Dodaj do ulubionych

Edukacyja Wartość Dodana

28.06.12, 11:08
gimnazjum.ewd.edu.pl/?str=wysz
pisałem przed chwilą maksiowi ale że jak podejrzewam mało kto już tamten wątek przegląda to zrobie nowy .

tak sobie przeglądam ewd ( edukacyjną wartość dodaną ) dla polskich gimnazjum i liceum i dochodze do wniosku że to jedynie jakość dzieciaków decyduje o wynikach szkoły i żadnej tzw. wartości dodanej tzw. dobra szkoła ( pewnie powiesz że polska szkoła ) nie jest w stanie z siebie wykrzesać . popatrz na kształt średniego rozkładu , nie jest kołem a elipsą majacą pewne nachylenie . poszczególne wyniki szkół pokazują korelacje dodatnią średniego wyniku egzaminu z tzw. wartością dodaną i np. szkoła mając np. przeciętne wyniki egzaminów końcowych nigdy nie pokazuje tzw. wysokiej wartości dodanej ( czyli poprawy uczniów na tle innych szkół w stosunku do egzaminów wstepnych ) a jego wartość jest w okolicy zera i odpowiednio -szkoła wynikach egzaminów końcowych ma ujemną wartość "wartości dodanej " a dobra ma dodatnią .
moim zdaniem dowodzi to jednoznacznie nikłej roli szkoły w osiąganiu lepszych wyników w nauce . co oczywiście nie dowodzi że nie należy dziecka pchać do tych lepszych szkół ale czemu ?
Obserwuj wątek
    • martag2 Re: Edukacyja Wartość Dodana 28.06.12, 18:47
      Proszę, wytłumacz mi jak czytać EWD gimnazjów.

Rozumiem, że jedyne co uwzględnia ta statystyka to wynik sprawdzianu OKE,
      więc jeśli gimnazjum przyjęło dzieci, których średnia z testu wyniosła 30pkt czyli 75%.
      To jak to się ma do sprawdzianu po gimnazjum skoro jest on rozbity na tyle części?

Poza tym w gimnazjach bywają spore wahania w średnich wynikach testu, zależnie od rocznika.

Czy to EWD w odniesieniu do gimnazjów faktycznie coś wskazuje?
      • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 28.06.12, 19:46
        To jest na podstawie wyników z trzech lat. Przyjrzałam się temu - elipsa to kwestia umowna. Cała zabawa polega na tym, że w poziomie ta elipsa zakreśla ci od jakiego do jakiego wyniku osiągnęli wyniki uczniowie, a w pionie ci zakreśla w jakim zakresie była ich wartość dodana. Czyli im większa elipsa, tym większy rozrzut w wynikach uczniów, im mniejsza, tym bardziej jednolici są uczniowie. Im elipsa bardziej rozciągnięta w poziomie, tym większy był rozrzut wyników końcowych przy podobnej wartości dodanej, im bardziej w pionie - na odwrót, czyli wartość dodana bardzo różna, a wyniki podobne.

Najważniejsze jest położenie tej elipsy w którymś z czterech dość sugestywnie nazwanych kwadratów. To co nad kreską jest dobre - po lewej stronie są te szkoły, które wspierają słabsze dzieci i pozwalają im się rozwinąć, po prawej te, które pomagają osiągnąć maksimum dobrym dzieciakom. Im wyżej elipsa jest nad kreską, tym lepiej szkoła pomaga. To, co pod kreską, jest złe - po lewej stronie są szkoły, które nie potrafiły pomóc słabym uczniom, po prawej te, które zmarnowały potencjał dobrych uczniów. I znowu - im niżej pod kreską, tym bardziej zmarnowały.
        • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 07:42
          Wielkość tego elipsokółka ma raczej związek z wielkością szkoły ; więcej uczniów-> mniejsze kółko; mniej uczniów-> większe. Co też widać na przykładzie z Trzebnicy
          • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 09:28
            Nie - wielkość elipsy to kwestia stopnia zróżnicowania uczniów. Jeżeli wyniki ich zamknęły się między 90 a 100 punktów to będzie mniejsza w poziomie niż między 80 a 110. W pionie to samo z wartością dodaną. Nigdzie na tej skali nie ma danej dotyczącej liczby uczniów.
            • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 09:31
              Jak już patrzymy na Trzebnicę, to popatrz na gimnazjum w Ujeźdźcu, gdzie przy badaniu wyników 98 zdających masz większą elipsę niż w jedynce przy badaniu 431 zdających. Bo uczniowie w Ujeźdźcu byli bardziej zróżnicowani.
              • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 11:34
                Wszystko się zgadza: mniejsza szkoła ma większą elipsę, a większa szkoła - mniejszą. Przy tak różnej wielkości szkół naprawdę trudno ocenić (bez źródłowych danych, na podstawie samej elipsy) o zróżnicowaniu wyników egzaminu. Imho zróżnicowanie wyników egzaminu/EWD na podstawie kształtu i wielkości elipsy można porównywać dla 2 szkół o podobnej wielkości uczniów. Tutaj różnica między 431 a 98 jest po prostu zbyt duża.
                • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 22:12
                  Trochę możesz ocenić - jedna końcówka elipsy (jeśli elipsa może mieć końcówkę wink ) dotknie ci najniższego wyniku, druga najwyższego. Nie będziesz wiedzieć, ilu uczniów miało który, więc jeden geniusz na szkołę może ci trochę wyciągnąć to w górę - tak ja to rozumiem - chyba że najniższe i najwyższe są odrzucane.
                • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 22:23
                  Czyli środek tej elipsy to jest średnia wyników ze szkoły? A wielkość wyznacza co - o ile maksymalnie wyniki odbiegały od średniej?
                  • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 22:45
                    Doczytałam się dokładnie: ta elipsa to obszar, z którym z 95% prawdopodobieństwem mieści się wynik szkoły - średni wynik szkoły, a nie poszczególnych uczniów. Na tej stronie z EWD jest trochę materiałów na temat EWD. Oczywiście, jeśli uczniowie bardzo zróżnicowanie napisali egzamin czy mieli bardziej zróżnicowane EWD to elipsa jest bardziej rozległa wzdłuż osi x czy y.
                    • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 23:04
                      To już kapuję.
            • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 10:44
              Myślisz, że w gimnazjum nr 1 wszyscy napisali egzamin gorzej niż wszyscy w Ujeźdcu,a w Ujeźdźcu nikt nie zbliżył sę nawet do wyników w powiatowym zespole szkół w Trzebnicy? Wielkośc elipsy określa niepewność szacowania wyników szkoły - zależy zarówno od zróżnicowania wyników uczniów, jak i od próbki wziętej do szacowania, czyli liczby uczniów. Szkoły o mniejszej liczbie uczniów mają zasadniczo większą elipsę, a większe szkoły - mniejszą. Natomiast na podstawie elipsy nie możesz stwierdzić, że wszyscy uczniowie danej szkoły dostali między x a y punktów i wszyscy mieli EWD między z a t.
      • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 08:13
        martag2
        > Czy to EWD w odniesieniu do gimnazjów faktycznie coś wskazuje?

założyłem w dobrej wieże że tak . najprościej chyba dla mnie będzie napisadż jednak że " WSKAZUJE!!!" i poczekać aż ktoś to spróbuje podważyć wink bo mi jak i tobie nie chce sie sprawdzać ich metodologi na ich stronie wstepnie powiem tylko bez żartów że np. napewno precyzyjnie wskazuje wyniki egzaminów końcowych co jednak do wachań z lat poprzednich to mogła byś spojrzeć nieco w bok ich strony wybrać odpowiednią opcje ,sprawdzić pare przypadków i okazało by sie że wyniki na przestrzeni lat aż tak sie nie zmieniaja.
        • mamusia1999 Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 09:03
          wiara gory przenosi - wiec w dobrej wierze
          na pewno pisze sie na pewno osobno
          wahadlo sie waha, a nie wacha.

sorrki, w podlym nastroju jestem: nie mam juz komu kibicowac wink wiec trzy byki w notce na temat edukacji rzucily mi sie w oczy.

• canuck_eh Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 01:09
            JAk to nie masz?Jeszcze jeden mecz do rozegrania.Mamusia no.teraz niech Hiszpanie( ewentolanie Chiszpanie) wygraja i beda pierwszymi co 3 razy z "zedu" zdobeda statuetkiwink - Euro - miszczosfa - Euro. Podnies sie i kibicoj i nie zwracaj uwagi na jakies bledy w notkach edokacyjnychsmileO przepraszam - edukacyjnhwink
            • mamusia1999 Re: Edukacyja Wartość Dodana 01.07.12, 17:44
              no kiedy ja baba jestem i kibicuje za glosem serca czyli Ojczynie : tej z urodzenia i tej wybranej. czasem jestem rozdarta, tym razem Grecy mi tego rozdarcia zaoszczedzili: Polakow wykopali z Euro i na ich miejscu zagrali z Niemcami.
              a jotde3 w najnowszym watku na przekor posadzil jeszcze lepsze byki.
    • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 28.06.12, 19:33
      Poczekaj, ale tam są cztery kwadraty - i to chyba nie kształt elipsy jest taki ważny, jak miejsce, w którym się znajdzie. To o czym ty piszesz to tylko dwa kwadraty - "szkoła sukcesu", która wycisnęła maksimum z bystrych uczniów i "szkoła potrzebująca pomocy". Jest jeszcze kwadrat "szkoła wspierająca" - tam był kiepski start i dobre wyniki końcowe - naprawdę takich szkół nie ma? Aż sobie przejrzę tę listę.
      • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 28.06.12, 19:37
        No przejrzałam - na samym naszym powiecie pięknie widać, o co chodzi.
        Nasz zespół szkół zbiera bystrzaków i wyciska z nich maksimum. Gimnazjum nr 1 bierze słabsze dzieciaki i nic z nich nie wyciska. Gimnazjum w Ujeźdźcu ma właśnie to, czego ci brakowało - słabe wyniki egzaminów przy WIĘKSZEJ niż w naszym zespole szkół wartości dodanej - czyli biorą słabsze dzieciaki, ale dają radę.
        Przejrzyj sobie te trzy gimnazja, pięknie widać, o co chodzi.
        gimnazjum.ewd.edu.pl/?str=wysz
        • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 07:34
          Wczoraj w tył łączu miałam to co trzeba, ale okazuję się, że to były zapisane pliki u mnie - wybierz z boku województwo dolnośląskie, powiat trzebnicki i gminę Trzebnica, a pojawią się te trzy gimnazja, o które mi chodzi.
        • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 07:37
          asia_i_p napisała:
          Gimnazjum w Ujeźdźcu ma właśn
          > ie to, czego ci brakowało - słabe wyniki egzaminów przy WIĘKSZEJ niż w naszym z
          > espole szkół wartości dodanej

o to chodziło , takich szkół jest chyba bardzo mało ,pytanie - co wyróżnia edukacje w tej szkole że ma ona rzeczywisty wpływ na osiągnięcia uczniów .

• jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 07:41
            > o to chodziło , takich szkół jest chyba bardzo mało ,pytanie - co wyróżnia eduk
            > acje w tej szkole że ma ona rzeczywisty wpływ na osiągnięcia uczniów .

wzasdzie jak dasz wcześniejsze okresy to sie okaże że gimnazjum w ujeżdzie sie znacznie poprawiło (w części humanistycznej )
            • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 07:59
              pisze na szybko wiec obawiam sie że coś zle wytłumacze .
              przyjrzałem sie jeszcze raz tym 3 gim i widze że myliłem sie zgadzając sie w sprawie gim. w ujeżdzie ( tzn. coś w nim jest ale nie aż tyle jak myślałem początkowo) z takich powodów że : wcześniej sprawdzałem dla wrocławia a tam wyniki egzaminów są lepsze niż dla waszego powiatu ponieważ jak sądze środowisko wielkomiejske bardziej sprzyja osiągnięciu wyższych not na egzaminie ( bo np. nie trzba iść za krowami wink) i nie popatrzyłem na to najgorsze gimnazjum a tam sie okazało idą słabsi uczniowie niż do Ujazdu . ponadto do gimnazjum w ujeżdzie jak sądze idą wszyscy uczniowie z okręgu ( bo inaczej daleko musieli by dojeżdzać ) i w związku z tym jest ono nie odsiane z najlepszych a w trzebnicy już sie sytuacja spolaryzowała .
              w związku z powyższym moja teza nadal pozostaje prawdziwa
              • olena.s Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 08:23
                Na pewno jest mniej szkół dokonujących cudów ze słabszymi uczniami, niż placówek, prowadzących nieźle dzieci doskonale wyselekcjonowane i przyzwyczajone do wysokich wymagań.
                Z punktu widzenia rodziców średniego/słabego ucznia szukającego gimnazjum warto patrzeć na wykresie głównie na pionowy ruch elipsy, bo faktycznie ruch od centrum w prawo jest mniej istotny.
                • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 08:38
                  olena.s rzecz w tym że niemal cały ruch odbywa sie w nastepstwie rozdzielenia uczniów a nie pracy szkoły. najbardziej narażeni sa najlepsi bo mają najwiecej do zmarnowania w szkole w "złej dzielnicy "
                  • olena.s Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 12:10
                    Nie jestem pewna. ja przyglądałam się warszawskim gimnazjom z dobrą opinią i np. Żmichowska daje świetne efekty punktowe, ale i bardzo wyraźnie dodaje - rzuć okiem.
                    A co jest najlepsze dla konkretnego dziecka to już jednak trudno ocenić.
                    • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 13:02
                      Ale to wcale nie obala tezy jotde. Żmichowska jest gimnazjum 2-języcznym (zapewne nierejonowym) , występuje tu dodatkowa selekcja (test predyspozycji językowych); z dużym prawdopodobieństwem możesz założyć, że chodzi tam niemal wyłącznie młodzież, której rodzice przykładają dużą wagę do edukacji dzieci, a w razie potrzeby zainwestują w dodatkowe kursy i korepetycje. Samo to może dokładać trochę EWD szkole. Btw jest jakaś szkoła w Środmieściu poza prawą górną ćwiartką?
                      Myślę, że EWD trzeba oczywiście obejrzeć - i nie pakować się w "szkoły niewykorzystanych możliwości" jeśli można trafić lepiej, ale też nie należy też mierzyć pikseli na wykresach z EWD.
                      • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 01.07.12, 12:43
                        jakw napisała:
                        > Myślę, że EWD trzeba oczywiście obejrzeć - i nie pakować się w "szkoły niewykor
                        > zystanych możliwości" jeśli można trafić lepiej, ale też nie należy też mierzyć
                        > pikseli na wykresach z EWD.

miło sie czasem z kimś zgadzać smile
                    • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 01.07.12, 12:50
                      olena.s napisała:
                      > A co jest najlepsze dla konkretnego dziecka to już jednak trudno ocenić.

tak. i nie zawsze" najlepsza szkoła" bedzie najlepsza dla naszego dziecka
                      • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 01.07.12, 12:53
                        jeszcze tak mi sie nasuneło , przeglądneliście prywatne gimnazja ? te które ja widziałem zaskakująco często nie powalały ( wrocław ) a tym bardziej nie powalały licea .
    • bbkk Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 09:12
      zarówno szkoła wspierająca jak i szkoła sukcesu są szkołami gdzie dzieci osiągają lepsze wyniki po szkole niż na wejściu
      w szczególności szkoła wspierająca pracuje z dziećmi słabymi ale wyniki które te dzieci osiągają są lepsze niż gdyby z dzieci nic nie wyciskano
    • morekac Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 09:44
      moim zdaniem dowodzi to jednoznacznie nikłej roli szkoły w osiąganiu lepszych wyników w nauce . co oczywiście nie dowodzi że nie należy dziecka pchać do tych lepszych szkół ale czemu ?

Z bardzo prostego względu - w tej lepszej szkole jest większe prawdopodobieństwo, że inni uczniowe również będą zainteresowani nauką bardziej niż mniej. wink
    • iwoniaw Re: Edukacyja Wartość Dodana 29.06.12, 15:51
      No ale sami autorzy raportu piszą, że są parametry, na które szkoła nigdy nie będzie miała wpływu, a one są także kluczowe dla osiąganych wyników (np. zdolności wrodzone czy środowisko, w jakim dziecko się obraca). Zatem korelacja poziomu startowego z wynikiem końcowym zawsze będzie. Sytuacją idealną byłoby, gdyby wszystkie szkoły znajdowały się w ćwiartkach górnych, bez względu na wynik testu końcowego bowiem coś swym uczniom dały - i właśnie te szkoły w górnych ćwiartkach "coś z siebie wykrzesały" - nie sądzę, żeby ich było jakoś specjalnie mało (nie chce mi się sprawdzać wszystkich, a trzebaby choć porównać jakaś większą ilość np. z jednego województwa).
      Ten wykres jest b. dobry i nieźle charakteryzuje szkoły - te z ćwiartek dolnych są rzeczywiście beznadziejne i o ile "szkoła potrzebująca pomocy" najpewniej wskazuje na dużą część uczniów ze środowisk patologicznych i nauczycieli, którzy zapewne mają z nimi i pracą tamże problemy, gdyż nie kończyli resocjalizacji tylko kierunki nauczycielskie, o tyle "szkoła niewykorzystanych możliwości" to taka, którą należałoby monitorować wnikliwie, a może i zamknąć, bo jak to możliwe, że dostając niezły "materiał" nie rozwija go w ogóle? W dodatku często naturalny potencjał uczniów jest na tyle duży, że mimo iż następuje regres ich kompetencji, to z testami radzą sobie ponadprzeciętnie i taka szkoła nie jest w "ogonie" klasycznych rankingów.
      • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 07:59
        iwoniaw napisała:

> Sytuacją idealną byłoby, gdyby
        > wszystkie szkoły znajdowały się w ćwiartkach górnych, bez względu na wynik test
        > u końcowego bowiem coś swym uczniom dały -
        Zastanawiam się czy jest to wogóle możliwe. Linia, względem której jest liczone EWD jest wyznaczona przez średnie (czy też medianę) wyniki egzaminu gimnazjalnego dla uczniów mających na sprawdzianie x punktów. Siłą rzeczy część uczniów z x punktami ze sprawdzianu będzie miała EWD wyższe od 0, część niższe, ale EWD gimnazjalne wszystkich uczniów w Polsce, którzy na sprawdzianie po podstawówce mieli x punktów będzie równe 0. I tak dla wszystckich "x-ów". Więc jeśli jakaś szkoła ma EWD > 0 to zapewne musi istnieć szkoła z EWD < 0.
        Gdyby istniało gimnazjum, które przyjęło tylko i wyłącznie uczniów z maksem z podstawówki i byłoby to jedyne gimnazjum w Polsce, do którego chodzą ci z maksem po sprawdzianie i ci uczniowie napisaliby egzamin gimnazjalny na maksa to EWD takiego gimnazjum wynosiłaby dokładnie 0.
        • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 10:24
          Według definicji, Edukacyjna Wartość Dodana nie porównuje ucznia do średniej, tylko do tego samego ucznia z wcześniejszego etapu edukacji. Czyli da się tak zrobić, żeby wszyscy uczniowie podnieśli wyniki.
          • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 10:56
            Czytając nie tylko definicję, ale i wgłębiając się w sposób liczenia EWD: EWD jest dodatnie dla ucznia, który napisał egzamin lepiej niż wynosi średnia z tego egzaminu dla uczniów, którzy sprawdzian po podstawówce napisali tak samo jak ten uczeń. Z definicji średniej wynika, że albo wszyscy tacy uczniowie mieli ten sam wynik, albo część napisała powyżej tej średniej, a część poniżej (a część mogła napisać równo ze średnią). Więc w skali szkoły , gminy czy nawet województwa jest oczywiście możliwe, że wszyscy uczniowie będą mieli EWD>0. W skali kraju - nie sądzę. Tak na oko w skali kraju EWD będzie równe 0.
            • asia_i_p Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 22:20
              Czyli jeżeli wszyscy uczniowie podniosą wyniki w równym stopniu, to oni tego w ogóle nie odnotują? A nie wiesz, czemu oni to liczą w ten sposób?
              • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 23:30
                asia_i_p napisała:

> Czyli jeżeli wszyscy uczniowie podniosą wyniki w równym stopniu, to oni tego w
                > ogóle nie odnotują?
                W skali kraju - nie. Zresztą tak na zdrowy rozum - trudno porównywać wyniki egzaminów z poszczególnych lat w skali całego kraju. To, że np. rok temu uczniowie napisaliby egzamin na 70%, a w tym roku na 50% wcale przecież nie oznaczałoby, że młodzież w całej Polsce nam zgłupiała. Ale jeśli szkoła X zaczęła lepiej pracować z uczniami (lepiej w stosunku do innych szkół) to będzie to widać.

> A nie wiesz, czemu oni to liczą w ten sposób?
                Może lubią statystykę ? Na dokładkę na potrzeby tej statystyki wprowadzają kolejne testy w coraz to młodszych klasach. Ciekawe, kiedy zaczną badać EWD dla klas I-III a potem dla przedszkoli wink
                Faktem jest, że teraz łatwiej porównać 2 szkoły pod względem wyników nauczania nawet jeśli mają trochę różne średnie wyniki.
    • akacja78 Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 09:08
      No cóż, ja myślę, że to jest do przewidzenia, że tam gdzie idą w większości słabi uczniowie, to wyniki trudno poprawić. Do kiepskich ocen często przyczynia się środowisko rodzinne (patologiczna rodzina nie przekazująca, że nauka jest wartością, albo i nawet zwykli rodzice, którzy są zbyt zabiegani, żeby motywować dziecko do systematyczności, nie sprawdzają i nie wymagają odrabiania prac domowych itd.) , jak również presja otoczenia rówieśniczego. W tym wieku dzieciom zazwyczaj imponują koledzy, a nie nauczyciele czy rodzice i do nich często starają się upodobnić, nie chcą odstawać, jako jedyny "kujon" w klasie.
    • jakw Re: Edukacyja Wartość Dodana 30.06.12, 23:48
      jotde3 napisał:

>i np. szkoła mając np. przeciętne wyniki egzaminów końcowych nigdy
      > nie pokazuje tzw. wysokiej wartości dodanej ( czyli poprawy uczniów na tle inny
      > ch szkół w stosunku do egzaminów wstepnych ) a jego wartość jest w okolicy zera
      Bez przesady - bywają takie szkoły. Kilka udało mi się znaleźć. Z tym, że są to raczej gimnazja "za górami, za lasami" i siłą rzeczy chodzi do nich cała młodzież z okolicy, a nie tylko niedobitki tych, którzy nie zwiali do gimnazjum uważanego za lepsze.
      • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 01.07.12, 12:40
        jakw napisała:
        > Bez przesady - bywają takie szkoły. Kilka udało mi się znaleźć. Z tym, że są to
        > raczej gimnazja "za górami, za lasami" i siłą rzeczy chodzi do nich cała młodz
        > ież z okolicy,

tak , omówiłem już ten przykład z ujazdem koło trzebnicy .

• martag2 Re: Edukacyja Wartość Dodana 01.07.12, 17:52
      Dziękuję za wyjaśnienia.
      Moje dziecko idzie w tym roku do gimnazjum i z EWD wynika, że wybrałyśmy właśnie szkołę wymagającą pomocy.

Ale ponieważ oboje z dzieckiem jesteśmy nieuleczalnie chorzy na altruizm to może jest to miejsce, w którym będziemy mogli realizować się przez kolejne 3 lata. Jeśli nie, szkołę zawsze można zmienić.
      • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 02.07.12, 17:36
        martag2 napisała:
        > Ale ponieważ oboje z dzieckiem jesteśmy nieuleczalnie chorzy na altruizm to moż
        > e jest to miejsce, w którym będziemy mogli realizować się przez kolejne 3 lata.

musicie mieć twarde tyłki wink
        • martag2 Re: Edukacyja Wartość Dodana 06.07.12, 11:22
          Działalność na rzecz małej społeczności takiej jak klasa jest dość prosta i przeważnie szybko przynosi oczekiwany rezultat.
          Mając doświadczenie z trójką moich podopiecznych, z których dwójka szkoły już pokończyła, mogę tylko podpowiedzieć, że jeśli w szkole, w klasie dzieje się mało, to proponuję śmiało wystąpić z propozycją zorganizowania wyjścia, konkursu etc.
          Najczęściej te pierwsze wyjście/ konkurs przyjdzie ci zrealizować samemu, ale do następnego przedsięwzięcia wskaż palcem rodziców, że masz nadzieję, że pan X i pani Y ci pomogą.
          Jeśli nawet jest to grupa gdzie ciężko zaktywizować rodziców, to dzieciaki odczuwają korzyści, które twoja działalność przynosi i dzieci, a gimnazjaliści to już całkiem spore dzieci, bardzo chętnie oferują pomoc i faktycznie częściej potrzebują pokierowania nimi niż robienia wszystkiego za nich.
          Ja przy trójce dzieci, przez całe lata ich edukacji, tylko raz trafiłam klasę/ szkołę, która odmówiła realizacji propozycji przedstawianych przez rodziców , moich również, ale nie zniechęciło mnie to do działalności w innych środowiskach.
          Zobaczymy jak będzie w nowej szkole smile
          • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 06.07.12, 11:28
            martag2 napisała:
            > Działalność na rzecz małej społeczności takiej jak klasa jest dość prosta i prz
            > eważnie szybko przynosi oczekiwany rezultat.

i teraz rozumiem pogodzenie sie z wyborem i gratuluje racjonalności . czasem gorsza szkoła jest lepsza ( dla nas ) , w tym wypadku bedziemy pokazywać dzieciom jak zmienić coś co sie da zmienić ( jeśli sie da )
      • maksimum Re: Edukacyja Wartość Dodana 04.07.12, 22:13
        martag2 napisała:

> Moje dziecko idzie w tym roku do gimnazjum i z EWD wynika, że wybrałyśmy właśni
        > e szkołę wymagającą pomocy.
        >
        > Ale ponieważ oboje z dzieckiem jesteśmy nieuleczalnie chorzy na altruizm to moż
        > e jest to miejsce, w którym będziemy mogli realizować się przez kolejne 3 lata.
        > Jeśli nie, szkołę zawsze można zmienić.
        -------
        Wg mnie EWD to jest mniemanologia stosowana.
        Jak dzieciak jest zdolny to szkoda czasu by marnowal go w slabej lub sredniej szkole.
        • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 05.07.12, 11:51
          maksimum napisał:
          > Wg mnie EWD to jest mniemanologia stosowana.

czyli niepotrzebny wskażnik ?

> Jak dzieciak jest zdolny to szkoda czasu by marnowal go w slabej lub sredniej s
          > zkole.

zależy od dzieciaka ( są takie co im gorsza szkoła mniej zaszkodzi niż innym bo mają mniejsze tendencje do wiązania sie z nieodpowiednimi rówieśnikami , a nawet pomoże bo bedą w gorszej szkole hołbieni jak królowie wink i w tej admosferze będą sie lepiej uczyć bo cel (hołbienie) bedzie w zasięgu ,ważny jest też czasu dojazdu ,no i opłaty jeśli są bo pieniadze można spożytkować na rózne sposoby ( są np. dodatkowe zajęcia na politechnice )
          • 71tosia Re: Edukacyja Wartość Dodana 05.07.12, 21:21
            a ja sobie porownalam kilka gimnazjow prywatno/spolecznych i panstwowych w tej samej dzielnicy. Korelacja jest dosc oczywista gimnazja niepanstwowe praktycznie bez wyjatku sa wsrod szkol sukcesu, te panstwowe tylko niekiedy (zwykle te przy dobrych liceach). Napewno wplywa na to jakosc nauczycieli (bardziej motywujacy system wynagrodzen), male klasy etc ale glownie srodowisko rodzinne. W tych niepanstwowych szkolach wiekszosc dzieci jest z rodzin dla ktorych edukacja jest priorytetem. Tak wiec o sukcesie szkolnym ciagle decyduje glownie 'pochodzenie'.
            • jotde3 Re: Edukacyja Wartość Dodana 06.07.12, 10:56
              71tosia właśnie czegoś takiego jak opisujesz sie spodziewałem , dziwne że moje obserwacje z wrocławia tego nie potwierdziły . w jakim mieście sprawdzałaś ?
              • 71tosia Re: Edukacyja Wartość Dodana 06.07.12, 16:31
                w warszawie bo tu najwiecej szkol niepublicznych
          • maksimum Re: Edukacyja Wartość Dodana 06.07.12, 17:15
            jotde3 napisał:

> > Wg mnie EWD to jest mniemanologia stosowana.
            >
            > czyli niepotrzebny wskażnik ?

Jest bardzo trudno udowodnic,ze cos takiego jak EWD istnieje.
            Sa duzo prostsze metody jak rankingi krajowe,gdzie zadnego bledu nie ma.

> zależy od dzieciaka ( są takie co im gorsza szkoła mniej zaszkodzi niż innym bo
            > mają mniejsze tendencje do wiązania sie z nieodpowiednimi rówieśnikami , a na
            > wet pomoże bo bedą w gorszej szkole hołbieni jak królowie wink i w tej admosferze
            > będą sie lepiej uczyć bo cel (hołbienie) bedzie w zasięgu ,ważny jest też cz
            > asu dojazdu ,no i opłaty jeśli są bo pieniadze można spożytkować na rózne sposo
            > by ( są np. dodatkowe zajęcia na politechnice )
            --------
            Oczywiscie ze im zaszkodzi,bo konkurencja jest mniejsza i musi sie zadawac z malo zdolnymi,ktorzy maja inne priorytety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka