balbinka01
26.05.11, 13:57
Przeczytajcie - zwlaszcza te mamy, które chcą wysłac 6-letnie dziecko do szkoły... Czasem może się to źle skończyć... To tekst z internetu na stronie ratuj maluchy. Moje dziecko uczęszcza do tej samej klasy...
6latku, po 1klasie koniec promocji!
Poniżej przedstawiamy list, który Stowarzyszenie otrzymało od Pani Anny Gola-Grodeckiej z Krakowa:
Jestem mamą dziewczynki, uczeszczajacej w roku szkolnym 2010/2011 do klasy pierwszej (1a) w Publicznej Szkole Podstawowej nr 68 w Krakowie przy ulicy Porzeczkowej. Moja córka po akcji zachęcającej rodziców, rozpoczela naukę w szkole jako 6 latek (urodzona w lutym 2004). Obiecywano nam specjalne warunki nauki, przystosowane sale oraz wyjatkowo malo liczną klase (16 dzieci). Już we wrześniu okazało sie że nowy budynek szkoły nie został odebrany, w zwiazku z czym nowa sala pozostała nadal w sferze marzeń dzieci i rodzicow. Dodatkowo wprowadzono dla dwóch klas pierwszych system zmianowy.
W dniu wczorajszym (25 maja) na końcoworocznym zebraniu poinformowano rodziców, że w zwiazku z naciskami urzedu (3-krotna wizytacja w ostatnim semestrze oraz groźba kary nałożonej na szkołę) klasa zostaje połaczona z równoległą 1c a jej wychowawca zostaje przesunięty do przyszłorocznych uczniów klasy 1. Rodzice sa oburzeni, poznieważ malo liczna klasa miała być atutem a stała sie przeszkodą na drodze maluszkow, którym bardzo cieżko było sie odnaleźć o rok wczesniej w nowym środowisku i nowej sytuacji. Dodatkowo zostali pozbawieni nauczyciela, do ktorego zdażyli sie już przyzwyczaić przez parę miesięcy. Moja córka bardzo przeżyla te informacje i podejrzewam że po wakacjach nie będzie chciała tak jak do tej pory chętnie uczęszczać na zajęcia.
Po zmianie organizacyjnej obecne klasy pierwsze będą liczyć 28 osób.
Jako rodzice czujemy sie oszukani, ponieważ ze wzgledu na brak dobrej woli urzędu nasze dzieci, które dobrowolnie rozpoczęły nauke o rok za wczesnie, w klasie drugiej będą uczyć się w wyjatkowo licznej klasie z innym wychowawca.
Chciałabym podkreslić, że Dyrekcja szkoły dzielnie walczyła cały semestr o utrzymanie klasy, niestety była to jak widac ‘Walka z wiatrakami’.