Dodaj do ulubionych

System oceniania na lekcji WF

09.11.12, 11:29
Każdy nauczyciel ma swój opracowany system oceniania, którego musi się trzymać przez cały rok. Czy jest jednak możliwe, by system ten był tak skonstruowany, że na lekcji WF, podczas sprawdzianów zręcznościowych (rzut piłką, skok w dal, biegi na czas, skok wzwyż itp.) każda z tych dyscyplin była oceniana wg innych ustaleń? Innymi słowy nauczycielka przykładowo na sprawdzianie rzutu piłką wystawia oceny od 1 do 6, a na sprawdzianie biegów wystawia oceny od 1 do 5, z kolei skoki w dal ocenia tylko plusami lub minusami albo w ogóle, tłumacząc, że taki sobie przyjęła system. W związku z tym przy rekordowym rzucie piłką uczeń może dostać szóstkę, a w bieganiu już co najwyżej 5, choćby biegł nie wiem, jak dobrze, z kolei przy skoku może nie dostać nic.
Dyscypliny podałam przykładowe.
Czy jest to możliwe/dozwolone czy raczej nauczycielka powinna trzymać się tych samych zasad w przypadku wszystkich sprawdzianów zręcznościowych, ponieważ posiadają one ten status?
Obserwuj wątek
    • kozauwoza Re: System oceniania na lekcji WF 09.11.12, 21:54
      Nie masz sie naprawde czym przeimować?
      • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 12.11.12, 16:30
        kozauwoza napisała:

> Nie masz sie naprawde czym przeimować?

?
    • mamusia1999 Re: System oceniania na lekcji WF 09.11.12, 22:42
      a moze sa dyscypliny "same w sobie" jak np. plywanie oceniane wg czasu na...500m? a sa dyscypliny jak lekkoatletyka rozlozone na czynniki pierwsze. i wtedy bardzo dobry ze wszytskich skladowych daje celujacy z caloksztaltu. u mojje mLodej plywanie bylo rozlozone na skladowe wg podobnego klucza: crowl, zabka i plecy. 3 bardzo dobre dawalo celujacy z plywania.

albo po prosu sa dyscypliny zaawansowane zaslugujace na mocno zroznicowana skale ocen i sa podstawy potrzebne na przyszlosc i tylko zaznaczane plusem.
    • robitussin Re: System oceniania na lekcji WF 09.11.12, 23:10
      > Czy jest to możliwe/dozwolone czy raczej nauczycielka powinna trzymać się tych
      > samych zasad w przypadku wszystkich sprawdzianów zręcznościowych, ponieważ posi
      > adają one ten status?

Powinna się trzymać dokładnie tych samych zasad, bo niby dlaczego w ocenie rzutu piłką miałaby obowiązywać zupełnie inna skala ocen niż w ocenie skoku wzwyż? Równie dobrze pani mogłaby powiedzieć, że za bieganie stawia tylko jedynki, dwóje i tróje, "bo tak". A to raczej nonens prawda?
      A z nią samą rozmawiałaś? Od niej wiesz o takich metodach czy od dziecka? Jeśli od dziecka, to może coś źle zrozumiało.
      • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 12.11.12, 16:07
        > Powinna się trzymać dokładnie tych samych zasad, bo niby dlaczego w ocenie rzut
        > u piłką miałaby obowiązywać zupełnie inna skala ocen niż w ocenie skoku wzwyż?
        > Równie dobrze pani mogłaby powiedzieć, że za bieganie stawia tylko jedynki, dwó
        > je i tróje, "bo tak". A to raczej nonens prawda?

No dokładnie z tego samego założenia wychodzę. Trochę mnie dziwi ta zmienność w zależności od "niewiadomoczego".

> A z nią samą rozmawiałaś? Od niej wiesz o takich metodach czy od dziecka? Jeśli
        > od dziecka, to może coś źle zrozumiało.

Wiem od dziecka, ale to 11 latek więc raczej nie sądzę, by coś źle zrozumiał wink Tak czy siak zapytam też sama na wywiadówce.
    • ga_ga_aga Re: System oceniania na lekcji WF 10.11.12, 11:16
      na dzień dobry nauczycielka powinna spisać w pso co i jak będzie oceniane, następnie powinna się postępować zgodnie ze swoimi zapisami
      czy te zasady, które opisałaś przytaczasz z pso czy dowiadujesz się na bieżąco od dziecka albo jeszcze skądś tam, jak wygląda ocenianie na wf-ie?
      • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 12.11.12, 16:26
        ga_ga_aga napisał(a):

> na dzień dobry nauczycielka powinna spisać w pso co i jak będzie oceniane, nast
        > ępnie powinna się postępować zgodnie ze swoimi zapisami
        > czy te zasady, które opisałaś przytaczasz z pso czy dowiadujesz się na bieżąco
        > od dziecka albo jeszcze skądś tam, jak wygląda ocenianie na wf-ie?

Od dziecka. Może wyjaśnię konkretnie o co chodzi, bo będzie to bardziej jasne. Mój syn choć jest jednym z najlepszych i najbardziej aktywnych uczniów z WF, nie jest przez panią lubiany. I "dziwnym" trafem zawsze, gdy w sprawdzianach zręcznościowych on wyraźnie odstaje od grupy na plus, to pani akurat nie wystawia szóstek z tego konkretnego sprawdzianu. Gdy natomiast w innym sprawdzianie syn plasuje się wprawdzie w czołówce, ale nie jest pierwszy, to chłopiec przed nim dostaje szóstkę, a on już jako drugi, dostaje tylko piątkę. Tym sposobem mimo, że jak wspomniałam jest bardzo dobry i ma w większości najlepsze wyniki, to system oceniania na sprawdzianach jest zawsze tak skonstruowany, że mój syn jeszcze nigdy nie dostał szóstki z WF. Jako ocena końcowa też mu wychodzi 5. Wiem, że to może brzmieć z lekka paranoidalnie, ale wiem też, że kobieta organicznie nie trawi ani syna, ani nas, bo w zeszłym roku miała na pieńku z całą klasą, ale mnie najbardziej zapamiętała, jaka tą, która zgłosiła problem do dyrekcji (to nie ma związku z wystawianiem ocen).
        I nie chodzi mi bynajmniej o moje dobre samopoczucie, ale o samopoczucie syna, który czuje się po prostu rozżalony, gdy pani po skończonym sprawdzianie mówi "no brawo K. byłeś najlepszy ze wszystkich, no ale niestety w tym akurat sprawdzianie jako ocenę maksymalną stawiam tylko piątki" - i do tego złośliwy uśmieszek.
        Więc zastanawiam się, czy taki "płynny" system oceniania jest w porządku.
        • robitussin Re: System oceniania na lekcji WF 12.11.12, 20:59
          > Więc zastanawiam się, czy taki "płynny" system oceniania jest w porządku.

Z tego, co opisujesz, to absolutnie nie, ale argumentacja jest na tyle dziwna, że nie ma się co szczypać, tylko trzeba iść do kobiety i zapytać bezpośrednio. Nawet jeśli sobie ustala różne sposoby oceniania, to dzieciaki muszą to wiedzieć PRZED sprawdzianem, a nie dopiero po ustaleniu, kto pobiegł najlepiej. Bo w takiej sytuacji faktycznie wygląda to na jakieś osobiste gierki.
      • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 13.11.12, 13:02
        ga_ga_aga napisał(a):

> na dzień dobry nauczycielka powinna spisać w pso co i jak będzie oceniane,

Jeszcze jedno - czy PSO układa sobie sama nauczycielka czy jest to narzucone przez szkołę? Czy jeden nauczyciel przedmiotu może mieć inny PSO niż drugi nauczyciel tego samego przedmiotu w tej samej szkole?
        Dziś wf-istka odesłała syna do biblioteki, bo rzekomo tam miał znaleźć odpowiedź na nasze pytania. W bibliotece jest tylko WSO, ale to przecież nie jest to samo. Krew mnie zalewa, bo czuję, że znów będę miała z kobietą przepychanki sad
    • ania_i_ja Re: System oceniania na lekcji WF 10.11.12, 18:16
      aquarianna napisała:
      Czy jest jednak możliwe, by system ten był tak skonstruowany, ż
      > e na lekcji WF, podczas sprawdzianów zręcznościowych (rzut piłką, skok w dal, b
      > iegi na czas, skok wzwyż itp.) każda z tych dyscyplin była oceniana wg innych u
      > staleń? Innymi słowy nauczycielka przykładowo na sprawdzianie rzutu piłką wysta
      > wia oceny od 1 do 6, a na sprawdzianie biegów wystawia oceny od 1 do 5, z kolei
      > skoki w dal ocenia tylko plusami lub minusami albo w ogóle, tłumacząc, że taki
      > sobie przyjęła system.

tak. Jest mozliwe. Bo jest nauczycielką i taki ma system oceniania. Ciesz się że wogóle stawia 6 na lekcji, bo 6 jest za pracę ponadprogramową (zawody, zdobyte miejsca itp itd).
      • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 12.11.12, 16:09
        > tak. Jest mozliwe. Bo jest nauczycielką i taki ma system oceniania.

Ale w tym sęk, że nie ma żadnego, bo zmienia ów system w zależności od wiatru wink W tym sensie, że dzieciaki nie wiedzą czy jeśli się postarają, to najlepsi dostaną szóstki, czy też skala ocen zawęża się tylko do piątki, więc nie warto się wysilać. To nie jest nigdzie określone w jednoznaczny sposób.

> e wogóle stawia 6 na lekcji, bo 6 jest za pracę ponadprogramową (zawody, zdobyt
        > e miejsca itp itd).

Wg kogo? Przecież każda szkoła ma swój własny wewnątrzszkolny system oceniania i może sobie interpretować ocenę 6 całkowicie dowolnie.
    • 71tosia Re: System oceniania na lekcji WF 10.11.12, 19:40
      moze wogole nie powinna oceniac? Tak robil nauczyciel mojej corki w podstawowce, wychodzac z zalozenia ze dzieci maja miec frajde z biegania, skakania i grania w pilke a nie stresowac sie ze jak fizycznie slabsze to zut pilka lekarska im nie wychodzi. Nauczyciel obnizal ocene tylko jak ktos olewal zajecia, nie przynosil stroju albo wychodzil z szatni w polowie lekcji, nie bylo to czeste bo dzieci bardzo go lubily.
      Do tej pory pamietam te upokorzajace uwagi mojej pani nauczycielki WFu i 'niezliczenia' z wlasnej kariery szkolnej- bylam najmniejsza i najslabsza, wf-u szczerze nie lubila . W przeciwienstwie do mnie, moja corka na lekcjach wf-u dobrze sie bawila.
      • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 12.11.12, 16:04
        71tosia napisała:

> moze wogole nie powinna oceniac?

Byłabym za smile

• jakw Re: System oceniania na lekcji WF 10.11.12, 19:58
      Wątpliwości powinnaś wyjaśnić z nauczycielką. Przecież na innych przedmiotach możesz mieć tak samo: np. +/- za pracę domową, oceny 1-5 za kartkówkę, a z klasówki można dostać i 6.
      • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 12.11.12, 16:04
        jakw napisała:

> Wątpliwości powinnaś wyjaśnić z nauczycielką. Przecież na innych przedmiotach m
        > ożesz mieć tak samo: np. +/- za pracę domową, oceny 1-5 za kartkówkę, a z klasó
        > wki można dostać i 6.

Zgadza się, ale tutaj jest tak, jakby pani za jedne prace domowe stawiała plusy i minus, za inne 1-5, a za jeszcze inne 1-6, chociaż wszystkie prace polegałyby na napisaniu wypracowania, tyle, że na inny temat. Albo za jedne klasówki stawiałaby 1-5, a za inne, chociaż o tym samym stopniu zaawansowania 1-6.
        W dodatku, jak się okazało, pani nie mówi im z góry, w jaki sposób będzie oceniać np. sprawdzian ze skoków, tylko dopiero po skończonej lekcji czy lekcjach mówi kto, ile skoczył i dopiero wtedy wstawia oceny. W ten sposób właśnie "wydało się", że czasem stawia szóstki, a czasem nie, bo uzasadnia to "za skoki w dal nie będę stawiać szóstek, bo to był sprawdzian na oceny 1-5". Ale w sumie dlaczego, skoro już skoki wzwyż ocenia w innym systemie? Bo czym biegi na 60 m z szóstkami, ale już na 100 m też bez szóstek.
        • aqua48 Re: System oceniania na lekcji WF 13.11.12, 14:35
          System oceniania MUSI być spójny i ogólnie dostępny i zrozumiały dla dzieci i rodziców. Proponowałabym przejść się z problemem do dyrekcji i wyjaśnić jakie macie wątpliwości oraz poprosić o wgląd w zasady oceniania z WF-u. Powinno być wyszczególnione co dziecko musi umieć i czym się wykazać na szóstkę.
          To co opisujesz wygląda na specjalną złośliwość w stosunku do Twojego dziecka.
          A dodatkowo dziecko zapisz na jakieś zajęcia sportowe jeśli możesz. Niech osiąga sukcesy poza szkołą.
          • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 20.11.12, 10:14
            > To co opisujesz wygląda na specjalną złośliwość w stosunku do Twojego dziecka.
            > A dodatkowo dziecko zapisz na jakieś zajęcia sportowe jeśli możesz. Niech osią
            > ga sukcesy poza szkołą.

Chodzi od małego na treningi sportowe (pływanie i od niedawna początki nurkowania). I to też panią drażni.
            Olałabym całą sprawę, ale szkoda mi syna. Dzieciak wychodzi z założenia, że skoro jest sprawny, wysportowany, to powinno być to docenione także w szkole poprzez adekwatne oceny. A nie wg widzimisię pani.
    • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 20.11.12, 10:10
      Wiecie jak to się skończyło?
      Napisałam do WFistki prośbę o przekazanie nam PSO stosowanego na lekcjach wychowania fizycznego. To pismo przekazał jej syn. WFistka przeczytała, wezwała syna do klasy, nakrzyczała na niego, że robi aferę i oszukuje rodziców (sic!), po czym wszystkie piątki w dzienniku poprawiła mu na ... szóstki cedząc "mam nadzieję, że to cię usatysfakcjonuje".
      Ręce mi opadły sad
      Co byście zrobili w takiej sytuacji? Zostawili to czy drążyli temat dalej? Owszem, cel pozornie został osiągnięty, choć nie o to nam stricte chodziło, by nauczycielka poprawiła oceny, a o wyjaśnienie kryteriów oceniania. A kobieta chyba nie do końca zrozumiała naszą prośbę (choć sformułowana była jednoznacznie), bo PSO do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy. Nawet nie raczyła do nas napisać/zadzwonić/poprosić o spotkanie.
      • ania_i_ja Re: System oceniania na lekcji WF 20.11.12, 17:18
        aquarianna napisała:

> Wiecie jak to się skończyło?
        Napisałam do WFistki prośbę o przekazanie nam PSO stosowanego na lekcjach wycho
        > wania fizycznego. To pismo przekazał jej syn.

a dlaczego syn a nie Ty. Niepotrzebnie go mieszasz do tego. Sprawę wyjaśnia rodzic z n-lem.

>Nawet nie raczyła do nas napisać/za
        > dzwonić/poprosić o spotkanie.

chwila- nie jej to interes dzwonić tylko wasz.
        • aquarianna Re: System oceniania na lekcji WF 21.11.12, 10:16
          > a dlaczego syn a nie Ty. Niepotrzebnie go mieszasz do tego. Sprawę wyjaśnia rod
          > zic z n-lem.

Syn przekazał jej pismo (nie widzę potrzeby celowego zwalniania się z pracy i jazdy 20 km do szkoły, jeśli taką sprawę można załatwić korespondencyjnie). Syn poza tym nawet nie wiedział co jest w piśmie, bo było w zamkniętej kopercie. Jeśli ktoś wmieszał go w tę sprawę, to nie ja, tylko nauczycielka, bo zamiast nam odpowiedzieć NAM, jego zaprosiła na dość dziwaczną rozmowę. W dodatku w ogóle nie odnosząc się do sedna sprawy. Nie widzisz w tym kuriozum?

> >Nawet nie raczyła do nas napisać/za
          > > dzwonić/poprosić o spotkanie.

> chwila- nie jej to interes dzwonić tylko wasz.

Ty w ogóle zrozumiałaś cokolwiek z tej historii?
          Bo mam wrażenie, że kompletnie nic.
          Podpowiem Ci - napisałam do nauczycielki pismo. Zostałam kompletnie olana.
          Rozumiem, że wg Ciebie wszystko jest ok? Jeśli tak, to wybacz, ale z góry dziękuję za "światłe" rady, jakich mi tutaj udzielasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka