Dodaj do ulubionych

WF Tabele,wyniki,ocena

24.09.12, 11:21
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie szukać,jakichś tabel,w których będzie jak wół napisane,że np IV klasista powinien uzyskać czas 9 s na ocenę dobrą, 10 na ocenę dost,rzut piłką ileś tam metrów ...itd. Mam nagle problem z dzieciakiem,uczeń w klasach 1-3 oceniany dobrze i bardzo dobrze dostał ndst. bo na 60 m pobiegł 10,7s.Czy bardzo odstaje od normy,czy w takich tabelach nie powinno się brać również pod uwagę np. wzrostu wieku,itp.Druga dwója to rzut piłką beysbolową.Młody buczy i nie chce chodzić na WF.Chciałabym z nim trochę poćwiczyć żeby poprawił oceny ale nie wiem do jakiego wyniku dążyć.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 12:16
      Wpisz w google "wymagania z wf", na pewno coś znajdziesz.
      Akurat pierwsze, co wyskakuje, to dla klasy IV:
      sp3pabianice.szkoly.lodz.pl/wfnaww/wymagania.htm
      • bella_roza Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 15:25
        o rany, aż mi się niedobrze zrobiło, te tabelki mi przypomniały koszmar dziecinstwa. zaliczałam wf tylko dzięki temu że byłam z młodszego rocznika (ur na początku roku więc różnica fizyczna żadna) i wuefistka brała dla mnie te tabele z młodszej klasy. zraziłam się do sportu na długo. na szczęście moje dziecię sprawne i szybkie ale zgadzam się że to jest chore. wf powinien uczyc radosci z ruchu a nie zaliczania na stopnie.
    • yula Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 12:32
      Dla mnie te wymagania to po prostu chore, nie każdy rodzi sie sportowcem, a takie sztywne ramki to tylko zniechęcają tych słabszych uncertain Ja sama miałam zwolnienie z WF w ostatnich klasach szkoły średniej bo rodzice i nauczyciele nie chcieli dwói na świadectwie szkolnym gdzie reszta ocen to 5-ki. A WF-ta powiedział że nie da nawet 3-i bo nie spełniam norm. A starałam sie, przynajmniej na początku, a potem zrezygnowałam bo po co? I tak starania nie zostaną docenione. Tzn. chodziłam na WF do zmiany Wfisty na "tabelkowego".
      • aveave0 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 12:36
        Kurczę wg tych tabelek to za ten bieg powinna być ocena dobra.
    • janka345 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 12:47
      z tymi tabelami, to naprawdę jest chore, nie przejmujcie się w ogóle
      mój syn w 4 kl był zdziwiony, jak w/g tabel mieścił się w ocenie 4 czasem 3, a były to oceny najwyższe w klasie. Syn urodził się sportowcem smile, sport od urodzenia był sensem jego życia smile smile, należał i należy do klubów sportowych, jeździł na zawody (z sukcesami), chodził na treningi 4x/tyg., biegał a według tabeli wuefisty był ciągle pośrodku, mimo, że więcej nikt nie wyciągał

i tak to w dzienniczku były czwórki i czasami tróje z ,,tabelkowych'' osiągnięć, a piątka (a kiedyś też szóstka) na świadectwie za osiągnięcia i zaangażowanie
      ale my mieliśmy mądrego wuefistę, idź może pogadać u źródeł
    • anitat Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 12:57
      No, o poprawianiu ocen z WF to nie słyszałam, jak Bozię kocham. Ćwiczyć z nim chcesz, żeby oceny poprawił? Zwariowałaś? Niech ma słabą ocenę jak nie mieści się w tabelce, widocznie w biegach czy w rzutach orłem nie jest. Tak jak dziewczyny pisały powyżej, jak dziecko uprawia sport poza szkołą, bierze udział w zawodach i osiąga wyniki, to wf-ista nawet nie może zrobić nic innego niż podwyższyć ocenę za udział w zawodach, lub zdobycie jakiegoś tam miejsca, bo takie zapisu są w 99 % regulaminów szkolnych. Mój miał tak samo, 2 i 3 z biegów i rzutów i innych takich, za którymi nie przepada, a podwyższyli mu ocenę do 5 za uczestnictwo i reprezentację szkoły w zawodach sportowych i osiągnięcie jakiś sensownych wyników. Nie każdy musi mieć wszystkie piątki, są osoby słabsze z jakiegoś przedmiotu, w tym mogą być też słabsze z wf. Inna sprawa, że obok tych dwójek powinien mieć też kilka 5 np. za "pozytywny stosunek do przedmiotu" czy też za "czynne uczestnictwo", no ale jeśli nic nie trenuje to piątka byłaby duuużą przesadą

Inna jeszcze rzecz: jeśli Twój syn miał wcześniej same bardzo dobre oceny (w klasach I-III nie ma ocen), to teraz niestety sporo zmian go czeka, kilku nauczycieli, każdy inne wymagania, może być różnie....
      • anitat Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 13:02
        a i jeszcze taka ciekawostka, w klasie mojego syna najlepsze oceny w wf otrzymuje chłopiec, którego jedyną aktywnością sportową jest gra w szachy, ale sprytna i szybka "bestia" jest z natury i tyle....
        • aveave0 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 13:50
          U nas w klasach I-III były oceny ze wszystkich przedmiotów w trakcie roku szkolnego.Dodatkowo na półrocze i koniec roku dostawaliśmy ocenę opisową.Mnie tak bardzo o te oceny nie chodzi ale młody przypłaca to bulem brzucha przed WF.Są to pierwsze dwoje(i jedyne) w jego szkolnej karierze,a niestety bestia jest ambitna i chce poprawić. Dodam,że syn jest sumienny,zawsze nosi kostium i zawsze ćwiczy,nigdy nie olewa czy udaje ,ze np.jest chory.Nie chcę uciekać się do jakiegoś lewego zwolnienia lekarskiego,wolę żeby ćwiczył nawet jeśli oceny będą słabe.Martwi mnie tylko,że WF stał się dla niego najgorszym przedmiotem w szkole i kosztuje go tyle nerwów.
        • robitussin Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 13:55
          anitat napisała:

> a i jeszcze taka ciekawostka, w klasie mojego syna najlepsze oceny w wf otrzymu
          > je chłopiec, którego jedyną aktywnością sportową jest gra w szachy, ale sprytna
          > i szybka "bestia" jest z natury i tyle....

U mojego syna w IV klasie najlepsze oceny z WF miał chłopak z patologicznej rodziny, łobuz i lawirant. Ze wszystkich innych przedmiotów ledwo na dwóje pozaliczał, więc wuefistka uznała, że chociaż z WF będzie miał 6, bo on taki biedny, pokrzywdzony przez los i poza tym ... jest zapalonym kibicem (a zasadniczo to kibolem) naszego miejskiego klubu. A że pani również ma fisia na punkcie piłki, to sprawa jest jasna.
      • robitussin Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 13:51
        A co powiecie na takie zasady na WFie.
        Dzieci skaczą w dal. Mają do oddanie trzy skoki i nauczycielka nie wyciąga średniej, tylko sprawdza postęp. Ten, kto zrobił postęp, ten dostaje 5/6 (w zależności, czy postęp duży czy niewielki). Ten, kto nie zrobił, dostaje 4, albo nie dostaje żadnej oceny.
        I w praktyce wygląda to tak.
        Skacze Grzesio - 1,10, 1,20, 1,45 (piszę przykładowo z bańki, bo nie wiem, ile te dzieci faktycznie skaczą wink i dostaje 6, bo zrobił duży postęp.
        Skacze Józio - 1,80, 1,79, ,179 i dostaje 4, bo nie ma postępu.
        Skacze Kazio - 2,50, 2,30, 2,20 i nie dostaje w ogóle nic, bo też nie ma postępu, a wręcz wyraźne pogorszenie (wg pani oczywiście).
        Nieważne, że Józio i Kazio skaczą dużo lepiej niż Grzesio (ten sam wzrost, ta sama sylwetka). Ważne, że Grzesio zrobił postęp, a Józio i Kazio nie.
        Czy to jest wg Was normalne? A tak właśnie oceniała u nas wuefistka w IV klasie.
        • asia_i_p Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 16:57
          Tego samego dnia - nie bardzo ma sens. Ale przeprowadzane na początku i na końcu roku sens ma - bo nawet najsprawniejszy uczeń, o ile już nie dochodzi do granic możliwość ludzkich, jakieś postępy robić powinien.
        • jakw Re: WF Tabele,wyniki,ocena 30.09.12, 08:08
          Przy takim sposobie oceniania Tomasz Majewski za złotą olimpijską serię to chyba by 6-tki nie dostał...
    • robitussin Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 13:42
      Dla mnie oceny z WF to generalnie jest debilizm do potęgi.
      Czy nie może być tak, że dzieciaki po prostu biegają, skaczą, grają w piłkę, robią koziołki dla funu, a nie na ocenę? Niech to nawet będzie w formie rywalizacji, jeśli samo bieganie bez celu jest nudne, ale na ocenę, to jakaś pomyłka.
      I piszę to jako matka dzieci wysportowanych, bo uczęszczających na zajęcia sportowe pozaszkolne, która jest zdegustowana tym, że jej syn ma słabe oceny z WF, tylko dlatego, że nienawidzi piłki nożnej (ale kocha pływanie, siatkówkę, windsurfing, jazdę na rowerze) i nie ma ochoty/nie potrafi strzelać goli tak, jak jego koledzy. Ale, że wuefistka ma pie...a na punkcie futbolu, nie doceniając innych dziedzin sportu, to tak to wygląda.
      • magdatysz Re: WF Tabele,wyniki,ocena 29.09.12, 17:20
        A może już czas żeby w ministerstwie oświaty ktoś sobie uświadomił że oceny z wf-u powinny być zniesione.
    • aveave0 Do mama-ola 24.09.12, 14:03
      Chyba jednak i ja przejęłam się tym wf, bo zapomniałam podziekować.Przepraszam i bardzo dziękuję.
    • polinka13 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 16:09
      Uczeń, który podchodzi do sprawdzianu już na starcie ma dwóję,więc na jakiej podstawie syn dostał ndst?
    • asia_i_p Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 16:54
      To chyba każda szkoła ma swoje wymagania - bo u nas nie ma wartości bezwzględnych, tylko względne, chociaż to już liceum. Czyli jest sprawdzian na początku, sprawdzian na końcu i uczeń oceniany jest w stosunku do tego, ile ze swoich wyników poprawił.
      • barbaram1 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 24.09.12, 19:45
        U córki w klasie (V) też chyba takich norm i wymagań nie ma. Nic nigdy o tym nie mówiła. Rzucają piłką lekarską, biegają na czas itp. 20 dzieci w klasie - 18 z nich miało na koniec roku ocenę celującą. Jedno z piątkowych strój na WF może przyniosło 2-3 razy. Po prostu Pan baaardzo łaskawy. Bo nie wydaje mi się, że dzieci takie wszystkie super wysportowane
    • aniko16 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 25.09.12, 10:13
      Nie szukaj tabel tylko po prostu ćwiczcie, aby kolejne wyniki były LEPSZE. To też jest oceniane - indywidualne postępy. Nie wiem do czego ci te tabele, dziecko po prostu powinno maksymalne sie postarać i jak najwięcej ćwiczyć. O ile rzeczywiście chcecie poprawić ocenę. U mnie syn jest w klasie sportowej, świetnie jeździ na nartach, gra w tenisa, srebrny medal w koszykówce, a z WF zaledwie 4. Też byliśmy rozżaleni ale jakoś wytłumaczyłam synowi, że skoro tyle czasu poświęca na sport, to niech ten czas wykorzysta i stara się być jak najlepszy. I to względem własnych osiągnięć a nie cudzych. I podziałał. Trener to zauważył i mam nadzieję, że 4 się juz nie powtórzy. Do WF trzeba podchodzić tak jak do innych przedmiotów. Nie wiem skąd to założenie, że tabele są do d...., a 5 nalży się jak psu kość.
      • freemarcin899 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 25.09.12, 16:54
        Bo celem WF-u jest zapewnienie rozwoju ogólnofizycznego, poznanie różnych dyscyplin sportu, troska o własne ciało i świadomy wybór sportu na całe życie, a nie morderczy wysiłek, tylko po to, żeby zmieścić się w tabelce.
        • aveave0 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 26.09.12, 08:24
          Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.Wczoraj ze skoku w dal było pięć więc moze nie będzie tak żle jak sie na poczatku wydawało.Niemniej widzę,że WF ulubionym przedmiotem młodego nie będzie.Przed tą lekcją ma ból brzucha i nudności.Odbyliśmy długą rozmowę,powiedziałam,że najważniejsze,ze ćwiczy a wynikami ma się nie przejmować nawet jeśli będą słabe.Mam nadzieję,że dotarło.Szkoda tylko,że nie ma już tej radości z uprawiania sportu, a został zaszczepiony strach przed zła oceną.
      • lady-z-gaga Re: WF Tabele,wyniki,ocena 25.09.12, 18:28
        >Do WF trzeba podchodzić tak jak do innych przedmiotów.

Dopóki będą wuefiści z taki poglądami, dopoty nic się nie ruszy w kwestii usportowienia dzieci i młodzieży. Wf w szkole to marnowanie czasu i pieniędzy, i tak rodzice muszą inwestować w pozaszkolne zajęcia i dodatkowo naprawiac szkody psychiczne wyrządzone przez niektórych półmózgich belfrów.
      • jakw Re: WF Tabele,wyniki,ocena 30.09.12, 07:59
        aniko16 napisała:

> Nie wiem do czego ci te tabele, dzieck
        > o po prostu powinno maksymalne sie postarać i jak najwięcej ćwiczyć.
        Skoro ocena jest wg tabelki to należy poznać tabelkę - żeby wiedzieć, do którego momentu należy ćwiczyć. W końcu za rekord świata na 100m uczeń nie dostanie lepszego stopnia niż za rekord Polski .
        • mama303 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 30.09.12, 18:11
          jakw napisała:

> Skoro ocena jest wg tabelki to należy poznać tabelkę - żeby wiedzieć, do któreg
          > o momentu należy ćwiczyć.

Ja bym sobie darowała tabelki. Jest to taki idiotyzm że lepiej olać z góry i jeszcze nauczyć tego dzieciaka.
    • mama303 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 25.09.12, 18:24
      Może wytłumacz dziecku, że na WF chodzi sie nie dla ocen tylko dla zdrowia smile
      • jakw Re: WF Tabele,wyniki,ocena 30.09.12, 08:07
        mama303 napisała:

> Może wytłumacz dziecku, że na WF chodzi sie nie dla ocen tylko dla zdrowia smile
        Takie rzeczy to powinien wytłumaczyć nauczyciel - swoim postępowaniem i sposobem oceniania. A ból brzucha przed WF na pewno objawem zdrowia nie jest. Moja starsza córka też tak miała - objawy minęły w VI klasie po trafieniu na odpowiedniego wfmana, który, owszem, za bardzo dobre wyniki stawiał 6-tki, ale potrafił postawić 4 widząc, że uczeń daje z siebie wszystko. I który to wfman nie robił durnych sprawdzianów z serwowania czy dwutaktu stawiając pały jak leci za piłki nie przelatujące przez siatkę i za pomylenie kroków w dwutakcie tylko ucząc wszystkich grać w siatkówkę, koszykówkę , piłkę ręczną czy nożną.
        • heca7 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 30.09.12, 11:00
          Miałam ten sam problem 30 lat temu wink Biegałam na 60m. No przecież , że biegłam najszybciej jak potrafiłam a na mecie wf-istka zagląda do tabelek i mówi mi, że właściciwie to wg tych tabel powinna mi dówję postawić ( czyli obecną jedynkę) surprised No kiedy jak szybciej nie mogłam!
          To samo z rzutem piłką lekarską. Jestem dość wysoka bo 173cm i wyliczono wg gdzie mam ją dorzucić. Tylko, że ja mam dłonie dziecka. Niewiele większe niż moja 10-letnia córka a przeguby jeszcze cieńsze. I nie miałam siły rzucić tą piłką dalej. I znów dwója uncertain
          W rezultacie i tak na koniec roku stawiano mi 3 bo zawsze miałam strój, we wszystkich konkurencjach brałam udział i miałam dobrą frekwencję. Jakim cudem moja córka jest najlepsza w klasie na 60 m i w skoku w dal, bierze udział w zawodach ??? Nie wiem ale cieszę się, że mój problem ją omija smile
        • mama303 Re: WF Tabele,wyniki,ocena 30.09.12, 18:07
          jakw napisała:

> Takie rzeczy to powinien wytłumaczyć nauczyciel - swoim postępowaniem i sposobe
          > m oceniania.

Oczywiscie, że powinien ale jesli tego nie robi to rodzic tez ma chyba cos do powiedzenia. Dziecko może jeszcze napotkac w edukacji wiecej takich nauczycieli, bez dystansu nie poradzi sobie smile

• jakw Re: WF Tabele,wyniki,ocena 30.09.12, 18:36
            Sęk w tym, że przy nauczycielu oceniającym tylko na podstawie tabelki i uczniu wręcz chorym przed każdą lekcją żadne tłumaczenia rodzica, że Wf to taki przedmiot dla zdrowia na nic się nie zdadzą. O matematyce czy polskim przecież nie mówi się, że to przedmiot dla zdrowia i w przypadku niechęci ucznia można wyjaśniać, że nie jest to może przyjemny przedmiot, ale potrzebny do zdania matury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka