Dodaj do ulubionych

pisanie piórem w zerówce

17.07.05, 21:06
Witam,

mój synek idzie od września do szkolnej zerówki. Pani zapowiedziała, że do
pisania tylko pióro. Podobno dzieci uczą się ładniej pisać. Pióro kupiłam,
ale ponieważ nie lubie utrudniania życia dla idei, co do której w dodatku nie
do końca jestem przekonana, więc pytam Was, czy to tak w każdej zerówce i czy
to faktycznie takie potrzebne? Może ktoś mnie przekona, że to takie
dobroczynne, bo ja coś nie mogę nabrać takiego przekonania...
Obserwuj wątek
    • aniab28 Re: pisanie piórem w zerówce 17.07.05, 21:54
      Witam.
      Moja starsza córka idzie teraz do 1 klasy-w zerówce żeby dzieci pisały piórem?
      pierwsze słyszę,u nas tylko ołówek!Pozdrawiamy.
      Ania(mama)
      Nicole(03.08.1998)
      Dawidek(27.10.2004)
      • anka_po_prostu Re: pisanie piórem w zerówce 17.07.05, 23:59
        córka zaczęła pisać piórem dopiero po 1 półroczu drugiej klasy (wcześniej
        ołówek), syn (zdał do II) całą pierwszą klasę - tylko ołówkiem.

A.
    • roseanne Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 02:31
      w kanadzie pierwsze trzy klasy tylko olowek
      w NJ, 4 klasa tez olowek dozwolony smile
      • roseanne ps 18.07.05, 02:32
        za czasow mojej edukacji podstawowkowej pioro bylo obowiazkowe w klasach 1-2,
        dopiero potem dlugopis i zeszyty z szerokimi liniami
    • judytak Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 08:58
      u nas w zerówce tylko ołówek, w pierwszej klasie tylko ołówek, w drugiej klasie
      nauczycielka stopniowo pozwalała dzieciom przechodzić na długopis, jako uznanie
      dla tych, "co już mogą"

o żadnym piórze mowy nie było
      (sama swego czasu musiałam pisać piórem w pierwszej klasie, nie pojmuję, w czym
      to miałoby pomagać...)

pozdrawiam
      Judyta
      • carlafehr Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 13:49
        No właśnie, też nie bardzo rozumiem... Ale trudno. Dzieki za odpowiedzi smile

Carlafehr
        • verdana Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 14:37
          A ja pojmuję i popieram.
          Pióro wymusza na dziecku własciwy nacisk na papier. Ołówkiem , a tym bardziej
          długopisem dziecko może naciskać bardzo mocno przy pisaniu, co bardzo męczy rekę
          i spowalnia pisanie. Piórem mocno naciskać sie nie da.
          Dzieci piszace piórem maja też lepszy układ dłoni przy pisaniu - pióro często
          nie pisze, jesli jest ustawione pod złym katem do papieru.
          Bardzo popieram - pióra nie są takie drogie, a korzyści z nich wiele!!!
          • asia9931 Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 17:15
            w zerówce i pierwszej klasie pisał tylko ołówkiem
          • carlafehr Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 21:01
            Ale po co ten właściwy nacisk na papier, czy odpowiedni kąt?! To po pierwsze
            trochę sztuka dla sztuki a po drugie jakoś nie wierzę, żeby pióro za 10 zł
            miało taki zbawienny wpływ na ustawienie ręki.
            Co do szybkości pisania: właśnie piórem pisze się wolniej i jest to też jeden z
            argumentów za stosowaniem pióra: że niby wymaga większej staranności przy
            pisaniu i wyrabia ładniejszy charakter pisma. Trąci mi to trochę poprzednią
            epoką, w której podobno im ładniejszy charakter pisma tym lepszy charakter
            człowieka ... Ponieważ nie wierzę jakoś w taką zależność, to pytam grzecznie,
            po kiego grzyba ładny charakter pisma?

Intrygowałyby mnie jakieś ewentualne badania statystyczne porównujące pokolenia
            wychowywane "na piórze" i "na długopisie", czy faktycznie te "na piórze"
            ładniej i szybciej piszą, i czy, co najważniejsze, jest im to w ogóle w życiu
            potrzebne? Więcej wśród nich artystów? albo ludzi szczególnie uzdolnionych?
            albo po prostu dobrych? albo może szczęśliwych? Bo jak nie, to po jaką cholerę
            to pióro?? No nie mogę zrozumieć mimo wszystko smile
            • mika_p Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 21:58
              No wiesz... lepiej się nauczyć pisania piórem za 10 zł w dzieciństwie, niż
              potem, jak juz się zostanie ministrem czy innym prezesem, psuc watermana za
              2000 wink
          • saba76 Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 12:20
            verdana napisała:

> A ja pojmuję i popieram.
            > Pióro wymusza na dziecku własciwy nacisk na papier. Ołówkiem , a tym bardziej
            > długopisem dziecko może naciskać bardzo mocno przy pisaniu, co bardzo męczy
            rek
            > ę
            > i spowalnia pisanie. Piórem mocno naciskać sie nie da.
            > Dzieci piszace piórem maja też lepszy układ dłoni przy pisaniu - pióro często
            > nie pisze, jesli jest ustawione pod złym katem do papieru.
            > Bardzo popieram - pióra nie są takie drogie, a korzyści z nich wiele!!!

Wszystko fajnie tylko co z leworęcznymi???
    • a11b12 Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 21:54
      Ja bym nigdy 6-latkowi nie dała do stałego użytku takiego niebezpiecznego
      narzędzia, jakim jest pióro.
      Już sobie wyobrażam jego sweterek, rączki i buzię po pierwszym dniu nauki. smile

To po prostu bez sensu. To znencanie się nad dzieciakami.

Ołówkiem, naciskając w różny sposób, można w różny sposób pisać i malować,
      a więc to ołówek jest narzędziem, które lepiej wyrabia rękę.
      A długopis też dobry. Nie trzba temperować.
      Jeśli długopis to dobrze piszący bez nacisku, by nie męczyć ręki.

Uważam, że wszelki przymus w tym względzie jest bez sensu,
      choś pisanie tylko ołówkiem do 4 klasy, to chyba zdecydowanie za długo.
      Długopisu też trzeba się nauczyć używać.
      • mika_p Re: pisanie piórem w zerówce 18.07.05, 21:59
        Trzylatkom w przedszkolu daje się farby... też brudzące.
        • a11b12 Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 10:49
          > Trzylatkom w przedszkolu daje się farby... też brudzące.

Tak, ale farby są łatwiej zmywalne od atramentu.
          • m_o_k_o Re: pisanie piórem w zerówce 10.08.05, 13:18
            Myśle,ze to dobry pomysł.
            W zerówce(naszej) dzieci nie musiały pisac piórem,a le ja synowi kupiła pióro i
            piszemyw domu literki. Oskar uczy się poprawnie pisać piórem, przyzwyczaja
            rekę i kształtuje charakter pisma.
            Krzywda od tego mu się nie stanie.
    • 5_monika Re: pisanie piórem w zerówce 19.07.05, 00:00
      w zerówce pisał wszystkim, nawet kredkami świecowymi(zeszyty odebrałam na
      koniec roku szkolnego), w pierwszej klasie piórem lub długopisem(mój pisał
      piórem), w książkach ołówkiem.
      • verdana Re: pisanie piórem w zerówce 19.07.05, 08:44
        Moja córka uczona tradycyjnie ołówkiem, dorobiła się zespołu cieśni nadgarstka.
        Pisze bardzo dużo (pamiętajcie, ile notatek trzeba robić w wyzszych klasach!) i
        tak mocno naciska papier, ze widać ślady na kilku kolejnych stronach.
        Neurolog twierdził, że coraz więcej młodych ludzi pojawia się u niego z tą
        dolegliwoscią. Kiedy uczono pisać dzieci piórem, nie długopisem ta dolegliwość
        występowała najwczesniej koło 30 roku zycia.
        • izunia6 Re: pisanie piórem w zerówce 19.07.05, 11:32
          Zespół cieśni nadgarstka to od pisania "w powietrzu" na klawiaturze - radzę
          kupić klawiaturę z podkładką, tak żeby nadgarstki były cały czas oparte.
          A co do pióra i ładnego charakteru pisma - ładne pismo, wyrobiony charakter
          pisma bardzo się w życiu przydają i bardzo są cenione, nie mówiąć o tym, że
          świadczą o właścicielu, no chyba, że aspiracją mamusi jest zrobienie z dziecka
          maszynistkę, wtedy rzeczywiście niech pisze długopisem od pierwszej klasy, a
          nauczyciel nie zawraca głowy. Swoją drogą współczuję tym nauczycielom, starają
          się, chcą coś przekazać, czegoś nauczyć, a zawsze znajdzie się rodzic, któremu
          będzie pod górkę - moje dziecko ma ładnie pisać! to średniowiecze, ma bazgrać
          jak kura pazurem!
          • carlafehr Re: pisanie piórem w zerówce 19.07.05, 11:59
            A co do pióra i ładnego charakteru pisma - ładne pismo, wyrobiony charakter
            > pisma bardzo się w życiu przydają i bardzo są cenione, nie mówiąć o tym, że
            > świadczą o właścicielu,

Podaj przykład, do czego to w życiu potrzebne??? W dodatku bardzo? I przez kogo
            są cenione?? I jak taki ładny charakter pisma świadczy niby o właścicielu? Poza
            tym ja uczona długopisem mam akurat ładny charakter pisma, hehe. Rozumiem, że
            według Ciebie jestem lepsza od tych, co to bazgrzą?

Swoją drogą współczuję tym nauczycielom, starają
            > się, chcą coś przekazać, czegoś nauczyć, a zawsze znajdzie się rodzic, któremu
            > będzie pod górkę - moje dziecko ma ładnie pisać! to średniowiecze, ma bazgrać
            > jak kura pazurem!

Niech przekazują wiedzę a nie uczą kaligrafii. Kaligrafia dla samej sztuki to
            dla mnie przeżytek. Poza tym skąd wiadomo, że bez pióra będą bazgrać?

Prosiłam o informację, jak jest w innych zerówkach i ewentualnie o przekonanie
            mnie, dlaczego pisanie piórem jest istotne i tu dziekuję Verdanie, bo bardziej
            trafia do mnie konkretny argument niż ataki na niezadowolonych rodziców.

Pozdrawiam
            Carlafehr
            • izunia6 Re: pisanie piórem w zerówce 19.07.05, 12:40
              W zerówkach, czy w pierwszych klasach szkoły podstawowej jest różnie, bo różni
              są nauczyciele i niestety większość z nich, wychowanych na długopisie do
              charakteru pisma nie przywiązuje wagi. A czy ktoś przywiązuje do tego wagę - no
              niewątpliwie prezes kupujący sobie pierwsze w życiu pióro w wieku lat 50-ciu za
              pare tysięcy złotych wygląda śmiesznie!
              A twój bedzie mógł zawsze powiedzieć, że to pierwsze to miał w wieku lat 7.
            • sebyl Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 22:19
              Do czego potrzebny ładny charakter pisma?
              Choćby do tego, że ktoś Cię wogóle przeczyta i nie powie że to pisało Twoje dziecko
    • aglesnik u nas tylko ołówek.. 19.07.05, 11:44
      u mojej córki, teraz do drugiej klasy, tylko ołówek i gumka. Niestety zdarzają
      się niepowodzenia, a wtedy gumnka i piszą od nowa. myślę, że to dobre
      rozwiązanie, nie ma kleksów..hehehe
      pzdr.ag.
    • saba76 Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 12:17
      u nas w zerówce tylko ołówek- bo to tylko ćwiczenia w książce ćwiczeń a nie w
      zeszytach.
      Co do pióra ,ja nie lubię utrudnień ,ale uważam ,ze dziecko wpierw musi dobrze
      pisać długopisem ,żeby umieć piórem.
      Z 2strony moje nie będzie pisać piórem bo jest leworęczne( po mamie) i to
      wyklucza, chodź ja pisałam, ale dużo później.
      • verdana Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 12:37
        Absolutnie nie wyklucza.
        Trzeba tylko kupiś pióro dla leworęcznych.
        • saba76 Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 20:03
          na wszystko masz odpowiedz, ciekawesmile

mimo wszystko uważam ,ze ołówek- dobry -nie twardy ani nie za miękki jest
          lepszy niż pióro w "0"
    • mamaluna Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 20:08
      w zerowce corka pisala piorem
      teraz idzie do 1 klasy i wychowawczyni na zebraniu powiedziala, ze przez 1
      semestr beda pisac olowkiem, a od drugiego semestru piorem (ewentualnie
      dlugopis dla dzieci leworecznych)
      Zeszyty do pisania w waskie linie
      • mamaluna Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 20:09
        przepraszam, w zerowce corka pisala OLOWKIEM...pomylilam
    • sebyl Re: pisanie piórem w zerówce 20.07.05, 22:36
      Moi chłopcy w zerówce pisali ołówkiem lub kredkami - różne kolorowe linie i esy floresy. W I klasie Panie dały wolny wybór. I faktycznie w książkach i ćwiczeniach lepiej ołówek, bo i kartki czasem inne i jak się pomyli można zgumować i napisać na nowo. A w zeszytach to lepiej dać pióro, ale nie kupować zmazywacza. Dziecko ma się nauczyć dobrze pisać. Mając zmazywacz nie myśli, jak się pomylę to zmarzę i już. Mój starszy (idzie do 4 kl.)pisze piórem, jak długopisem to pismo fatalne (pisze się szybciej i przez to gorzej). Pewnie, że z czasem będzie pisał długopisem, ale im później tym lepiej.
      Jedyna rada to kupić pióro kulkowe na naboje i jak najtańsze. Przerabiałam różne pióra. Te ze stalówkami u małych dzieci to niewypał, albo potargane kartki, albo zalane. Pióro ze stalówką trzeba zawsze jednakowo i pod jednakowym kątem naciskać. Dzieciom to nie wychodzi. Pióra na specjalne naboje kulkowe szybko wysychają. Najlepiem sprawdzają się pióra kulkowe na zwykłe naboje. Pewnie, że też czasem się zatkają i nie chcą pisać, ale głównie dlatego, że funkcjonują bez zakrętek.
      Ważniejsze jest to jak dziecko prowadzi rękę.Zwróćcie uwagę, aby już podczas zwykłego rysowania dziecko przesuwało całą rękę,a nie opierało nadgarstek i rószało tylko palcami. Miałam ten problem. Naprawienie go wymaga długich ćwiczeń i ciągłego pilnowania dziecka. Jeśli ktoś nie wie o czym pisze to niech spróbuje oprzeć rękę na nadgarstku i nie odrywając go ani nie przesuwając (najlepiej przytrzymać go drugą ręką) sprubuje napisać Swoje imię i nazwisko. Prawda, że tragedia?
      • johana25 Re: pisanie piórem w zerówce 01.08.05, 20:18
        A ile lat ma ta pani?
        Może jeszcze wróciłaby do elementarza Falskich?
    • carlafehr Re: pisanie piórem w zerówce 03.08.05, 22:29
      Cześć,

właśnie dokonałam zakupu pióra, a raczej od razu 2 piór i okazało sie to hitem!
      Jedno z tych piór (za 6,50 złotych polskich w komplecie z 2 nabojami i
      wymazywaczem atramentu oraz cienkopisem do pisania po wymazaniu) jest kolorowe,
      z zielonymi krododylami (podobnymi do Schnappi, za którym moje dziecko szaleje)
      od razu podbiło serce mojego syna. W dodatku świetnie pisze, bardzo lekko, pod
      różnymi kątami (moje dziecko nawet nim rysuje) i nie rozmazuje się. Wymazywacz
      wymazuje idealnie! Chyba kupię jeszcze jedno takie same smile

Pozdrawiam
      Carlafehr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka