31.07.18, 07:01
W czwartej klasie oprócz języka polskiego i matematyki obowiązywały zeszyty 32 kartkowy. Jak jest w piątek klasie? Ilu kartonowych zeszytów używały dzieci? Pytam pod kątem ciężkości plecaka. Pomimo wybrania dobrego lekkiego modelu plecak był ciężki gdyż syn nosił również książki (nie ma możliwości zostawienia w szkole).
Obserwuj wątek
    • donatienfrancois Re: Zeszyty 31.07.18, 15:54
      Najlepsze są 27 kartkowe w kółka i atrament do 4 klasy.
    • ga-ti Re: Zeszyty 01.08.18, 00:08
      My tak sobie kalkulujemy, że jak przedmiot jest raz w tygodniu to za dużo nie zapiszą, jak częściej to i zapiszą więcej smile No i od dziecka zależy, jednemu wszystko jedno, inne woli cieńsze zeszyty i częściej wymieniać, inne woli jeden do przedmiotu, grubszy, by mieć wszystko pod ręką. Rezygnujemy z grubych okładek by było lżej. A i nauczyciele czasem mają jakieś swoje widzimisię, np. zeszyt formatu A5.
      • qwirkle Re: Zeszyty 01.08.18, 07:06
        ga-ti napisała:

np. zeszyt formatu A5.

A5 to te zwyczajne zeszyty... Nauczyciel może życzyć sobie zeszyt np A4 bo np będą rozpisywać obszerne obliczenia, lub, na chemii, redoksy. Ale to nie na tym poziomie, a i tak można zeszyt A5 obrócić o 90 stopni, by mieć stronie A4
        • betty1984 Re: Zeszyty 01.08.18, 10:30
          U nas pani z plastyki/muzyki w 4.klasie zażyczyła sobie zeszyt a4 80 kartkowy i z jednej strony miał plastykę a z tyłu (obracjąc zeszyt) miał muzykę. Trochę zła byłam bo wolałabym dwa cieńsze zamiast jednego grubego. Gdyby jeszcze miał oba przedmioty w jednym dniu to by na jedno wyszło ale nigdy tak nie miał.
          • lucyjkama Re: Zeszyty 02.08.18, 07:36
            Pani oderwana od rzeczywistości. Olałabym jej wymagania w kwestii zeszytu. Dziwne że zaden rodzic nie pokazał pani absurdu jej żądań.
        • ga-ti Re: Zeszyty 03.08.18, 01:21
          No fakt smile
    • lucyjkama Re: Zeszyty 02.08.18, 07:32
      Moją córka miała 32 kartkowe w 4 klasie i takie same będzie miała w 5. Tak długo jak się da będzie nosiła jak najcieńsze zeszyty. Syn miał zeszyty 32 kartkowe nawet w gimnazjum. Myślałam, że w końcu jakiś nauczyciel skomentuje ale tak się nie zdarzyło. Dopiero teraz do LO syn kupił sobie zeszyty 60 kartkowe.
      • clara.veritas Re: Zeszyty 04.08.18, 23:50
        Moją córka miała 32 kartkowe w 4 klasie i takie same będzie miała w 5. Tak dług
        > o jak się da będzie nosiła jak najcieńsze zeszyty. Syn miał zeszyty 32 kartkowe
        > nawet w gimnazjum.

U mnie tak samo. Nie pozwolę dzieciom "nabijać" bezsensownych kilogramów noszonych w plecaku dzień w dzień. Nawet jeśli na jakimś przedmiocie piszą dużo, to po skończeniu jednego zeszytu można i zaczyna się kolejny - w czym problem, że ktoś zapisze 2 zeszyty 32-kartkowe zamiast jednego 60-kartkowego? Jak dotąd żaden nauczyciel nie miał uwag, a gdyby się taki zdarzył, to na pewno bym z nim porozmawiała.
        • 18buzka Re: Zeszyty 06.08.18, 10:05
          u nasz od V klasy obowiazkowo 60 kartkowe. myslałam ze to widzimisie, ale np w polskiego zapisali 8 zesztów w ciagu roku
          18buzka
          • lucyjkama Re: Zeszyty 06.08.18, 13:17
            No to by zapisali 16 zeszytów. Co za problem. Jak pisałam syn w gimnazjum miał 32 kartkowe i żaden nauczyciel nie skomentował. Jak myślisz więcej się pisze w 5 klasie czy w gimnazjum?
            • mysz1978 Re: Zeszyty 06.08.18, 17:47
              ja kupilam synowi glownie 60-kartkowe ale w miekkich okladkach wlasnie ze wzgledu na wage. Wydaje mi sie, ze do plastyki, informatyki i religii wystarczy 32-kartkowy i takich kilka tez mamy
              • lucyjkama Re: Zeszyty 06.08.18, 19:50
                To plastyki, wdż, techniki i religii moja miała 16 kartkowe i nawet ich całych nie zapisała.
            • clara.veritas Re: Zeszyty 07.08.18, 22:08
              lucyjkama napisała:

> No to by zapisali 16 zeszytów. Co za problem.

No dokładnie - nawet jeśli by zapisywali co tydzień jeden zeszyt, to jeszcze nie powód, żeby dźwigać opasłe bruliony.
              • qwirkle Re: Zeszyty 08.08.18, 08:09
                Gruby zeszyt potrzebny jest po to, by móc wrócić do wcześniejszych tematów
                • clara.veritas Re: Zeszyty 08.08.18, 18:04
                  W czym przeszkadza cienki zeszyt we "wracaniu do wcześniejszych tematów"? Nikt przecież nie każe go wywalać do śmieci w chwili zapisania ostatniej strony - można odłożyć do szafki i użyć w razie potrzeby.
    • stillgrey Re: Zeszyty 04.09.18, 10:28
      Syn w VI klasie. Doświadczenie mnie nauczyło kupować do polskiego i matematyki 60 kartkowe, do angielskiego 32, do reszty 16. Teraz nowa szkoła, więc nauczyciele mogą inaczej prowadzić lekcje, ale w poprzedniej szkole np. na historii zeszyt służył tylko do zapisywania tematu i pracy domowej, a resztę robili w ćwiczeniach. Bez sensu obciążać plecaki grubymi zeszytami, które nie bywają później wykorzystane nawet w 50%.
      • stillgrey Re: Zeszyty 05.09.18, 13:59
        Z angielskim się grubo pomyliłam, nauczyciel wymaga zeszytu a4, minimum 96 stron, który ma starczyć do końca 8 klasy wink Niby fajnie, ale dochodzi kolejna cegła do dźwigania.
        • lucyjkama Re: Zeszyty 05.09.18, 18:54
          Naprawdę spełniasz tak irracjonalne żądania nauczycieli?
          • stillgrey Re: Zeszyty 05.09.18, 19:51
            A ty latasz po pierdyliard materiałów na plastykę czy technikę/wysyłasz po nie dziecko? Skoro nauczyciel ma zamysł żeby dzieciaki miały wszystkie potrzebne wiadomości skondensowane w jednym zeszycie to nie widzę w tym nic złego. A nauczyciel ponoć świetny, kreatywny i skuteczny, z genialnym podejściem do uczniów, więc czemu mam mu nie zaufać.
            • lucyjkama Re: Zeszyty 05.09.18, 20:32
              Latam po materiały na plastykę bo one są niezbędne. Ceglasty zeszyt, noszony kilka razy w tygodniu w te i we w te, nie jest niezbędny a wręcz szkodliwy. Od tego zeszytu wiedzy i umiejętności nikomu nie przybędzie. Troche refleksji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka