Dodaj do ulubionych

Lustrzane odbicie

24.03.16, 12:44
Moj syn ma niecale 5 lat do tej pory nie zauwazylam zadnych niepokojacych odstepsw od normy w jego rozwoju. Ostatnio jednak coraz czesciej zaczal pisac w lustrzanym odbiciu. Mylilo mu sie czasami b i d. Przewaznie jak litery te byly na poczatku wyrazu.
Wczoraj zaniepokoilo mnie to jak napisal swoje imie z magnetycznych literek u znajomych (my nie mamy, wiec nie cwiczyl tego wczesniej). Zamiast "i" uzyl "j", "c" obroconego "n", "h" zrobil z "l" i "n" , "l" z "J". Literek "H" i "C" poprawnie ulozonych , lezacych 4cm od wyrazu , ktory ukladal wogole nie widzial. Odrecznie tez zdarza mu sie pisac wyrazy w lustrzanym odbiciu i to bardzo sprawnie. Do tej pory traktowalam to jak jakas anomalie pogodowa. Nic szegolnego, ale wczoraj bardzo mnie zdziwilo, ze nie widzial lezacych obok, jak wol, poprawnie ulozonych liter.
Dodam, ze jeszcze niecaly rok temu do kolorowania uzywal 2 rak. teraz tylko prawej. Uzywania 2 nog podczas chodzenia po schodach nie moge wymusic. Uzywa do wchodzenia lewej.
Czy takie nasilenie "lustrzanego odbicia" to powod do niepokoju w takim wieku? Przeczytalam ze to jeden z objawow dysleksji, ale to mi do niego nie pasuje (trudnosci z nauka czytania nie bylo). Czekac czy isc do specjalisty?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Lustrzane odbicie 24.03.16, 12:54
      > Czy takie nasilenie "lustrzanego odbicia" to powod do niepokoju w takim wieku?

Nie. Pisanie w odbiciu lustrzanych jest powszechne i normalne.
    • sion2 Re: Lustrzane odbicie 24.03.16, 13:14
      Człowieku twój syn ma niecałe 5 lat. Daj mu święty spokój. Jego zachowanie jest całkowicie w normie wiekowej. Wręcz jest rozwinięty ponad wiek skoro zna litery i nawet słowa niektóre układa (czyli dzieli na głoski). Niech sobie "pisze" jak chce. Bardziej stawiaj na rozwój słuchu fonomatycznego (hm... chyba z błedem napisałam) w każdym razie chodzi o ćwiczenia:
      - podziel poprzez wyklaskanie słowo na wyrazy, mówisz "solniczka" a dziecko "sol-nicz-ka" na każdej sylabie klaskając
      - jaką głoskę słyszysz na początku słowa (zaczynasz cwiczyc od samoglosek na poczatku)
      - jaką głoskę na koncu
      - podziel słowo na głoski (to powinien potrafić dopiero 6-latek)

jak widzisz że syn coś ułożył/napisał w lustrzanym odbuciu możesz ułożyć poprawnie obok niego i poprosić aby odwzorował ale nie krytykuj, nie rób zamieszania - jest i tak rozwinięty ponad wiek

pisanie lustrzane przyjmuje sie za normę nawet dla 6-latków!
      • srubokretka Re: Lustrzane odbicie 24.03.16, 18:36
        "Człowieku twój syn ma niecałe 5 lat. Daj mu święty spokój. Jego zachowanie jest całkowicie w normie wiekowej."

Jakie "daj spokoj"? Obserwowanie zachowan wlasnego dziecka to jakas zbrodnia? Moze jest w normie wiekowej, ale nie jest w swojej normie ( nie zebym byla fanka normalnosci zaraz). Poprostu cos sie ostatnio zmienilo, nasililo i wbudza to we mnie zainteresowanie. Nie gnebie go za to, nie pouczam, nie koryguje (nawet uzywania lewej reki nie korygowalam nigdy).

Zmienilo sie tez cos u mnie. Okolo 2 tygodnie temu zaczelam robic bledy ortograficzne. Juz kiedys taka faze przechodzilam. Minelo po zmianie diety i porzadnym wyspaniu sie.

Dzis zauwazylam kolejna ciekawostke. Syn chcial narysowac ludzika i chcial, zebym mu pomogla. Jestem leniwa wink wiec podalam mu rysunek do skopiowania. Przerysowal wszystko odwrotnie. Reka lewa byla podniesiona, w orginale prawa itp.
        Az dziwne, ze trafia do klamki w dzwiach wink
    • pysia56 Re: Lustrzane odbicie 24.03.16, 20:14
      Mój synuś tak miał, jak był w wieku twojego syna. Tzn pisał wszystkie literki i cyferki w lustrzanym odbiciu. Mylił d z b. Pisał wszystko od dołu do góry. Pisał i nawet czytał od prawej do lewej. Starsza córka nie robiła żadnych z tych "dziwactw". Pytałam specjalisty czy to są cechy dysleksji. Powiedział, że tak ale, że teraz to jeszcze nie ma się co martwić, powinno przejść jak pójdzie do szkoły (Problem będzie jeśli nie przejdzie). I w sumie przeszło w pierwszej klasie, nawet na samym początku, czytać nauczył się też bezproblemowo, czytał już w 1 klasie płynnie. Teraz w drugiej ma jednak olbrzymie problemy z ortografią, nawet nas pani wychowawczyni wysłała do poradni PP w celu oceny ryzyka (jesteśmy w trakcie badań). I myślę, że jednak syn ma dysortografię (zna zasady, a pisząc popełnia wszystkie możliwe błędy, zmieniając zapis danego wyrazu kilkakrotnie na danej stronie. Jak miał napisać jedną linijkę słowa żółty, to napisał tak: żółty, żółty, rzółty, żółty, rzułty). Zjada litery, kropki, błędnie zmiękcza. Ostatnio się załamałam, bo napisał swoje nazwisko błędnie przez ó zamiast u sad (a niegłupi jest, w PPP IQ ocenili wysoko, w konkursach też bryluje - byle nie ortograficznych smile).
      • srubokretka Re: Lustrzane odbicie 29.03.16, 04:04
        >Pisał wszystko od dołu do góry. Pisał i nawet czytał od prawej do lewej

Niesamowita zdolnisc smile czego to mozg nie wymysli smile Ciesze sie, ze to nie rzutuje na syna inteligencje. Dzieki, ze opisalas te dziwactwa.
        Czy on pisal tez porawnie, czy tylko od dolu do gory?

Ja bede musiala sie przyjrzec sie jak moj maz pisze. Po polsku sadzi bledy wlasnie takie, o ktorych piszesz (zmiekczenia). Tyle ze on wyjechal z Polski jak byl nastolatkiem i nie dbal o j.pol.
        Za kilka dni mam sie spotkac z jedna z nauczycielek corki. Podobno jest bdb specjalistka od roznorakich "odchylen". Mam ewna teorie na temat zmian u syna, ale nie jestem pewna. Zobaczymy co ona powie.
        • pysia56 Re: Lustrzane odbicie 29.03.16, 08:14
          Syn w ogóle nie pisał niczego poprawnie. Wszystko odwrotnie, zaczynając od dołu. Myślę, że duże nasilenie takich anomalii może być jednak niepokojące. Jeśli dziecko się tylko do jakiś czas myli, to moim zdaniem całkiem normalne.
          • srubokretka Re: Lustrzane odbicie 01.04.16, 18:39
            >Myślę, że duże nasilenie takich anomalii może być jednak niepokojące.

Wlasnie tak stalo sie u nas. Widzialam sie z nauczycielka corki, ale nawet nie zamierzalam nic pisac, bo babka mi dzieciaka tylko pochwalila, ze to oznaka kreatywnosci, zdolnosci itp. Druga mz byla blizsza prawdy, bo stwierdzila, ze to moze byc zwiazane z tym ,ze syn poszedl do szkoly i zaczal czytac i pisac w drugim jezyku. Taki efekt uboczny dwujezycznosci (?). Troche to dziwne, ale kto wie jak mozg moze zareagowac na rozne jezyki (chociaz bardziej bym sie tego spodziewala gdyby to dotyczylo np chinskiego, hebrajskiego).

Dzis poszlam do pediatry na zalegle szczepienia (mamy duzy poslizg czasowy) i chcialam sie podpytac, czy nie jest to moze zwiazane z pasozytami. Pasozytow nie wykluczyla, bo syn ma kontakt ze zwierzetami i od tego roku chodzi do szkoly, wiec jest to mozliwe. Po zobaczeniu filmikow z wyczynami syna wypisala skierowanie do neurologa i okulisty. Zdziwilam sie, bo ona raczej z tych uspokajajacych rodzicow.

pysia56, twoj syn nie mial przypadkiem alergii lub pasozytow? Wszystko w normie jezeli chodzi o zdrowie fizyczne?
            • pysia56 Re: Lustrzane odbicie 01.04.16, 20:54
              Syn całkiem zdrowy, na szczęście smile. Pasożytów też nie miał. Nie martw się tak, twoje dziecko naprawdę jest jeszcze małe, daj mu trochę czasu. Chociaż oczy bym też sprawdziła, skoro nie zauważył literek tuż obok. Mojej kuzynki (lekarki w dodatku) dwoje dzieci zostało zdiagnozowanych dopiero w wieku 7 i 4 lat i wykryto wadę minus 7 i minus 5 (na jednym oczku, drugie mieli zdrowe i tym zdrowym patrzyli - więc warto sprawdzić).
    • camel_3d nie panikuj,, 25.03.16, 03:20
      ma dopiero 5 lat ...

poza tym, wiele dzeici tak pisze i na nauke poprawnego pisania i czytania maja czas do konca drugiej klasy...
    • fly77 Re: Lustrzane odbicie 01.04.16, 21:12
      Taki paradoks - gdyby syn nie potrafił już czytać, problemu by nie było. Jest jeszcze małym dzieckiem. Mój ma 6,5 roku i myli czasem b i d podczas czytania. Przeczyta wyraz i stwierdzi, że coś mu nie pasuje, wtedy podstawia drugą literę. Czasami jeszcze 6 i 3 napisze w lustrzanym odbiciu. A w zerówce odwracał litery notorycznie. Czyli jako pięciolatek. Panie mówiły, że to norma w tym wieku. Gdzieś obiło mi się o uszy, że to mogą być także problemy z lateralizacją. Mój syn jest leworęczny i prawonożny (gra w piłkę to widać, że prawą nogę ma silniejszą)
      • fly77 Re: Lustrzane odbicie 01.04.16, 21:38
        P.S. Poczytaj - u mojego trochę się zgadza z tym odwracaniem literek i pisaniem w lustrze:
        pl.wikipedia.org/wiki/Lateralizacja
        Może twój synek nie widział literek bo u tak małego jeszcze dziecka niewykształcona jest koordynacja wzrokowo-ruchowa? Albo lateralizacja nie jest do końca określona?
        • srubokretka Re: Lustrzane odbicie 05.04.16, 16:15
          Dziekuje za link. Napewno wiedza mi sie przyda.
          Nie sadzilam , ze leworecznosc niesie ze soba takie problemy. Zawsze myslalam, ze to urojony lek starszego pololenia przed innoscia tylko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka