oczywiscie jakanie) i ich metody pracy to uwzgledniaja.
    • kanna Re: Logopeda? Emisja głosu? 17.02.11, 14:52
      Kurs emisji głosu (grupowy) jest super doświdczeniem, polecam każdemu smile
      • agnieszkabaw Re: Logopeda? Emisja głosu? 17.02.11, 18:46
        Mam wątpliwości co do logopedy, bo sama chodziłam jako dziecko (nie wymawiałam "r"). Kojarzy mi się z wadami wymowy raczej, a nie z płynnością. Zwłaszcza, że u córki to nie jest jąkanie (powtarzanie sylaby czy litery) tylko takie zacięcie sie, po którym nastepuje dlugie "yyyy" nawet kilka razy, a potem wraca do "normalnego" mówienia.

kanna - na czym polegał kurs emisji głosu? Czego tam możma się nauczyć?

Drążę temat, bo boję się, że po niewłasciwym wyborze specjalisty, córka się zniechęci i będzie uważała siebie za beznadziejny przypadek.
        • agnieszkabaw Re: Logopeda? Emisja głosu? 17.02.11, 18:49
          p.s. czasami córka mówi też za szybko (ekstremalnie szybko-chyba w tempie przepływu myśli)- nagle brakuje jej oddechu i śliny i też się zacina.

Poza tym mówi ładnie - tzn poprawnie , ładnie stylistycznie, ma bogate slownictwo.
          • nitka111 Re: Logopeda? Emisja głosu? 18.02.11, 09:59
            syn chodził do logopedy aby nauczyć się oddychać, wiem że to brzmi zabawnie, ale problemy miał właśnie podobne, a problem tkwił nieodpowiednim oddechu ( zbyt krótka faza). u syna przyczyną był wcześniejszy przerost migdałów , a zaczęliśmy chodzić po zabiegu.

Logopeda to nie tylko wady wymowy.
        • kanna Re: Logopeda? Emisja głosu? 18.02.11, 21:54
          Generalnie : operowania głosem, ustawiana go tak, żeby był lepiej słyszalny, pracy z oddechem, sposobu na wyglaszanie tekstów bez brania przerwy na wdech. Poniewaz jest to grupowe, to dochodzi walka z trema i opanowywanie się w czasie publicznych wystapień.
          • kasia_wp Re: Logopeda? Emisja głosu? 21.02.11, 15:32
            Dobry logopeda powinien mieć pojęcie o emisji głosu a także pracować nad oddechem, tempem głosu, ogólnie komunikacją.
            Praca nad poprawną artykulacją głosek to tylko niewielka część terapii logopedycznej. Moja rada- poszukaj logopedy. Warto, aby córka teraz podjęła ćwiczenia, ponieważ zdarza się ,że początkowo błahe problemy mogą się pogłębiać i prowadzić do jąkania.
            Pozdrawiam,
    • regli Re: Logopeda? Emisja głosu? 09.11.11, 22:55
      Z własnych doświadczeń myślę, że teoretycznie nie ma większego znaczenia czy będzie to logopeda, ktoś od emisji głosu, czy pedagog (w naszym problemie najwięcej pomogła rewelacyjna pani pedagog). Ważne, żeby terapia była dopasowana do indywidualnych potrzeb dziecka, żeby specjalista miał kontakt z dzieckiem i miał ogromną wiedzę i doświadczenie w danym temacie. I z czystym sumieniem mogę Ci polecić pedagoga z Lublina, która zajmuje się terapią osób jąkających, ale z racji swojego zawodu ma rewelacyjne podejście do pacjenta i sięga zdecydowanie głębiej niż tylko problemy z emisją głosu. Jak również specjalistę od emisji głosu, wizerunku artykulacyjnego, wystąpień publicznych itp. Pan jest z Warszawy i z moim ogromnie wycofanym i zamkniętym dzieckiem złapał świetny kontakt, na zajęciach bardzo fajnie obaj się bawią i widać postępy. Do niego chętnie jeździ, bo nie do końca czuje, że to terapia, a do logopedy chodził jak za karę. Zarówno u logopedy, pedagoga, o której wspomniałam i specjalisty od emisji głosu robią bardzo podobne, czasem wręcz identyczne ćwiczenia. Jednak bardzo wiele zależy od kontaktu z terapeutą i formy podania danego ćwiczenia.
      • iin-ess Re: Logopeda? Emisja głosu? 16.11.11, 10:57
        ja poszłabym do logopedy, niech zbada córkę i pokieruje odpowiednio. Najlepej zna odpowiednich specjalistów w Waszym mieście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka