Dodaj do ulubionych

Warsztat 126 - koncert

21.02.10, 20:09
Właśnie 5 minut temu wróciłam z koncertu. Na jakim koncercie byłam?
Czyj to był koncert. Jaki rodzaj muzyki, chodzi mi o styl. Jaki był nastrój.
Czy wszystko się udało?
Życzę udanych interpretacjismile
Obserwuj wątek
    • dezire3 Re: Warsztat 126 - koncert 23.02.10, 14:47
      Rodzaj muzyki
      Paz buław-głupiec
      Muzyka światowa,pop.Mozliwe że grane są koncerty na całym swiecie.
      Nastrój
      3 kielichy-3 buław-9 mieczy
      Na początek ożywienie radość a potem zmiana w nostalgię.
      Czy wszystko się udało?
      10 buław-cesarzowa-6 monet
      Ciężko chyba było się dostać na salę albo kupić bilety.Koncery
      wywołał duzy odzew wśród ludzi.Hmm raczej wszystko się udało może
      tylko więcej oczekiwałas po tym koncercie pozostał pewien niedosyt…
      jakbyś uważała że za takie pieniadze powinni bardziej się postaraćwink
      Czyj to był koncert?
      5 kielichów-4 mieczy-7 mieczy
      Kogoś kto nie żyję,jakis mężczyzna chyba.Moze to jakiś pożegnalny
      koncert Michaela Jacksona był
      • dana-25 Re: Warsztat 126 - koncert 23.02.10, 17:04
        Witam pierwszą Uczestniczkęsmile
        • liri-th moje karty 23.02.10, 19:26
          Kto występował - Paź Mieczy
          Muzyka - 3 buławy + 3 Miecze
          Nastrój - Kochankowie
          Czy wszystko się udało - Król Buław +Wisielec + 2 Buławy

Był to koncert jakiegoś wokalisty lub wokalistki.Początkującego w branży bądź
          bardzo młodego czy też śpiewającego głównie dla młodych ludzi.Muzyka ta chwyta
          za serce, przypuszczam że wywołuje nowe uczucia, przenosi w inny świat.Opowiada
          być może o nieszczęśliwej miłości( Tu kojarzy mi się Kasia Kowalska) Fajnie się
          słucha tej muzyki we dwoje.
          Jesli chodzi o to czy wszystko się udało to na pewno było wszystko super
          przygotowane, zapięte na ostatni guzik. Na miejscu, tuż przed koncertem lub w
          trakcie okazało się, że trzeba było poczekać albo nastąpiła jakaś zmiana. Może
          koncert odbył się w innym miejscu niż było to zaplanowane albo godzina uległa
          zmianie. Przyszło mi do głowy że może kolejność wykonawców została przez
          organizatora koncertu zmieniona.
          dana miała później mieszane uczucia.Podobało się jej i jednocześnie czuła jakiś
          niesmak dotyczący jakiegoś incydentu.

Oj, ciekawa jestem jaki to koncert.Mam nadzieję że się Dano dobrze bawiłaś.wink
          • dana-25 Re: moje karty 24.02.10, 08:55
            Witaj Liri-thsmile
    • canada53 Moja interpretacja 24.02.10, 23:51
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/OuaZdLPZkmns5mBY2B.jpg

Karta na dole pośrodku (9 Denarów) = Dana i jej samopoczucie na koncercie
      Karta po lewej (10 Buław) = styl, rodzaj muzyki
      Karta po prawej (Królowa Buław) = nastrój
      Trzy karty w rzędzie centralnym (4 Buławy, VI Kochankowie, 9 Kielichów) = kto grał
      Dwie karty w rzędzie u góry (Rycerz Denarów, 4 Miecze) = ewentualne nieudane elementy

Danie koncert się podobał, to był jeden z jej ulubionych rodzajów muzyki, czuła na tym koncercie, że jest w swoim świecie i wróciła do domu pełna artystycznych wrażeń (9 Denarów). Sama muzyka była dosyć głośna (10 Buław), miała „mocne” brzmienie, wyrazisty rytm, słychać było sporo perkusji, jakieś bębny, itd. Raczej była to muzyka akustyczna, bez specjalnych elektrycznych efektów. Nastrój tego koncertu był optymistyczny (Królowa Buław), rozgrzewający, ta muzyka dodawała energii, entuzjazmu, chciało się przy niej coś robić, ruszać się, tańczyć.
      Wykonawców było niewielu: dwie, trzy osoby (4 Buławy, VI Kochankowie, 9 Kielichów), ewentualnie niewielki, kilkuosobowy rodzinny zespół. Te osoby były doskonale ze sobą zgrane, widać było że granie razem sprawia im wielką przyjemność. Można powiedzieć, że nie było w tej muzyce czuć wiele komercji, przede wszystkim dobrze i autentycznie się oni przy jej graniu bawili. Muzyka ta była połączeniem różnych stylów z innych kultur. Wprawdzie karnawał się już skończył, ale ta muzyka wygląda mi na taką do zabawy, radosną. Przychodzą mi tu na myśl jakieś południowe, czy nawet afrykańskie rytmy, reggae, rap, itp.
      A co mogło się nie udać (Rycerz Denarów, 4 Miecze)? Hmm, mogły to być problemy z nagłośnieniem, akustyką w związku z czym rozpoczęcie koncertu mogło się trochę przesunąć w czasie lub były w ciągu tego koncertu przerwy „techniczne”. Możliwe też, że temu koncertowi miała towarzyszyć jakaś inna atrakcja lub miał on mieć swój ciąg dalszy i zostało to odwołane. Pomyślałam też o pewnych problemach z dojechaniem / dojściem na ten koncert spowodowanych niezbyt dobrymi oznaczeniami, mogło być tam również mało miejsca i chyba było niezbyt wygodnie. Ludzie mogli odczuwać pewien niedosyt, tak jakby spodziewali się czegoś więcej, a tego nie dostali. Albo to widownia nie dopisała, przyszło mało ludzi, niektórzy nie angażowali się w słuchanie muzyki czy przeszkadzali w tym innym osobom. Więc koncert zakończył się wcześniej, nie było spodziewanych bisów.
      • dana-25 Re: Moja interpretacja 25.02.10, 00:33
        Witaj Canadosmile
      • kita32 Re: Moja interpretacja 26.02.10, 20:23
        Niesamowite, Canado, jak podobnie napisałyśmy!
    • cassel Re: Warsztat 126 - koncert 25.02.10, 17:40
      koncert zespolu to byl, drogie troche byly bilety,teksty tego zespolu sa bardzo
      ujmujace dla ciebie i ten zespol wydal po dlugiej przerwie nowa plyte
      jak pytam o rodzaj muzyki to mi karty mowia ze wymagajacej od sluchacza duzego
      dosiwadczenia,wymagajaca to muzyka,wedlug mnie to mieszanka stylow,
      nastroj byl wykreowany przez publiczność,to ona nadała charakter temu
      koncertowi, emocje były zablokowane jeżeli chodzi o odbiór,bo to calkiem nowy
      kawałek,cos nowego dla tego zespołu, ludzie muszą sie do tego przyzwyczaić,
      koncert według moich kart sie opoznil z uwagi na problem komunikacyjny, tak
      jakby byly korki, ale zespol przeprosil za to, z uznaniem odebrali to fani i
      ktoś z muzykow byl nieobecny z uwagi na chorobe.
      • dana-25 Re: Warsztat 126 - koncert 25.02.10, 22:20
        Witaj Cassel, fajnie, ze do nas dołączyłaś. Podaj jeszcze tylko swoje karty, bo
        potem nad nimi dyskutujemysmile
      • cassel Re: Warsztat 126 - koncert 26.02.10, 16:13
        nie pamiętam wszystkich
        ze bilety drogie to 6 denarów,
        za ludzie zablokowani-2 mieczy
        a ze koncert sie wydłużył przez spóźnienie- 8 buław
        wiem ze tez byla karta maga,słońca,cesarzowej- co do atmosfery koncertów.
        czekam z niecierpliwością nad trafnością moich kart
        pozdrawiam magicznie
        • kita32 interpretacja 26.02.10, 20:19
          Mam zdjęcie rozkładu, ale nie mam dostępu do mojego kompa, żeby je wgrać i
          zapisać w sieci. Może potem dołączę (jeżeli dzisiaj zdążę).
          1. Czyj koncert - Sprawiedliwość;
          2. styl - wykonanie - Diabeł; 3. styl - cele przekazu - 5 Monet;
          4. energia - Wisielec;
          5. poszło łatwo - Król Pucharów; 6. trudno - Świat;
          8. nastrój - 8 Pucharów.
          Poza tym wypadły mi przy tasowaniu po kolei aż 4 karty: 4 Pucharów, Paź Kijów, 9
          Kijów, As Pucharów.

Interpretacja: to był koncert z solistką liczącą się w świecie muzyki - ważną,
          uznawaną (Sprawiedliwość). Może ona mieć aktualnie jakieś problemy natury
          prawnej (pozywa kogoś, jest pozwana, rozwodzi się ?)
          Styl (Diabeł) - gorące rytmy i wciąganie publiczności do wspólnej zabawy,
          tańczenia, śpiewania.
          Mam skojarzenia, że był to koncert charytatywny (5 Monet) - z nastawieniem aby
          kogoś/coś wesprzeć finansowo. Albo 5 Monet mówi, że muzycy grali na zrobionych
          domową metodą instrumentach i chcieli pokazać, że tak też można.

Były jakieś problemy (Wisielec) prawdopodobnie z zaczęciem koncertu. Może muzycy
          nie dojechali na czas (Świat), lub wysiadła elektryka, czy coś innego się
          zepsuło. Może organizatorzy byli zbyt niedoświadczeni (Paź Kijów)?
          Prawdopodobnie trzeba było czekać i część widzów zrezygnowała z koncertu (8
          Pucharów). Ale muzyka była świetna (Król Pucharów) - warto było przeczekać
          problemy.

Czegoś było za dużo, może było za głośno lub za długo trzeba było na coś czekać
          lub było za dużo ludzi na zbyt małą salę i trzeba było wykazać się pewną
          determinacją (9 Kijów), żeby dostać się na koncert. Napisałam o sali, ale raczej
          mam wrażenie, że koncert odbył się pod gołym niebem (Księżyc przyświeca karcie 8
          Pucharów).

Przeleciało mi przez głowę, że to może być koncert jazzowy z Urszulą Dudziak,
          ale raczej wątpię, żeby tak było - to pewnie była jakaś przelatująca myśl
          związana ogólnie z muzyka, a nie z tym właśnie koncertem.
    • jasmin_25 Re: Warsztat 126 - koncert 27.02.10, 09:50
      1. czyj to byl koncert - 7 kielichow
      moze wystepowalo kilku wykonawcow albo wykonawca jest typem marzyciela
      bujajacego w oblokach, badz to taka romantyczna muzyczka byla grana, taka
      poruszajaca uczucia i emocje sluchajacego. Pomyslalam jeszcze, ze mogl to byc
      koncert na wiele glosow, badz instrumentow sie przeplatajacych ze soba.

2. Jakiego rodzaju muzyke grali - 7 mieczy
      Muzyke taka co przeszywa az do szpiku kosci, ktora potrafi przeniknac najglebsze
      zakamarki ludzkiej duszy, moze byl to jazz badz poezja spiewana, a moze jakis chor?

3. Jaki byl nastroj w trakcie koncertu - as kielichow
      Bylo bardzo milusio i klimatycznie. Koncert hard rockowy na pewno to nie bylwink
      Taka ciepla atmosfera kojarzy mi sie z bardziej kameralnym wystepem, moze w
      jakims malym klubie bo koncert wywolywal duzo pozytywnych emocji, one przenikaly
      wszystkich uczestnikow.

4.czy wszystko sie udalo - rycerz bulaw
      chyba bylo za krotko, moze wykonawca musial szybciej przerwac wystep albo uciekl
      bez dodatkowych bisow.W kazdym badz razie koncert tak jakby za szybko sie skonczyl.

5. Jaki zespol wystepowal na tym koncercie - 10 kielichow
      rany skojarzylo mi sie z Kelly family od razuwink zespol byl chyba rodzinny, badz
      skladal sie z bliskich sobie osob, siostr, braci. Moze sprawial wrazenie, ze
      tworzy jedna wielka rodzine tak jak np. w jakims chorze.

6. Emocje Dany po koncercie - 4 bulaw
      bardzo ci sie podobalo, warto bylo sie wybracsmile
      • dana-25 Re: Warsztat 126 - koncert 27.02.10, 13:47
        Witajcie Kita i jasmin, fajnie, ze dołączyłyściesmile
        • olkacool Moje karty :) 27.02.10, 23:10
          Na jakim koncercie byłam? Pustelnik 2 Kielichy Jakiś spokojny, możliwe, że 2 osoby występowały, są połączone ze sobą jakaś relacją, albo mają podobną wrażliwość, wiele ich łączy.

Czyj to był koncert. Moc 9 Buław Ktoś bardzo uzdolniony artystycznie, wrażliwy i subtelny a jednocześnie potrafiący poruszyć jakieś nieznane struny w naszym umyśle, być może pobudza do czegoś..Muzyka przepełniona tęsknotą, smutkiem.. może wzruszająca. W tej muzyce tkwiła siła.. mam wrażenie, że wykonawca jest po przejściach lub śpiewa o jakimś bólu życia. Osoba batrdzo silna psychicznie.

Jaki rodzaj muzyki Król Mieczy 7 mieczy
          Jak dla mnie poezja śpiewana

Jaki był nastrój. Gwiazda Głupiec Podniosły, wzruszający, było cichutko jak makiem zasiał a jednocześnie panowało ożywienie i szczery podziw dla wykonawców. Bardzo przyjemnie spędzony czas, klimat był na pewno, z poetyką mi się kojarzy.. nastój podniosły, jakieś oczekiwanie i spełnienie potem

Czy wszystko się udało? Rycerz Monet Wieża Tak, przynajmniej przez większość czasu.. ta wieża na końcu to może koniec nastąpił szybciej niż ktokolwiek się spodziewał, może jakaś przyczyna zewnętrzna to spowodowała np awaria jakaś..

Strasznie różne te nasze interpretacje, jak mało kiedy wink

• dana-25 Re: Moje karty :) 28.02.10, 14:03
            Witaj Olkacoosmile
    • dana-25 Rozwiązanie 28.02.10, 17:58
      W ubiegłym tygodniu byłam na koncercie Michała Bajora. Impreza była dosyć
      kameralna, bo w małym teatrze. Michał Bajor śpiewał najbardziej znane przeboje
      Marka Grechuty i Jonasza Kofty, przy tym opowiadał liczne anegdoty związane z
      tymi piosenkami lub autorami tych piosenek. Wszystko się udało, nie było żadnych
      spóźnień, ani nic z akustyką, MB bisował cztery razy. Koncert bardzo mi sie
      podobał. Każdy kto chciał mógł dostać autograf, oczywiście poszłam i jasmile. Na
      koniec można było kupić płytę z koncernu oraz DVD z innych koncertów. Zakupiłam
      obie. Płyta fajna, natomiast DVD takie sobie, i tu chyba wyszły te problemy z
      akustyką, np. słychać fortepian, a wykonawca jakby za górami, za lasami.
      Było dużo trafień i wyszły szczegóły o których nawet nie myślałam, albo nie
      wiedziałam, jak nieudana płyta DVD.smile
      • dana-25 Odp. Dezire 28.02.10, 18:00
        Dezire
        Ciężko chyba było się dostać na salę albo kupić bilety.Koncery
        wywołał duzy odzew wśród ludzi.Hmm raczej wszystko się udało może
        tylko więcej oczekiwałas po tym koncercie pozostał pewien niedosyt…
        jakbyś uważała że za takie pieniadze powinni bardziej się postarać

---bilety załatwiała znajoma, i rzeczywiście był z nimi problem, bo zaczęli
        sprzedawać wcześniej niż to przedtem ogłoszono.

Czyj to był koncert?
        5 kielichów-4 mieczy-7 mieczy
        Kogoś kto nie żyję,jakis mężczyzna chyba.Moze to jakiś pożegnalny
        koncert Michaela Jacksona był

--Michael Jackson - nie, ale był on na cześć dwóch nie żyjących juz poetów.
        Dzięki za udziałsmile
        • dana-25 Re: Odp. Liri-th 28.02.10, 18:03
          Liri-th

Kto występował - Paź Mieczy
          Muzyka - 3 buławy + 3 Miecze
          Nastrój - Kochankowie
          Czy wszystko się udało - Król Buław +Wisielec + 2 Buławy

Muzyka ta chwyta za serce, przypuszczam że wywołuje nowe uczucia, przenosi w
          inny świat.Opowiada
          być może o nieszczęśliwej miłości. Fajnie się słucha tej muzyki we dwoje.

---często tak

Jesli chodzi o to czy wszystko się udało to na pewno było wszystko super
          przygotowane, zapięte na ostatni guzik. Na miejscu, tuż przed koncertem lub w
          trakcie okazało się, że trzeba było poczekać albo nastąpiła jakaś zmiana. Może
          koncert odbył się w innym miejscu niż było to zaplanowane albo godzina uległa
          zmianie. Przyszło mi do głowy że może kolejność wykonawców została przez
          organizatora koncertu zmieniona.
          dana miała później mieszane uczucia.Podobało się jej i jednocześnie czuła jakiś
          niesmak dotyczący jakiegoś incydentu.

---wszystko sie udało, a niesmak czuje do płyty DVD

Dzieki za udziałsmile
      • dana-25 Odp. Canada 28.02.10, 18:05
        Canada

Danie koncert się podobał, to był jeden z jej ulubionych rodzajów muzyki,
        czuła na tym koncercie, że jest w swoim świecie i wróciła do domu pełna
        artystycznych wrażeń (9 Denarów).

---zgadza się
        Sama muzyka była dosyć głośna (10 Buław), miała „mocne” brzmienie, wyrazisty
        rytm, słychać było sporo perkusji, jakieś bębny, itd. Raczej była to muzyka
        akustyczna, bez specjalnych elektrycznych efektów.

--
      • dana-25 Odp. Cassel 28.02.10, 18:06
        Cassel

koncert zespolu to byl, drogie troche byly bilety,
        ---bilety były dosyć drogie, ale nie odstawały od innych tego typu koncertów

teksty tego zespolu sa bardzo ujmujace dla ciebie i ten zespol wydal po
        dlugiej przerwie nowa plyte

---tak teksty są wspaniałe, czy MB wydał po dłuższej przerwie płytę, tego
        dokładnie nie wiem, ale mam wrażenie , że tak.

jak pytam o rodzaj muzyki to mi karty mowia ze wymagajacej od sluchacza
        duzego dosiwadczenia,wymagajaca to muzyka,

---poezję śpiewaną lubi mała część ludzi, większość lubi pop, więc jest to w
        pewnym sensie elitarne i wymagające.

Dzieki za udział smile
      • dana-25 Odp. Kita 28.02.10, 18:08
        Kita

Interpretacja: to był koncert z solistką liczącą się w świecie muzyki -
        ważną, uznawaną (Sprawiedliwość).

----zgadza się
        Może ona mieć aktualnie jakieś problemy natury prawnej (pozywa kogoś, jest
        pozwana, rozwodzi się ?)

----tego nie wiem

Były jakieś problemy (Wisielec) prawdopodobnie z zaczęciem koncertu.
        ---z zaczęciem nie, ale bilety trzeba było kupić juz w listopadzie.

Ale muzyka była świetna (Król Pucharów) - warto było przeczekać problemy.
        ---i teksty też

Dzięki za udział smile
      • dana-25 Odp. Jasmin 28.02.10, 18:11
        Jasmin
        1. czyj to byl koncert - 7 kielichow
        moze wystepowalo kilku wykonawcow albo wykonawca jest typem marzyciela
        bujajacego w oblokach, badz to taka romantyczna muzyczka byla grana, taka
        poruszajaca uczucia i emocje sluchajacego. Pomyslalam jeszcze, ze mogl to byc
        koncert na wiele glosow, badz instrumentow sie przeplatajacych ze soba.

----do poezji śpiewanej , to co napisałaś pasuje, a wykonawca był jeden, ale
        dwóch autorów tekstów.

2. Jakiego rodzaju muzyke grali - 7 mieczy
        Muzyke taka co przeszywa az do szpiku kosci, ktora potrafi przeniknac najglebsze
        zakamarki ludzkiej duszy, moze byl to jazz badz poezja spiewana, a moze jakis
        chor?

---tak, poezja śpiewana

3. Jaki byl nastroj w trakcie koncertu - as kielichow
        Bylo bardzo milusio i klimatycznie. Koncert hard rockowy na pewno to nie byl
        Taka ciepla atmosfera kojarzy mi sie z bardziej kameralnym wystepem, moze w
        jakims malym klubie bo koncert wywolywal duzo pozytywnych emocji, one przenikaly
        wszystkich uczestnikow.

-
      • dana-25 Odp. Olkacool 28.02.10, 18:13
        Olkacool

Na jakim koncercie byłam? Pustelnik 2 Kielichy Jakiś spokojny, możliwe, że 2
        osoby występowały, są połączone ze sobą jakaś relacją, albo mają podobną
        wrażliwość, wiele ich łączy.

----osoba występowała jedna, ale śpiewała piosenki dwóch poetów

Czyj to był koncert. Moc 9 Buław Ktoś bardzo uzdolniony artystycznie,
        wrażliwy i subtelny a jednocześnie potrafiący poruszyć jakieś nieznane struny w
        naszym umyśle, być może pobudza do czegoś..Muzyka przepełniona tęsknotą,
        smutkiem.. może wzruszająca. W tej muzyce tkwiła siła.. mam wrażenie, że
        wykonawca jest po przejściach lub śpiewa o jakimś bólu życia. Osoba batrdzo
        silna psychicznie.

----co do osobowości Michała Bajora trudno mi powiedzieć, ale osoba, która
        śpiewa poezję musi być wrażliwa. A poezja jest taka jak piszesz, trochę smutku,
        trochę tęsknoty, dużo milości....

Jaki rodzaj muzyki Król Mieczy 7 mieczy Jak dla mnie poezja śpiewana
        ----bingo!! Tylko dlaczego Król mieczy i 7 mieczy Ci się skojarzyły z poezją??

Jaki był nastrój. Gwiazda Głupiec Podniosły, wzruszający, było cichutko jak
        makiem zasiał a jednocześnie panowało ożywienie i szczery podziw dla wykonawców.
        Bardzo przyjemnie spędzony czas, klimat był na pewno, z poetyką mi się kojarzy..
        nastój podniosły, jakieś oczekiwanie i spełnienie potem

----było tak jak piszesz

Czy wszystko się udało? Rycerz Monet Wieża Tak, przynajmniej przez większość
        czasu.. ta wieża na końcu to może koniec nastąpił szybciej niż ktokolwiek się
        spodziewał, może jakaś przyczyna zewnętrzna to spowodowała np awaria jakaś..

----wszystko było OK

Dzięki za udziałsmile
      • dana-25 Zwycięzca 28.02.10, 18:15
        Parę razy wyszła 7 mieczy jako rodzaj muzyki, zastanawiam się dlaczego, raczej
        bym się tu spodziewała pucharów.
        Wszyscy mieli dużo trafień, szczególnie co do nastroju muzyki i uczuć. Wszystkim
        bardzo gratuluję.
        Jasmin i Olkacool napisały rewelacyjniesmile gratulacje dziewczyny!!
        Mam dylemat, wybieram na takiej zasadzie, ze Jasmin pierwsza napisała swoja
        odpowiedź.

Jasmin prowadzisz kolejny warsztat!!! Jeszcze raz gratulacje!!
        • liri-th Re: Zwycięzca 28.02.10, 18:18
          Gratuluję Dziewczyny!!! Brawo jasminsmile
        • jasmin_25 Re: Zwycięzca 28.02.10, 18:23
          o rany supersmile to musze wam teraz cos wymyslic ciekawegowink

a te 7 mieczy oznacza skradanie sie, podstepem, kradziez i te teksty sa troche
          takie one zakradaja sie do serducha i wywoluja mase roznych emocji, ktorych
          jedna karta kielichow chyba by nie byla w stanie ukazac. Tak sobie graja na
          uczuciach sluchaczywink ale zeby bilety az w listopadzie kupowac ehh
        • olkacool Gratulacje :) 28.02.10, 18:26
          Gratulacje Jasmin!!! Już nie pierwszy raz mamy podobne interpretacje wink

Król Mieczy kojarzy mi się z chłodem dystansem, oddaleniem, jest on dobrym
          mówcą, skojarzyło mi się, że teksty są ważne w tej muzyce.. 7 Mieczy to taki
          dodatek, z jakimś outsiderem mi się skojarzyło, już nie raz ta karta pokazała mi
          coś ponad, skompilowane na pierwszy rzut oka, posiadające drugie dno..z poezją
          śpiewaną mi się skojarzyło.. nie czytałam wypowiedzi Jasmin.. dopiero po
          przeczytałam wszystkie (by się nie sugerować przed..)

Jeszcze raz gratulacje dla Wszystkich smile

• dana-25 Re: Gratulacje :) 28.02.10, 18:40
            Olkacool nikt Cie tu nie posądza o plagiat, często odpowiedzi uczestników sa
            podobne, bo o jedną historie chodzi. Twoją odpowiedź oceniam na równi z Jasmin
            ale jakoś musiałam wybrać i bylo na zasadzie kto pierwszy ten lepszysmile

Ciekawe sa Twoje spostrzeżenia co do 7 i króla mieczy, coś w tym jest!!
          • jasmin_25 Re: Gratulacje :) 28.02.10, 19:25
            dziekujesmile
            Przeciez tu czesto pojawiaja sie podobne interpretacjesmilea z muzyka to wogole
            skomplikowana sprawa, np. te 7 mieczy u mnie bardziej mi by sie kojarzylo z
            graniem na gitarze elektrycznej badz skrzypcach gdyby nie te kielichy wszystkie,
            ale kto widzial zeby byla mila atmosfera w stylu asa kieli przy rockowej badz
            metalowej muzycewink
        • canada53 Re: Zwycięzca 28.02.10, 20:32
          Ja też przyłączam się do gratulacji dla Jasmin i Olkicool! Bardzo fajne
          interpretacje napisałyście, super!
          • kita32 Re: Zwycięzca 01.03.10, 00:18
            Brawo, Jasmin i Olkacool!!!
        • rasid Re: Zwycięzca 01.03.10, 23:35
          Siódemka mieczy jest tu bardzo na miejscu. To karta tego kto zbiera (zabiera)
          cudze informacje i je wykorzystuje (omawia, komentuje). Jak to pisał Jóźwiak "
          karta mówi o rzeczach które były, minęły, ale pozostawiły po sobie ślady, które
          ktoś teraz zbiera i omawia".
          No i tu mamy świetny przykład: Grechuta umarł, a Bajor postanawia wyśpiewać jego
          piosenki.
          • dana-25 Re: Zwycięzca 02.03.10, 22:29
            rasid napisał:

> Siódemka mieczy jest tu bardzo na miejscu. To karta tego kto zbiera
            (zabiera)cudze informacje i je wykorzystuje (omawia, komentuje). Jak to pisał
            Jóźwiak "karta mówi o rzeczach które były, minęły, ale pozostawiły po sobie
            ślady, które ktoś teraz zbiera i omawia".No i tu mamy świetny przykład: Grechuta
            umarł, a Bajor postanawia wyśpiewać jego piosenk

W takim kontekście można i taką interpretację dopasować, tylko w takim przypadku
            taka interpretacja pasuje do każdego rodzaju muzyki, bo zawsze ktoś coś stworzył
            a inni z tego korzystają a juz to najczęstsze jest to w muzyce klasycznej. To
            samo można powiedzieć o filmach, które często powstają na bazie książek, pracach
            naukowych itd. przykładów można mnożyć.
            My na warsztatach chcemy uzyskać jak najdokładniejsze odpowiedzi na nasze
            pytania a pytanie brzmiało konkretne o jaki rodzaj muzyki chodzi, o jaki
            gatunek chodzi. I właśnie sposób interpretowania według RW daje dokładną
            odpowiedź, jest to gatunek muzyki, który ma podwoje dno, jak napisała Olkacool,
            gdzie sa liczne niedomowienia, gdzie trzeba czytać między wierszami - czyli
            poezja, poezja śpiewana. Dodatkowo Król mieczy mówi o intelektualnym odbiorze, i
            że została stworzona przez mistrzów w swojej dziedzinie.
            Znam interpretacje kart Jóźwiaka, bo od nich zaczynałam, jednak karty w
            rozkładach pokazywały mi co innego, ma on trochę ciekawych spostrzeżeń i warto
            je znać, bo poszerzają wiedzę o kartach, jednak generalnie od jego sposobu
            interpretowania kart odeszłam, bo mi sie w większości mi się nie sprawdzałysad
            • rasid Re: Zwycięzca 03.03.10, 10:34
              Ja to wszystko rozumiem, ale czasem tarot pokazuje najbardziej charakterystyczną
              cechę. Dla mnie ta siódemka jest oczywista. Tu nie chodzi o to, że ktoś gra
              cudze utwory, tylko o to, że cała impreza poświęcona jest zmarłemu artyście.
              Ktoś inny bierze jego pomysły (miecze) i na nowo "omawia" jego dzieła. Crowley
              nazwał tę kartę "jałowość" bo mówi właśnie o "gadaniu", "komentowaniu",
              "nazywaniu" a nie działaniu, więc jak najbardziej pasuje do poezji jako sztuki
              słowa i opisu świata.
              • dana-25 Re: Zwycięzca 03.03.10, 21:50
                Zgadzam się, że M. Bajor śpiewał cudze utwory i w związku z tym jest to jakieś
                omawianie cudzej twórczości. Na tym przykładzie widać, że jak wiele jedna karta
                może powiedzieć, jak karty są wielowymiarowe w swoim znaczeniu. Crowley określił
                tę kartę jako jałowość, daremność, można powiedzieć robienie czegoś bez sensu.
                Zastanawiałam się, jak tę kartę można odnieść do tej konkretnej sytuacji. M.
                Bajor zaśpiewał (zresztą bardzo dobrze) utwory, które pierwotnie nie były dla
                niego pisane, i nie on je pisał, naraził się więc, ze będzie porównywany z
                pierwowzorem, w tym wypadku z Grechutą, który był mistrzem, i którego wykonanie
                mamy wszyscy w głowach, porównanie może wyjść na jego niekorzyść. Zawsze
                oryginał będzie lepszy od najlepszej kopii. Może ta 7 mieczy może też oznaczać,
                ze było to jałowe posunięcie, jeżeli chodzi o jego karierę, że powinien się
                skupić na bardziej twórczym podejściu, na swoich utworach lub na utworach
                pisanych dla niego. Tak czy inaczej ja z koncertu wyszłam zadowalana,
                przypuszczam jak większość, a on zarobił kasę, więc do końca taka jałowość nie
                jestsmile
                • jasmin_25 Re: Zwycięzca 03.03.10, 22:05
                  mozna tez na 7 mieczy po prostu popatrzec przez pryzmat rysunku z Waita, gdzie
                  koles bierze sobie to co nie jest jego. Bajor wlasciwie zrobil to samo, wzial
                  sobie cudze utwory i je zaspiewal, co faktycznie dla tego koncertu bylo
                  charakterystycznesmile fajnie to zauwazyles Rasid, mi jakos przez mysl nie przeszlo
                  a to calkiem oczywiste jak teraz popatrzec

Tak czy inaczej ja z koncertu wyszłam zadowalana,
                  > przypuszczam jak większość, a on zarobił kasę, więc do końca taka jałowość nie
                  > jestsmile

no wlasnie, zbil kase na czyms co wcale jego nie bylosmile
                  • dana-25 Re: Zwycięzca 03.03.10, 22:40
                    jasmin_25 napisała:

> no wlasnie, zbil kase na czyms co wcale jego nie bylosmile

Na pewno wszystko było legalne, żadnego oszustwa, prawa autorskie odziedziczyła
                    żona, i na pewno ma z płyty i koncertów MB dywidendy,
                    taka sytuacja nie jest niczym nadzwyczajnym, jest to normalna praktyka w tym
                    biznesie.
                    • jasmin_25 Re: Zwycięzca 04.03.10, 08:29
                      wiem, wiem ze to bylo legalne, chodzi mi o sam fakt, ze caly koncert polegal na
                      przedstawieniu cudzych utworow. I jasne, ze nie jest to nic nadzwyczajnego bo
                      piosenki i muzyka ciagle z rak do rak przechodza, ale akurat ten koncert byl
                      konkretnie w imieniu kogo innego. Zerknij zreszta sama na 7 mieczy:
                      https://images.taroteca.multiply.com/image/43/photos/101/500x500/85.jpg/42-Minor-Swords-07.jpg?et=3fWsFG%2BJQ5L7QSO0t3l5xQ&nmid=25387337
                      mi sie tak kojarzy jak napisalam
                      • rasid Re: Zwycięzca 04.03.10, 10:58
                        Mnie się akurat to w oczy rzuciło. Pytanie brzmiało, jaki to rodzaj muzyki. Ja
                        mówię, że tarot pokazał odpowiedź "zapożyczony". Dana mówi "poezja śpiewana", bo
                        szuka w karcie informacji o poezji śpiewanej i też ją znajduje - cisza,
                        skrytość, niedomówienia, czytanie między wierszami. Dlatego też ma rację. Po
                        prostu wyciągamy z karty ile się da. W ten sposób dochodzimy do bardzo
                        konkretnego przesłania: koncert poezji śpiewanej innego autora.
                        • dana-25 Re: Zwycięzca 04.03.10, 16:42
                          Słuchajcie, i o to chodzi!!smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka