22.03.16, 08:50
Cztery lata przedszkola, cztery lata podstawówki, cztery gimnazjum, cztery liceum. Wczoraj przeczytałam o tym nowym pomyśle PIS-u w gazecie. Gimnazjum od obecnej klasy 5 do 8. Moja córka jest teraz w 5. Po szóstej chciała zdawać do dobrego gimnazjum. Miałaby wtedy zdawać do trzeciej klasy gimnazjum?? Nie wiem czy jest sens zmieniać jej szkołę na dwa lata? I czy będzie taka możliwość, czy będą prowadzić nabór??

Dziwne te pomysły nowej władzy. I akurat na pierwszy rok zmian natrafi rocznik mojego dziecka.
Obserwuj wątek
    • asiakh Re: 4x4 22.03.16, 09:37
      Zmiany na pewno nie zaczną się od razu tylko będą wprowadzane stopniowo zapewne od wcześniejszych klas. Jedyne co na pewno ominie twoje dziecko to egzamin 6 klasisty.
      • pysia56 Re: 4x4 22.03.16, 10:07
        Tak, chyba masz rację. Więc powinna po 6-tej klasie zacząć 3-letnie gimnazjum.
    • sion2 Re: 4x4 22.03.16, 12:03
      Nie bój się, nie wprowadzą takich zmian od września. Aczkolwiek jak przypomnę sobie powstawanie elementarza tuskowego w ciągu 5 mcy...
      Gdyby jednak zmiany miały iśc w ciągu najbliższych 4 lat w tym kierunku to według mnie to lepszy pomysł niż likwidacja gimnazjów. No i wynikałoby z tego że jeśli po gimnazjum czyli w wieku 14 lat dziecko decydowałoby czy wybrać liceum - studia czy szkołę techniczną, zawodową to chyba tez dobrze... w każdym razie taki system sprawdzal się przez dziesięciolecia gdy podstawówka miała 8 klas.
      Liceum trzyletnie to za krótki czas. Ja bym ewentualnie optowała za 5-letnią podstawówką, 3-letnim gimnazjum i 4-letnim liceum/szkołą techniczną.
    • ga-ti Re: 4x4 22.03.16, 12:35
      Też mam dziecko w 5 klasie i mam nadzieję, że nie pospieszą się z tymi reformami, bo nie uśmiecha nam się być rocznikiem testowym.
      Młodsze mam w 2 klasie i coś podejrzewam, że jakby co to ono się załapie uncertain
      Dłuższe liceum chyba ok, bo ludzie narzekają, że 3 lata to za mało.
      Tylko to mieszanie przy gimnazjum trochę straszy. No i te 4 lata podstawówki to będzie 1-3 jak teraz i 4 klasa z przedmiotami, a później zmiana szkoły? Trochę dziwnie, za dużo zamieszania chyba.
      • pysia56 Re: 4x4 22.03.16, 13:39
        Też mam drugie dziecko w 2 klasie. I jeszcze kolejne dwoje młodszych. Dojazd do dobrego gimnazjum to od nas jakieś półtorej godziny w jedną stronę. Szkoda by było wozić tak małe dzieci (już od obecnej 5 klasy) taki szmat drogi. Mordęga dla nich. Już szkoda mi mojej najstarszej (o ile by się dostała), ale to po szóstej klasie.
    • fasolka99 Re: 4x4 22.03.16, 14:09
      Jakiekolwiek zmiany by nie były wprowadzane, to nie mogą być robione na łapu-capu, bo tak wyszło aktualnej ekipie rządzącej - że zyskają w oczach wyborców... Jako rodzic dzieciaków będących aktualnie w 3 różnych szkołach (poziomach edukacji) obserwuję z przerażeniem, że szkolnictwo polskie wymaga gruntownej reformy. Jest to zadanie ogromne i aby było zwieńczone powodzeniem, muszą się za to zabrać prawdziwi eksperci, niezwiązani z żadną opcją polityczną. Na pewno można czerpać ze sprawdzonych na świecie wzorców, nie ma sensu budować całkiem od podstaw i sprawdzać na żywym organiźmie. Nie napiszę jakie to wzorce, bo się na tym nie znam, pewnie z różnych krajów można wziąć rózne rzeczy. Finlandia oczywiście po głowie mi się kołacze - jak czytałam, tam nie ma prac domowych smile, nauczyciel ma wysoki społecznie status, a wyniki nauczania są wysokie.
      Szkoła musi w dzieciach rozwijać kreatywność, samodzielność, zdolności, poczucie własnej wartości - a nasza głównie to zabija ucząc bzdetów na pamięć i wypełniania testów. I jakikolwiek podział szkół by nie był, gdy nie będzie dobrej, spójnej podstawy programowej, jasnych założeń edukacyjnych, odpowiedniego trybu pracy z uczniem zdolnym i pomocy dla ucznia z trudnościami, to leżymy na całego... Czy w podziale 4x4x4 uczeń 4tej klasy miałby dalej mieć edukację wczesnoszkolną??? No bo chyba podstawówka nie zatrudni nauczycieli przedmiotowych dla jednego poziomu tylko? Ech, najłatwiej politykom rzucić pomysł, niech ludziska się ekscytują, będą mieli czym sad

• ewa_mama_jasia Re: 4x4 22.03.16, 15:16
        Te 4x4 mogłoby być niegłupie, przy założeniu, ze będzie mądre smile A poważnie: faktycznie, 3 lata na szkołe przygotowującą do matury to za mało. Więc albo zrobić 3 + 3 + 6 albo mądre 4x4. Tylko w polskich warunkach zrobi się z tego kuriozum. Jak znam zycie, cała 3 klasa będzie poswięcona na przygotowanie do testu kwalifikującego przed IV klasą. I szybko zrobia się "lepsze" szkoły z poziomami 5 - 8 i gorsze. I ta selekcja, która kiedyś dotykała 15 latków, teraz 13 latków, zacznie dotyczyć 10 - 11 latków. Dzieciaki będą miały przerąbane.
    • olga727 Re: 4x4 22.03.16, 15:35
      Gdzie To wyczytałaś ? pytam serio,bo nas też to dotyczy: Gimnazjum od obecnej klasy 5 do 8.
      • pysia56 Re: 4x4 22.03.16, 17:53
        We wczorajszej Wyborczej. Tytuł "Szkolne rewolucje".
        • mysz1978 Re: 4x4 22.03.16, 18:55
          4x4 mogloby byc przy zalozeniu ze do szkol ida 6-latki - wowczas byloby tak jak dotychczas ze klasy I-IV moglyby byc nauczaniem wczesnoszolnym, V-VIII to gimnazjum z przedmiotami, a potem liceum i ze rocznikowe 19 latki beda zdawaly mature, a tak to co? 20-latki??? Choc wowczas bylby problem przedskzolem, bo jesli mialoby to byc to 4x4 to musialyby je zaczynac 2-latki...
          • asiakh Re: 4x4 23.03.16, 11:02
            jak ty to policzyłaś?! 4 lata sp 7-10, 4 lata gimn. 11-15, 4 lata lic. 15-19. Nie widzę problemu...
        • sion2 Re: 4x4 23.03.16, 11:16
          Ekhm... wydaje mi się że Wyborcza to najmniej obiektywne medium do czerpiania informacji o planowanych poczynianiach ekipu rządzącej...
          nie w sensie że na bieżących wydarzeniach nie mają racji ale jakoś szczerze wątpię aby potrafili uczuciwie informować o PLANOWANYCH reformach PiSu gdy sam PiS jeszcze nic nie mówi a nawet umieszcza info że MEN nie pracuje obecnie nad reformą szkolna...(w każdym razie na pewno nie nad likwidacją gimnazjów)
          • asiakh Re: 4x4 23.03.16, 16:49
            Konsultacje w zakresie reformy szkolnictwa jak najbardziej trwają, jakieś konkrety mają być podane w czerwcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka