dana-25 21.02.10, 20:09 Właśnie 5 minut temu wróciłam z koncertu. Na jakim koncercie byłam? Czyj to był koncert. Jaki rodzaj muzyki, chodzi mi o styl. Jaki był nastrój. Czy wszystko się udało? Życzę udanych interpretacji Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dezire3 Re: Warsztat 126 - koncert 23.02.10, 14:47 Rodzaj muzyki Paz buław-głupiec Muzyka światowa,pop.Mozliwe że grane są koncerty na całym swiecie. Nastrój 3 kielichy-3 buław-9 mieczy Na początek ożywienie radość a potem zmiana w nostalgię. Czy wszystko się udało? 10 buław-cesarzowa-6 monet Ciężko chyba było się dostać na salę albo kupić bilety.Koncery wywołał duzy odzew wśród ludzi.Hmm raczej wszystko się udało może tylko więcej oczekiwałas po tym koncercie pozostał pewien niedosyt… jakbyś uważała że za takie pieniadze powinni bardziej się postarać Czyj to był koncert? 5 kielichów-4 mieczy-7 mieczy Kogoś kto nie żyję,jakis mężczyzna chyba.Moze to jakiś pożegnalny koncert Michaela Jacksona był Odpowiedz Link
liri-th moje karty 23.02.10, 19:26 Kto występował - Paź Mieczy Muzyka - 3 buławy + 3 Miecze Nastrój - Kochankowie Czy wszystko się udało - Król Buław +Wisielec + 2 Buławy Był to koncert jakiegoś wokalisty lub wokalistki.Początkującego w branży bądź bardzo młodego czy też śpiewającego głównie dla młodych ludzi.Muzyka ta chwyta za serce, przypuszczam że wywołuje nowe uczucia, przenosi w inny świat.Opowiada być może o nieszczęśliwej miłości( Tu kojarzy mi się Kasia Kowalska) Fajnie się słucha tej muzyki we dwoje. Jesli chodzi o to czy wszystko się udało to na pewno było wszystko super przygotowane, zapięte na ostatni guzik. Na miejscu, tuż przed koncertem lub w trakcie okazało się, że trzeba było poczekać albo nastąpiła jakaś zmiana. Może koncert odbył się w innym miejscu niż było to zaplanowane albo godzina uległa zmianie. Przyszło mi do głowy że może kolejność wykonawców została przez organizatora koncertu zmieniona. dana miała później mieszane uczucia.Podobało się jej i jednocześnie czuła jakiś niesmak dotyczący jakiegoś incydentu. Oj, ciekawa jestem jaki to koncert.Mam nadzieję że się Dano dobrze bawiłaś. Odpowiedz Link
canada53 Moja interpretacja 24.02.10, 23:51 Karta na dole pośrodku (9 Denarów) = Dana i jej samopoczucie na koncercie Karta po lewej (10 Buław) = styl, rodzaj muzyki Karta po prawej (Królowa Buław) = nastrój Trzy karty w rzędzie centralnym (4 Buławy, VI Kochankowie, 9 Kielichów) = kto grał Dwie karty w rzędzie u góry (Rycerz Denarów, 4 Miecze) = ewentualne nieudane elementy Danie koncert się podobał, to był jeden z jej ulubionych rodzajów muzyki, czuła na tym koncercie, że jest w swoim świecie i wróciła do domu pełna artystycznych wrażeń (9 Denarów). Sama muzyka była dosyć głośna (10 Buław), miała „mocne” brzmienie, wyrazisty rytm, słychać było sporo perkusji, jakieś bębny, itd. Raczej była to muzyka akustyczna, bez specjalnych elektrycznych efektów. Nastrój tego koncertu był optymistyczny (Królowa Buław), rozgrzewający, ta muzyka dodawała energii, entuzjazmu, chciało się przy niej coś robić, ruszać się, tańczyć. Wykonawców było niewielu: dwie, trzy osoby (4 Buławy, VI Kochankowie, 9 Kielichów), ewentualnie niewielki, kilkuosobowy rodzinny zespół. Te osoby były doskonale ze sobą zgrane, widać było że granie razem sprawia im wielką przyjemność. Można powiedzieć, że nie było w tej muzyce czuć wiele komercji, przede wszystkim dobrze i autentycznie się oni przy jej graniu bawili. Muzyka ta była połączeniem różnych stylów z innych kultur. Wprawdzie karnawał się już skończył, ale ta muzyka wygląda mi na taką do zabawy, radosną. Przychodzą mi tu na myśl jakieś południowe, czy nawet afrykańskie rytmy, reggae, rap, itp. A co mogło się nie udać (Rycerz Denarów, 4 Miecze)? Hmm, mogły to być problemy z nagłośnieniem, akustyką w związku z czym rozpoczęcie koncertu mogło się trochę przesunąć w czasie lub były w ciągu tego koncertu przerwy „techniczne”. Możliwe też, że temu koncertowi miała towarzyszyć jakaś inna atrakcja lub miał on mieć swój ciąg dalszy i zostało to odwołane. Pomyślałam też o pewnych problemach z dojechaniem / dojściem na ten koncert spowodowanych niezbyt dobrymi oznaczeniami, mogło być tam również mało miejsca i chyba było niezbyt wygodnie. Ludzie mogli odczuwać pewien niedosyt, tak jakby spodziewali się czegoś więcej, a tego nie dostali. Albo to widownia nie dopisała, przyszło mało ludzi, niektórzy nie angażowali się w słuchanie muzyki czy przeszkadzali w tym innym osobom. Więc koncert zakończył się wcześniej, nie było spodziewanych bisów. Odpowiedz Link
kita32 Re: Moja interpretacja 26.02.10, 20:23 Niesamowite, Canado, jak podobnie napisałyśmy! Odpowiedz Link
cassel Re: Warsztat 126 - koncert 25.02.10, 17:40 koncert zespolu to byl, drogie troche byly bilety,teksty tego zespolu sa bardzo ujmujace dla ciebie i ten zespol wydal po dlugiej przerwie nowa plyte jak pytam o rodzaj muzyki to mi karty mowia ze wymagajacej od sluchacza duzego dosiwadczenia,wymagajaca to muzyka,wedlug mnie to mieszanka stylow, nastroj byl wykreowany przez publiczność,to ona nadała charakter temu koncertowi, emocje były zablokowane jeżeli chodzi o odbiór,bo to calkiem nowy kawałek,cos nowego dla tego zespołu, ludzie muszą sie do tego przyzwyczaić, koncert według moich kart sie opoznil z uwagi na problem komunikacyjny, tak jakby byly korki, ale zespol przeprosil za to, z uznaniem odebrali to fani i ktoś z muzykow byl nieobecny z uwagi na chorobe. Odpowiedz Link
dana-25 Re: Warsztat 126 - koncert 25.02.10, 22:20 Witaj Cassel, fajnie, ze do nas dołączyłaś. Podaj jeszcze tylko swoje karty, bo potem nad nimi dyskutujemy Odpowiedz Link
cassel Re: Warsztat 126 - koncert 26.02.10, 16:13 nie pamiętam wszystkich ze bilety drogie to 6 denarów, za ludzie zablokowani-2 mieczy a ze koncert sie wydłużył przez spóźnienie- 8 buław wiem ze tez byla karta maga,słońca,cesarzowej- co do atmosfery koncertów. czekam z niecierpliwością nad trafnością moich kart pozdrawiam magicznie Odpowiedz Link
kita32 interpretacja 26.02.10, 20:19 Mam zdjęcie rozkładu, ale nie mam dostępu do mojego kompa, żeby je wgrać i zapisać w sieci. Może potem dołączę (jeżeli dzisiaj zdążę). 1. Czyj koncert - Sprawiedliwość; 2. styl - wykonanie - Diabeł; 3. styl - cele przekazu - 5 Monet; 4. energia - Wisielec; 5. poszło łatwo - Król Pucharów; 6. trudno - Świat; 8. nastrój - 8 Pucharów. Poza tym wypadły mi przy tasowaniu po kolei aż 4 karty: 4 Pucharów, Paź Kijów, 9 Kijów, As Pucharów. Interpretacja: to był koncert z solistką liczącą się w świecie muzyki - ważną, uznawaną (Sprawiedliwość). Może ona mieć aktualnie jakieś problemy natury prawnej (pozywa kogoś, jest pozwana, rozwodzi się ?) Styl (Diabeł) - gorące rytmy i wciąganie publiczności do wspólnej zabawy, tańczenia, śpiewania. Mam skojarzenia, że był to koncert charytatywny (5 Monet) - z nastawieniem aby kogoś/coś wesprzeć finansowo. Albo 5 Monet mówi, że muzycy grali na zrobionych domową metodą instrumentach i chcieli pokazać, że tak też można. Były jakieś problemy (Wisielec) prawdopodobnie z zaczęciem koncertu. Może muzycy nie dojechali na czas (Świat), lub wysiadła elektryka, czy coś innego się zepsuło. Może organizatorzy byli zbyt niedoświadczeni (Paź Kijów)? Prawdopodobnie trzeba było czekać i część widzów zrezygnowała z koncertu (8 Pucharów). Ale muzyka była świetna (Król Pucharów) - warto było przeczekać problemy. Czegoś było za dużo, może było za głośno lub za długo trzeba było na coś czekać lub było za dużo ludzi na zbyt małą salę i trzeba było wykazać się pewną determinacją (9 Kijów), żeby dostać się na koncert. Napisałam o sali, ale raczej mam wrażenie, że koncert odbył się pod gołym niebem (Księżyc przyświeca karcie 8 Pucharów). Przeleciało mi przez głowę, że to może być koncert jazzowy z Urszulą Dudziak, ale raczej wątpię, żeby tak było - to pewnie była jakaś przelatująca myśl związana ogólnie z muzyka, a nie z tym właśnie koncertem. Odpowiedz Link
jasmin_25 Re: Warsztat 126 - koncert 27.02.10, 09:50 1. czyj to byl koncert - 7 kielichow moze wystepowalo kilku wykonawcow albo wykonawca jest typem marzyciela bujajacego w oblokach, badz to taka romantyczna muzyczka byla grana, taka poruszajaca uczucia i emocje sluchajacego. Pomyslalam jeszcze, ze mogl to byc koncert na wiele glosow, badz instrumentow sie przeplatajacych ze soba. 2. Jakiego rodzaju muzyke grali - 7 mieczy Muzyke taka co przeszywa az do szpiku kosci, ktora potrafi przeniknac najglebsze zakamarki ludzkiej duszy, moze byl to jazz badz poezja spiewana, a moze jakis chor? 3. Jaki byl nastroj w trakcie koncertu - as kielichow Bylo bardzo milusio i klimatycznie. Koncert hard rockowy na pewno to nie byl Taka ciepla atmosfera kojarzy mi sie z bardziej kameralnym wystepem, moze w jakims malym klubie bo koncert wywolywal duzo pozytywnych emocji, one przenikaly wszystkich uczestnikow. 4.czy wszystko sie udalo - rycerz bulaw chyba bylo za krotko, moze wykonawca musial szybciej przerwac wystep albo uciekl bez dodatkowych bisow.W kazdym badz razie koncert tak jakby za szybko sie skonczyl. 5. Jaki zespol wystepowal na tym koncercie - 10 kielichow rany skojarzylo mi sie z Kelly family od razu zespol byl chyba rodzinny, badz skladal sie z bliskich sobie osob, siostr, braci. Moze sprawial wrazenie, ze tworzy jedna wielka rodzine tak jak np. w jakims chorze. 6. Emocje Dany po koncercie - 4 bulaw bardzo ci sie podobalo, warto bylo sie wybrac Odpowiedz Link
dana-25 Re: Warsztat 126 - koncert 27.02.10, 13:47 Witajcie Kita i jasmin, fajnie, ze dołączyłyście Odpowiedz Link
olkacool Moje karty :) 27.02.10, 23:10 Na jakim koncercie byłam? Pustelnik 2 Kielichy Jakiś spokojny, możliwe, że 2 osoby występowały, są połączone ze sobą jakaś relacją, albo mają podobną wrażliwość, wiele ich łączy. Czyj to był koncert. Moc 9 Buław Ktoś bardzo uzdolniony artystycznie, wrażliwy i subtelny a jednocześnie potrafiący poruszyć jakieś nieznane struny w naszym umyśle, być może pobudza do czegoś..Muzyka przepełniona tęsknotą, smutkiem.. może wzruszająca. W tej muzyce tkwiła siła.. mam wrażenie, że wykonawca jest po przejściach lub śpiewa o jakimś bólu życia. Osoba batrdzo silna psychicznie. Jaki rodzaj muzyki Król Mieczy 7 mieczy Jak dla mnie poezja śpiewana Jaki był nastrój. Gwiazda Głupiec Podniosły, wzruszający, było cichutko jak makiem zasiał a jednocześnie panowało ożywienie i szczery podziw dla wykonawców. Bardzo przyjemnie spędzony czas, klimat był na pewno, z poetyką mi się kojarzy.. nastój podniosły, jakieś oczekiwanie i spełnienie potem Czy wszystko się udało? Rycerz Monet Wieża Tak, przynajmniej przez większość czasu.. ta wieża na końcu to może koniec nastąpił szybciej niż ktokolwiek się spodziewał, może jakaś przyczyna zewnętrzna to spowodowała np awaria jakaś.. Strasznie różne te nasze interpretacje, jak mało kiedy Odpowiedz Link
dana-25 Rozwiązanie 28.02.10, 17:58 W ubiegłym tygodniu byłam na koncercie Michała Bajora. Impreza była dosyć kameralna, bo w małym teatrze. Michał Bajor śpiewał najbardziej znane przeboje Marka Grechuty i Jonasza Kofty, przy tym opowiadał liczne anegdoty związane z tymi piosenkami lub autorami tych piosenek. Wszystko się udało, nie było żadnych spóźnień, ani nic z akustyką, MB bisował cztery razy. Koncert bardzo mi sie podobał. Każdy kto chciał mógł dostać autograf, oczywiście poszłam i ja. Na koniec można było kupić płytę z koncernu oraz DVD z innych koncertów. Zakupiłam obie. Płyta fajna, natomiast DVD takie sobie, i tu chyba wyszły te problemy z akustyką, np. słychać fortepian, a wykonawca jakby za górami, za lasami. Było dużo trafień i wyszły szczegóły o których nawet nie myślałam, albo nie wiedziałam, jak nieudana płyta DVD. Odpowiedz Link
dana-25 Odp. Dezire 28.02.10, 18:00 Dezire Ciężko chyba było się dostać na salę albo kupić bilety.Koncery wywołał duzy odzew wśród ludzi.Hmm raczej wszystko się udało może tylko więcej oczekiwałas po tym koncercie pozostał pewien niedosyt… jakbyś uważała że za takie pieniadze powinni bardziej się postarać ---bilety załatwiała znajoma, i rzeczywiście był z nimi problem, bo zaczęli sprzedawać wcześniej niż to przedtem ogłoszono. Czyj to był koncert? 5 kielichów-4 mieczy-7 mieczy Kogoś kto nie żyję,jakis mężczyzna chyba.Moze to jakiś pożegnalny koncert Michaela Jacksona był --Michael Jackson - nie, ale był on na cześć dwóch nie żyjących juz poetów. Dzięki za udział Odpowiedz Link
dana-25 Re: Odp. Liri-th 28.02.10, 18:03 Liri-th Kto występował - Paź Mieczy Muzyka - 3 buławy + 3 Miecze Nastrój - Kochankowie Czy wszystko się udało - Król Buław +Wisielec + 2 Buławy Muzyka ta chwyta za serce, przypuszczam że wywołuje nowe uczucia, przenosi w inny świat.Opowiada być może o nieszczęśliwej miłości. Fajnie się słucha tej muzyki we dwoje. ---często tak Jesli chodzi o to czy wszystko się udało to na pewno było wszystko super przygotowane, zapięte na ostatni guzik. Na miejscu, tuż przed koncertem lub w trakcie okazało się, że trzeba było poczekać albo nastąpiła jakaś zmiana. Może koncert odbył się w innym miejscu niż było to zaplanowane albo godzina uległa zmianie. Przyszło mi do głowy że może kolejność wykonawców została przez organizatora koncertu zmieniona. dana miała później mieszane uczucia.Podobało się jej i jednocześnie czuła jakiś niesmak dotyczący jakiegoś incydentu. ---wszystko sie udało, a niesmak czuje do płyty DVD Dzieki za udział Odpowiedz Link
dana-25 Odp. Canada 28.02.10, 18:05 Canada Danie koncert się podobał, to był jeden z jej ulubionych rodzajów muzyki, czuła na tym koncercie, że jest w swoim świecie i wróciła do domu pełna artystycznych wrażeń (9 Denarów). ---zgadza się Sama muzyka była dosyć głośna (10 Buław), miała „mocne” brzmienie, wyrazisty rytm, słychać było sporo perkusji, jakieś bębny, itd. Raczej była to muzyka akustyczna, bez specjalnych elektrycznych efektów. -- Odpowiedz Link
dana-25 Odp. Cassel 28.02.10, 18:06 Cassel koncert zespolu to byl, drogie troche byly bilety, ---bilety były dosyć drogie, ale nie odstawały od innych tego typu koncertów teksty tego zespolu sa bardzo ujmujace dla ciebie i ten zespol wydal po dlugiej przerwie nowa plyte ---tak teksty są wspaniałe, czy MB wydał po dłuższej przerwie płytę, tego dokładnie nie wiem, ale mam wrażenie , że tak. jak pytam o rodzaj muzyki to mi karty mowia ze wymagajacej od sluchacza duzego dosiwadczenia,wymagajaca to muzyka, ---poezję śpiewaną lubi mała część ludzi, większość lubi pop, więc jest to w pewnym sensie elitarne i wymagające. Dzieki za udział Odpowiedz Link
dana-25 Odp. Kita 28.02.10, 18:08 Kita Interpretacja: to był koncert z solistką liczącą się w świecie muzyki - ważną, uznawaną (Sprawiedliwość). ----zgadza się Może ona mieć aktualnie jakieś problemy natury prawnej (pozywa kogoś, jest pozwana, rozwodzi się ?) ----tego nie wiem Były jakieś problemy (Wisielec) prawdopodobnie z zaczęciem koncertu. ---z zaczęciem nie, ale bilety trzeba było kupić juz w listopadzie. Ale muzyka była świetna (Król Pucharów) - warto było przeczekać problemy. ---i teksty też Dzięki za udział Odpowiedz Link
dana-25 Odp. Jasmin 28.02.10, 18:11 Jasmin 1. czyj to byl koncert - 7 kielichow moze wystepowalo kilku wykonawcow albo wykonawca jest typem marzyciela bujajacego w oblokach, badz to taka romantyczna muzyczka byla grana, taka poruszajaca uczucia i emocje sluchajacego. Pomyslalam jeszcze, ze mogl to byc koncert na wiele glosow, badz instrumentow sie przeplatajacych ze soba. ----do poezji śpiewanej , to co napisałaś pasuje, a wykonawca był jeden, ale dwóch autorów tekstów. 2. Jakiego rodzaju muzyke grali - 7 mieczy Muzyke taka co przeszywa az do szpiku kosci, ktora potrafi przeniknac najglebsze zakamarki ludzkiej duszy, moze byl to jazz badz poezja spiewana, a moze jakis chor? ---tak, poezja śpiewana 3. Jaki byl nastroj w trakcie koncertu - as kielichow Bylo bardzo milusio i klimatycznie. Koncert hard rockowy na pewno to nie byl Taka ciepla atmosfera kojarzy mi sie z bardziej kameralnym wystepem, moze w jakims malym klubie bo koncert wywolywal duzo pozytywnych emocji, one przenikaly wszystkich uczestnikow. - Odpowiedz Link
dana-25 Odp. Olkacool 28.02.10, 18:13 Olkacool Na jakim koncercie byłam? Pustelnik 2 Kielichy Jakiś spokojny, możliwe, że 2 osoby występowały, są połączone ze sobą jakaś relacją, albo mają podobną wrażliwość, wiele ich łączy. ----osoba występowała jedna, ale śpiewała piosenki dwóch poetów Czyj to był koncert. Moc 9 Buław Ktoś bardzo uzdolniony artystycznie, wrażliwy i subtelny a jednocześnie potrafiący poruszyć jakieś nieznane struny w naszym umyśle, być może pobudza do czegoś..Muzyka przepełniona tęsknotą, smutkiem.. może wzruszająca. W tej muzyce tkwiła siła.. mam wrażenie, że wykonawca jest po przejściach lub śpiewa o jakimś bólu życia. Osoba batrdzo silna psychicznie. ----co do osobowości Michała Bajora trudno mi powiedzieć, ale osoba, która śpiewa poezję musi być wrażliwa. A poezja jest taka jak piszesz, trochę smutku, trochę tęsknoty, dużo milości.... Jaki rodzaj muzyki Król Mieczy 7 mieczy Jak dla mnie poezja śpiewana ----bingo!! Tylko dlaczego Król mieczy i 7 mieczy Ci się skojarzyły z poezją?? Jaki był nastrój. Gwiazda Głupiec Podniosły, wzruszający, było cichutko jak makiem zasiał a jednocześnie panowało ożywienie i szczery podziw dla wykonawców. Bardzo przyjemnie spędzony czas, klimat był na pewno, z poetyką mi się kojarzy.. nastój podniosły, jakieś oczekiwanie i spełnienie potem ----było tak jak piszesz Czy wszystko się udało? Rycerz Monet Wieża Tak, przynajmniej przez większość czasu.. ta wieża na końcu to może koniec nastąpił szybciej niż ktokolwiek się spodziewał, może jakaś przyczyna zewnętrzna to spowodowała np awaria jakaś.. ----wszystko było OK Dzięki za udział Odpowiedz Link
dana-25 Zwycięzca 28.02.10, 18:15 Parę razy wyszła 7 mieczy jako rodzaj muzyki, zastanawiam się dlaczego, raczej bym się tu spodziewała pucharów. Wszyscy mieli dużo trafień, szczególnie co do nastroju muzyki i uczuć. Wszystkim bardzo gratuluję. Jasmin i Olkacool napisały rewelacyjnie gratulacje dziewczyny!! Mam dylemat, wybieram na takiej zasadzie, ze Jasmin pierwsza napisała swoja odpowiedź. Jasmin prowadzisz kolejny warsztat!!! Jeszcze raz gratulacje!! Odpowiedz Link
jasmin_25 Re: Zwycięzca 28.02.10, 18:23 o rany super to musze wam teraz cos wymyslic ciekawego a te 7 mieczy oznacza skradanie sie, podstepem, kradziez i te teksty sa troche takie one zakradaja sie do serducha i wywoluja mase roznych emocji, ktorych jedna karta kielichow chyba by nie byla w stanie ukazac. Tak sobie graja na uczuciach sluchaczy ale zeby bilety az w listopadzie kupowac ehh Odpowiedz Link
olkacool Gratulacje :) 28.02.10, 18:26 Gratulacje Jasmin!!! Już nie pierwszy raz mamy podobne interpretacje Król Mieczy kojarzy mi się z chłodem dystansem, oddaleniem, jest on dobrym mówcą, skojarzyło mi się, że teksty są ważne w tej muzyce.. 7 Mieczy to taki dodatek, z jakimś outsiderem mi się skojarzyło, już nie raz ta karta pokazała mi coś ponad, skompilowane na pierwszy rzut oka, posiadające drugie dno..z poezją śpiewaną mi się skojarzyło.. nie czytałam wypowiedzi Jasmin.. dopiero po przeczytałam wszystkie (by się nie sugerować przed..) Jeszcze raz gratulacje dla Wszystkich Odpowiedz Link
dana-25 Re: Gratulacje :) 28.02.10, 18:40 Olkacool nikt Cie tu nie posądza o plagiat, często odpowiedzi uczestników sa podobne, bo o jedną historie chodzi. Twoją odpowiedź oceniam na równi z Jasmin ale jakoś musiałam wybrać i bylo na zasadzie kto pierwszy ten lepszy Ciekawe sa Twoje spostrzeżenia co do 7 i króla mieczy, coś w tym jest!! Odpowiedz Link
jasmin_25 Re: Gratulacje :) 28.02.10, 19:25 dziekuje Przeciez tu czesto pojawiaja sie podobne interpretacjea z muzyka to wogole skomplikowana sprawa, np. te 7 mieczy u mnie bardziej mi by sie kojarzylo z graniem na gitarze elektrycznej badz skrzypcach gdyby nie te kielichy wszystkie, ale kto widzial zeby byla mila atmosfera w stylu asa kieli przy rockowej badz metalowej muzyce Odpowiedz Link
canada53 Re: Zwycięzca 28.02.10, 20:32 Ja też przyłączam się do gratulacji dla Jasmin i Olkicool! Bardzo fajne interpretacje napisałyście, super! Odpowiedz Link
rasid Re: Zwycięzca 01.03.10, 23:35 Siódemka mieczy jest tu bardzo na miejscu. To karta tego kto zbiera (zabiera) cudze informacje i je wykorzystuje (omawia, komentuje). Jak to pisał Jóźwiak " karta mówi o rzeczach które były, minęły, ale pozostawiły po sobie ślady, które ktoś teraz zbiera i omawia". No i tu mamy świetny przykład: Grechuta umarł, a Bajor postanawia wyśpiewać jego piosenki. Odpowiedz Link
dana-25 Re: Zwycięzca 02.03.10, 22:29 rasid napisał: > Siódemka mieczy jest tu bardzo na miejscu. To karta tego kto zbiera (zabiera)cudze informacje i je wykorzystuje (omawia, komentuje). Jak to pisał Jóźwiak "karta mówi o rzeczach które były, minęły, ale pozostawiły po sobie ślady, które ktoś teraz zbiera i omawia".No i tu mamy świetny przykład: Grechuta umarł, a Bajor postanawia wyśpiewać jego piosenk W takim kontekście można i taką interpretację dopasować, tylko w takim przypadku taka interpretacja pasuje do każdego rodzaju muzyki, bo zawsze ktoś coś stworzył a inni z tego korzystają a juz to najczęstsze jest to w muzyce klasycznej. To samo można powiedzieć o filmach, które często powstają na bazie książek, pracach naukowych itd. przykładów można mnożyć. My na warsztatach chcemy uzyskać jak najdokładniejsze odpowiedzi na nasze pytania a pytanie brzmiało konkretne o jaki rodzaj muzyki chodzi, o jaki gatunek chodzi. I właśnie sposób interpretowania według RW daje dokładną odpowiedź, jest to gatunek muzyki, który ma podwoje dno, jak napisała Olkacool, gdzie sa liczne niedomowienia, gdzie trzeba czytać między wierszami - czyli poezja, poezja śpiewana. Dodatkowo Król mieczy mówi o intelektualnym odbiorze, i że została stworzona przez mistrzów w swojej dziedzinie. Znam interpretacje kart Jóźwiaka, bo od nich zaczynałam, jednak karty w rozkładach pokazywały mi co innego, ma on trochę ciekawych spostrzeżeń i warto je znać, bo poszerzają wiedzę o kartach, jednak generalnie od jego sposobu interpretowania kart odeszłam, bo mi sie w większości mi się nie sprawdzały Odpowiedz Link
rasid Re: Zwycięzca 03.03.10, 10:34 Ja to wszystko rozumiem, ale czasem tarot pokazuje najbardziej charakterystyczną cechę. Dla mnie ta siódemka jest oczywista. Tu nie chodzi o to, że ktoś gra cudze utwory, tylko o to, że cała impreza poświęcona jest zmarłemu artyście. Ktoś inny bierze jego pomysły (miecze) i na nowo "omawia" jego dzieła. Crowley nazwał tę kartę "jałowość" bo mówi właśnie o "gadaniu", "komentowaniu", "nazywaniu" a nie działaniu, więc jak najbardziej pasuje do poezji jako sztuki słowa i opisu świata. Odpowiedz Link
dana-25 Re: Zwycięzca 03.03.10, 21:50 Zgadzam się, że M. Bajor śpiewał cudze utwory i w związku z tym jest to jakieś omawianie cudzej twórczości. Na tym przykładzie widać, że jak wiele jedna karta może powiedzieć, jak karty są wielowymiarowe w swoim znaczeniu. Crowley określił tę kartę jako jałowość, daremność, można powiedzieć robienie czegoś bez sensu. Zastanawiałam się, jak tę kartę można odnieść do tej konkretnej sytuacji. M. Bajor zaśpiewał (zresztą bardzo dobrze) utwory, które pierwotnie nie były dla niego pisane, i nie on je pisał, naraził się więc, ze będzie porównywany z pierwowzorem, w tym wypadku z Grechutą, który był mistrzem, i którego wykonanie mamy wszyscy w głowach, porównanie może wyjść na jego niekorzyść. Zawsze oryginał będzie lepszy od najlepszej kopii. Może ta 7 mieczy może też oznaczać, ze było to jałowe posunięcie, jeżeli chodzi o jego karierę, że powinien się skupić na bardziej twórczym podejściu, na swoich utworach lub na utworach pisanych dla niego. Tak czy inaczej ja z koncertu wyszłam zadowalana, przypuszczam jak większość, a on zarobił kasę, więc do końca taka jałowość nie jest Odpowiedz Link
jasmin_25 Re: Zwycięzca 03.03.10, 22:05 mozna tez na 7 mieczy po prostu popatrzec przez pryzmat rysunku z Waita, gdzie koles bierze sobie to co nie jest jego. Bajor wlasciwie zrobil to samo, wzial sobie cudze utwory i je zaspiewal, co faktycznie dla tego koncertu bylo charakterystyczne fajnie to zauwazyles Rasid, mi jakos przez mysl nie przeszlo a to calkiem oczywiste jak teraz popatrzec Tak czy inaczej ja z koncertu wyszłam zadowalana, > przypuszczam jak większość, a on zarobił kasę, więc do końca taka jałowość nie > jest no wlasnie, zbil kase na czyms co wcale jego nie bylo Odpowiedz Link
dana-25 Re: Zwycięzca 03.03.10, 22:40 jasmin_25 napisała: > no wlasnie, zbil kase na czyms co wcale jego nie bylo Na pewno wszystko było legalne, żadnego oszustwa, prawa autorskie odziedziczyła żona, i na pewno ma z płyty i koncertów MB dywidendy, taka sytuacja nie jest niczym nadzwyczajnym, jest to normalna praktyka w tym biznesie. Odpowiedz Link
jasmin_25 Re: Zwycięzca 04.03.10, 08:29 wiem, wiem ze to bylo legalne, chodzi mi o sam fakt, ze caly koncert polegal na przedstawieniu cudzych utworow. I jasne, ze nie jest to nic nadzwyczajnego bo piosenki i muzyka ciagle z rak do rak przechodza, ale akurat ten koncert byl konkretnie w imieniu kogo innego. Zerknij zreszta sama na 7 mieczy: mi sie tak kojarzy jak napisalam Odpowiedz Link
rasid Re: Zwycięzca 04.03.10, 10:58 Mnie się akurat to w oczy rzuciło. Pytanie brzmiało, jaki to rodzaj muzyki. Ja mówię, że tarot pokazał odpowiedź "zapożyczony". Dana mówi "poezja śpiewana", bo szuka w karcie informacji o poezji śpiewanej i też ją znajduje - cisza, skrytość, niedomówienia, czytanie między wierszami. Dlatego też ma rację. Po prostu wyciągamy z karty ile się da. W ten sposób dochodzimy do bardzo konkretnego przesłania: koncert poezji śpiewanej innego autora. Odpowiedz Link