Dodaj do ulubionych

Wzrost 9 latka

07.04.17, 10:50
Czy wzrost 124cm i waga 24.5 to powód do niepokoju? Syn zawsze z tych mniejszych i chudszych dzieci. Nie jazda za dużo . Ale nie jest najgorzej. Zwinny szybko i praktycznie nie choruje oprócz kataru czy kaszlu. Maz w dzieciństwie zawsze chudy i niski. Znalazłam karte i mąż w tym wieku co syn ważył 22kg i miał 124 cm. Ubrania kupujemy 128 przeważnie. Czasem większe.
Obserwuj wątek
    • camel_3d no nieski jest 07.04.17, 12:09
      mlody ma 134 i 8 lat. Nie jest najwyzszy w klasie. Wiec przypuszczam, ze 124 to faktyzcnei niskie dziecko. Piszesz, ze ojciec tez mial mniej wiecje tyle. Jezeli oboje jestescie niscy to raczej wielki nie bedzie.

Mozecie poszukac mozliwosic kuracji hormonem wzrostu, ale to tylko w wyjatkowych sytuacjach. Ale jest to tez mozliwosc.
    • moni_ka30 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 14:52
      Patir twoj syn jest na 3 centylu, oznacza to ze 97 procent jego rowiesnikow jest od niego wyższych.
      Ale na Malym dziecku napisalas, ze oboje rodzice tez sa niscy więc faktycznie nie można oczekiwać, ze syn będzie wysoki. I jeżeli on zawsze był na tym centylu to raczej nie ma powodu do niepokoju.
      • patir23 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 14:56
        Ale jak widać inne mamy też pisały ze wzrost i waga podobna i ubrania tez na 128 cm. tymbardziej ze znalazłam pomiary męża w tym wieku. To jakby duplikat.
        • moni_ka30 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 15:26
          Patir ja nie chcialam cie wystraszyc. A to ze inne mamy pisaly... Dzieci sa rozne
          Moj 9 latek ma 140 i w klasie jest co najwyżej średni. Ale genow nie przeskoczysz.
          • patir23 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 16:31
            No różne. Ale na żadnym bilansie nigdy nic nie mówiła że jest za niski za chudy. Tymbardzuej ze maz w dzieciństwie nie był wyrośnięty. Zawsze maly i chudy. Problemy z jedzeniem.
          • ga-ti Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 16:59
            Moja (9 lat skończyła w styczniu) ma 149 - mierzona niedawno w szkole przez pielęgniarkę na bilansie. Jest jednym z najwyższych dzieciaków w klasie, ale już wśród kilku klas mieści się w czołówce wink
            • patir23 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 17:02
              Wysoka bardzo. To mój kurdupelek maly. Ale kuzyn wysoki i gruby A niezdarny. Męczy się i poci często go głowa boli. Mój na nic nigdy nie narzeka. Najszybszy z wf w klasie.
              • ga-ti Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 17:53
                Może po prostu Twój syn tak ma i już. Niedawno koleżanka była z dzieckiem (7 lat) na dodatkowych badaniach, bo pediatra miała wątpliwości co do wzrostu. Z tego, co się dowiedziałam, to najważniejsze, by dziecko stale rosło, w swoim tempie i na swoim centylu (nawet jeśli to 3), ale rosło, nie miało dłuższych okresów bez 'przyrostu' (może rosnąć skokowo). I jeszcze lekarz brał pod uwagę wzrost rodziców, dziadków, ciotek i wujków - dziecku koleżanki wyliczono, że będzie wyższy od niej, więc odsapła wink
                Jeśli dziecko ogólnie zdrowe i sprawne to pewnie nic się złego nie dzieje.
                U córki w klasie nie ma aż takich różnic we wzroście, jest grupka wysokich i reszta w miarę równych. Ale już u starszego dziecka różnice są bardzo duże, taki wiek.
              • silje78 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 18:32
                To ja dam "wiecej". 9,5 ma 158cm. Ma po kim rosnac. Najwyzsza w roczniku.
                Wiekszosc chlopcow w jej klasie jest drobna, zdecydowanie nizsza niz dziewczynki.
                Mozesz udac sie do pediatry, ktory zna dziecko. U mas zawsze jak corke mierza i waza to pytaja czy nagle tak wyskoczyla czy zawsze byla powyzej siatki centylowej. Od mniej wiecej 7-8 miesiaca byla pow 97c.
                Jesli u Was nie bylo naglego zatrzymania wzrostu, mlody idzie centylowo na podobnym poziomie, do tego maz byl identyczny to bym dala spokoj dziecku, choc pewnie dla spokojnosci poszlabym do pediatry.
              • tsaria Re: Wzrost 9 latka 16.04.17, 17:50
                Tylko kuzyn kiedyś może schudnąć, a ty jak nie zadbasz o dziecko to pewno tak samo z siebie nie urośnie.
          • dzidzia_ch Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 19:21
            Naprawdę?ale rocznikowo ma 9 lat czy 10lat?
            Mój syn będzie miał 9 lat za miesiąc i ma okolo 133cm.W klasie wyższych od niego jest może 4 chłopcow przy czym powyżej 1,40 ma tylko jeden.
            • patir23 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 19:31
              W czerwcu będzie 9 lat
              • dzidzia_ch Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 19:40
                Pytanie było do moni_ka30 ale coś drzewko przeskoczyło.
                Różnica wieku jest bardzo istotna szczególnie w tym okresie.
                Rocznik 2007 jest zwykle co najmniej głowę wyższy od 2008,chłopcy trenują razem piłkę i naprawdę widać którzy są starsi.
                Ja bym na twoim miejscu poszla do endokrynologa,to nie zaszkodzi.
                Pocieszę Cię tylko ,że mój synek skrajn,wybiorczy niejadek,waga 25kg a energii ma za trzech smile.
                • moni_ka30 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 20:50
                  Syn jest z marca 2008
                  • dzidzia_ch Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 21:14
                    To wyjątkowo wysokich chłopaków macie w klasie skoro 140 to wzrost średni.
                    Chyba że chodzi z rocznikiem 2007 do 3 klasy.
              • hugo43 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 19:42
                Moj ma 8 lat,130 cm i 26kg.na tle klasy wypada pośrodku.
    • majarzeszow Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 19:43
      z jedzenia sie nie rośnie smile to tylko nasze babcie tak mówią smile
      moja córka ma 9,5 roku, ma 127cm, ale jest na hormonie wzrostu od poltora roku.
      • patir23 Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 20:26
        Mąż zawsze byl najdrobniejszy w klasie. Nie brał hormonów. Więc może syn ma podobnie. Akurat wiekiem wzrostem i waga wszystko się zgadza. nawet 2 kg syn wiecej wazy.
        • majarzeszow Re: Wzrost 9 latka 08.04.17, 06:40
          patir, a co ci szkodzi zapisac syna do endokrynologa dzieciecego ? zleci rtg nadgarstka i badania wyrzutu hormonu wzrostu, tarczyce pewnie tez przy okazji. Tak do konca nie ma sie co sugerowac, ze maz byl taki czy siaki. my jestesmy oboje sredneigo wzrostu, syn jeden z najwyzszych w klasie (6 klasa sp - juz mnie niemal przerosl), a corka najmniejsza i na hormonie wzrostu (juz ponad 500 zastrzykow wziela). Badania to podstawa !
          • makoja Re: Wzrost 9 latka 08.04.17, 23:44
            A niedobór hormonu wyszedł córce nieprawidłowo z krwi czy dopiero na nocnych badaniach?
            Pytam z ciekawości bo moja córka też niska ( pod siatką centylową ) 9 lat i 122 , a hormony z krwi ok ( nie na granicy) , jedynie wiek kostny opóźniony o rok (choć nie wiem czy to się nie zmieniło - bo miała prześwietlenie w wieku 4 lat)
            Wymusiłam na lekarzu skierowanie do szpitala na nocne badania, ale termin mamy dopiero na sierpień.
            • majarzeszow Re: Wzrost 9 latka 11.04.17, 06:04
              makoja - wyszlo i w dziennym tescie glukagonowym i na nocnych badaniach, corka nie ma praktycznie zadnego wyrzutu hormonu z przysadki.
    • lucy-luka Re: Wzrost 9 latka 07.04.17, 21:32
      mój syn ma 134 cm i 24,5 kg ale w wieku 7 lat (marzec 2010) i jest najwyższy w klasie. nawet jeżeli mąż też był mały w tym wieku to warto chociaż podstawowe badania wykonać (tarczyca) żeby wykluczyć problemy hormonalne. 124 cm to drobiazg w tym wieku, ale z pewnością nie chudy wink
      • baz12 Re: Wzrost 9 latka 08.04.17, 11:59
        Mój w wieku 9 lat miał 138 cm i 31 kg. Jest średni w klasie, ani niski, ani wysoki. Rośnie średnio 5cm na rok.
    • rademenka Re: Wzrost 9 latka 08.04.17, 19:21
      Moja siedmiolatka ma podobne wymiary i w jej klasie jest wiele wyższych dzieci . Dla świętego spokoju zasięgnęła bym opinii lekarza, zrobiła podstawowe badania, zbadała poziom wit. D3. Wiesz, syn niedługo zacznie dojrzewać, będzie nastolatkiem, i może /ale wcale nie musi oczywiście/ zacząć się porównywać z innymi, lub przykładać wagę do swojego wzrostu; bo sport, bo dziewczyny, bo coś innego.. .
    • maeve_binchy Re: Wzrost 9 latka 09.04.17, 13:46
      Moj w czerwcu skonczy 9 lat: 140cm i 31kg, sredni w klasie
    • koza_w_rajtuzach Re: Wzrost 9 latka 09.04.17, 19:32
      No to Twój syn wdał się w męża i tyle. Nie ma czym się martwić, no chyba, że mąż jest bardzo niski.
      • bergamotka77 Re: Wzrost 9 latka 09.04.17, 19:42
        Ja bym sie martwila bo to chlopiec jednak. Mój nie ma 7 lat jeszcze a ma ok. 130 cm wzrostu i 25 kg.
        • patir23 Re: Wzrost 9 latka 09.04.17, 21:53
          No tak ale jednak nie jest najniższy w klasie. Poza tym od zawsze taki był. Nie miał zachamowania wzrostu. Zresztą lekarz mówi ze dobrze ze nie jest poniżej siatki centylowej. Maz tez miał takie wymiary. Obecnie ma 168 cm.
          • maeve_binchy Re: Wzrost 9 latka 09.04.17, 21:58
            Obecne nastolatki sa wyzsze, 168cm nawet w moim pokoleniu to dosc malo na faceta.
            • patir23 Re: Wzrost 9 latka 09.04.17, 22:17
              Ja mam 164cm. My raczej z niskich . Porównując moje wyniki z męża w dzieciństwie to ja byłam i wyższa i grubsza. Zresztą rodzice i rodzeństwo męża tez nie są zbyt wysocy. Natomiast syn siostry męża pomimo ze ona jest niższa niż ja to jest 10kg cięższy od mojego A wzrostem tez dużo wyższy. Ale jego ojciec jest wysoki. Więc chyba to też ma znaczenie.
              • makoja Re: Wzrost 9 latka 09.04.17, 22:37
                Nie martwiłabym się na zapas, ale dla pewności zrób badanie które może zlecić lekarz rodzinny (chyba tylko tarczycę) i umów się do endokrynologa - pewnie zleci na początek hormony z krwi, jak będzie ok nie będziesz musiała się martwić na zapas, a na przyszłość nie będziesz miała wyrzutów sumienia że coś zaniedbałaś. Żaden normalny lekarz nie będzie ci kazał dawać synowi hormonów wzrostu jeżeli jego będą ok.
                PS Ty nie jesteś niska - niskie kobiety mają ok 150 cm
            • dorek3 Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 16:20
              A co proponujesz jak wyjdzie, że jednak właśnie tyle będzie miał chłopiec?
        • koza_w_rajtuzach Re: Wzrost 9 latka 10.04.17, 06:00
          > Ja bym sie martwila bo to chlopiec jednak. Mój nie ma 7 lat jeszcze a ma ok. 130 cm wzrostu i 25 kg.

A jak by to była dziewczynka to już byś się nie martwiła?
          Skoro rodzice niewysocy to czemu dziecko miałoby być wielkie? Mój ma 8 lat i 143 cm, nie znam wyższego dziecka od niego w jego roczniku. Ale czy to coś zmienia w kwestii wzrostu syna patir? No niezbyt, raczej ukazuje, że dzieci są różne.
          • patir23 Re: Wzrost 9 latka 10.04.17, 07:44
            Kuzynka ze strony męża dziewczynka rówiesniczka syna jest najniższa w klasie. Ale jej rodzice są bardzo niech. Jak mama ma chyba z 150 cm. Niektóre przedszkolaki są dużo wyzsze od niej.
      • camel_3d Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 07:31
        zawsze moze pomoc chormonami wzrostu. Niscy maja niestety kiepsko...
        • sonrisa06 Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 11:17
          Hormonami nie chormonami uncertain
          • camel_3d Re: Wzrost 9 latka 13.04.17, 08:59
            smile Sorry..oczywiscie masz racje.

> Hormonami nie chormonami uncertain
        • dorek3 Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 16:31
          Człowiek to nie kurczak, nie nadaję się do pędzenia.
    • julita165 Re: Wzrost 9 latka 11.04.17, 16:44
      Rzeczywiście bardzo niski, chyba tylko lekarz specjalista może ocenić czy taka jego uroda czy jednak jakieś zaburzenia. W każdym razie przy tak niskim wzroście chyba należałoby to zbadać. Mój syn ma 5,5 roku ( z 10/2011 ) i ma 128 cm !!! Owszem, należy do wysokich dzieci ale wcale najwyższy ze znanych mi jego rówieśników nie jest.
    • camel_3d a moze kuracja hormonem wzrostu? 12.04.17, 07:34
      bo masz faktyzcnei male dzeicko, nawet jezeli sie w dal w ojca. Warto przemyslec, bo niestety jak zacznie byc nastolatkiem to niski wzrost jest dosc kiepsa sprawa. No i pytanie co z taty wyroslo.

Przemysl i zapytaj lekarza.
      • patir23 Re: a moze kuracja hormonem wzrostu? 12.04.17, 12:22
        Pisałam że tata ma 168 cm. Mąż w dzieciństwie miał pomiary nawet poniżej 3 centyla. Nigdy nie brał nic na wzrost
        • camel_3d Re: a moze kuracja hormonem wzrostu? 13.04.17, 09:02
          ale warto przemyslec. bo w obecnych czasach 168 dla chlopaka to faktycznei malo. Idz do lekarza i podpytaj na temat takowej kuracji. Zapytac nie zaszkodzi. Obecnie istnieje taka mozliwosc terapii i warto przemyslec.
          • majarzeszow Re: a moze kuracja hormonem wzrostu? 13.04.17, 16:44
            camel, same przemyslenia to sobie mozna smile
            wywalczenie hormonu wzrostu trwa w Polsce dlugo, w przypadku mojej corki praiwe 4 lata. zaczelam z nia chodzic do lekarzy, a oni wciaz kazali obserowowac, nie martwic sie i dawac bialy ser smile
            w koncu trafilam do obecnego prowadzacego, ktory zaczal znowu od badan, pobytow na dziennym oddziale, potem na nocnym. w miedzyczasie rezeonans i tomograf glowy, badania w poradni genetycznej (9 miesiecy czekania na wizyte i 3 miesiace na wyniki krwi). w koncu w 8 urodziny dostala pierwsza dawke hormonu. i co jeszcze - lekarz nie moze tak po prostu przepisac hormonu (codzienne zastrzyki !). pisze sie dlugi wniosek, zalacza badania, przesyla do Warszawy (z kazdego wojewodzkiego osrodka), komisja sie zbiera co 2 miesiac, a w wakacje to juz w ogole tragedia. wszystko sie ciagnie okropnie. komisja moze odrzucic wniosek iwtedy trzeba odwolanie, moze dac hormon czasowo, a moze na stałe.
            moja corka dostala na czs nieokreslony. takze sam widzisz jak to wyglada....
      • dorek3 Re: a moze kuracja hormonem wzrostu? 12.04.17, 16:22
        Hormonu nie daje sie ot tak, bo niski. Podawanie hormonu tez potrafi mieć swoje skutki uboczne tyle, że zwykle plusy przeważają nad minusami. Do decyzji potrzebne są bardzo kompleksowe badania. Nie żaden hormon pobierany w dzień tylko testy nocne, wyrzuty po stymulatorach, wykluczenie celiakii itp.
        • camel_3d Re: a moze kuracja hormonem wzrostu? 13.04.17, 09:03
          Masz racje, ale warto si eprzynajmniej skonsultowac z lekarzem. Plusy maja tu duza przewage nad minusami.

• magdalenka79k Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 11:56
      Myślę, że twój syn jest jednak bardzo niski. Mój 9 latek tzn 9 lat i 3 m ma 128 cm i jest najniższy w klasie, jest wyraźnie niższy od najniższych dzieci, więc nie wiem jak to możliwe że twój 124 nie jest najniższy, może tamte dzieci są z młodszego rocznika, albo między nimi jest np 10 miesięcy różnicy?Bo mój na przykład jest najmłodszy w klasie więc wiadomo, że niskie dziecko z tego rocznika co on ale urodzone w styczniu/ lutym jest automatycznie o ten roczny przyrost od niego wyższy. Mój miał badania, ale ja kontroluje jego pomiary i jak tylko przestanie rosną znowu udam się do endokrynologa. Ja jestem niska mam 150 cm wzrostu, mój mąż 170, wiadomo że dzieci wysokie nie będą ale pilnuję sprawy.
      • patir23 Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 12:27
        Mój jeszcze nie ma 9 lat. Rocznikowo tak miesiacami nie. twoj jednak tez nie jest wysoki.
        • magdalenka79k Re: Wzrost 9 latka 20.04.17, 12:41
          No przecież piszę że jest niski, najniższy w klasie, wyrażnie niższy od najniższych dzieci trzeba rzeczy nazywać po imieniu. Ale teraz rozumiem twój jest rocznik niżej ok, jak twój ma za 3 miesiące urodziny, to mój w tym wieku też miał tak 124/125 cm. Pamiętaj o tym by regularni mierzyć syna. Jak nie robiliście żadnej diagnostyki to warto zrobic chociaż morfologie z poziomem żelaza, hormony tarczycy, nietolerancje glutenu i udać się do endokrynologa.
    • dorek3 Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 16:30
      Powód do niepokoju jest wtedy kiedy wzrastanie hamuje, dziecko jest poza siatką.
      Jeśli się martwisz to nie masz wyjścia i musisz pójść do endokrynologa dziecięcego, który powinien skierować na badania (zwykle lekarze poprzedzają to obserwacją). Poza rtg nadgarstka reszta badań jest do wykonania wyłącznie w warunkach szpitalnych. Trzeba ocenić czy wyrzut hormonu wzrostu jest prawidłowy, wykluczyć inne przyczyny, ocenić stopień dojrzewania.
      Wtedy lekarz będzie w stanie stwierdzić czy niedobór faktycznie występuje, jaki może być przewidywany docelowy wzrost i czy da się coś z tym zrobić.

Mój syn, obecnie prawie 14letni jest od 6 lat pod obserwacją. Po badaniach wyszło że wyniki ma graniczne, a docelowy przewidywany wzrost to 170 cm. Syn stwierdził, że jest to dla niego satysfakcjonujące, lekarka potwierdziła, że nie dostalibyśmy refundacji terapii wiec dalej obserwujemy, bo już zaczął dojrzewać. Obecnie ma 150 cm i jest niezmiennie najniższy w klasie. Wagowo proporcjonalny, trzyma się pazurami 3 centyla od lat.
      • ga-ti Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 18:33
        Mam wrażenie, że Autorka chciałaby przeczytać, że nic się niepokojącego z jej synem nie dzieje, że nie jest niski. Szuka potwierdzenia swojej tezy. No i ok. tylko że my tu niczego takiego powiedzieć nie możemy, możemy podzielić się swoimi doświadczeniami, jakimiś przypuszczeniami, wątpliwościami, postawić diagnozę może tylko lekarz. A Autorka z jakiejś przyczyny wzbrania się przed wizytą u lekarza.
        • patir23 Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 19:36
          A czy ja gdzieś tak napisałam ? Że się wzbraniam itd?
          • 18buzka Re: Wzrost 9 latka 12.04.17, 20:53
            hej
            jesli twoj maż ma 168 cm, to jak na mezczyznę nie jest za wysoki. syn idzie w niego to widać, słusznie porównałaś wzrost taty i syna. dla własnego spokoju zrób podstawowe badania i tyle. pamietaj ze w okresie dojrzewania syn moze mocno się wyciagnąć i swoim wzrostem ciebie zaskoczyć. moj maz był wyższy jako dziecko od naszego syna, ale syn zaczał dojrzewać (ma 11,5 roku) i niespodziewanie urósł w tym roku (od urodzin do urodzin) az 12 cm, zyczajowo 7-8 cm na rok i ma teraz 160 cm. znam tez przypadek, relatywni niscy rodzicy 170 cm, niski syn 8 latek, trener nie chce go zapisać do druzyny koszykówki, zrozpaczony zapisuje sie na tenis. dzisiaj ma ponad190 cm i jest najwyższy od 3 pokolen.
            18buzka
    • camel_3d tu sie skonsultuj. 13.04.17, 09:05
      www.chceurosnac.pl/
      • patir23 Re: tu sie skonsultuj. 13.04.17, 09:14
        168 cm wg mnie mąż jest akurat. Ja mam około 164cm. Więc wzrostowo jesteśmy dobrze dobrani. Koleżanki syn jest 10 cm wyższy od syna a wagowo ma 22 kg. Jest chudy jak patyk A wielki.
        • project-365 Re: tu sie skonsultuj. 13.04.17, 21:10
          Na razie bym się nie przejmowała. Mój był długo chudy, do tego stopnia, że było widać jak bije mu serce. Teraz obrósł trochę tłuszczykiem, ale i wyrósł. Ma 11 lat, a ja kupuję mu ubrania na 15... Niestety genów nie przeskoczysz, mój mąż ma 196cm wzrostu, ja 170, więc nie spodziewaliśmy się, że syn będzie niski smile Mam znajomą, która obleciała wielu lekarzy, bo jej synek był bardzo niski. Kiedy pediatrzy już zmykali przed nią drzwi, poszła do neurologa... Ten, patrząc na nią, pyta:
          -ile wzrostu ma pani mąż?
          -167.
          -a pani?
          - 154.
          -To ile by pani chciała, żeby syn miał? 160zł poproszę big_grin
          • sonrisa06 Re: tu sie skonsultuj. 14.04.17, 06:29
            Przez takie durne komentarze ludzie się zniechęcają i nie szukają pomocy dla swoich dzieci. Niski wzrost rodzicow nie przesadza sprawy, bo dziecko powinno rodzicow przerosnac, a przynajmniej rodzica tej samej płci. My (rodzice) mamy 156 i 171, a ostateczny wzrost córki był prognozowany na 135 cm. Dzieki hormonowi wzrostu ma już 12 cm wiecej i rośnie. Tak ze nie ma co wyśmiewać niskich rodzicow, że chodzą od drzwi do drzwi szukając pomocy, bo wiekszości z nich nie zależy na wzroście koszykarza u syna lub corki, tylko na wzroście pozwalajacym normalnie funkcjonować w dorosłym życiu.
            Patir23 weź skierowanie do poradni endokrynologicznej i zapisz syna na wizytę. Pewnie bedziecie na nią czekać kilka miesiecy (ja czekałam 10 miesiecy). Jeśli coś się zmieni, to po prostu nie pójdziesz, zawsze lepiej mieć termin niż nie mieć. Wybierajac poradnię zwróć uwagę czy mają uprawnienia do leczenia hormonem wzrostu, bo gdyby ci przyszło leczyć syna to już nie musielibyście się przenosić do innej poradni. Pamiętaj, na leczenie hormonem jest krótki czas, a wszystkie procedury, badania trwają bardzo długo. A i jeszcze jedno, Twój mąż jest bardzo niski, być może jest po prostu niezdiagnozowany w dzieciństwie, bo wtedy nie było jeszcze takich możliwości, a teraz są.
            • project-365 Re: tu sie skonsultuj. 14.04.17, 14:18
              Przez takie durne wskazówki dzieci od najmłodszych lat szprycuje się badziewiem, jak nie witaminkami, to syropkami na apetyt, z katarkiem do laryngologa, z zadrapaniem do chirurga naczyniowego... Lekarze nie widzą problemu, ale pani na forum podpowiedziała, więc trzeba drążyć temat... Może to rodzice powinni leczyć kompleksy???
    • tsaria Re: Wzrost 9 latka 16.04.17, 17:48
      Twój syn jest mały, powinnaś z nim udać się do lekarza. Męża masz też bardzo niskiego, może w dzieciństwie nikt go nie zdiagnozował.
      Mojej siostry córka jest na hormonie wzrostu, a rodzice też niscy, ona 158, on tak jak twój 168cm.
      Twój dodatkowo chłopak, więc fajnie byłoby gdyby przerosną przynajmniej kilka centymetrów ojca.
      To, że akurat jest sprawny fizycznie to dobrze, ale dla chłopca taki wzrost to ciągłe kompleksy, nie zaniedbuj sprawy.
      W klasie mojego syna rocznik 2009 nie ma aż takich niskich chłopców, mój syn 132cm 25kg jest tak w połowie stawki, więc twój od rówieśników musi znacząco odbiegać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka